Dyreavdelingen arrangerer konferanse Harm-Benefit Analysis of Animal Studies
Forsøkssøknader mangler informasjon om den etiske vurderingen som er gjort i prosjektene. Dyreavdelingen organiserer derfor i april 2014 en konferanse om dette temaet.
Hovedinnhold
Konferansen passer for alle som planlegger forsøk med dyr, eller som foretar etisk evaluering av slike forsøk.
Konferansen settes opp i samarbeid med The AALAS-FELASA Working Group on Harm-Benefit Analysis of Animal Studies.
Hva er egentlig harm-benefit analyse?
I et nøtteskall kan du si at en harm-benefit analyse inkluderer en prosjektbeskrivelse, og hvilken (negativ) effekt dette har på dyrene ("harm) og hvorfor du ønsker å gjøre dette (hvilke benefits vil du oppnå). Bruken av dyr må vektes opp mot den samfunnsmessige nytten.
Hvorfor må forskerne forholde seg til dette?
Harm-benefit analyse skal beskrives i prosjektsammendrag i søknad om dyreforsøk (FOTS-søknadene). Dyr har egenverdi ved siden av den instrumentelle verdien de har for menneske. Dette er nå forankret i lovverket som regulerer bruk av dyr. Vurdering av fordeler mot ulemper for dyret er selve kjernen i etisk vurdering av dyreforsøk. Enhver prosjektleder for dyreforsøk er forventet å foreta en slik vurdering. En FOTS-søknad må kunne konkludere med at ulempen for dyret kan rettferdiggjøres ut fra den (potensielle) fordelen for majoriteten (mennesker, dyr og miljø). Dette er selve grunnlaget for nytte eller konsekvensetikken.