Hjem
Forskningsgruppe for psykoterapiforskning og klinisk opplæring

Kognitiv atferdsterapi og emosjonsfokusert terapi for depresjon

En randomisert klinisk studie

Hovedinnhold

I denne studien ønsker vi å sammenligne effekten av to behandlingstilnærminger som er utbredt i offentlig og privat psykisk helsevern i Norge, Kognitiv atferdsterapi (KAT) og Emosjonsfokusert terapi (EFT). Sammenligningen vil gjøres gjennom en randomisert kontrollert studie. Hovedmålsetningen vil være å undersøke om behandlingsmetoden EFT har tilsvarende effekt på behandlingen av depresjon som KAT. 
 
Det er behov for mer kunnskap om hva som virker for hvem i psykologisk behandling av depresjon. Vi mangler vitenskapelig kunnskap om hva som kjennetegner behandlingsforløp som har godt og dårlig utfall. Økt kunnskap om hvem som profitterer på hva, kan bidra til bedre selektering av hvilke pasienter som bør få tilbud om ulike behandlingstilnærminger, og på den måten kunne bidra til økt kostnadseffektivitet og bedre prioritering innenfor psykisk helsevern. I denne studien ønsker vi å undersøke hva som kjennetegner prosesser som gir tilfredsstillende og mindre tilfredsstillende utfall innad og på tvers av betingelsene. 

I den studien vil vi undersøke behandlingseffekt, pasienterfaringer og endringsprosesser for pasienter med moderat depresjon som deltar i tiltaket "Arbeidsrettet behandling". Tiltaket er et korttids behandlingstilbud i regi av offentlig psykisk helsevern og er rettet mot personer med depresjon og angst som opplever reduksjon i arbeidsevne. Vi vil innhente kvantitative data i form av selvrapport og analyser av videoopptak av terapiforløp. I tillegg vil vi innhente kvalitative data i form av intervjuer hvor vi kartlegger brukererfaringer hos de involverte pasientene.