Hjem
Institutt for fysikk og teknologi
Nyhet

- Kom innom!

Maria Rigstad Langvad er ny studiekonsulent for bachelor- og masterprogrammet i fysikk. Med døren sin på gløtt, ønsker hun alle studenter og ansatte velkommen til en uformell prat.

Foto/ill.:
Merry Ho

Hovedinnhold

Husk at en studieuke er 40 timer i uken, men husk å lev utenom også!

I rom 350 finner vi et nytt fjes dette året: Maria Rigstad Langvad er den nye studiekonsulenten for bachelor- og masterprogrammet i fysikk ved Institutt for fysikk og teknologi. Som tidligere student ved Universitetet i Bergen er Maria godt kjent med studielivet på campus. Med døren på gløtt og god mengde snop i en bolle, ønsker Maria alle studenter og ansatte hjertelig velkommen til å slå seg ned for en prat.

- Å være studiekonsulent er kjempegøy! Jeg liker når studentene kommer innom spontant og spør om noe de lurer på eller har lyst til å si noe. Det kjekkeste med jobben er å snakke med studentene og være mellomleddet mellom studentene og emneansvarlige. Målet mitt er å gjøre det bedre for studentene å studere fysikk og at de skal ha det bra, sier Maria.

Gode minner fra studietiden
For noen få år siden var det Maria selv som fikk veiledning som student. Hun har studert bachelor- og mastergraden sin ved UiB og ser tilbake på denne tiden med et stort smil:

- Jeg likte samholdet vi hadde. Alle studentene var på samme sted hele tiden på campus. Ikke at vi jobbet hele tiden, men det var en motivasjon å komme til campus. Vi fikk alltids gjort noe, selv om det ikke bare var effektive dager, ler Maria. 

Maria forteller at som student deltok hun på arrangementer på Kvarteret, solte seg i Nygårdsparken med studievenner, og jobbet i en skobutikk ved siden av studiene. Studietiden hjalp Maria å tilegne seg faglig kompetanse til karrierelivet, men viktigst av alt bidro studietiden til personlig vekst.    

- Det å være fokusert på forkant av eksamen—å lese og ha fokuset på riktig plass—har hjulpet masse nå som jeg har begynt å jobbe. Jeg var veldig flink å prokrastinere, men nå er jeg mye bedre til å holde på fokuset og få ting gjort, forteller Maria.

Utveksling til Australia og Svalbard

I både bachelor- og mastergraden bestemte Maria for å gå utenfor komfortgrensene til sin barndomsby ved å reise på utveksling til de motsatte endene av kloden: først til Australia og senere til Svalbard.

- Siste året på bachelorgraden var jeg i Townsville, Australia, i et helt år. Der hadde de mange relevante fag for studiet mitt, noe som er viktig å sjekke før du drar på utveksling. Det var veldig kjekt med mye varme, mange dyr og opplevelser, mimrer Maria.

- Vi spiste en del kenguru. Det er vanlig å spise kengurupølser, kengurubiff og kengurukjøttdeig i Australia. Hvis du ikke lagde det riktig, var det veldig seigt, men når det var i pølse- eller kjøttdeigform var det godt. Vi spiste også krokodille—én gang. Det var mindre vanlig. Krokodille smakte som kylling, men hadde konsistensen til en biff, synes jeg.

- Jeg var også på utveksling til Svalbard for å hente prøver til masteroppgaven min og for å ta et intensiv kurs som varte i fem uker. Det var kjempegøy! Vi fikk reist rundt omkring i båt og opp til Ny-Ålesund, hvor jeg fikk sendt brev fra det nordligste postkontoret i verden. Vi så hvalross, polarrev, hvithval (baluga) og bittesmå reinsdyr som gikk rundt i gaten. Det er veldig annerledes, som å være på en annen planet. Jeg vil gjerne tilbake!

Gjennom utvekslingsoppholdene fikk Maria erfart nye ukjente omgivelser, truffet på eksotiske dyr og blitt kjent med nye venner. Engelskkunnskapene fikk også utvidet horisonten, kunne Maria meddele.

- Det har hjulpet masse. Det å bli vant med å snakke på engelsk gjør det lettere å bare switche over til engelsk enn å bare snakke norsk. Jeg snakker ikke australsk engelsk, men den britiske aksenten min fra barneskolen har forsvunnet, ler Maria. 

Relaterer til studentene

Som student møtte Maria på utfordringer i studietiden, som mange studenter før og etter henne. Én som hun kan godt relatere til er eksamen:

- Jeg slet masse med eksamen helt til det siste året på bachelorgraden—da knakk jeg endelig koden på hvordan jeg svarer på spørsmål på eksamen. Etter det gikk det kjempebra. Jeg pleide å svare veldig kort på alle spørsmålene: Jeg svarte det oppgaven spurte om, men jeg utbroderte ikke mer og det var det sensorene ville ha. Jeg måtte lære meg å løse oppgaven og ikke bare å svare på oppgaven, forteller Maria.

Friheten var også en utfordring som hun tok kontroll over etter hvert som hun lærte seg å bli mer ansvarlig, spesielt i masterstudiet:

- Når du går på bachelorgraden tenker man "Åh, jeg er fri som fuglen. Jeg går ikke lenger på videregående og det er ingen som passer på." Men jeg lærte meg raskt at jeg måtte ta ansvar selv for mitt eget studie. Det er igjen friere på masteren, men også mer ansvar. 

Som studiekonsulent kan Maria relatere til studentene gjennom sine egne erfaringer. Etter å ha kommet gjennom studieløpet og med noen år bak seg i arbeidslivet, har også Maria fått et større perspektiv som hun bruker til å veilede studentene som banker på døren. 

- En vanlig bekymring mange bachelorstudenter har er at de ikke skal bli ferdig på tre år. Det går helt fint å ikke bli ferdig på tre år! Det er mange som må ta et ekstra semester eller til og med to for å bli ferdig. Det er også en del som tar deltidsstudie, så dette er også vanlig. Jorden går ikke under dersom man stryker på eksamen. Kom innom så lager vi en ny plan. Det går helt fint—vi finner alltids ut av det. Det finnes ingen dumme spørsmål. 

Med sine egne vitnemål bestått, deler Maria noen gode råd til alle bachelor- og masterstudenter:

- Gå på forelesninger! Begynn å lese før du kommer til november og mai. Ikke vent. Husk at en studieuke er 40 timer i uken, men husk å lev utenom også!