Hjem
Aktuelt
Nyhet

Forskere kan fjernstyre proteiner

UiB-forskere har vært med på å knekke koden for å endre formen på proteiner i celler. Kunnskapen kan komme til nytte i bioteknologi og medisin.

Video proteiner

Hør professor Nathalie Reuter forklare hvordan UiB-forskerne kan beregne og påvirke proteiners bevegelser ved hjelp av modeller.
Produsent:
Frode Ims

Hovedinnhold

Det ser ut som kokte spaghettitråder som danser sakte rundt. Skjermbildet viser to proteiner, forstørret rundt en milliard ganger, som professor Nathalie Reuter og stipendiat Sandhya Premnath Tiwari har modellert. De to forskerne fra Molekylærbiologisk institutt ved UiB har utviklet modeller for å beregne hvordan proteiner forandrer form. Modellene ble testet i praksis i laboratoriet av forskerkolleger ved European Bioinformatics Institute i England.

Det internasjonale forskerteamet oppdaget en mekanisme som regulerer bevegelsene og formen til proteiner. De klarte også å ta styring over prosessen ved å gjøre små endringer i proteinet. 

 

Forandrer seg hele tiden

- Vi antar at det vi har påvist i disse proteinene også kan skje i andre proteiner, uansett hvilken organisme de er en del av. Derfor tror vi at funnene vil bidra i den videre forskningen på hvordan man kan manipulere proteiner, noe som kan brukes i mange deler av biovitenskapen, sier forskergruppens leder Sarah Teichmann i en pressemelding.

Proteiner er byggesteiner i alle levende organismer. De beveger seg og forandrer form hele tiden, enten av seg selv eller fordi det skjer noe i omgivelsene.

 

Som en hårspenne

Forskerne sammenligner proteinet som endrer form med en hårspenne, fordi det har to «tenner» i den ene enden som møtes når de blir klemt sammen. 

- Når vi gjør en endring i den ene enden av proteinet, åpner det seg på en annen måte. Det vil si at vi fjernstyrer mekanismen som om vi påvirket fjæren i hårspennen, sier Reuter.

Formen på proteinet avgjør hvordan det oppfører seg, for eksempel om det kan reagere på ulike stoffer eller temperaturer. Kunnskapen kan komme til nytte i bioteknologi, for eksempel til å utvikle mer effektive og miljøvennlige vaskemidler. Reuter har også tro på at forskningen i fremtiden kan bidra til å utvikle nye medisiner.


Nathalie Reuters forskning har vært finansiert av Bergens forskningsstiftelse og Universitetet i Bergen.


Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science 19. desember 2014.
Perica, T., Kondo, Y, Tiwari, S.P., et al. (2014): Evolution of oligomeric state through allosteric pathways that mimic ligand binding