Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet | Forsker Grand Prix

– De fleste kvinner med hjertesykdom har normale svangerskap

Gynekolog Marit Sandberg har vært på skattejakt i norske helseregistre for å finne ut hvordan det går når kvinner med medfødt hjertesykdom blir gravide og føder barn. Hun har gjort flere positive funn, selv om det å bli gravid med hjerteproblemer ikke er risikofritt.

fadd
Stipendiat Marit Sandberg har forsket på svangerskap blant kvinner med medfødt hjertefeil. Hun er én av tre kandidater fra Det medisinske fakultet i årets Forsker Grand Prix.
Foto/ill.:
Paul André Sommerfeldt

Hovedinnhold

Marit Sandberg er én av i alt seks UiB-kandidater som deltar i årets Forsker Grand Prix. Der skal hun på fire minutter legge fram funn fra sin egen doktorgrad om svangerskap og fødsel blant kvinner med medfødt hjertesykdom. 

Denne gruppen er i økning, både fordi teknologien som avdekker hjertesykdom er blitt bedre og fordi høy livskvalitet gjør graviditet aktuelt for flere. Fra å være noe man måtte overleve, handler det i dag mer om å leve et så godt liv som mulig til tross for sykdommen. 

Sandberg er selv gynekolog i bunn og har i arbeidet med doktorgraden hatt permisjon fra jobben som lege ved Kvinneklinikken på Haukeland. I doktorgraden ønsket hun å finne ut om kvinner med hjertesykdom får like mange barn som andre, og om risikoen for komplikasjoner er større. 

– Svangerskapet påvirker hele kroppen, og både hjerte og blodomløpet går gjennom store endringer. Jeg gikk inn i dette med en hypotese om at hjertesykdommen med stor sannsynlighet ville påvirke svangerskapet, forteller Sandberg. 

På leting i registrene 

For å finne svar, har hun dykket langt inn i ulike helseregistre som Medisinsk fødselsregister, Norsk pasientregister og Dødsårsaksregisteret fra perioden 1994-2014. "Skattejakten" innebar både å identifisere kvinner med hjertesykdom og undersøke hva som ble utfallet av fødselen. 

Totalt har hun samlet erfaringer fra nesten 6000 kvinner med hjertesykdom. 

– Det har vært et tidkrevende arbeid med mange fallgruver. Samtidig er disse registrene en gullgruve der "hele Norge bidrar", men som mange kanskje ikke vet om. 

Sandberg har gjort flere viktige funn i arbeidet med doktorgraden. Blant annet at kvinner med mild hjertesykdom får like mange barn som friske (i gjenomsnitt 1,8). De med moderat til alvorlig hjertesykdom får imidlertid færre barn, mens noen forblir barnløse, viser forskningen. 

Større risiko, men... 

Et annet hovedfunn var at kvinner med hjertesykdom har noe høyere risiko for svangerskapsforgiftning, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt hos barnet. Dette kan muligens spores tilbake til morkakefunksjon og at mors hjerte påvirker utviklingen av denne.

Det overordnede bildet er likevel positivt. 

– Veldig mange av kvinnene får barn, de aller fleste går gjennom svangerskapet uten komplikasjoner, og de fleste har en vanlig fødsel til termin, understreker Sandberg. 

Hvordan det går med kvinnene etter fødselen og hvordan den påvirker hjertehelsen direkte er det per i dag begrenset kunnskap om. 

– Dette mangler vi gode langtidsstudier på, men jeg skulle gjerne sett hvordan det går videre, sier hun. 

Forsker Grand Prix er en formidlingskonkurranse og går av stabelen onsdag 25. september. Les mer om dette her: https://www.forskningsdagenebergen.com/bergen/forsker-grand-prix-2024/