Hjem
Universitetshagene
Nyhet

Vinterblomstring i Universitetshagene

Det er for tidlig å avskrive vinteren - derfor kaller vi dette for vinterblomstring. Ikke direkte vårtegn altså. Det blomstrer her og der i Universitetshagene nå, men hvor er det kommet lengst?

Tysbast i Muséhagen
Tysbast blomstrer i Muséhagen nå.
Foto/ill.:
Berit Gehrke

Hovedinnhold

Vi skriver midten av januar, og så langt har vinteren vært mild og fuktig. Det har ikke kommet nattefrost å snakke om i løpet av de siste ukene. Under slike forhold er vi vant med at tidligblomstrende busker begynner å røre på seg. Dette året er intet unntak. Vi har sett på hvor langt utviklingen har kommet i Muséhagen og gjort en liten sammenligning med Arboretet. 

Tysbast (Daphne mezereum) blomstrer fint foran museumsbygningen. Dette er en løvfellende busk som vokser vilt i Norge på Østlandet. Planten vi har i Arboretet er kommet mye kortere, og står ennå i et tidlig knoppstadium. Men i Arboretet har vi en slektning av tysbast, nemlig laurbærtysbast (Daphne laureola) som er kommet i blomst. Planten er vintergrønn og viltvoksende i Sør-Europa, men klarer seg bra i kultur i vårt klima. Det er normalt at den blomstrer midtvinters når det er mildt.

Nær museumsbygningen finner vi Jasminum nudiflorum som er en liten busk med vakre, relativt store gule blomster på bar kvist. Vi har den i blomst i Arboretet også, men plantene står inne i Veksthuset, så i dette tilfelle kan vi ikke gjøre en sammenligning mellom de to hagene.  

I Lynghagen i Arboretet kan vi se planter i blomst nesten hele året. Vårlyngen utviklet knopper i løpet av fjorårets vekstsesong, og blomstene kommer litt etter litt, avhengig av kultivartypen. Det finnes en lang rekke kultivarer av vårlyng, og de tidligste kan blomstre midt på vinteren. Den som er kommet lengst nå heter Erica carnea 'Heathwood'.       

Av tidlige Rhododendron i Arboretet er vanligvis Rh. 'February Dawn' først ute. Som navnet sier blomstrer den gjerne i februar, men i milde vintrer kommer den tidligere, og vi er ikke overrasket over at den står i blomst i januar. I Muséhagen blomstrer en annen Rhododendron, nemlig Rh. mucronulatum, og den er en av foreldreartene til kultivaren Rh. 'February Dawn'. I Arboretet er vi ikke vant med at Rh. mucronulatum kommer i blomst allerede i januar. Muséhagen ligger foran med flere uker. 

Det er grunn til å tro at den ruvende museumsbygningen påvirker lokalklimaet i Muséhagen. Murveggen magasinerer varme og beskytter mot vind. Dette virker drivende på plantene slik at utviklingen starter tidligere der enn i Arboretet. Denne effekten kommer godt fram om vinteren - akkurat den tiden vi er inne i nå.