Hjem
UiB Bærekraft

Energi

Info om UiBs energiforbruk, energisparende tiltak og hvordan redusere klimapåvirkningen.

Solceller på studentbygget med utsikt mot Museet
Foto/ill.:
Eiendomsavdelingen / Sigmund G. Bolme

Hovedinnhold

Hva kan du bidra med?

Den mest miljøvennlige energien er den man ikke bruker.

Vi har alle et felles ansvar og den enkelte av oss bidra med mye i det daglige.

  • Gjør det til en vane å alltid skru av lyset når du forlater et rom.

  • Skru ned termostaten om det blir for varmt heller enn å åpne et vindu. Må du lufte, gjør det raskt og effektivt, og lukk vinduet etterpå

Er vi bevisste på dette kan vi spare mye energi og redusere klimapåvirkningen!

UiB har som målsetning å redusere energiforbruket med 30 % frem til 2030. Utgangspunktet er basisåret 2018 med et energiforbruk på ca. 79,9GWh.

Forrige målsetning var å redusere energibruken med 20% fra 2009 til 2019 som vi har lykkes med.

Målet er forankret i styrevedtak og i Handlingsplan for ytre miljø.

Du kan lese mer på Klimanøytralt Uib

Tiltak

Det har blitt iverksatt en rekke energireduserende tiltak for å oppnå universitetets målsetning om 30% nedgang i energiforbruket:

  • UiB har bygget et overordnet SD-anlegg som kontrollerer det meste av teknisk utstyr for styring av bygningene våre. Styring helt ned på romnivå gir bedre kontroll på inneklima og kort responstid på feil utstyr, driftstider etc.
  • UiB har etablert en rammeavtale på levering av komplette solcelleanlegg, som i perioden skal installere 8-10.000 solcellepaneler på byggene våre.Totalt vil vi i 2025 ha 10-12 000 paneler montert. Dette vil gi oss årlig en produksjon på 2,5 - 3 GWh(Millioner kilowatt timer).
  • UiB skal bygge et varmekraftverk i Realfagbygget som skal benytte sjøvann til å produsere varme og kjøling for Nygårdshøyden sør og deler av Marineholmen. Tiltaket vil produsere ca. 10 GWh varme og 2,5-3 Gwh med klimavennlig kjøling.
  • UiB bygger alle nye bygg, og rehabiliterer eksiserende bygg, etter BREEAM Nor standard, som sikrer gode miljøvalg i materialer og byggeteknikk, samt vesentlig lavere energibruk enn i våre eksisterende bygg. Ombygging og nybygg vil redusere energibruken med 6-8 GWh innen 2030.