Hjem
Senter for krisepsykologi
Jubileumskonferanse oktober 2018

Jubileumskonferanse oktober 2018

Senter for krisepsykologi og Klinikk for krisepsykologi AS arrangerte jubileumskonferanse fra 17-19 oktober for å markere at det er 30 år siden psykologene Atle Dyregrov og Jacob Inge Kristoffersen gikk sammen og etablerte Senter for krisepsykologi i Bergen.

Hovedinnhold

Sammen med Magne Raundalen hentet de inn dyktige kolleger som Olav Müller (avdød), Elin Hordvik, Marianne Straume, Elin Mæhle, Unni Marie Heltne og en rekke andre. Med klinikken og klientene i sentrum ble det fra første stund lagt opp til at virksomheten skulle være forskningsbasert, anvendt, og til hjelp for barn, unge, familier og voksne i sorg og kriser. Kari Dyregrov ble en sentral forsker og fagperson som gjennom flere større eksternfinansierte forskningsprosjekter bygget opp senterets forskningsavdeling. Ikke minst var mangeårig støtte fra Egmont Fondet viktig. Senterets forskning og formidling bidro til folkeopplysning og aksept for betydningen av tidlig intervensjon og evidensbasert behandling av kompleks traumatisering, vold, overgrep og komplisert sorg.

Det norske storsamfunnet og sentrale myndigheter, har gjennom flere tiår kunnet trekke veksler på fagmiljøet ved senterets unike kompetanse. Klinikere fra senteret har vært involvert i nesten alle større katastrofehendelser som har skjedd i Norge de siste 30 år. Senter for krisepsykologi og de kliniske psykologene ved senteret har tilbudt kurs/utdanning og drevet omfattende formidling og informasjon til helsepersonell, myndigheter og befolkningen for øvrig. I tillegg har senteret et bredt nasjonalt og internasjonalt kontaktnett der ansatte ved senteret har arbeidet med barn, familier, lokal- og storsamfunn som har vært usatt for krig, konflikt og katastrofer. Gjennom stiftelsen Children and War Foundation har senteret i samarbeid med internasjonale kolleger medvirket til trening av lokalt helse- og skolepersonell til hjelp for barn og familier etter ulike krise-, krigs- og katastrofesituasjoner.

Det var derfor svært gledelig at Stortinget i statsbudsjettet for 2017 bevilget en øremerket årlig tildeling på 10 millioner kroner til universitetet for å videreføre senteret som del av Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Stortinget la vekt på at senteret skulle videreføres som et frittstående nasjonalt kompetansemiljø med vekt på forskning, formidling og utdanning innen sorg, traume og krisepsykologi under Det psykologiske fakultet. Professor Jarle Eid er tilsatt som leder for det nye Senter for krisepsykologi ved UiB.

Senter for krisepsykologi skal fortsette det nære samarbeidet med Klinikk for krisepsykologi AS som i dag ivaretar beredskapsoppgaver og klinikk. Både universitetssenteret og klinikken har i dag tilhold i Fortunen 7 og skal i årene fremover videreføre samarbeid om klinikknær forskning og kunnskapsutvikling. Fra våren 2019 vil Senter for krisepsykologi også bidra til det nye senteret for utvikling av nye konsentrerte behandlingsformater for angstlidelser «Bergen Center for Brain Plasticity» som Helse Bergen skal etablere i Møllendalsbakken 9. Senter for krisepsykologi skal videreføre det arbeidet Kristoffersen og Dyregrov startet for 30 år siden og være et kunnskapsbasert fagmiljø for kortreist forskning som er til hjelp og nytte for barn, voksne og storsamfunn når krisen inntreffer.

Her finner du intervjuer med medarbeidere ved senteret