Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Nyhet

Sosiolog ved UiB oppnevnt til ferskt fødselstallsutvalg

Professor i sosiologi, Kristoffer Chelsom Vogt, er oppnevnt til et nytt regjeringsoppnevnt utvalg som skal utrede mulige årsaker til at nordmenn får færre barn enn tidligere.

Bilde av Kristoffer Vogt som underviser
Professor i sosiologi, Kristoffer Chelsom Vogt har forsket mye på unges liv og livsvalg.
Foto/ill.:
Sigve Ferstad

Hovedinnhold

Fredag oppnevnte regjeringen et utvalg som skal utrede mulige årsaker til at vi får færre barn enn tidligere, hvordan det vil påvirke samfunnet, og mulige tiltak for å snu utviklingen. 

– Norge skal være et attraktivt land å få barn i. Regjeringen har nå for første gang i historien oppnevnt et fødselstallsutvalg for å undersøke årsaker til at vi får færre barn, og hva det offentlige kan gjøre for å legge til rette for at foreldre får de barna de ønsker, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding.  

Et sosiologisk blikk på fødselstall

Leder for Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen og professor i sosiologi, Kristoffer Chelsom Vogt, er en av dem som er utnevnt til utvalget.

– Dette er en veldig viktig tematikk for å forstå hvordan samfunnet vårt utvikler seg på sikt. Det er et utfordrende tema, som bør løftes opp, og diskuteres på samfunnsnivå og ikke bare som et spørsmål om individuelle livsvalg. Fødselstall er et veldig spennende tema, fordi det ligger så mye følelser og verdier knyttet til det, sier Vogt. 

– Hva vil en sosiolog som deg bidra med her?

– Jeg kan bidra med et større blikk på samfunnsendringer. Jeg har forsket mye på unges liv og livsvalg, knyttet til utdanning, arbeid og familie, og ser fram til å lære enda mer om denne tematikken, sier han. 

Bredt mandat

Utvalget skal både se på den tradisjonelle familiepolitikken og på politikk som ikke er direkte rettet mot familier, men som likevel påvirker dem.

– Jeg er svært fornøyd med sammensetningen av utvalget, som består av dyktige personer med kompetanse innenfor blant annet medisin, samfunnsøkonomi, sosiologi og statsvitenskap, og dessuten studenter og personer i ulike livsfaser fra ulike deler av landet. Jeg har stor tro på at nå vil vi få en utredning av høy kvalitet og forslag som vil være viktige i regjeringen sitt arbeid, sier Toppe i pressemeldingen. 

Se resten av utvalget her. 

Utvalget skal levere en NOU vinteren 2026, med en delleveransen innen april 2025. Her er mandatet til utvalget om fødselstall og velferdsordninger for barnefamilier.