Spis deg til fem ekstra leveår
En ny UiB studie viser at man kan få leve fem år lengre om man følger de nordiske kostholdsrådene.

Hovedinnhold
En oppdatert versjon av de nordiske kostholdsrådene ble publisert i 2023. Noe av det vi ble anbefalt her, var blant annet å redusere inntaket av rødt kjøtt, prosessert kjøtt, sukker og øke inntaket av grønnsaker, nøtter og belgfrukter.
Nå har en ny UiB-studie sett på hvor mange nye leveår en gjennomsnittlig norsk kvinne eller mann kan vinne på å følge disse nye kostholdsrådene.
I studien har stipendiat Elaheh Javadi Arjmand ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, UiB samlet informasjon om kostholdsvaner, samt forventet levetid, for både menn og kvinner i nordiske og baltiske land.
Hun har deretter brukt en kalkulator utviklet i prosjektet Food4HealthyLife ved UiB, til å estimere hvor mange ekstra leveår menn og kvinner i disse landene kan forvente, ved å følge de nye kostholdsrådene.
Nordmenn kan leve fem år lengre ved å spise optimalt
– Kalkulatoren gjør det mulig å se på effekten av mengden av ulike matvarer, altså for eksempel beregne hvor mange ekstra leveår det vil gi deg å gå kutte inntaket i rødt kjøtt med 50 gram hver dag. Eller hvor mange ekstra leveår man kan få ved å spise mer grønnsaker og fullkorn, sier stipendiaten
– I den studien tok man imidlertid utgangspunkt i et vestlig kosthold, med mye ultraprosessert mat og tilsatt sukker. Den jevne nordmann spiser noe sunnere enn dette, forteller stipendiaten.
Så hvor mange ekstra leveår kan vi vinne ved å endre kostholdet vårt?
Ifølge artikkelen til Arjmand spiser i gjennomsnitt en norsk kvinne 44 gram rødt ubearbeidet kjøtt og 36 gram bearbeidet kjøtt daglig, mens en norsk mann spiser 72 gram ubearbeidet rødt kjøtt og 58 gram bearbeidet kjøtt.
– Vi så at hvis man reduserer dette til henholdsvis 40 gram ubearbeidet rødt kjøtt og 10 gram bearbeidet kjøtt om dagen, så kan man forvente å få et ekstra leveår, forteller Arjmand.
– I tillegg kan de andre delene av kostrådene, for eksempel å øke inntaket av belgvekster, fullkorn og nøtter, gi ytterligere rundt fire år med helsegevinst, legger hun til
Studie gjort med utgangspunkt i 40-åringer
I beregningene hennes ligger at kjøttet erstattes med noe annet, og her kommer et økt inntak av grønnsaker, belgfrukter og nøtter inn.
Det ligger også et stort forbedringspotensial i å bytte ut siktet mel med fullkorn, men her gjør nordmenn det generelt sett allerede bedre enn mange befolkningsgrupper:
– Vi ser at nordmenn har et inntak av fisk, hvitt kjøtt og meieriprodukter som ligger tett opp imot anbefalingene, forteller stipendiaten.
Beregningene tar utgangspunkt i at livsstilsendringene skjer fra 40-årsalderen:
– Dette er fordi det da fortsatt er mulig å forebygge de aller fleste konsekvensene av de store livsstilssykdommer, forteller hun.
Endringen trenger ikke være stor, men må være varig
Forskeren understreker at beregningene av økt livslengde er på gruppenivå. Å spise riktig og bra, er selvsagt dessverre ingen forsikring mot uhell og skader som kan gi en forkortet levetid.
Beregningene er også gjort med utgangspunkt i en varig endring av kostholdet.
– Vi antar at endringene av kostholdet varer livet ut. Man kan ikke forvente noen store gevinster av å gjøre gunstige kostholdsendringer over kun en måned, forklarer Arjmand.
Samtidig sier stipendiaten at studien viser at det kan være bra for helsen å følge noen av rådene, om ikke alle, og at alle tiltak hjelper:
– Studien vår viser at en varig endring, om det er å redusere mengden ubearbeidet rødt eller bearbeidet kjøtt, redusere inntaket av tilsatt sukker eller å spise mer grønnsaker, vil kunne ha en positiv innvirkning på livslengden din, oppmuntrer hun.
Les artikkelen her: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299124024740
Forskningen ble også omtalt i NRK Vestlands radio 20. februar.