UiB-forskere i tv-serie om klima
Stipendiat Ragnhild Gya og plastforsker Marte Haave ved NORCE og Universitetet i Bergen er blant forskerne du får se i de nye episodene av NRK-serien Klimavenn.
![Skjermbilde fra serien Klimavenn](https://www.uib.no/sites/w3.uib.no/files/styles/content_main/public/media/klimavenncrop.jpg?itok=DTRUGae1×tamp=1673606006)
Hovedinnhold
Klimavenn er en undervisningsserie som tar for seg ulike klimautfordringer, og hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Serien er produsert av Pandora Film, med hjelp fra forskere og ansatte ved NORCE, Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning.
Klimavenn er laget med støtte fra Norges Forskningsråd og Bergen Kommune og blir distribuert på NRK Skole.
Den nye sesongen består av fire episoder, med temaene mikroplast, strandrydding, tregrensa og el-avfall.
Se episodene her
I en av episodene blir vi med elevene på naturforvatningslinjen på Øksnevad VGS på strandrydding, sammen med miljøforsker Marte Haave ved NORCE og Universitetet i Bergen. Elevene bidrar her som folkeforskere som samler inn data om plastforurensing langs kysten:
Klimavenn S02 E02: Strandrydding
I episoden «Tregrensa» tar stipendiat ved Institutt for biovitenskap, Ragnhild Gya, med seg elever ved jordbrukslinja på Voss VGS til fjells for å se på hvordan fjellplanter og tregrensa vil utvikle seg og flytte seg i fremtidens klima:
Klimavenn S02 E03: Tregrense
I en episode utfordrer plastforsker Taran Henriksen ved NORCE elever ved Langhaugen VGS til å utforske mikroplast fra nærområdet i Bergen:
Klimavenn S02 E01: Mikroplast
En episode handler også om hva elektronikkbransjen trenger i det grønne skiftet, ved teknologisjef Lars Ole Valøen ved Corvus Energy og elever ved Samnanger VGS: