Hjem
Studentsider

Tilrettelegging i praksis

Hvis du har en funksjonsnedsettelse eller et særskilt behov som gjør det utfordrende for deg å gjennomføre praksis, kan du ha rett på tilrettelegging.

Hovedinnhold

Praksisperiodene ved UiB er ofte intensive og arbeidskrevende. Hvis du har en funksjonsnedsettelse eller andre særskilte behov som gjør det utfordrende for deg å gjennomføre praksisopphold, kan du søke om tilrettelegging av praksisoppholdet.

Praksisstedene

UiB har avtaler med en rekke ulike praksissteder, og mulighetene for tilrettelegging avhenger av om det finnes praksissteder som tilbyr tilretteleggingen du har behov for. Tilbud for tilrettelegging i praksis vil derfor kunne variere fra studieprogram til studieprogram. Det vil også kunne være dårligere muligheter for tilrettelegging i enkelte geografiske områder.

Veiledning

Ettersom UiB har mindre kontroll over forholdene på praksisstedene enn vi har på egen campus, er det viktig å kontakte ditt fakultet for veiledning og undersøking av muligheten for å motta tilrettelegging som bøter på de konkrete ulemper du opplever på grunn av din funksjonsnedsettelse eller særlige behov. Dette kan ikke alltid garanteres.

Søk tidlig!

I denne sammenheng er det også viktig at du sender søknad om tilrettelegging inn så tidlig som mulig for å sikre at vi kan behandle søknaden din innenfor perioden for praksisutplassering på de respektive emnene.

Du må fremlegge dokumentasjon på ditt særskilte behov.

Faglige krav og tilrettelegging

Tilrettelegging av praksis kan kun innvilges så lenge de faglige kravene for praksisperioden fortsatt oppfylles. Tilretteleggingen kan ikke gå utover faglige krav og eventuelle progresjonskrav.

Tilrettelegging kan bli innvilget innenfor følgende rammer:

  • Du må ha like mange praksisdager i uken som beskrevet i emnebeskrivelsen for den aktuelle praksisperioden.
  • Du må ha like mange undervisningstimer som beskrevet i emnebeskrivelsen/praksisreglementet.
  • Du må ha like mange veiledningstimer som beskrevet i emnebeskrivelsen/praksisreglementet.
  • Din tilrettelegging må ikke gå utover samarbeidet med veileder og medstudenter.

Særskilt for lektorutdanningene:

  • I langpraksis må du gjennomføre praksisloggen som beskrevet i emnebeskrivelsen for praksisperiodene.
  • Du må delta på relevante møter på praksisskolen. Praksisskolen kan etter direkte avtale gi fritak fra noen møter, så lenge de ikke er nødvendig for å oppnå en full praksisdag, eller at fraværet går utover samarbeidet med veileder, medstudenter og så videre.