Hjem
Aktuelt
USA-VALGET

Tror amerikanerne er klare for en kvinnelig president

– Det vil ha stor symbolsk betydning i hele verden hvis presidenten i USA blir en kvinne, sier professor Ragnhild Louise Muriaas.

Kamala Harris snakker i mikrofonen
Kamala Harris kan bli USAs første kvinnelige president 5. november.
Foto/ill.:
REUTERS/Kevin Lamarque

Hovedinnhold

Da Hillary Clinton stilte som presidentkandidat i 2016, var det et historisk valg siden hun kunne bli den første kvinnelige presidenten. Mens Clinton fokuserte på kvinners rettigheter i valgkampen sin, har Kamala Harris heller pekt på sin bakgrunn fra kampen for borgerrettigheter.

– Det som er interessant med Harris er at hun ikke selv bruker argumentet om at hun er kvinne for å vinne valget. Hun viser heller til at hun er aktivist og har bakgrunn som jurist, statsadvokat og senator, sier professor Ragnhild Louise Muriaas ved Institutt for politikk og forvaltning ved UiB.

 Flaskehals i primærvalget 

I 2016 stemte faktisk flest velgere på Hillary Clinton, men hun tapte på grunn av valgsystemet og fordi stemmer i enkelte områder teller mer. Spørsmålet er om dette også kan skje med Harris.

– Demokratene har generelt mye støtte fra mennesker i tett befolkede områder som California, men de må også få flest stemmer i vippestater som Pennsylvania, sier Muriaas.

Den største flaskehalsen for at kvinner vinner viktige posisjoner i den amerikanske politikken, er vanligvis primærvalgene i partiene.

–  Selv om velgerne er positive, prioriterer gjerne partiene mannlige kandidater. Da Biden trakk seg, ble det en sentralisert avgjørelse rundt Harris som ikke er vanlig, for det er vanligvis en lang intern prosess i partiet, sier Muriaas.

Må gjøre en god jobb

Når det gjelder amerikanere flest, tror hun at de er klare for å få en kvinnelig president. Hvis Harris vinner, kan det gi en positiv symbolsk effekt og inspirere andre kvinner til å se at det er mulig.

– Ved årtusenskiftet viste spørreundersøkelser at mange var skeptiske til en kvinnelig president, særlig menn og republikanere. Men i løpet av 10-15 år endret holdningene seg ganske mye. I tillegg er det nå mye mer vanlig at kvinner har topposisjoner i amerikansk politikk, sier Muriaas.  

– Samtidig har det betydning om hun gjør en god eller dårlig jobb. Forskning viser at hvordan kvinner presterer, påvirker hvordan andre kvinner vil oppfattes til samme rolle.  

Tror Harris vil vinne

En av de viktigste faktorene som kan gjøre at amerikanerne heller stemmer på Trump enn Harris, er økonomien.

–  Mange mener at Trump er en bedre kandidat til å sette fart på økonomien siden han er tidligere forretningsmann. Han har bredere støtte i USA enn det vi ville forvente med tanke på hans historikk. Likevel tror jeg Kamala Harris vil vinne, sier Muriaas.

–  Det som er bra med hennes kandidatur, er at hun har mye erfaring og en lang karriere. Samtidig fremstår hun som et ungt, friskt pust, selv om hun er over 60. Det henger også sammen med at de to andre presidentkandidatene er over 80 år. På grunn av energien hun brakte inn i valgkampen etter at Biden trakk seg så tror jeg hun har en fordel.