Hjem
Forskergruppen for østslaviske språk, samfunn og kulturer

Hovedinnhold

Ingunn Lunde har sin PhD-grad fra østslaviske middelalderstudier. De senere årene har hun arbeidet med språkpolitikk og språkideologier i Russland, historiepolitikk, minnekultur og spesielt sett på hvordan språkkulturens og historien/fortiden tematiseres i samtidslitteraturen. Siden 2022 har hun også arbeidet med ukrainsk samtidslitteratur og ukrainske språkpolitikk og språkideologier. Hennes første monografi (Harrassowitz 2001) handler om Kiril av Turaûs (1100-tallet) homiletiske retorikk og dens bysantinske kilder. Hennes siste bøker er Language on Display: Writers, Fiction and Linguistic Culture in Post-Soviet Russia (Edinburgh UP 2018, pbk 2018) og Fragmenter av fortid: Historiens rolle i russisk samtidslitteratur (Dreyers forlag 2018). Hun skriver for tiden på en (den første) russisk litteraturhistorie på norsk.

Johanne Kalsaas forsker på fortellinger om Norge på det russiskspråklige internettet, med mål om å utforske hvordan regimevennlig propaganda fungerer i deltagerdrevne medier. Kalsaas driver diskursbasert feltarbeid i det russiske sosiale medielandskapet med utgangspunkt i tre spenningsfylte hendelser mellom Russland og Norge: Spionsaken mot Frode Berg, minnesmarkeringen av den Røde Armés frigjøring av Øst-Finnmark, og cyberangrepet mot Stortinget i 2020 (under arbeid). Kalsaas har bakgrunn fra russisk medie- og kommunikasjonsforskning, og har tidligere jobbet med russisk avisdekning av flyktninger og kommunikasjonsstrategier i russisk aktivisme på flyktningefeltet.

Stehn A. Mortensen har tidligere forsket på Bulgakovs kortprosa i lys av posthumanistisk teori, samt pronatalistisk russisk sensur og samtidsforfatteren Sorokin. Mortensen jobber for tiden med å ferdigstille sin phd-avhandling, Vladimir Sorokin’s Splintering Poetics.

Kåre Johan Mjør arbeider med ei bok om Sovjetunionens kulturelle og politiske historie. Pågåande forsking omfattar elles ulike tema frå russisk idéhistorie (til dømes slavofili og dagens ideologiar) og erfaringa av imperiet i russisk litteratur

Irina Anisimova [kommer]

Martin Paulsen skrev sin doktorgrad om russisk språkideologi, med fokus på utviklingen etter Sovjetunionens sammenbrudd. Han har jobbet med belarusisk, russisk og ukrainsk språk og litteratur. For øyeblikket jobber han som instituttleiar ved Institutt for framandspråk og med et bokprosjekt om ukrainsk historie.

Kyle Marquardt arbeider med flere prosjekter innenfor identitet og opinion i ex-sovjetstater. I pågående forskning med kolleger bruker han en rekke observerende og eksperimentelle teknikker for å etterprøve kildene for støtte til Russlands president Vladimir Putin. I andre prosjekter bruker han data folketellinger og spørreundersøkelser/meningsmålinger for å undersøke språkendringer i tidligere sovjetstater. Han bruker også data fra spørreundersøkelser for å undersøker forholdet mellom identitet og støtte til regionalt selvstyre i Russland og Moldova. Marquardt er forskningsleder for prosjektet Measurement and Methods for the Varieties of Democracy Project, der han forsker på fordelene og ulempene med å bruke eksperter for å kode politiske fenomener. 

Dinara Yangeldina [kommer]

Elina Troscenko [kommer]

Susanne Bygnes jobber med sosiologiske tilnærminger til internasjonal migrasjon, etniske relasjoner og sosiale bevegelser. Hun forsker på protestbevegelser, lokalmiljø, høyt utdanna flyktninger og migrasjon i skjæringspunktet flukt/politisk protest og arbeidsmigrasjon fra blant annet Syria, Spania og Russland.