Hjem
Reservoarfysikk – Energiteknologi og CO2 lagring (CCUS)

Eksperimentelle studier av naturgasshydrater

Gasshydrater er gassmolekyler som er kapslet inn av vannmolekyler. Naturgasshydrater er stabile ved lave temperaturer og høye trykk, og kan forekomme i store reservoarer, slik olje og konvensjonell naturgass gjør.

Hovedinnhold

Strukturen av vann som kapsler inn naturgasser som metan, etan og propan er et fast stoff som for det blotte øye ligner is. Tilstedeværelsen av naturgass gjør imidlertid at denne isen brenner (og smelter) om en tenner på. Hvert hulrom mellom vannmolekylene kan romme ett naturgassmolekyl. Ulike gassblandinger gir opphav til forskjellige krystallstrukturer. Også klimagassen CO2 danner hydrat, og det er vist at CO2 kan stabilisere hydratet bedre enn naturgassen gjør. Det betyr at om vi fører CO2 inn i hydratet, kan den bytte ut naturgassen, slik at den frigjøres. Denne strategien skisserer en metode for å utvinne naturgass fra hydratreservoarer under havbunnen eller i område med permafrost, samtidig som CO2 lagres i stabile fjellmasser. Den eksperimentelle forskningen på naturgasshydrater ved instituttet studerer denne konverteringen fra metanhydrat til CO2 hydrat ved ulike betingelser. I tillegg studeres gjennomstrømningsegenskaper (permeabilitet) og elektrisk motstand (resistivitet) ved ulike metninger av vann, hydrat og gass. Den eksperimentelle virksomheten er koblet opp mot termodynamiske simuleringer av hydratdannelse og utveksling med CO2.

Prosjektet er et samarbeid med ConocoPhillips, USA, der bruk av MR tomografi gir en unik metode for å visualisere hydratformasjon og metanproduksjon ved injeksjon av CO2

PhD og MS studier er tilgjengelige under dette prosjektet. Kontaktpersoner: Prof. Arne Graue og Prof. Bjørn Kvamme.