Å snakke med fastlegen om parforholdet kan være helsefremmende
Samlivsproblemer er ikke like uvanlig å ta opp på legekontoret som en kanskje skulle tro. I en ny studie fra UiB kommer det frem at hver fjerde pasient diskuterer eget parforhold med fastlegen. – Helsepersonell kan ikke se bort fra hvilken påvirkning parforholdet har på vår fysiske og psykiske helse, sier doktorgradsstipendiat Siri Dalsmo Berge.
Hovedinnhold
Hører samlivsutfordringer hjemme på legekontoret? I en helt fersk doktorgrad har Siri Dalsmo Berge ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin gått i dybden på nettopp dette spørsmålet.
I spørreundersøkelsen deltok over 2000 pasienter fra 70 ulike fastlegeventerom i Norge. Formålet med studien var å finne ut hvor vanlig det er å snakke med fastlegen om parforholdet, og hva innholdet i disse samtalene er.
– Fra før er det godt kjent at parforholdet og livsbelastninger påvirker vår fysiske og psykiske helse. Men det finnes lite forskning på hvordan fastleger håndterer det og hvilken plass dette har i allmennlegetjenesten, sier Dalsmo Berge.
Hun er også aktuell med dette temaet i årets Forsker Grand Prix under Forskningsdagene i Bergen.
Én av fire tar opp parforholdet
I arbeidet med doktorgraden har både pasienter og fastleger blitt intervjuet om tematikken.
– Av de 2000 pasientene som svarte på spørreskjema, var det 25 prosent som svarte at de hadde tatt opp parforholdet med fastlegen. Av disse var det 77 prosent som opplevde samtalene som nyttige.
For å finne ut mer om selve innholdet i disse samtalene, ble 18 fastleger fordelt på 3 fokusgrupper. Det ble i tillegg gjort individuelle intervjuer med pasienter.
– Vi ser at fastlegene absolutt har erfaring i å snakke med pasientene om parforholdet. Dette kommer gjerne opp i den første konsultasjonen, eller i forbindelse med forskjellige symptomer og plager. Flere av legene påpekte at dette kunne bli gode samtaler, men etterlyste samtidig informasjon om hva som er rett måte å håndtere det på, forteller Dalsmo Berge.
Studien har også avdekket at det er få av fastlegene som har fått undervisning i hvordan de kan snakke om parforhold på en helsefremmende måte.
– Mitt prosjekt har bidratt til at det nå er kommet inn noe undervisning om dette i grunnutdanningen, i tillegg til noe videre- og etterutdanning.
Å delta i oppkjøringen til Forsker Grand Prix omtaler hun som både lærerikt og spennende.
– Det er kjempenyttig å få innspill fra folk som selv er gode på formidling. Å få veiledning og jobbe sammen med andre fra ulike fagområder er skikkelig inspirerende, sier hun.
Lege og parterapeut?
Hvorvidt helsepersonell faktisk bør eller skal bruke tid på parterapi i en stadig mer presset hverdag, er et spørsmål det er ulike meninger om. Dalsmo Berge, som selv er fastlege og parterapeut, mener parforholdet hører hjemme i helhetsvurderingen av pasienten.
– Er det medisin eller er det "bare livet"? Det vi ihvertfall vet er at livsbelastninger påvirker kroppen veldig konkret og har betydning for hvor lenge du lever og hvordan ulike sykdommer forløper. Dette er så infiltrert i hverandre at man ikke kan sette en klar strek, poengterer forskeren.
Hun forteller videre at noen av fastlegene tar disse samtalene selv, mens andre henviser videre til familievernkontoret som ligger under Bufdir. De har et unikt og gratis tilbud om parterapi.
– Det viktigste er å være oppmerksom på dette aspektet i en helhetsvurdering. Føler man seg ikke trygg, finnes det mange andre gode fagfolk man kan spille på, sier Dalsmo Berge.
Forsker Grand Prix i Bergen går av stabelen onsdag 25. september. Les mer om dette her: https://www.forskningsdagenebergen.com/bergen/forsker-grand-prix-2024/