Hjem
Translasjonell proteinforskning

Nyhetsarkiv for Translasjonell proteinforskning

Oksygen er livsviktig for mennesker og det er nødvendig at cellene våre kan respondere på lave oksygennivåer. Forskere ved Universitetet i Oxford og Universitetet i Bergen har avdekket nye faktorer som definerer hvordan menneskeceller responderer på lave oksygennivåer.
Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har avdekket at proteiner bruker en vanlig kjemisk merkelapp som et skjold som beskytter dem mot degradering. Dette har konsekvenser for både bevegelse og aldring.
Rollen til den mest vanlige proteinmodifiseringen, N-terminal acetylering, har vært et mysterium helt siden dets oppdagelse. En UiB-artikkel kaster nytt lys på dette.
Forsker Henriette Aksnes og professor Iain George Johnston er tildelt årets Meltzerpris for yngre forskere. Prisen for fremragende forskningsformidling går til professor Lars Thore Fadnes.
Gjær er en nyttig modellorganisme innen molekylærbiologisk forskning. Nå har forskere i Bergen og Gent brukt den til å definere en av de vanligste proteinmodifiseringene som finnes i eukaryoter: N-terminal acetylering.
I juni 2022, vil Bergen være vertskap for en EMBO Workshop som fokuserer på biologisk regulering via proteiner, mer spesifikt via enden av proteiner. Dette fremadstormende forskningsfeltet vil samle forskere fra hele verden inkludert mer enn 30 inviterte foredragsholdere.
Feil ved ulike gener kan gi utviklingshemming og syndromer. Forskere fra USA, Saudi Arabia og Norge har nå funnet at feil ved et bestemt gen som ikke tidligere har vært koblet til genetisk sykdom fører til psykisk og fysisk utviklingshemming.
Hvert år fødes det omlag 600 barn med medfødt hjertefeil i Norge Vi vet fortsatt lite om årsakene til at barn utvikler medfødt hjertefeil. En ny internasjonal studie hvor blant annet forskere fra Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus har vært involvert viser at NAA15-proteinet kan inneha en viktig rolle.
Ine og Emilie skulle ha en liten prosjektoppgave i molekylærbiologi. De endte opp med å utvikle en metode for å kvalitetssikre en cellemodell som brukes av tusenvis av forskere verden over.
Aktin modifiseres av N-terminal acetylering som regulerer dens rolle med å styre cellulær arkitektur og cellebevegelse. Nå har maskineriet som driver denne acetyeringen blitt avdekket.
Flere nye varianter av genet NAA10 er funnet i pasienter med utviklingshemming og hemihypertrofi. NAA10 styrer den vanligste proteinmodifiseringen i cellene våre: N-terminal acetylering.
Torsdag 12. mars ble Universitetet i Bergen på kort varsel stengt ned og ansatte og studenter forlot sine studie- og arbeidsplasser, bekymret over den nylig erklærte pandemisituasjonen og hvordan de neste ukene og månedene kom til å bli.
Har du lyst til å utvide din vitenskapelige horisont? Funderer du på å ta et forskningsopphold i utlandet? Postdoktor Sylvia Varland kom nylig tilbake fra et 2-årig forskningsopphold ved Universitetet i Toronto. Les mer om hennes vitenskapelige eventyr og kulturelle opplevelser.
Aktin er det mest tilstedeværende proteinet i menneskeceller og er involvert i en rekke funksjoner inkludert styring av cellens arkitektur, cellebevegelse og celledeling. Nylig identifiserte UiB forskere NAA80 som en aktin regulator som lenge hadde vært ukjent. Nå avslører strukturen til NAA80 bundet til aktin og profilin hvordan denne regulatoren virker.
Under sitt opphold som ERASMUS student i Arnesen laboratoriet ble Tobias Beigl svært interessert i prosjektet sitt om det nyoppdagede NAA80 enzymet. Beigl bestemte seg for å utvide oppholdet for å ta en Mastergrad for å prøve å finne ut hvorfor celler som mangler NAA80 har et mer fragmentert Golgi apparat. Nylig publiserte han funnene sine i journalen Experimental Cell Research sammen med sin... Les mer
I humane celler er N-terminal acetylering blant de vanligste proteinmodifiseringene. Nå har forskere ved Universitetet i Pennsylvania og Universitetet i Bergen avslørt de strukturelle og biokjemiske egenskapene til den viktigste molekylære maskinen som er involvert i denne prosessen. Dette enzymet er helt nødvendig for at kreftceller skal overleve og dele seg.
Monica Hellesvik har vært en av pionerene for å teste det nye TIRF-mikroskopet ved Molecular Imaging Center (MIC). Hun trengte å se nøye på cellenes egenskaper til å feste seg til omgivelsene. TIRF-mikroskopet var det perfekte verktøyet for det siden det er spesielt godt egnet til å studere strukturer nærmest cellekulturskålen.
N-terminal acetylering er en svært vanlig proteinmodifisering og NAA10 er hovedansvarlig for dette i menneskeceller. Her har vi funnet en ny patologisk NAA10 variant, NAA10 p. (R83H), hos to gutter som har fysisk og psykisk utviklingshemming.

Sider