UiB deltar i internasjonalt samarbeid for raskere utvikling av nye vaksiner
Gjennom det internasjonale vaksineprosjektet «Inno4Vac» skal Universitetet i Bergen bidra til forskning og innovasjon for å muliggjøre raskere utvikling og produksjon av nye vaksiner.
Hovedinnhold
«Inno4Vac» er et offentlig-privat prosjekt som blir koordinert av det europeiske vaksinesamarbeidet European Vaccine Initiative (EVI). Samarbeidet involverer mer enn 41 partnere fra 11 europeiske land.
Det overordnede målet med prosjektet er å utvikle bedre verktøy for å fremskynde utvikling og produksjon av nye vaksiner.
Det er professor Rebecca Jane Cox ved Influensasenteret som er UiBs representant i samarbeidet. Av andre institusjoner i Norge deltar også Universitetet i Oslo.
– For å utvikle vaksiner raskere, trenger vi å forstå immunforsvaret bedre, og ha gode humane modeller for å produsere vaksiner på en smidigere måte, sier Cox.
En sentral del av prosjektet går ut på å ta i bruk kunstig intelligens og 3D-modeller for å forstå mer av hvordan smitte oppstår, og hvordan nye vaksiner kan produseres mer effektivt.
Cox er i hovedsak involvert i influensa-delen av prosjektet, der frivillige vil delta i forskningen for å kunne gi flere svar på hvordan immunforsvaret responderer på vaksiner.
– Vi har hatt influensavaksiner i 60-70 år, men målet er å utvikle bedre vaksiner som gir en bredere beskyttelse, sier UiB-professoren.
Å utvikle en ny vaksine er vanligvis en lang og kostbar prosess, og i gjennomsnitt tar det ca. 10 år før vaksinen er klar på markedet. Å utnytte fremskritt innen teknologi og datavitenskap vil derfor være avgjørende for å legge til rette for raskere vaksineutvikling, slik vaksinene mot Covid-19 var et eksempel på.
Prosjektet starter opp 1. september og skal pågå fram til 28. februar 2027.
Klikk her for å lese engelsk pressemelding fra EVI.