Kartlegger tannhelsen i Moldova
Tannlege- og tannpleiestudenter fra Institutt for klinisk odontologi dro til Moldova for å undersøke tannhelsen i landet. Dette er et ledd i å utvikle tannlegeundervisningen i en del østeuropeiske land.
Hovedinnhold
Som del av avsluttende master- og bacheloroppgaver, har tannlegestudent Maria Helene Hagen og tannpleiestudentene Olga Gulburean og Aud Kristine Deila ved Institutt for klinisk odontologi (IKO) vært i Chisinau i Moldova.
De kartla tannhelsetjenesten ved offentlige og private klinikker, samt tannlegeundervisningen via observasjon, spørreskjema og dybdeintervjuer.
– I Moldova finnes ikke tannpleiere. Vi er derfor interessert i å se hvordan tannlegene tar seg av pasientinformasjon og forebygging, som tannpleiere vanligvis gjør i Norge, sier Golburean, som er bachelorstudent på tannpleierstudiet.
Les om studentenes egne opplevelser her.
Høyt tidspress
Tannpleiestudentene intervjuet og delte ut spørreskjemaer til tannleger og tannlegestudenter i Moldova og var særlig opptatt av hvordan de arbeider med forebygging rettet mot barn.
– De var dyktige til å utføre tannlegejobben sin, men informasjonen om forebygging var ikke like bra som hjemme, sier tannpleiestudent Deila, som også er bachelorstudent på tannpleierstudiet.
–Vi observerte mye mer hull i tennene, spesielt hos barn og unge, enn i Norge. Det kan nok ha noe med omfanget av forebyggings- og informasjonsbiten å gjøre, sier hun.
Flinke med barn
UiB-studentene så at tannlegene i Moldova er mye mer presset på tid enn i Norge. De har kun 20 minutter til rådighet for hver pasient.
– Vi ble likevel imponert over hva de gjorde ut av den lille tiden de hadde. Vi så at en del tannleger klarte å sette seg ned og snakke med pasientene på veldig kort tid. Det var imponerende, sier tannlegestudent Maria Helene Hagen, som er masterstudent ved IKO.
– Vi så også at de spesielt var flinke til å kommunisere med barn. Vi tenkte at dette er noe som vi kan ta med oss hjem, sier hun.
Vil endre studieprogram
Mens tannpleiestudentene gjorde ferdig sine undersøkelser på Moldova-turen, var tannlegestudent Hagen med på turen for å utføre en pilotstudie til sin masteroppgave. Hun skal tilbake til Moldova i sommer for å dele ut 700 spørreskjema, til masteroppgaven sin.
– Disse studentundersøkelsene er viktige for utvikling av tannhelsetjenester i Moldova, sier professor Daniela Elena Costea, ved Klinisk institutt 1, som er koordinator for utvekslingsprosjektet i Norge. Prosjektet omfatter Moldova, Armenia og Hviterussland, finansiert av Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) gjennom EURASIA-programmet.
Studentundersøkelsene er nemlig starten på en kartlegging av tannlegenes og tannlegestudentenes kunnskap, holdninger og atferd mot forebygging og inspeksjon av munnslimhinnene i disse landene.
– Basert på disse undersøkelsene, skal vi hjelpe institusjonene i de respektive landene til å endre undervisningsprogrammet for tannleger, sier Costea.
– Samtidig lærer vi opp de som skal undervise tannlegestudentene i oralpatologi, gjennom utveksling til Norge. Flere må følge med på slimhinne og munnhule, blant annet for å få ned den høye forekomsten av munnhulekreft i disse landene, sier Daniela Elena Costea.