Hvorfor trenger Norge et realfaglig kraftsentrum?
Nygårdshøyden sør skal legge til rette for ny kunnskap som fremmer omstilling, verdiskaping og bærekraft. Det skal også bidra til enda bedre utdanning og at næringslivet får kompetansen den trenger for å lykkes.

Hovedinnhold
Realfagbygget og Fysikkbygget er fra 1967 og 1977 og huser verdensledende fagmiljø blant annet innen kunstig intelligens, havvind, geofarer, produksjon av grønt hydrogen og karbonfangst- og lagring.
Begge byggene er godt vedlikeholdt, men har passert teknisk levelader med 20-30 år. De står nå i fare for å bli nedstengt, og viktig forskning og utdanning vil da stoppe opp.
Hvorfor må dette arealutviklingsprosjektet realiseres?
1. Bevar og utvikle forskning på høyt internasjonalt nivå
På Nygårdshøyden sør bidrar fagmiljøene med forskning og utdanning på høyt internasjonalt nivå, og bygger nasjonal kompetanse innen realfag og teknologi.
2. Forskning som trengs for fremtiden
Bergen og Vestlandet er et realfaglig kraftsentrum: Vår kompetanse og våre kandidater bidrar til viktig omstilling og innovasjon
3. Regionalt samarbeid
UiB er sammen med næringslivet og samarbeidspartnere en viktig realfaglig motor nasjonalt og internasjonalt.
4. Internasjonalt konkurransefortrinn
Nygårdshøyden sør vil være et kompetanseløft som styrker norske bedrifter og ruster arbeidstagere for nye næringer.
5. Sikkerhet og IKT kompetanse
Norge trenger minst 40 000 flere sysselsatte med IKT-utdanning i 2030, og bred teknologisk kompetanse for å møte en verden i endring.
6. Fare for nedstenging av byggene
Prosjektet må gjennomføres raskt om ikke viktige realfag- og teknologimiljø skal miste nødvendig infrastruktur.
7. Referanseprosjekt for rehabilitering
Norges største rehabiliteringsprosjekt skal følge prinsippene til FutureBuilt og være et referanseprosjekt for statlig rehabilitering.
8. Bergen by og universitet
Videre utvikling av vårt unike bycampus styrker Bergen og Kunnskapsbyen, og vil være et viktig trekkplaster for studenter og nyetableringer.
9. Byggenæring i krise
Med 72 000 kvm rehabilitering og nybygg er er prosjektet viktig for å sikre aktivitet for et høyt antall firma og ansatte i mange år fremover.
10. Lykkes Vestland - lykkes Norge
Mange av UiBs realfag- og teknologistudenter skal bo, arbeide og skape verdier på Vestlandet frem til 2075!
Visjon
Verden er i rask og akselererende endring. FNs bærekraftsmål oppsummerer mange av de viktige utfordringene.
I løpet av relativt få år må vi svare på hvordan vi skal styre utviklingen mot en verden hvor det er godt for mennesker å leve; et globalt samfunn som er bærekraftig både økologisk, ressursmessig, økonomisk og fordelingspolitisk.
Alle fagdisipliner ved Universitetet i Bergen må bidra gjennom å:
- Forske fram nytenkende, relevant og kvalitetssikret kunnskap som gir ny innsikt.
- Utdanne dyktige og samfunnsorienterte fagfolk som kan bidra til viktig nyskaping, langsiktige løsninger og kunnskapsbaserte innspill i samfunnsdebatten.
- Være et nyskapende universitet som flytter kunnskapsfronter og krysser faggrenser på veien mot nye erkjennelser til beste for natur, miljø og samfunn.
- Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved UiB har et særskilt ansvar for å møte samfunnsutfordringene gjennom relevant forskning og utdanning med basis i matematikk, informatikk, naturvitenskaplige disipliner og teknologi.
Dette er essensielle fagfelt for å beskrive, analysere og forstå årsakssammenhenger knyttet til mange av utfordringene på veien mot et bærekraftig samfunn.
Like viktig er det at disse fagområdene skaper kunnskapsgrunnlaget som trengs for å utvikle løsninger og tiltak, samt innsikt og datagrunnlag for god forvaltning.