Statusoppdatering i mai om den økonomiske situasjonen ved fakultetet
Dette brevet har blitt sendt ut til ansatte ved SV-fakultetet. Fakultetsledelsen ønsker å være helt åpne om den økonomiske situasjonen, og brevet ligger derfor også på nettsiden.
Hovedinnhold
Kjære alle ansatte,
Jeg vet at mange fortsatt har spørsmål rundt den økonomiske situasjonen på fakultetet, og om hvilke tiltak vi ser for oss. Her kommer en oppdatering.
Aller viktigst:
Våre kjerneoppgaver som fakultetet er undervisning og forskning. Disse ønsker vi i fakultetsledelsen å skjerme så mye som mulig.
Den vanskelige økonomiske situasjonen vi er i nå gir begrensninger, og disse vil vi legge fram for Fakultetsstyret, som er vårt demokratiske organ for å treffe beslutninger om disponering av ressurser. Fakultetsstyret vil få forelagt oppdaterte planer både til møtet nå i juni og til møtene i høst, og vil fatte vedtak for 2025 på budsjettmøtet i desember. Dere vil derfor finne enda mer utfyllende informasjon i disse sakspapirene.
Så: Vi forventer et betydelig underskudd på driften i år. I det forrige brevet mitt til dere redegjorde jeg for grunnene til at vi har kommet hit. De siste årene har vi bygget opp fakultetet både med ph.d.-stillinger, postdoktorstillinger og faste stillinger. Dette har styrket forskningen og forskerutdanningen og har gjort det mulig å bygge opp ambisiøse og vellykkede studieprogrammer.
Men endrede rammebetingelser har gjort at økonomien vår rett og slett ikke kan bære et så stort antall ansatte. Det betyr på den annen side at fakultetet vårt akkurat nå er svært godt bemannet. Jeg mener vi skal være i stand til å ivareta både ambisiøs undervisning og forskning av høy kvalitet framover.
Men vi er også nødt til å sette tæring etter næring og redusere antall stillinger – administrative så vel som vitenskapelige. Dette høres dramatisk ut, og vi skulle ønske at det fantes en annen løsning, men vi har sett på tallene, og dette er det som må til.
På kort sikt kommer ikke dette til å få betydelige konsekvenser for undervisning, forskning, eller for det administrative støtteapparatet.
Reduksjonen vil skje slik: Vi følger Universitetet i Bergen sin politikk som er at vi ikke går til oppsigelser. Dermed vil en nedbemanning skje over tid, ved at avganger ikke blir erstattet. Fakultetsstyret har vedtatt en midlertidig ansettelsesstopp for 2024 når det gjelder stillinger som er finansiert over vår grunnbevilgning. Kontraktsfestede og eksternt finansierte stillinger vil fortsatt kunne bli lyst ut.
Vi kan dessverre ikke gi noen lovnader om hvor lenge en stillingsstopp vil vare. Vi må komme ned på et størrelsesnivå med faste stillinger som økonomien vår tåler. En utfordring er at noen institutter har spesielt mange avganger de nærmeste årene, og i fakultetsledelsen mener vi dette bør tas hensyn til når det skal vurderes om og hvor det kan lyses ut faste nye vitenskapelige stillinger de kommende årene.
Det er også en del grep vi kan ta for å bruke fakultetets ressurser bedre.
Jeg mener vi må ta en gjennomgang av studieprogrammene våre. Finnes det muligheter for å justere kursporteføljen og samarbeide på tvers av studieprogrammer – spesielt innad på instituttene – slik at ressursbehovet for undervisere kan reduseres? Vi har også to statsvitenskapelige institutter på vårt SV-fakultetet. Her bør det være rom for et langt nærmere samarbeid enn det er i dag.
Vi har mange flere stipendiater og postdoktorstillinger (rekrutteringsstillinger) på fakultetet enn det som er vårt måltall på 58 stillinger. Det skyldes en rekke ulike ting, blant annet knyttet til eksternfinansiering. Senter for klima- og energiomstilling (CET) har brukt en stor del av bevilgningen de har fått over Statsbudsjettet til stipendiatstillinger og postdoktorstillinger.
Det er også verdt å påpeke at rekrutteringsstillingene bidrar til instituttenes drift. De fleste stillinger vi gir er 4-årige, med ett års pliktarbeid som kan brukes inn i undervisning. Instituttene får belønningsmidler for stipendiater når de har disputert. Men realiteten her er likevel at antallet rekrutteringsstillinger må tas ned de neste par årene. Den eneste måten å få inn nye slike stillinger, blir da i realiteten via eksternt finansierte prosjekter.
Det er en grunn til at ekstern finansiering blir ekstra viktig framover.
Eksternt finansierte prosjekter bidrar ikke bare til å opprettholde forskningen vår på et høyt nivå. De bidrar også med rekrutteringsstillinger, og gir økte inntekter til instituttene og fakultetet. Også våre sentre er svært viktige for å skaffe ekstern finansiering.
Situasjonen vil selvsagt også berøre det administrative støtteapparatet. Når det skjer endringer i grunnlaget for en stilling, gjøres det en vurdering av hvor ressursen best kan komme til anvendelse. Gitt situasjonen, vil vi i tillegg foreta en mer systematisk og grundig gjennomgang av det totale støtteapparatet ved fakultetet.
Jeg håper at dette gir en forståelig oppdatering av situasjonen slik vi i fakultetsledelsen vurderer den. Planen min er å holde dere alle så oppdaterte som mulig, og dere vil derfor fortsette å få eposter fra meg fremover.
Ikke nøl med å ta kontakt om dere har flere spørsmål!
Med vennlig hilsen
Jan Erik Askildsen
Dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultetet