Nå er de første «vestlandslegene» i gang!
Tirsdag 15. august var det formell åpning av den regionale studiemodellen Vestlandslegen i Stavanger. – Veldig kult å være blant de første, sier medisinstudent Vetle Bremnes Gilje.
Hovedinnhold
Etter mange år med planlegging, var det duket for formell åpningsmarkering av Vestlandslegen på Stavanger universitetssykehus (SUS) tirsdag 15. august. Til stede på åpningen var både representanter fra UiB, UiS, SUS, Helse Vest og Kunnskapsdepartementet.
Hensikten med Vestlandslegen er å utdanne leger på og for Vestlandet, og er et svar på Grimstadsutvalgets rapport fra 2018. Rapporten konkluderte med et stort behov for å øke utdanningen av leger i Norge. Modellen innebærer at medisinstudentene først tar tre år i Bergen før de sendes videre til Stavanger, og på sikt Haugesund og Førde.
Studentene vil komme tett på den kliniske hverdagen både ved SUS og kommunehelsetjenesten i regionen. Målet er at dette samarbeidet skal bidra til en økt rekruttering av fastleger til primærhelsetjenesten i distriktene.
Lettere tilgang til pasienter
Medisinstudent ved UiB, Vetle Bremnes Gilje, er blant de første sju studentene som denne høsten starter på det nye opplegget. Han er selv fra Stavanger og har stor tro på den desentraliserte studiemodellen.
– Jeg gikk på et møte om Vestlandslegen, og tenkte «hvorfor har jeg ikke sett på dette før?». Opplegget virker veldig bra fordi man er få studenter per underviser, man får lettere tilgang til pasienter og mye tettere oppfølging, sier Bremnes Gilje.
Medisinstudenten tror det blir mindre skummelt å velge Vestlandslegen når de sju første har tråkket opp stien.
– Det blir jo et større og større miljø her etter hvert. Det er veldig kult å være blant de første, da får du virkelig mulighet til å være med på interessante og spennende ting.
Medstudent Guro Bjørnnes fikk tidligere være med til Stavanger og hilse på flere av sine undervisere. Dette hjalp henne med å ta en beslutning.
– Jeg opplevde at vi ble så godt tatt imot at dette ville jeg prøve ut. Nå gleder jeg meg til å lære mye nytt, være mer med i klinikken og til mer praktisk undervisning, sier Bjørnnes.
Gav ingen lovnader
Seniorrådgiver Martin Fredheim fra Kunnskapsdepartementet sa under åpningsmarkeringen at Vestlandslegen har banet vei for desentraliserte studiemodeller i medisin i Norge.
Parallelt med oppstarten av Vestlandslegen, starter også Universitet i Oslo (UiO) og NTNU i Trondheim opp nye lokale, desentraliserte studietilbud for utdanning av leger (Les mer om dette i Khrono).
– Jeg vil gratulere med oppstart av modellen og med arbeidet som er gjort med å gjøre dette til en standard i norsk medisinutdanning, sa Fredheim.
Han henvendte seg også til studentene og understreket at de syv første vestlandslegene nå tar del i noe historisk. Det kom imidlertid ingen lovnader om en opptrappingsplan knyttet til studieplasser i medisin, noe som vil være avgjørende for den videre finansieringen av Vestlandslegen.
– Vi har full forståelse for dette ønsket. Jeg skal ikke røpe noe fra Statsbudsjettet, men vit at ideen om at vi i Norge må utdanne flere leger er noe departementet støtter fullt ut, sa Fredheim.
Se flere bilder fra åpningen av Vestlandslegen i bildekarusellen øverst.
Les også omtale fra Helse Stavanger og i Dagens Medisin.