Hjem
Det medisinske fakultet
CCBIO-symposium 2022

Moderna-grunnleggeren: – Skaff deg gode rollemodeller!

Forsker og grunnlegger bak legemiddelselskapet Moderna, Robert S. Langer, møtte mye skepsis og fikk mange avslag i starten av forskerkarrieren. Veien til suksess forklarer han med stahet, mot til å tenke stort og det å ha gode rollemodeller.

Robert S. Langer
PÅ NORGESBESØK: Robert S. Langer var hovedtaler på årets CCBIO-symposium som i år samler over 200 deltakere til fysisk konferanse på Solstrand hotell.
Foto/ill.:
Paul André Sommerfeldt

Hovedinnhold

Den anerkjente forskeren og ingeniøren fra USA holdt åpningsinnlegget på årets CCBIO-symposium på Solstrand. Det er 10. gangen symposiet arrangeres. 

Langer er blant verdens mest siterte forskere og er mest kjent som en av grunnleggerne bak Moderna. Han snakket til over 200 påmeldte på det som er den første fysiske konferansen etter pandemien. 

Selskapet han har vært med på å grunnlegge samarbeider for tiden med flere andre selskap om å utvikle persontilpassede vaksiner som kan brukes i kreftbehandling. Her spiller den etter hvert så mye omtalte mRNA-teknologien en viktig rolle. 

– Innen kreftbehandling kan mRNA blant annet brukes til å lage proteiner som kan ha en immunologisk effekt. Vi undersøker også hvordan vi kan utvikle såkalt terpeautiske vaksiner. Det vil si vaksiner som kan bekjempe allerede eksisterende kreftsykdom, forteller Langer. 

Han legger til at Moderna nå jobber med en rekke kliniske utprøvinger for vaksiner innen kreftimmunterapi, men at dette fremdeles er på et tidlig stadium. 

Lot seg ikke knekke av kritikken

Til daglig er Langer professor ved Massachusetts Institute of Technology der han også er mentor og veileder for unge forskere. Selv har han opplevd mye motstand og skepsis opp gjennom karrieren, også da Moderna ble lansert tilbake i september 2010. 

– Det var mange som kritiserte Moderna, både forskere, avisene og aksjeanalytikere. Men når du ser med dine egne øyne at noe virker og gjør en forskjell, så vil du fortsette å strebe for at dette skal kunne bidra til gode ting. Jeg har alltid vært sta, og jeg sa til konen min i 2010 at dette kom til å bli det mest suksessfulle bioteknologi-selskapet i historien, sier Langer. 

Han mener det er essensielt for unge forskere å ha gode mentorer og rollemodeller i nærheten. Selv var Langer "læregutt" hos kreftforskeren Judah Folkman da han var post-doc. Folkman er kjent for sin forskning på svulster og hvordan de trekker sammen blodkar for å ernære seg selv og opprettholde sin egen eksistens. 

– Han måtte også tåle mye kritikk fra både avisene og folk som mente han tok feil. Han var en viktig rollemodell for meg og et godt eksempel på det å ikke gi seg, sier Langer. 

Oppfordrer til å tenke stort 

Gründeren oppfordrer aspirerende forskere til å stille seg følgende spørsmål: «Hva er den maksimale oppnåelsen for denne oppdagelsen eller teknologien, og hva kan jeg gjøre for å komme dit?».

Forskning som er drevet av ren nysgjerrighet kan ende opp med å få stor betydning, mener Langer. 

– Å starte opp noe er ikke enkelt, men det kan være verdt for Norge og EU å undersøke om man kan få på plass økonomiske incentiver og lover som kan gjøre at målene blir enklere å realisere, sier entrepenøren. 

Når det gjelder kreft og behandling av dette, er Langer forsiktig optimist med tanke på hva som vil skje på dette feltet fram mot 2030. 

– Jeg tror vi da vil kunne kontrollere kreft bedre, selv om vi nok på ingen måte vil ha utryddet sykdommen. Men det vil komme ny og bedre terapi for enkelte krefttyper, og det kan komme nye oppdagelser som kan bli viktige, avslutter han. 

Klikk på lenken under for å se TV 2 Nyhetene sitt intervju med Langer (krever abonnement) 

«I et kappløp med mutasjonene» (ekstern lenke).