Hjem
Senter for krisepsykologi
Post doc

Hilde Hjelmeland Ahmedzai, Post doc

Kommunal kreftrehabilitering

Hovedinnhold

Hilde fullførte sin doktorgrad ved King`s College London og har i hovedsak jobbet med utvikling av og forskning på nettbaserte fora for kreftpasienter og pårørende.

Hildes post doc-prosjekt på kommunal kreftrehabilitering bygger på data fra en pilotstudie som omhandler utprøving av en rehabiliteringsmodell for kreftoverlevere i primærhelsetjenesten i Askøy Kommune. Effektive behandligsregimer gir i økende grad kreftpasienter forlenget overlevelse, men ofte betales en høy pris i form av fysiske og psykososiale senvirkninger. På tross av at kreftrehabilitering er et nasjonalt satsningsområde er det ikke en integrert del av kreftpasienters behandlingsforløp og er i stor grad fraværende i pasienters nærmiljø.

Pilotstudien er et samarbeidsprosjekt mellom Senter for Krisepsykologi og Askøy Kommune der 61 kreftoverlevere deltok i rehabiliteringsprogrammet som ble tilknyttet Frisklivssentralen i kommunen. Kvantitative og kvalitative data er samlet inn gjennom fysiske tester, ulike spørreskjema og gruppeintervjuer. Forankret i kompleks intervensjonsforskning og mixed metode skal data fra pilotstudien analyseres og publiseres.

Basert på funnene fra pilotstudien, skal det så planlegges en større randomisert studie som vil bidra til økt kunnskap innen dette forskningsfeltet og danne grunnlag for videre implementering av kreftrehabilitering i primærhelsetjenesten. 

Post doc-prosjektet gjennomføres i samarbeid med en tverrfaglig forskergruppe, representanter fra Askøy kommune og brukere, ledet av professor May Hauken.

Prosjektet er finansiert med hjelp fra Stiftelsen DAM