Lepraforskere fra hele verden samlet i Bergen
UiB er denne uken vertskap for en konferanse der forskere som jobber mot å utrydde lepra er samlet for å diskutere ny forskning og hvordan tette kunnskapshull. Fremdeles rammes mer enn 200.000 mennesker årlig av infeksjonssykdommen.
Hovedinnhold
UiB markerte i hele 2023 at det var 150 år siden Gerhard Armauer Hansen oppdaget leprabasillen. Dette førte til et medisinsk paradigmeskifte, da man for første gang viste at sykdommen skyldes en bakterie.
Denne uken er igjen lepra satt på dagsorden når ledende forskere, prosjektpartnere og personer som selv har opplevd leprasykdom er samlet til et tre dagers symposium i Bergen. Symposiet arrangeres i samarbeid med organisasjonen "Global Partnership for Zero Leprosy".
Formålet er å gjøre opp status for hvor langt forskningen har kommet i det langsiktige målet om å utrydde sykdommen fullstendig. Programmet er tettpakket med både presentasjoner, workshops og diskusjoner. På gjestelisten står anerkjente dermatologer og fagpersoner fra land som USA, Brasil, Canada, India og Australia.
WHO på gjestelisten
Torsdag ble "Zero Transmission Symposium 2024" åpnet av dekan ved Det medisinske fakultet, Per Bakke, og Dr. Peter Steinmann fra partnerorganisasjonen.
Hovedtaler før lunsj var Dr. Vivek Lal som er leder for det globle lepraprogrammet i Verdens Helseorganisasjon (WHO).
I presentasjonen la WHO-representanten vekt på at det trengs politisk engasjement og forpliktelse dersom målet om å utrydde lepra skal nås. Han understreket også viktigheten av at landene må ha verktøy til å håndtere leprasykdom og helseutfordringene som dette fører med seg.
– I tillegg til tidlig og aktiv sporing av nye tilfeller, er forebyggende tiltak essensielt. Et siste og veldig viktig poeng er kampen mot fordommer og diskriminering knyttet til sykdommen. Stigma eksisterer fremdeles, både på individuelt nivå, i familiene og av og til blant helsepersonell, sier Lal.
Mye arbeid gjenstår
Medisinhistoriker og organisator Magnus Vollset sier Bergen har en enorm status i verden som lepraforskningens krybbe og som stedet der den moderne kampen mot sykdommen begynte.
– Men vi er ikke i mål. Fjorårets store jubileum avsluttet med mye applaus men også en advarsel: dersom det blir med praten, er innsatsen bortkastet. Denne uken har vi bidratt til kursing i diagnose og behandling, og vi har bidratt til en kunnskapsoppsummering som sist skjedde for ti år siden. Formålet er å bidra til en leprafri verden, sier Vollset.
Mer informasjon og leprajubileet og symposiet finnes her: https://hansen2023.org/zts24/