Hjem
Senter for krisepsykologi
Post doc

Iren Johnsen, Post doc

Venner og bekjente etter terroren på Utøya, 22. juli.

Hovedinnhold

Iren fullførte sin doktorgrad i 2016 ved Universitetet i Bergen og har jobbet ved Senter for krisepsykologi siden 2009 med ulike prosjekter innen sorg.

I sitt post doc-prosjekt jobber Iren med oppfølgingsstudien av etterlatte etter Utøya-terroren, 9 år etter. Prosjektet har hovedfokus på de som mistet en nær venn. Problemstillingene handler om sorg og traumereaksjoner over tid, hvordan sorgen påvirker funksjon, hvordan tapet er integrert i identiteten, opplevelse av hjelp og oppfølging, og hvordan sorgen påvirker tilknytning til nye og eksisterende venner.

Denne oppfølgingsstudien er en av de første som kan gi mer kunnskap om langtidseffektene av å miste en nær venn i ung alder, og gi mer forståelse for sammenhengen mellom etterlatte venners sorgreaksjoner og intensiteten i vennskapsrelasjoner som formes i denne livsperioden.

Etter fullført doktorgrad på etterlatte venner, viste resultatene at etterlatte venner har mer langvarig sorgforløp enn det som har blitt sett i studier tidligere. Det var derfor naturlig for Iren å følge opp denne gruppen videre.