Gode klimaløsninger fra studentene
Nylig arrangerte bærekraftspilotene ved UiB, i samarbeid med innovasjonspilotene ved UiB, Om i Morgen og Klimapartnere Vestland, en såkalt sustainathon. Her tok innovative studenter for seg reelle bærekraftsutfordringer i ulike bedrifter.
Hovedinnhold
En sustainathon er et intensivt arrangement, der deltakerne jobber i grupper for å løse tekniske eller samfunnsmessige problemer innen en kort tidsramme. Universitetet i Bergen stilte med en case som gikk på en av de store utfordringene ved klimaarbeidet; det å måle indirekte klimagassutslipp fra innkjøp av varer og tjenester.
Miljøkoordinator Jonas Berven Asbjørnsen er imponert over løsningen fra studentene, og sier at man nå vil se på muligheten for å innføre denne som en del av klimaarbeidet ved universitetet.
Fire reelle utfordringer
Dagen begynte med en introduksjon fra bærekraftspilotene og en innføring i pitching fra Innovasjonspilotene ved UiB, ved Stine Lines Steffensen. Deretter var det klart for gruppearbeidet, hvor fire grupper løste hver sin case fra UiB, Eviny, DNB og Om i Morgen.
Miljøkoordinator ved UiB, Jonas Berven Asbjørnsen, presenterte casen fra universitetet. Denne dreide seg om at UiB trenger en løsning for å avdekke hvilke utslipp varer og tjenester har gjennom sin verdikjede, for å kunne gjøre det mest bærekraftige valget under innkjøp.
- Mesteparten av klimagassutslippene til UiB ligger under innkjøp av varer og tjenester. Ved innkjøp er det ofte vanskelig å vite om en vare er mer bærekraftig enn andre, og ved rapportering gjenspeiles ikke varene og tjenestenes faktiske utslipp, da rapporteringen bygger på økonomiske faktorer, sier miljøkoordinatoren om casen.
Nyttig med tverrfaglig samarbeid
I gruppens løsning, ble det foreslått å opprette en database for å kalkulere klimautslippene mer presist, ved å måle andre faktorer enn økonomiske. Algoritmer brukes til å samle og presentere de tilgjengelige dataene over klimautslipp for en konkret gjenstand. Ved å søke på f.eks. en kontorstol, vil man da få opp ulike valg, hvor de mest bærekraftige alternativene er plassert øverst, sammen med andre data som pris, farge, etc.
Håpet er at en slik løsning også vil kunne føre til at flere leverandører ser verdien av å rapportere inn klimautslipp fra produksjonen av en gitt gjenstand, for å løfte opp de mest bærekraftige produktene.
- Opplevelsen var veldig gøy og lærerik, og har gjort at tankemåten min har endret seg angående bærekraftig utvikling. Små detaljer her og der, som i casen vår, kan ha store negative konsekvenser, og da hjelper det stort å løse dem også, sier student Othilie R. Langholm, som deltok i gruppen som jobbet med UiB sin case.
Hun skryter av samarbeidet med de andre i gruppen, og spesielt hvor nyttig det tverrfaglige arbeidet var.
- Med synsvinkler fra ulike fagfelt, diskuterte vi og fikk forståelse for flere vinkler enn kun vår egen. Dette gjorde også at løsningen vår tok fatt i flere detaljer av saken enn det en person kunne sett alene, sier Langholm.
Vil se på muligheten for implementering
Miljøkoordinator Berven Asbjørnsen roser gruppen for løsningen som ble presentert.
- Løsningen var kreativ, gjennomtenkt og enkel å videreutvikle og tilpasse. Jeg ble svært imponert over hvor godt studentene forsto problemstillingen og hvor mye detaljer de klarte å legge inn, sier han, og legger til:
- Vi kommer til å starte en dialog mellom IT- og innkjøpsavdelingene for å utforske mulighetene rundt implementeringen av en slik løsning.
Innovasjon og samarbeid
- Vi ønsket å arrangere sustainathon fordi vi ønsker å fremme innovasjon og tverrfaglig samarbeid, og vise at dette er to essensielle faktorer vi tror må til for å skape klima- og miljøvennlige løsninger, sier bærekraftspilot Dina Bergmann.
Gjennom å kontakte lokale bedrifter og spørre om de ønsket å stille med en case, fikk studenter mulighet til å bli kjent med reelle utfordringer i næringslivet, og å jobbe innovativt for å forsøke å løse dem.
- Ved å sette sammen studenter med ulik utdanningsbakgrunn understreker vi at klimautfordringer krever kunnskap fra flere fagfelt. Arrangementet var ikke minst en møteplass der både bedrifter og studenter, samt studenter seg imellom, kunne bygge nettverk og skape verdifulle relasjoner for fremtiden, sier Bergmann.
Juryen bestod av en representant hver bedrift, i tillegg til en uavhengig dommer; Truls-Einar Strand Johnsen fra Klimapartnere Vestland. Vinneren av konkurransen var gruppen som løste Eviny sin case.
- Vi er så imponert over hva alle gruppene fikk til på så kort tid, sier Bergmann, og retter en stor takk til alle bedrifter som stilte med en av sine utfordringer som case til arrangementet.