Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Pris

Studiekvalitetspris til «Kodeklubben» ved Institutt for sammenlignende politikk

Institutt for sammenlignende politikk får SV-fakultetets studiekvalitetspris 2024 for lavterskeltilbudet «Kodeklubben», hvor studenter får hjelp til å lære statistikkprogrammet R.

Dekanen deler ut prisen til et knippe unge forskere ved Sammenlignende politikk, som har Kodeklubbens t-skjorte på seg.
Dekan Jan Erik Askildsen delte ut studiekvalitetsprisen til Kodeklubben, her representert ved Marte Samuelsen Skogen, Idunn Nørbech, Welat Westrheim, Berkay Alica og Alexander Verdoes.
Foto/ill.:
Amanda Schei

Hovedinnhold

– Det sier ganske mye at denne prisen går to år på rad til samme institutt. Det betyr at dere gjør et utrolig godt arbeid med studiekvalitet, sa dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Jan Erik Askildsen, da han delte ut SV-fakultetets årlige studiekvalitetspris under fakultetsstyremøtet 10. september.

Prisen går til Institutt for sammenlignende politikk og deres tilbud «Kodeklubben». 

– Det er utrolig kjekt at instituttet får denne prisen! Mitt inntrykk er at studentene har hatt veldig stor nytte av det, sier leder av Kodeklubben og stipendiat, Marte Samuelsen Skogen. 

Faglig-sosialt

«Kodeklubben» er et støttetilbud til studenter som bruker statistikkprogrammet R i ulike emner gjennom semestrene, som for eksempel metodeemner. Tilbudet er organisert som et faglig-sosialt tiltak som skal bedre utdanningskvaliteten ved instituttets tre regulære studieprogrammer: Bachelor i sammenlignende politikk, bachelor i Europastudier og master i sammenlignende politikk. 

– Det har vært mange som har jobbet med dette og gjort en innsats. Nesten alle stipendiatene ved instituttet har vært innom, og veiledet og bidratt – også masterstudenter. Det er hyggelig at det blir verdsatt, sier Samuelsen Skogen. 

– Hva er du mest stolt av med «Kodeklubben»?

– Hvor mange som har deltatt aktivt – både i planlegging og undervisning, og hvor mange studenter som har møtt opp, og vist at de er gira på å lære seg å kode, sier Samuelsen Skogen. 

Et lavterskeltilbud

«Kodeklubben» foregår på fredager på studentbaren Diskuterbar, og er et lavterskeltilbud, som i hovedsak blir drevet av yngre ansatte ved instituttet. Programmet ble designet med tanke på konkrete behov i studentmassen. Et hovedmål er å redusere læringsutfordringene i starten og «ufarliggjøre» statistikkprogrammet R. 

– Det hele startet da instituttet skulle bytte fra statistikkprogram Stata til R, i metodefagene på bachelornivå. Både instituttledelsen og studentene har aktivt vært med i utformingen av tilbudet, og alle spørsmål er velkomne, sier Samuelsen Skogen. 

Styrker utdanningskvaliteteten

Vurderingskomiteen, som i år har bestått av Knut Hilde, visedekan for utdanning, Hilde Marie Rognås, studiesjef, Svein Ivar Angell, visedekan for utdanning ved Det humanistiske fakultet og Lise Kristiansen, seniorrådgiver (sekretær), skriver i sin vurdering at «Kodeklubben» oppfyller alle kriteriene til prisen:

  • Tiltaket skal bidra til vesentlig til utvikling av utdanningskvaliteten og kan være nyskapende. 
  • Overføringsverdi til andre fagmiljø/studieprogram vektlegges. 
  • Tiltaket bør vise til samarbeid mellom studenter, fagpersonale og andre aktører både i planleggings-, gjennomførings- og oppfølgingsfasen. 

Komiteen mener også at «Kodeklubben» styrker utdanningskvaliteten på en tydelig måte. 

«Tiltaket tar hensyn til det som skjer rundt undervisningen, og er nyskapende ved UiB, selv om ideen er hentet fra partnermiljøer. Instituttet har orientert seg ut, og latt seg inspirere av likende tiltak ved andre institusjoner. Tiltaket involverer både studenter og ansatte på ulike nivåer, og prøver ut nye læringsarenaer. Tiltaket kobler en sosial og faglig dimensjon som til sammen fremmer læring og interesse. Komiteen vurderer at tiltaket har overføringsverdi på tvers av ulike program og studentgrupper, og at dette er godt beskrevet i søknaden,» skriver de.

Belønner gode tiltak

Studiekvalitetsprisen skal premiere fagmiljøer som jobber aktivt med å utvikle kvaliteten på sine utdanninger. Formålet er å stimulere til og belønne gode studiekvalitetstiltak. 

Vinneren av fakultetets pris mottar kr. 25 000,-. Midlene skal brukes i videre arbeid med studiekvalitet. Vinneren nomineres videre til Ugleprisen, UiBs pris for utdanningskvalitet. 

Institutter, fagmiljø, prosjekter, studieprogram og emner ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet kan nomineres som kandidater til prisen. Fagutvalg, studentgrupper, studentorganisasjoner og institutter ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet kan foreslå kandidater.