Hjem
Institutt for politikk og forvaltning
Muligheter i arbeidslivet med en mastergrad i administrasjon og organisasjonsvitenskap

Trainee i Skatteetaten

Elin Aadnevik fullførte sin mastergrad i administrasjon og organisasjonsvitenskap våren 2022. Nå jobber hun som trainee i Skatteetaten.

Hovedinnhold

Administrasjon og organisasjonsvitenskap gir en bredde som virkelig kommer godt med i arbeidslivet. Ettersom jeg jobber i en offentlig etat som spiller en viktig rolle i forvaltningen, opplever jeg at utdanningen har faglig relevans

Hvorfor valgte du å studere administrasjon og organisasjonsvitenskap?

– Da jeg startet på bachelorgraden min i 2017 var det litt tilfeldig at jeg valgte Administrasjon og organisasjonsvitenskap. Etter hvert som jeg lærte meg mer om den faglige tematikken ble jeg nysgjerrig på hva studiet hadde å tilby. Det endte med at jeg også tok en master i admorg. Studiet gir deg et unikt innblikk i forvaltning, organisasjonsteori, offentlig og privat sektor og styring og lederskap. Universitet i Bergen har også rykte på seg for å være en bra skole, både faglig og sosialt.

Hva jobber du med nå?

– Jeg jobber som trainee/førstekonsulent i Skatteetaten hvor jeg gjennom en 2 års periode skal hospitere hos fire ulike avdelinger, før jeg etter endt traineeprogram innplasseres i en enhet. Dette er for å lære meg bredden og forstå helheten av virksomheten. Jeg er nå i min andre hospitering og jobber med kompetanse og lederutvikling i HR. Arbeidshverdagen består av faglig utvikling av nye prosjekter og kompetanseheving innad i etaten. I min første hospitering var jeg hos Sikkerhetsstab og jobbet med sikkerhet og beredskap, og etter sommeren skal jeg til divisjon Innsats. Her skal jeg på et A-krimsenter og jobbe med bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet. Som trainee får man bli med på mange spennende prosjekter.

Hva er det beste med jobben din?

– Det beste med jobben min er helt klart det faglige utbytte og den bratte læringskurven jeg får som trainee i en så stor og nytenkende etat. Skatteetaten har et viktig samfunnsoppdrag som bidrar til velferdsstaten vi har i Norge. Jeg vil helt klart trekke frem det store nettverket man får av å starte som trainee rett etter studiene. Samtidig som man får et stort faglig utbytte, er det sosiale aspektet med å være trainee givende som nyutdannet. Dette bidrar til trygghet og en myk overgang fra å være student til å komme ut i arbeidslivet.

Hva er det mest utfordrende med jobben din?

– Det mest krevende er å sette seg inn i nye prosjekter og oppgaver som jeg har lite erfaring med fra før. Til tross for at dette er krevende, bidrar det til min faglige utvikling og personlige kompetanseheving.

Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?

– Administrasjon og organisasjonsvitenskap gir en bredde som virkelig kommer godt med i arbeidslivet. Ettersom jeg jobber i en offentlig etat som spiller en viktig rolle i forvaltningen, opplever jeg at utdanningen har faglig relevans. Organisasjonsteori, med fokus på organisasjonsstruktur- og kultur, har bidratt til min forståelse av virksomheten. Samtidig kommer jeg som nyutdannet inn med ferske perspektiver fra samfunnsvitenskapen.

Er det noe du skulle ønske at noen hadde fortalt deg da du var student?

– Jeg skulle ønske noen fortalte meg fra start hvor viktig det er å engasjere seg i studentorganisasjoner. Dette bidrar til ditt sosiale nettverk som student og er noe som arbeidsgiver ser betydningen av. Hadde jeg valgt igjen hadde jeg blitt med i flere studentorganisasjoner.

Hva er ditt beste minne fra studietiden?

– Mine beste minner fra studietiden er folkene og alt det sosiale vi fant på sammen. Dra ut på byen, hyggelige stunder i parken, studietur til Berlin, lange lunsjpauser på lesesal og mye mer. Bergen er en helt super by å studere i!