Hjem
iFAM – Flergenerasjonelle familier og algoritmiske medier

Hovedinnhold

Algoritmenes inntog

I løpet av de siste tiårene har algoritmer blitt allestedsnærværende på digitale medieplattformer. Populære plattformer - som Facebook, X, Youtube, Google News eller Bing – er såkalte algoritmiske medier. De behandler enorme mengder data for å ta beslutninger om hvilket innhold som skal vises til hvem, når, og hvordan. . Algoritmer får påvirke hvilken informasjon vi ser, hvem vi samhandler med på nettet, og til og med hvordan vi oppfatter verden rundt oss. Det betyr at algoritmer former hvordan folk engasjerer seg i nyheter, aktuelle hendelser og samfunnsspørsmål.

Denne utviklingen har ført til at såkalt algoritmisk literacy har blitt en essensiell del av kritisk medieforståelse. Med algoritmisk literacy menes evnen til bevisst og målrettet å navigere og tolke sitt algoritmisk kuraterte informasjonslandskap. Til tross for den gjennomgripende innflytelsen slike medier har, er nordmenns forståelse av algoritmiske medier begrenset. 

Algoritmelæring i familien

Erfaringsgapet mellom unge og eldre voksne stiller foreldre og omsorgspersoner i en vanskelig posisjon; de skal være rollemodeller og ressurser for barna sine i et digitalt landskap de selv kan slite med å forstå fullt ut. Vi har både lite kunnskap om og begrensede formelle muligheter til å påvirke voksnes algoritmiske literacy. iFAM-prosjektets mål er derfor å bygge kunnskap om hvordan voksne kan tilegne seg algoritmisk literacy i uformelle læringsmiljøer.

Familier er en ideell inngangsport til å studere uformell kunnskapsutveksling ettersom de er et allerede eksisterende, ofte tillitsbasert miljø. Familien er også et sted der flere generasjoner møtes.

Prosjektplan

iFAM-prosjektet vil rekruttere 15 familier til en 3-måneders studie bestående av:

  • Dybdeintervjuer
  • Fokusgrupper
  • Mediedagbøker

iFAM-prosjektets  formål er å gi verdifull kunnskap om intergenerasjonell læring om algoritmer, som kan brukes til å utvikle strategier for inkluderende og effektiv algoritmisk læring, som et ledd i arbeidet med kritisk medieforståelse.