Hjem
Universitetshagene

Grønn vinter

Det har knapt vært snø og minusgrader så langt i 2014. Blir dette vinteren som aldri kom? For tidlig å si i begynnelsen av februar, men flere planter har begynt å røre på seg, så det er grunn til å følge med fremover.

Hovedinnhold

Naturen på Vestlandet er vant med mildvær om vinteren, så plantene lar seg ikke lokke fram med det første. De fleste vil nok vente til tiden da våren vanligvis kommer, og ikke starte blomstringen for tidlig. Det kan straffe seg, for før eller siden kommer nattefrosten, skal vi tro erfaringer fra tidligere år. 

Men det finnes unntak, og noen ville planter har startet sesongen. Blomstringen hos hassel begynte første uken i februar, og de lange raklene gir trærne gulfargen som er mer karakteristisk for mars-april. 

Planter i kultur som har sitt opphav i et annet klima kan lettere la seg friste til å starte veksten. I Arboretet og Botanisk hage kommer det stadig flere vårtegn. Det er ingen store overraskelser når det gjelder hvilke planter som er på gang, de første er først også dette året. For de fleste er det tidligere enn normalt.

I Nydalen blomstret den tidlige rhododendron-kultivaren 'February Dawn' allerede i januar. Som navnet sier er det normalt at den kommer i februar, og da gjerne med noen få blomster. Men i år var den spesielt fin med mange fullt utsprungne blomster tidligere enn vi har sett den før.

Ved vegen nedenfor rhododendron-samlingen i Nydalen står vårkornell med knopper og de første blomstene har sprunget ut. Den ligger klart noen uker før det normale.

I Blondehushagen er det klosterklokker i blomst, og i bakken litt lenger oppe er den første krokusen allerede fremme. Her er det også laurbærtysbast i full blomst, mens den vanlige tysbasten såvidt har fått fram et par blomster. Det er normalt at våren starter tidlig akkurat i denne lune bakken. De to tidlige rhododendron Rh. dauricum og Rh. mucronulatum har kommet flere steder i furuskogen i Arboretet. 

Vi har Rh. dauricum i full blomst i Botanisk hage også. Det står flere eksemplarer ved mosehagen i Japanhagen, og like grusdammen er det en japantrollhassel.

I Fjellhagen har de første vårplantene begynt å røre på seg. Først ute er samlingen av tidlige løkplanter der en tidlige tyrkisk snøklokke (Galanthus woronowii) har blomstret siden begynnelsen av februar. Den har klart grønne blader og skilles fra andre snøklokker som er mer blågrønne i fargen. Like ved er den første krokusen i gang, Crocus malyi med hvite blomster. 

Den milde vinteren har vært bra for blomstring hos julerosene, og de finnes både i Botanisk hage ved Leirhaugen og i Arboretet ved Lynghagen. Her blomstrer det rikelig med vårlyng, og den har pågått en god stund.

Alle bildene er tatt 11. februar 2014.