Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet

5 kjappe om Epstein-Barr-virus og MS

Æresdoktor Alberto Ashcerio sto i spissen for forskningsgjennombruddet som viste en sammenheng mellom Epstein-Barr-virus og Multippel sklerose (MS). Her svarer han på fem kjappe spørsmål om denne sammenhengen.

Alberto Ascherio
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Hovedinnhold

– Hva vet vi om sammenhengen mellom Epstein-Barr-virus (kyssesykevirus) og MS? 

– Vi vet at Epstein-Barr-virus er hovedårsaken til MS. Vi vet også at vi på en eller annen måte kan forebygge virusinfeksjonen og dermed også forebygge flertallet, eller kanskje nær alle, tilfeller av Multippel sklerose. 

– Hvordan kom man fram til dette? 

– Vi kunne påvise at folk som ikke er smittet av Epstein-Barr-virus, får ikke MS. Det tok over 20 år med forskning på over 10 millioner mennesker over flere år. Unge voksne som ikke er smittet med viruset, får ikke MS.

– Hvorfor er det sånn? 

– Mekanismene er ikke fullt ut forstått. Det viktigste spørsmålet nå er om vi kan målrette viruset hos personer som allerede har MS til å kurere sykdommen. Det pågår for tiden arbeid for å prøve å finne svar på dette. 

– Hvilken forskning trengs for å få flere svar? 

– Det ideelle ville være en klinisk, randomisert studie for å se om antivirale legemidler har en effekt når vi forsøker å målrette viruset direkte. 

– Hvor langt unna er vi en vaksine mot MS? 

– Det pågår for tiden mye forskning på en mulig vaksine som kan forhindre EBV-infeksjon. Dersom vi hadde hatt en vaksine som kunne forhindret EBV fullstendig, ville vi også kunne eliminere MS. En vaksine som minsker alvorligheten, som vaksinene mot COVID-19, men som ikke fohindrer viruset, vil trolig også redusere risikoen for MS. 

Les også: Ny æresdoktor håper å lage en vaksine mot MS