Hjem
Bergen Søvn og Kronobiologinettverk

Mot en bærekraftig arbeidsstyrke i helsesektoren i det 21. århundre: Helsefremmende arbeidsplaner (HeWoS)

En av fire ansatte i Norge arbeider skift eller turnus. Kunnskap om helsefremmende arbeidsplaner er derfor svært viktig for en stor andel av den norske arbeidsstyrken.

Helsearbeider holder frem et lite, hvitt hjerte
Foto/ill.:
www.colourbox.com

Hovedinnhold

Bakgrunn

Mye av forskningen som har blitt utført på sammenhengen mellom skiftarbeid og helse har hatt fokus på nattarbeid, men i de senere år har forskning også vist at kort hviletid mellom to vakter, såkalte «sein-tidlig vakter» (quick returns), også kan ha en rekke negative konsekvenser. En del av den tidligere forskningen har også en rekke begrensninger. Dette er i hovedsak relatert til bruk av subjektive data når en kartlegger skiftarbeidseksponering, men det er også en mangel på randomiserte kontrollerte studier som undersøker effekten av ulike arbeidstidsordninger. 

Hensikt og målsettinger

Hensikten med HeWoS-prosjektet er å etablere en base med kunnskap om helsefremmende arbeidsplasser for helsearbeidere. Prosjektet skal bidra til at vi får en produktiv og bærekraftig arbeidsstyrke i helsesektoren i fremtiden.

HeWoS-prosjektet har som målsetting å:

  1. etablere et skiftarbeidsregister for helsearbeidere i sykehus.
  2. undersøke om det å ta bort «sein-tidlig» vakter fra arbeidsplanen har betydning for de ansattes sykefravær, helse, gjennomtrekk og arbeidsrelaterte hendelser/ulykker.
  3. undersøke effekten av «sein-tidlig» vakt på prestasjon (kognitiv fungering) i en eksperimentell studie. I den samme eksperimentelle studien skal vi også identifisere individuelle forskjeller og spesifikke genotyper som kan være relatert til toleranse for «sein-tidlig» vakter. 
  4. evaluere om en lavterskel intervensjon, i form av en selvhjelps-bok, kan hjelpe de med skiftarbeidslidelse
  5. avslutte HeWoS prosjektet med å arrangere en konferanse hvor ny kunnskap om skiftarbeid helse og ulykker blir formidlet til relevante beslutningstakere som arbeider med arbeidsplaner for å sikre at ny kunnskap blir kommunisert til praksisfeltet (engelsk: "Bridge the gap between research and practice").

Arbeidspakker i prosjektet

Prosjektets målsettinger er utgangspunkt for inndelingen av prosjektet i 5 arbeidspakker:

  1. Etablere et nasjonalt arbeidstidsregister for ansatte i sykehus
  2. Effekt av ein arbeidsplan utan kort kviletid (<11t) mellom to vakter – ei randomisert kontrollert studie blant helsearbeidarar
  3. Kort hviletid mellom arbeidsvakter og effekter på søvn og prestasjon
  4. Effekt av selvhjelpsbok for å mestre skiftarbeid – en randomisert kontrollert studie
  5. Implementering av kunnskap om skiftarbeid