Hjem
Senter for klima og energiomstilling (CET)
Nytt forskningsprosjekt

Finansiering til prosjekt om bærekraftig klima- og naturstyring

ECOBUDGETS skal forske på måter å integrere klima- og naturbudsjetter i administrative og politiske beslutninger på kommune- og fylkesnivå.

Norwegian nature in Voss
ECOBUDGETS samler ekspertiser om arealforvaltning og klimabudsjettering fra UiB, NIBIO, NINA, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune
Foto/ill.:
Photo by Endre Stedje on Unsplash

Hovedinnhold

– Dette prosjektet gir oss muligheten til å koble grunnforskning sammen med praktisk samarbeid med aktører i samfunnet. Det er dette vi på CET kaller ‘actionable knowledge’, og det står i kjernen av vår strategi, sier Professor Håvard Haarstad som er senterleder på Senter for klima og energiomstilling (CET) og leder prosjektet.  

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv og samler partnere i frontlinjen for å pilotere klimabudsjettering og naturregnskap –Bergen kommune og Vestland fylkeskommune – med kunnskap fra samfunnsgeografi, biologi, statsvitenskap og jus ved Universitetet i Bergen, NIBIO og NINA, samt bærekraftige fremtidsagenter fra Fremtenkt

– Vi har allerede et tett samarbeid med Bergen kommune og Vestland fylkeskommune, og nå får vi jobbet med dem på dette viktige temaet. De er ledende nasjonalt på kartlegging og budsjettering på natur og klima, så de er perfekte partnere i prosjektet, sier Haarstad.  

Naturtap og bærekraftig arealforvaltning  

Naturtap og nedbygging av areal har vært høyt på den offentlige agenda takket være mediedekning på dette temaet. Tidligere i år annonserte regjeringen en ny offentlig utredning om risikoen ved naturtap.  

– Nå kartlegges det natur, og det budsjetteres med klimagassutslipp mange steder rundt om i Norge. Det vi vil i dette prosjektet er å bidra til at disse nye budsjettene faktisk brukes i beslutningsprosesser – at de ikke bare blir liggende i en skuff. Vi skal både forske på de beslutningsprosessene, og bidra til at beslutningene blir bedre informert av natur- og klimahensyn, sier Haarstad. 

En av partnerne ved UiB er Vigdis Vandvik, professor i biologi, som har vært med i Naturpanelet (IPBES) og driver aktiv forskningsformidling på feltet. Hun leder prosjektet ECOMAP, som vil bli tett koblet sammen med ECOBUDGETS ledet av Haarstad.   

Budsjetteringsmetode for bærekraft 

Norge har forpliktet seg under Parisavtalen til å redusere utslippene med minst 50 prosent sammenlignet med 1990-nivå. Mange av kommunene, som blant annet Bergen Kommune, har vedtatt enda mer ambisiøse klimamål. For å nå disse klimamålene er et klimabudsjett tatt i bruk.  

Et klimabudsjett er et styringsverktøy for å oppnå klimagassreduksjoner og andre vedtatte klimamål. Dette gjøres ved å integrere byens klimamål i den finansielle budsjetteringsprosessen og tildele ansvar for implementering, overvåking, evaluering og rapportering på tvers av byens myndigheter.