Hjem
Universitetshagene
Nyhet

Vinterskogen

Rhododendronskogen slik vi sjelden ser den. Det er stabilt kaldt og svært mye snø på trærne. Snøen har isolerende effekt, noe vi håper plantene våre vil dra nytte av.

Rh hodgsonii
Rhododendron hodgsonii er en storbladet art som er dekket av snø.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Det har vært stabilt kaldt i lang tid, og januar var den kaldeste siden 2010. Temperaturen er nede på minus 8 grader og klarvær, men uten særlig varme fra sola. Marken har vært noe snødekt i flere uker, men virkelig mye snø kom det på søndag 31. januar. Nå ligger det rundt 30 cm snø på Milde.  

Rhododendronskogen er i vintermodus, og som vintergrønne må plantene tilpasse seg kulden så godt de kan. Bladene reagerer på lave temperaturer ved å krølle seg sammen til sigarform. Vannet trekkes ut av cellene i bladet slik at cellene skrumper inn. De dehydrerte cellene får dermed et lavere frysepunkt, og plantene vil være i stand til å tåle mer kulde. Sammenkrøllete blader får dessuten mindre overflate, noe som også er et vern mot kulde. Når temperaturen stiger vil bladene rulle seg ut igjen.

Lite vind førte til at snøen har blitt liggende på trærne slik vi sjelden ser det. Furukronene er delvis helt hvite, og det er fare for at greiner kan komme til å knekke. Også rhododendron er dekket av snø. Særlig de små plantene har fått et godt snødekke, og bra er det. Snøen har god isolerende effekt, og beskytter mot frost. Noen av knoppene har også fått en viss beskyttelse. Vi må nok regne med frostskader på blader og knopper, men dette ser vi ikke før til våren.