Hjem
Senter for klima og energiomstilling (CET)
PhD Project

PhD: Finnes det alternativer i Oslos kompakte byutvikling?

Kristin Kjærås disputerte til doktorgrad den 16.november 2021.

man and women smiling and holding flowers
Kristin Kjærås sammen med veileder og CET senterleder Håvard Haarstad
Foto/ill.:
Janne Bjørgan/CET

Hovedinnhold

Siden 1990-tallet har kompakt byutvikling blitt et fremtredende internasjonalt mål. Ved å bo tett og i nær tilknytning til daglige gjøremål prøver den kompakte byen å legge til rette for mer bærekraftige samfunn. Denne avhandlingen stiller spørsmålstegn ved hvor bærekraftig den kompakte byen er, spesielt med tanke på økende ulikhet og behovet for omstilling i retning klimavennlig levemåter.

Oslo er en by som ofte berømmes for å lykkes med kompakte byutvikling. Men Oslo har samtidig flere utfordringer knyttet til sosial bærekraft, økende boligpriser og høye klimafotavtrykk per innbygger. Gjennom en kvalitativ studie av Oslo sin kompakte byutvikling søker avhandlingen å belyse praksiser og diskurser som forsøker å løse de utfordringene som oppstår i den kompakte byen slik den planlegges og bygges i dag. Avhandlingen fokuserer blant annet på prosjekter og aktører knyttet til det internasjonale nettverket Sub>urban, utviklingen av Hovinbyen og prosjektet ‘den tredje boligsektor’. Det har spesielt vært et ønske å forstå hvordan politikk og praksis fra andre steder påvirker alternativene som utvikles.

Funnene fra avhandlingen viser at den kompakte byens bærekraft må vurderes mer helhetlig enn i dag. Både lokale og globale forhold må i større grad tas hensyn til. Alternative løsninger som løftes fram er fragmenterte og bygger ofte på erfaringer fra andre steder for å vise at nye og bærekraftige måter å leve på i byen faktisk er mulig. For at byene skal løse problemene som følger av kompakt byutvikling må disse fragmenterte løsningene sees i sammenheng, der boligpolitikk, velferdspolitikk, og klimapolitikk må spille på lag.