Hjem
Middelalderklyngen
middelalderforum

Viking Beasts re-imagined: Mammen style, Ringerike style, and their continental relatives

Velkommen til foredrag om vikingtidskunst ved Rebeca Franco Valle, ph.d.-kandidat i vikingtidsarkeologi, UiB.

A ship’s vane made of gilded bronze
En skipsvinge av forgylt bronse i Ringeriksstil. Den ble senere brukt som værhane ved Heggen kirke i Modum, Buskerud.
Foto/ill.:
Kirsten Helgeland / CC BY-SA 4.0

Hovedinnhold

Ph.d.-kandidat i vikingtidsarkeologi, Rebeca Franco Valle, holder foredraget Viking Beasts re-imagined: Mammen style, Ringerike style, and their continental relatives.

Foredraget vil bli holdt på engelsk. 

Vikingtidskunst har lenge vært gjenstand for vitenskapelig diskusjon. På den ene siden har den unike karakteren til de kunstneriske produksjonene fra vikingtiden gitt dem en egen kategori innen europeisk kunsthistorie. På den annen side har deres stilistiske utvikling og relaterte bilder fascinerende likheter med europeisk kunst. Disse likhetene er vanskelige å forklare dersom kunsten betraktes isolert fra kontinentet.  

Denne presentasjonen vil undersøke flere likheter og ulikheter med fokus på billedspråket til Mammen- og Ringerike-stilene. Disse stilene utviklet seg i Skandinavia mellom 960 og 1040 og ble ledsaget av utseendet til nye objekter og ikonografier. 

Valle vil her demonstrere hvordan stilutvikling delvis kan forklares som et produkt av omforming gjennom kunstnerisk praksis, og delvis ved ikonografisk tilpasning og nytolkning i henhold til spesifikke visjoner. For å eksemplifisere dette blir kunstneriske modeller i manuskripter tatt opp til diskusjon. Valle argumenterer for at noen av bildene i Mammen- og Ringerikestil stammer fra de samme ikonografiske modellene som i samtidige manuskripter i Europa.

I følge Valle tyder mye på at på samme måte som at middelalderens sibyllin-dikt og Völuspá har sitt utgangspunkt i kontinentets "verdens ende-tradisjoner", blandet med folkelige myter, kan apokalyptiske beist i manuskripter og vesen i vikingtidskunsten stamme fra felles kunstneriske kilder.

Alle er velkommen og det er gratis inngang!