Hjem
Universitetshagene
Nyhet

Eksotisk bananplante blomstrer

Siden 2007 har vi dyrket bananplanter i Arboretet, men aldri før har forholdene for disse tropiske vekstene vært så gode som i år. Vi snakker ikke om frukter til å spise, men det vekker likevel oppsikt når banan blomstrer utendørs i midten av september.

Bananplante blad
Bananplantene har hatt en flott sesong i Arboretet.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Bananplantene blir dyrket i Hatlehaugen der vi har de beste forholdene for varmekjære planter i Arboretet. Vi har flere ulike arter, og den største heter japansk fiberbanan, Musa basjoo som trolig er den mest hardføre arten for overvintring ute med godt dekke mot frost og fuktighet. Japansk fiberbanan kommer opprinnelig fra Kina men dyrkes i Japan pga. fibrene, og planten produserer ikke spiselige frukter.       

Musa formosana kommer opprinnelig fra Taiwan og i vår samling er dette en mindre plante på ca. 1 m. Om ikke bladverket er så imponerende har den til gjengjeld en stor flott blomst, og det er første gang den blomstrer utendørs i Arboretet.

Musa velutina, eller Pink banana har fått navnet etter de små rosa fruktene. Den har ikke blomstret i år, men i fjor og flere ganger tidligere.  

Den kraftigste bananplanten er 'Gold Finger' som har en høyde på 3 m og store flotte blader. Sorten skal være foredlet fram i Honduras med god resistens mot soppsykdommer, og den får gode søte bananer, men dette kan vi ikke forvente å få fram utendørs i Arboretet.

Denne sesongen har vært usedvanlig fin med en varm og solrik sommer, og den har vært fulgt opp med flott høstvær. Så varmt er det på dagtid at bananplantene fortsatt er i vekst og utvikling, noe vi kan se på de store palmelignende bladene. Bananplantene mangler innebygde mekanismer til å stanse veksten og møte vinterlige forhold, men så langt går det svært så bra. Det er fortsatt sommer i luften og ingen tegn til nattefrost med det første.

Banan er botanisk sett en staude som kan produsere nyvekst nederst på stammen som er dannet av de urteaktige bladstenglene. Derfor er det mulig å overvintre de mest hardføre bananplantene utendørs i milde områder i Norge dersom stengelen og roten isoleres godt om vinteren. Inntil nå har vi tatt plantene opp og overvintret dem inne i veksthus, men nå har de blitt så store at oppgraving blir for tungt og plasskrevende. Derfor vil vi prøve å dekke dem til mot frost og fuktighet ute denne vinteren. Men enn så lenge står bananplantene og nyter sola i den lune Hatlehaugen.