Hjem
Studentsider
erasmus+uk

University of Manchester og Det juridiske fakultet (ERASMUS+UK - 3. studieår)

  • LandStorbritannia og Nord-Irland
  • ByManchester
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+uk
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar på 3. studieår av masterstudiet i rettsvitskap.

Studieåra 2023/2024 og 2024/2025 kan avtalen også nyttast av studentar på siste studieår av masterstudiet i rettsvitskap (studentar på studieordninga av 2003).

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk. Studentar som har oppnådd karakteren 5 eller betre i engelsk frå videregående skule treng ikkje å avleggje TOEFL/IELTS-test.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga).

denne nettsida finn du ei oversikt over emna ved universitetet. Utvekslingsstudentar kan ta emne frå LLB-graden.

University of Manchester nyttar eit creditsystem der 1 credit er det same som 0,5 studiepoeng. Du må altså ta emne på til saman 60 credits for at det skal tilsvara 30 studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

NB! Om endelege og offisielle karakterar: Dersom utveksling til denne lærestaden er siste del av graden din, må du vere merksam på at det berre er førebelse karakterar som vert gjevne rett etter eksamen. Dei offisielle resultata vert ikkje stadfesta før etter at «The Exam Board» har hatt møte ein gong i løpet av sommaren (juli/august). Dette betyr at sjølv om du utvekslar i haustsemesteret kan du ikkje søkje om endeleg godkjenning av utveksling før dei endelege og offisielle karakterane ligg føre etter at «The Exam Board» har hatt møte.

Dersom utveksling er siste del av graden din, blir graden din altså ikkje offisielt fullført før dei offisielle resultata er tilgjengelege og søknad om endeleg godkjenning er ferdig handsama. Du må ta høgde for denne ventetida på offisielle karakterar og forseinkinga i kva tid grad vert oppnådd når du planlegg jobbsøking. Dette er særleg relevant dersom du planlegg å søkje autorisasjon som advokatfullmektig, ettersom oppnådd grad er ein føresetnad for slik autorisasjon.

Studieavgift

Studentar som reiser på Erasmus-avtalar til Storbritannia får ikkje Erasmus-stipend på grunn av Brexit (Storbritannia er ikkje lenger med som programland i Erasmus-programmet), men treng ikkje betale studieavgift ved vertsuniversitetet. Alle utvekslingsstudentar skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Victoria University of Manchester og Manchester Institute of Science and Technology slo seg i 2004 saman til University of Manchester, men universitetet har røter tilbake til 1824. University of Manchester er i dag det største universitetet i Storbritannia med nær 40 000 studentar frå 160 land. Universitetet ligg sør i Manchester og består av to campusar som ligg nær kvarandre. 25 vinnarar av Nobelprisen har vore studentar eller tilsette ved University of Manchester, mellom anna Niels Bohr og Arthur Lewis.

Manchester er ein by i Nordvest-England, og har over ein halv million innbyggarar, medan Stor-Manchester har heile 2,5 millionar innbyggarar. Byen var ein av dei leiande byane under den industrielle revolusjon, og er i dag blant anna kjend som ein medieby. Manchester har òg eit rikt musikkmiljø. Byen har to symfoniorkester og eit kammerorkester, og har fostra band som Joy Division, Oasis og The Smiths.

Bustad

Universitetet har fleire studentbustadar med til saman meir enn 8000 rom for studentar i 20 Halls of residence, i nærleiken av campusane. Det er bustadsgaranti for enkelte grupper av studentar, mellom anna utvekslingsstudentar som kjem for eit heilt akademisk år.

Semesterinndeling

September-januar og februar-juni.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Hvis du gjør alt du får beskjed om i mailer fra UiB og UoM, vil jeg si du er godt forberedt. Frem til avreise kommer det en del mailer med praktiske ting du må ordne og dokumenter du må fylle ut. Kan være greit å fylle ut disse forløpende for å ha kontroll.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i hvert fag var en enkelttime og en dobbelttime med forelesning per uke, samt en times seminar annenhver uke. I det ene faget jeg hadde var det kun to enkelttimer med forelesning per uke. Forelesningene var ikke obligatoriske, og det ble gjort opptak av forelesningene i de fleste fag. Dette ga stor fleksibilitet i hverdagen. Seminarene ble ikke tatt opp. Vi fikk beskjed på starten av semesteret at seminarene var obligatorisk, men seminarlederne mine tok aldri oppmøte.

Vurderingsformene varierte i de ulike fagene. I det ene faget var vurderingsformen essay og en multiple choice test som varte en time. I det andre faget var vurderingsformen vlog og å skrive et essay, og i siste faget var vurderingsformen essay og en 24 timers åpen bok eksamen. Alle vurderingene opplevdes veldig overkommelige.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene ved UoM er på 10 studiepoeng, så man må ha tre fag på et semester. Fagutvalget er ikke så stort, siden flere av fagene overlapper med fag vi har på UiB. Det er likevel nok fag til å fylle et semester. Vær obs på at det kan oppstå kollisjoner i timeplanen og at fag fylles opp, slik at man må velge nye fag. Dette var imidlertid ikke et stort problem det semesteret jeg var der.

Jeg tok fagene "Principles of Commercial Law", "Principles of Law, Medicine and Ethics" og "Law, Money and Technology". Jeg var veldig fornøyd med faget Principles of Law, Medicine and Ethics. Foreleseren var dyktig, og undervisningsopplegget var veldig gjennomført. Faget Law, Money and Technology godkjente UiB som et "perspektiv-emne". Jeg synes likevel at emnet var høyst relevant og spennende. Emnet hadde fokus på fremtidens arbeidsoppgaver for jurister/advokater, og advokater fra store firma i hele England holdt gjesterforelesninger for oss. Commercial Law var jeg litt skuffet over. Foreleseren forsvant i begynnelsen av semesteret. Dermed mistet vi flere uker med forelesninger. Etter hvert fikk vi en vikar, men denne vikaren hadde en veldig vanskelig aksent, noe som gjorde det vanskelig å følge med i forelesning. Når opprinnelig foreleser endelig kom tilbake mot slutten av semesteret, virket hun ikke interessert i å gå gjennom temaene vi hadde gått glipp av. Seminar-lederne i dette faget var også skuffende. De møtte opp for sent til seminarene og var uforberedt. Med andre forelesere hadde faget sikkert vært spennende, med dette semesteret var faget preget av surr og man måtte lære seg det meste på egenhånd.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte tror jeg varierer med hvor mye innsats man legger ned. Det er gode muligheter for å lære mye engelsk juss hvis man ønsker det, men også mulighet til å bruke tiden på å oppleve andre ting. Jeg møtte opp i forelesninger og seminar, og gjorde ikke så mye utover dette, ettersom jeg hadde en del andre ting jeg ville oppleve på utveksling. Dette gjorde at jeg fikk en litt intensiv eksamensperiode, men arbeidsmengden er uansett lavere enn ved UiB. Det største utbyttet jeg sitter igjen med etter utveksling er nok det språklige. Jeg har blitt mye mer trygg på å forstå og skrive juridisk engelsk, som også var det jeg ønsket å få ut av utvekslingsoppholdet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort, men alt er samlet på et sted, så det lett å komme seg mellom ulike forelesninger. Universitetsområdet har grei avstand til sentrum, og til studentboligene. Manchester er en stor by, men selve bykjernen er liten nok til at det er lett å komme seg rundt i byen. Det er mer enn nok av ting å finne på finne på i Manchester, men Manchester har også en god beliggenhet om man ønsker å reise. Ryanair har masse billig flyvninger fra Manchester til andre steder i UK og Europa.

Bustad

Man kan søke studentbolig gjennom universitetet. I denne søknaden kan du sette opp 5 ulike ønsker i rangert rekkefølge. Jeg fikk tilbud om en studentbolig gjennom universitetet som het Oak House. Dette stedet hadde jeg ikke satt opp på listen over ønsket studentbolig, og stedet hadde helt forferdelige anmeldelser på google. Jeg takket derfor nei til studentbolig. I ettertid fikk jeg imidlertid høre fra flere at hvis man takker ja, kan man søke overføring med en gang man flytter inn og bli overført til et bedre sted. Det forutsetter at de har ledig plass andre steder, men det er likevel noe å vurdere.

Siden jeg takket nei til tilbudet gjennom universitetet, måtte jeg finne noe på egenhånd. Forsøkte å komme i kontakt med private utleiere på spareroom og facebook-sider, men de private utleierne krever gjerne at du har en person bosatt i England som garantist, eller at du betaler hele leiesummen i forkant av leieoppholdet. Jeg endte opp med å fremleie et rom hos Unite Students, via en student jeg kom i kontakt med på facebook. Unite Students er en stor utleier av studentboliger i England. Jeg bodde i en bygning som het Artisan Heights. Rommet hadde eget bad og delte kjøkken med 5 andre. Rommet og badet var nytt og beliggenheten var bra, rett ved Oxford Road jernbanestasjon. Bodde dermed midt mellom fakultetet og sentrum (kun 10 min å gå til UoM og 10 min å gå til sentrum). Siden bussene ofte er fulle og forsinket i Manchester, var det deilig å ikke være avhengig av å ta buss. Ulempen med Unite Students er at studentboligene deres er dyre.

Sosialt miljø

Jeg synes UoM var litt dårlige til å arrangere arrangement for utvekslingsstudentene. Eller i hvert fall å informere oss om sosiale arrangement som fant sted og undergrupper å delta i osv. Vi fikk høre om de fleste arrangement og undergrupper via andre utvekslingsstudenter vi ble kjent med. Mulig det er flere arrangement på høsten enn våren, siden det er flere nye studenter på høsten. Anbefaler å delta på ANSA sine arrangement! De har kick off på starten av hvert semester, som er en veldig fin mulighet til å bli kjent med andre nordmenn som studerer i Manchester. Jeg ble kjent med så mange hyggelige nordmenn gjennom ANSA og vi fant på masse sammen med de gjennom hele oppholdet.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår av studieordningen av 2021.* Begynn prosessen med å søke på fag og ordne alt av dokumenter i god tid da ting tar tid... Var veldig lite info fra universitet her og generelt veldig dårlig oppfølging, men send inn fag og alt annet de ber om også er det mye mulig du må purre litt på å få svar... Ikke forvent å ha noen timeplan i god tid, jeg fikk min godt inn i semesteret, rundt 2 uker etter studiestart etter mye mailing og krangling. Begynn å se etter bolig i veldig god tid, da Manchester er veldig up and coming og populært så boligmarkedet er litt presset. Se nærmere om bolig under. Husk å ha med nok medisiner av alt du trenger. Det er lett å få legehjelp her, de har både en legevakt som er lik som hjemme med lang ventetid, men du får og time til "fastlege" privat via ANSA forsikring om det skulle være noe.

Andre generelle tips er å skaffe railcard (gjerne et couples railcard) hvis du vet du skal reise mye sammen med en spesifikk person da man får gode rabatter på tog over hele landet. Last ned apper som Deliveroo- der du får levert både restaurantmat og matvarer på døra for en liten slant, kan være greit til store innkjøp i første omgang så det ikke er tungt å bære. Amazon er også helt fantastisk i dette landet med next-day-delivery av alt du skulle ønske. Bestilte klesstativ, kleshengere, stekepanner osv her da jeg kom. Kan senere selges på facebook marketplace.

Undervisningsformer

Det er forelesninger som blir tatt opp så du kan enten møte opp fysisk eller se de senere. Disse er ikke obligatoriske. Annenhver uke er det også "tutorials" eller "seminars" som ligner på storgrupper hjemmefra. Disse er obligatoriske. Det er ingen faste innleveringer gjennom semesteret, noen fag har noe frivillige innleveringer om man ønsker å få tilbakemelding. De fleste fag har en obligatorisk innlevering som teller mot sluttkarakteren, samt en avsluttende eksamen. Alle mine fag hadde åpen bok hjemmeeksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Tilbudet var tynt men greit. Jeg endte opp med fagene "Principles of Commercial Law", "Intellectual property law" og "Law, Money & Technology". Veldig fornøyd med immaterialrett-faget og teknologi, men det var veldig mye surr med commercial law. Læreren forsvant etter første uke og vi fikk inn en vikar som de fleste slet med å forstå. Undervisningen var dårlig, folk sluttet å møte opp og lærte faget på egenhånd. Læreren kom tilbake to uker før eksamen og tok ikke i mot bekymringer fra studentene om at vi ikke følte oss klare til eksamen. Vi fant og ut at det ikke var første gang dette skjedde, men at det samme har skjedd flere ganger tidligere år. Anbefaler ikke dette faget. En annen ting er at det juridiske fakultet har blitt nedlagt som et eget fakultet og blitt del av det humanistiske, så det var litt vanskelig å finne de "riktige" folka å komme i kontakt med.

Fagleg utbyte og språk

Det var litt vanskelig å komme inn i den juridiske metoden. Vi fikk ingen introduksjon til britisk juridisk metode, da vi spurte fikk vi beskjed at de kun har et introkurs for utvekslingsstudenter på høstsemesteret, mens jeg utvekslet på våren. Professorene ble overrasket over at ingen hadde gitt oss noe introduksjon og mente selv det var kritikkverdig av universitetet, men visste heller ikke hvor de skulle sende oss for oppfølging. Jeg endte opp med å ta en kaffe med en av de britiske studentene som var snill nok til å forklare og vise meg litt.

Universitetsområdet og byen

Det er et stort campusområde med mange steder å sitte og lese på. Både bibliotek og cafeer (med gode studenttilbud). Det er også mange barer i området om man vil ta en øl etter forelesning.

Manchester har et veldig rikt kulturliv, det er masse å finne på til enhver tid. Følg secretmanchester på instagram for tips om steder å dra og finne på. Ettersom Manchester ligger midt i landet er det også veldig lett å komme seg overalt, jeg tok flere helgeturer til andre byer og land som Skottland, Irland, London, Liverpool osv. Det er også veldig billige fly til flere av storbyene i Europa.

Bustad

Jeg nektet å bo i studentbolig da standarden var veldig lav, så jeg lette lenge på det private markedet. Dette viste seg å være litt utfordrende da de fleste vil leie ut i minst et år om gangen. Appen spareroom og facebookgrupper kan være nyttig om du vil bo i kollektiv. Jeg endte opp med å finne en jente over facebook og vi fant bolig sammen. Vi bodde på "The James", som opererer med 6-månederskontrakter, og vi var veldig fornøyde med både stedet og beliggenheten, anbefaler det på det sterkeste.

Sosialt miljø

Det var et arrangement i starten for utvekslingsstudentene, ellers måtte man oppsøke ting selv. Jeg ble god venn med flere lokale ved å bare sette meg med dem i forelesninger og initiere kontakt, synes de fleste var veldig inkluderende og hyggelige.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Universitetet var dessverre ikke flinke til å følge opp utvekslingsstudentene. Vi måtte grave etter mye informasjon selv og var ikke inkludert på mail-tråden hvor de ga ut informasjon i starten. Så vær på og forberedt på at du må fikse en del ting selv.

Hvis du vil reise innad i England bør du få deg et Railcard. Sparte ca. 1/3 på hver togtur med dette. Anbefaler virkelig å gripe muligheten til å reise rundt i England når du først er her.

Undervisningsformer

Hvert fag hadde typisk to forelesninger i uken. Første forelesning var på én time og andre forelesning var en dobbelttime. I tillegg hadde vi seminarer i både IP og Commercial Law. Undervisningsformen var derfor relativt lik det man er kjent med fra Bergen.

Fikk prøvd noen nye typer eksamensformer. Hadde to 24t-eksamen som var ganske intenst (Commercial Law og IP). I Commercial Law måtte vi også levere inn en hjemmeeksamen som gikk over flere uker. I LMT måtte vi levere inn en vlog og en hjemmeeksamen som gikk over flere uker.

Vurdering av emnetilbodet

Det var ikke det beste tilbudet av emner. Jeg søkte om å få ta Law, Money and Technology, Commercial Law og Intellectual Property Law. Først fikk jeg ikke innvilget noen valg grunnet plassmangel, men så endret de mening og jeg fikk innvilget alle.

Fikk høre av en britisk venninne at hun var veldig fornøyd med Miscarriages of Justice og vet at en annen nordmann likte Law, Medicine and Ethics. Så skal absolutt være mulig å få til en fin kombinasjon av fag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg anbefaler både Law, Money and Technology (LMT) og Intellectual Property Law (IP). LMT er ganske annerledes fra fag man tar tilbake i Bergen, så anbefaler LMT hvis du har lyst til å prøve noe nytt og få nye perspektiver. Forelesningene var interessante og ble hovedsaklig holdt av gjesteforelesere med ulike bakgrunner. Videre, var IP faget som jeg syntes var mest gjennomført. Utrolig flinke forelesere og opplegget var godt strukturert. Du vil ha hatt litt immaterialrett fra førsteåret i Bergen, så er en del som går igjen. Da igjen, får man gå mer i dybden og jeg syntes personlig dette faget var veldig spennende. Fikk utdelt veldig gode "handouts" i IP som er type puggehefter. Disse kom godt med under eksamenslesingen.

Commercial Law anbefaler jeg ikke. Forelesningene var tunge, forelesninger ble avlyst uten varsel og foreleseren vår ble borte etter kun noen uker (og erstattet av en annen som egentlig ikke er emneansvarlig). Det hadde visst dessverre skjedd tidligere år med samme foreleser. Det var derfor betraktelig vanskeligere å henge med i dette faget sammenlignet med LMT og IP.

Universitetsområdet og byen

Jeg synes Manchester er en veldig fin by! Fin kombinasjon mellom fine gamle bygninger og nyere arkitektur. Manchester har utrolig bra kulturliv. Mange kule butikker, barer og andre opplevelser. Kommer til å savne kulturlivet! Universitetsområdet er også veldig fint.

Ikke så mange grønne flekker å finne i byen! Men kan anbefale Mayfield Depot som ligger rett ved togstasjonen. Dro også mye til Heaton Park med trikken (20 min fra sentrum). Gigantisk park med en egen liten gård med dyr. Veldig koselig.

Bustad

Begynn å lete med en gang. Det er vanskelig å komme seg inn på det private leiemarkedet og er en del svindlere der ute. Sendte over 100 meldinger på Spareroom (tilsvarende Hybel/Finn) før jeg tilfeldigvis kom over et ledig rom i en privat studentbolig. Privat studentbolig er trygt og sentralt, men ikke å anbefale hvis du vil bo rolig. Vil tro det samme gjelder for de knyttet til universitetet.

Alle private utleiere jeg snakket med krevde engelske garantiser og ville ha betaling up front hvis jeg ikke hadde engelsk garantist. Sånn sett er det lettere og tryggere å bo i studentbolig.

Sosialt miljø

Universitetet har ingen fadderuke. De arrangerte kun én dag hvor internasjonale studenter kunne mingle i 1t. Det er derfor veldig viktig at du blir med på det lille som er! Ellers må jeg virkelig anbefale ANSA. Her kommer du i kontakt med andre nordmenn (som mest sannsynlig studerer fast i Manchester).

Personlig syntes vi det varvanskelig å komme i kontakt med folk på starten. Når du kommer på våren som ledd i tredjeåret er det et litt rart tidspunkt. Studiestart er om høsten og britene som studerer der fast går siste semesteret sitt (graden er kun på tre år i England). Derfor er mange etablerte og "har venner" allerede. Så du må by på deg selv og er lurt å bli kjent med andre utvekslingsstudenter som er i samme situasjon som deg. I ettertid tror jeg det hadde vært lurt om vi involverte oss mer i grupper på skolen (sport osv).

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

11.09.2023 - 28.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

**Dette er en rapport skrevet av en student som utvekslet som del av 5. studieår**

Det holder å følge UiB sine retningslinjer for forberedelse til utreise.

Vær oppmerksom på at når du blir tilsendt emnekatalogen med oversikt over hvilke valgfag det er mulig å melde seg på, så skiller ikke den mellom hvilke fag som går om våren og hvilke fag som går om høsten. Anbefaler derfor å sjekke dette på hjemmesiden deres der fagene som står opplistet med «Semester 1» går til høsten og fagene som går til våren er markert med «Semester 2».

Merk også at ettersom Storbritannia ikke lengre er en del av EU, så gjelder ikke Europeisk Helsetrydgekort der. Det betyr at du må kjøpe privat helseforsikring for tiden du befinner deg i utlandet. Det er flere forsikringsselskap som tilbyr dette. Selv kjøpte jeg ANSAs helseforsikring (de har avtale gjennom Trygg tror jeg det var) og synes det var veldig greit.

Undervisningsformer

Undervisningsformen ligner mye på slik vi er vant til på UiB med forelesninger totalt 1-3 ganger i uken og seminarer 1 gang i uken for hvert fag. Eneste er at alle de tre fagene man velger går parallet med hverandre. Halvveis i semesteret har de en «Formative Assessment», som kan sammenlignes med Obligatorisk kursoppgave på UiB bare at denne ikke er obligatorisk. Likevel, kan jeg anbefale sterkt å gjøre denne fordi eksamensspørsmålene er i hovedsak de samme som man får til «Formative Assessment».

Det er eksamensoppgaven som utgjør 100% av karakteren og det er ikke obligatiorisk oppmøtekrav til hverken seminar eller forelesning, selv om de oppdordrer sterkt til deltakelse i alle undervisningsformene.

Eksamensformen opplevde jeg som veldig grei. Det var en 24-timers eksamen i hvert fag på tampen av semesteret og i 2/3 fag fikk vi utlevert eksamensoppgaven nesten to måneder før selve eksamensdagen. Så på selve eksamensdagen kan man pratisk talt bare kopiere inn ferdigskrevet oppgave og levere elektronisk.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var ganske tynt, men jeg fikk likevel tatt de fagene jeg synes virket interessante som var «Company Law, Competition Law og Counter Terrorism and Human Rights». Jeg var veldig fornøyd med samtlige utenom sistnevnte. Her må man bare velge de fagene som er mest interessant ut ifra tilbudet for det aktuelle semesteret og de som er forhåndsgodkjent av UiB.

Fagleg utbyte og språk

Når det gjelder faglig utbytte så blir det litt hva du gjør det til. For min del var opplevelser rundt omkring i England det store trekkplasteret for at jeg valgte Manchester. Jeg opplevde at det var fullt mulig å gjøre dette samtidig som man holdt følge med på det faglige. I de fagene jeg tok var foreleserne flinke til å legge ut alt materiale som de hadde gått igjennom og opptak av forelesningene online. Pensum får du også gratis tilgang til online. Jeg merket veldig fort at foreleserne/seminarlederne har en veldig annerledes tilnærming til studentene, enn det vi er vant til på UiB, men det må man bare ta med en klype salt.
Språklig er det absolutt en fordel at undervisningsspråket er engelsk og er av overkommelig vanskelighetsgrad.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er skikkelig stort og har mange forskjellige studenttilbud. Jeg ble ganske overrasket over at universitetet ikke hadde et eget Juridisk Fakultet, så man har forelesninger og seminarer i rom på andre fakulteter. I begynnelse opplevde jeg det som litt uorganisert, men etterhvert som man lærte seg campus bedre å kjenne gikk det greit. For selvstudie kan jeg virkelig anbefale å lese på det nye uni bibloteket på Oxford Road eller i Business-bygget. Det er flere koselige kaféer på campus og mye liv.

Universitetsområdet ligger i Manchester by, med ca. 10 minutters gange til selve bykjernen. Byen kan minne om en miniversjon av London og det var mulig å gå over alt. Manchester har også et rikt uteliv og i Northern Quarter er det mye bra steder å dra på kveldstid så vell som på dagtid. Andre gater og steder med koselige restauranter, barer og utesteder er Deansgate, King Str, Spinningfields, Oxford Road (denne veien gjennom campus) og Ancoats. Det som også er en fordel med Manchester er at det er en god del billigere der enn sammenlignet med London for eksempel.

Det som også er utrolig kjekt med Manchester er at byen befinner seg midt i England, hvilket gjør det utrolig enkelt å sette seg på et tog til London i sør eller Skotland i nord for eksempel. Selv hadde jeg mange fine turer rundt i England, både til andre byer med også nasjonalparkene. Peak District er en nasjonalpark øst for Manchester og kun en 30-60 min togtur (spørs hvor langt inn i parken du vil dra) fra byen som byr på utrolig fin natur og koselige engelske landsbygder som kan minne om et Postman Pat-landskap. Ellers fortjener også Lake District noe spalteplass her. Nasjonalparken ligger halvannet times kjøretur nordvest for Manshester og er virkelig et must å besøke uansett om du er gald i friluft eller ikke. Det er her du finner de høyeste fjellene i England hvis man ønsker å bestige dem eller bare gå koselige rusleturer. Området har superkoselige landsbyger med mye sjarm og personlighet. Anbefaler å leie en Bed&Breakfast her en helg kose seg. Det går forresten også tog hit, men det prøvde jeg aldri.

Bustad

Accommodation i Manchester er jevnt over i dårlig forfatning. Hvis du drar til Manchester så anbefaler jeg på det sterkeste å leie privat. Da jeg søkte på accommodation der valgte jeg bare rom med en-suite, men ble plassert i Whitworth som kun har delt baderomsløsning med mange internasjonale studenter. I mitt bygg var det ikke levebar standard så ble oppgradert etter to uker til Weston Hall med en-suite etter mye masing. Her var det for det meste unge briter som bodde. Fellesområdene der er ingenting å skrive hjem om, men rommet var rent og man får eget bad. Så merk at du ikke nødvendivis får tildelt den Hall’en du søker på. Derfor ville jeg prøvd å finne noen andre norske å bo sammen med, selv om det er klart billligst å bo på Hall. Uansett hva du gjør så styr unna Whitworth.

Sosialt miljø

Manchester som utvekslingsby er i mine øyne skikkelig undervurdert. Som studentby synes jeg byen og det sosiale var veldig bra! Jeg anbefaler på det sterkeste å melde seg inn i ANSA, som er en organisasjon for norske studenter i utlandet. De arrangerer alltid et kick-off ved semesterstart som er veldig kjekt å være med på. Selv møtte jeg folk der som jeg holdt sammen med under hele oppholdet og fortsatt har god kontakt med etter hjemreise. Min opplevelse er at, særlig de norske i ANSA, er veldig søkende og interessert i å finne på ting. Anbefaler sterkt å dra på fotballkamp, selv om man ikke er så engasjert selv, er det en utrolig kul opplevelse med god stemning.

Ellers anbefaler jeg å melde deg inn i Manchester Student Union. De har ca. 400 forskjellige undergrupper med noe for enhver smak. På instagram legger de hyppig ut bilder så der kan man få et innblikk i hva det går i. Selv fikk jeg mye utbytte av Run Wild som er en løpegruppe og Hiking Club som arrangerer organiserte fotturer rundt omkring i Storbritannia i helgene. Her tilbydte de skikkelig kule utflukter, som turer til forskjellige steder i Wales og Lake District for å nevne noen. I undergruppene opplevde jeg at det var veldig lett å bli kjent med andre, særlig britiske studenter og man får sett mye på kort tid.

2023

Vår 2023 - Bachelor i geovitenskap

Vår 2023 - Bachelor i geovitenskap

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg var så heldig å hadde bekjente i Manchester som jeg flyttet rett inn hos. Dette gjorde hele prosessen lettere, og jeg slapp å lete etter bolig. Brukte god tid på å sette meg inn i hvilke fag jeg skulle ha. Siden jeg søkte utvkeling via et annet fakultet, og et annet studie, gjorde dette prosessen litt mer komplisert. Men fult mulig, og alt har gått som det skulle.
Mye å sette seg inn i et nytt Universitet, så anbefaler å bruke god til dette.

Undervisningsformer

Mye av undervisningen krevde forberedelser. Dette kunne være gjennom artikler, videoer eller vanlige pensum bøker.
Jeg valgte en fagkombinasjon av en del praktisk arbeid og vi jobbet en del i lab. Eller gikk det stort sett i tradisjonelle forelesninger i et større lokale/klasserom

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet hadde et bredt utvalg av emner man kunne velge mellom.
Siden jeg hadde søkt meg inn gjennom et annet fakultet, krevde de at jeg tok alle fag fra dette fakultetet, bortsett fra et. Denne overlappen gikk veldig fint, og fagene gikk veldig greit.

Fagleg utbyte og språk

Har hatt stor faglig utbyttet fra utveksling. Jeg reiste til et engelsk talende land, hvor all komunikasjon og pensum foregikk på engelsk. I starten var det litt krevende, men etterhvert gikk det veldig greit.
Diskusjoner og komunikasjon med medstudenter gikk over all forventing, og dette har jeg hatt stort utbytte av.

Universitetsområdet og byen

Manchester er en veldig fin by! Stort universitet med over 140 byggninger på campus. Campus området hadde mye å tilby, alt fra cafeer, museum, bibliotek og store parker.

Manchester som by har mye å tilby. Som en fotball by, med to store lag, er det et folkeliv hver dag det er kamp. Utenom dette er det konserter omtrent hele tiden. Briter elsker drikke, og hvert eneste gatehjørne har en pub å tilbyd.

Bustad

Jeg har bodd privat, omtrent 20 min unna Campus. De fleste studentboligene ligger samlet på et sted.

Sosialt miljø

Manchester som by og universitet har noe å tilby for en hver smak.

ANSA Manchester har vært helt utrolige. Her har jeg møtte medstudenter som jeg storsett har brukt tiden med.
Utenom dette er Erasmus veldig flinke å legge tilrette for at man skal møte andre studenter. Ved hjelp av arangementer møter du medstudenter fra andre land, men også ditt eget.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

12.09.2022 - 29.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

UiB tilbyr nyttige sjekklister som forberedelser. Det var ikke særlig store forberedelser som Universitetet i Manchester krevde, men det ble i forkant sendt ut en liste over dokumenter som skulle inn. Det viktigste var nok å ordne bosted og velge fag, noe man kunne søke på gjennom universitetets hjemsider. Dette fikk jeg tilbakemelding på i god tid før avreise. Ellers følte jeg at jeg fikk lite informasjon fra vertsuniversitetet på forhånd. Under hele oppholdet synes jeg det var mindre god oppfølgning, og jeg fikk ikke alltid svar på ting jeg lurte på av administrasjonen.

Undervisningsformer

Jeg fikk kun tilbud om fag på undergraduate nivå, noe som tilsvarer en bachelor. Emnetilbudet var ikke særlig å skryte av, men jeg valgte fagene Company law, Competition law og Environmental law. Per fag hadde man noen forelesningstimer i uken av dyktige og engasjerte forelesere. Man hadde også en times seminar i hvert fag, som tilsvarte seminar på første og andre studieår. Det forventes fremmøte, men det var ikke noe krav slik jeg oppfattet det.

Vurdering av emnetilbodet

Utvalget av fag var ikke særlig stort, og det ble også kollisjoner som gjorde at jeg måtte gjøre flere omrokkeringer. Mitt inntrykk er også at de studerer juss på en annen måte enn oss i Norge, hvor de har mer fokus på samfunnsfaglige vinklinger. Særlig eksamen som var innleveringer og 7 dagers eksamen hadde spørsmål som gjaldt lite lovtolkning, men mer refleksjoner av rettstilstanden, redegjørelse for historiske utviklingstrekk med rom for egne synspunkter.

Fagleg utbyte og språk

Som nevnt ovenfor var det interessant å studere juss på en annen måte, noe som ga en annen form for forståelse av rettsregler. Det språklige utbytte var også godt, og det var overraskende overkommelig å forstå juridisk engelsk og jeg følte det gikk fort å sette seg inn i nye begreper.
Det oppstilles lange leselister før hver forelesning, og det er omfattende materiale som de forventer at man gjennomgår på forhånd. Jeg var nok ikke like flink å lese på forhånd, men føler likevel at jeg har fått et greit utbytte.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort, og der er flere campus samlet i et område. Det var likevel lite utvalg av salplasser. Jeg satt mye på Alan Gilbert, som var relativt nytt. Fagene ble undervist i ulike bygninger og det er relativt lett å finne frem.
Universitetsområdet ligger litt utenfor selve bykjernen, som er ganske komprimert. Det er mye som skjer hele tiden, og man har også mange muligheter til å gjøre ting både på dag- og kveldstid.
Det er også gode muligheter for å reise rundt, noe jeg benyttet meg av. Vi var en gjeng som var på reise ca hver 3-4 helg, og vi dro til både Edinburgh, London, Wales og andre byer i nærheten. Veldig glad for at jeg fikk oppleve både store og mindre byer som man ellers ikke ville reist til.

Bustad

Jeg ble tilbudt bolig gjennom universitetet, og bodde i Dalton Ellis Hall. Vil nok si at standarden er betraktelig lavere enn i Norge. Bygningen var ganske gammel, og mistenker at den ikke var helt optimale boforhold. Vi som bodde der var mye syke, og de startet riving/renovering dagen vi skulle dra. Vi bodde også på noen få kvm og delte kjøkken og bad med flere andre. Det var en catered hall som betydde at vi fikk servert frokost og middag hver dag. Ikke noe å skryte av, men det funket.

Sosialt miljø

Jeg trivdes godt sosialt. Jeg var hovedsakelig sammen med de jeg bodde sammen med, og vi bodde på mange måter opp på hverandre som gjorde at vi utviklet gode vennskap. Samtidig var vi alle utvekslingsstudenter som ønsket like opplevelser. Mitt inntrykk var at det var vanskelig å komme i kontakt med britiske studenter. Man måtte også gjøre en større innsats selv for å bli inkludert i et sosialt miljø.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

12.09.2022 - 29.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg ville startet tidlig med å se på steder å bo. Manchester er en stor studentby som gjør at det er stor forespørsel på studenthybler. De fleste private studentboligene tilbydde kun avtaler på minimum ett år, noe som gjorde det umulig for utvekslingsstudenter som bare skulle være der ett semester å få i stand en avtale. Heldigvis fikk jeg det gjennom skolen, men som jeg vil skrive om under må man være forberedt på en meget enkel standard ved en slik løsning.

Et annet tips er å skaffe seg railcard (togkort), der man vil få gode rabatter dersom man ønsker å utforske andre steder i Storbritannia.

Undervisningsformer

Jeg tok tre fag som da oppfylte studiepoengene jeg trengte for å få godkjent semesteret (og få fullt Erasmus-stipend). I alle tre fagene var det forelesninger hver uke, i tillegg var det seminarer annenhver uke i hvert av fagene. Forelesningene var ikke obligatoriske, men man måtte ha et visst antall prosentvis oppmøte på seminarene for å kunne ta eksamen (rundt 70 %).

I midten av januar var det hjemmeeksamen i alle tre fag. De strakk seg over en uke. I tillegg var det i to av fagene en innlevering i november som talte 1/3 av karakteren i faget (eksamen telte da 2/3).

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde ikke noe problem å finne fag som jeg synes var interressante. De tilbyr en god blanding av fag så det bør være mulig å finne noe for enhver.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk faglig utbytte av oppholdet. Universitetet er anerkjent og det var følgelig et bra og seriøst opplegg.

Språket var naturligvis engelsk, der jeg i alle tre fagene gikk i klasse med engelskmenn (og noen andre utvekslingsstudenter). Dette kan gjøre at det kreves noe mer faglig enn feks steder der hovedspråket ikke er engelsk og du er i klasse med kun andre utvekslingsstudenter.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og oppfattes som nesten en egen bydel som ligger inntil sentrum av Manchester.

Manchester som by er nok ikke den flotteste rent estetisk. Det er imidlertid masse kjekke ting (som feks fotballkamper- og annen sport, konsert- og musikkarrangementer). I tillegg er Manchester kjent for å ha et bra uteliv, der du vil møte mange andre studenter.

I og med at Manchester ligger midt i England er det også lett å komme seg rundt med tog. Dette gjelder både til andre steder i England, men også Skottland/Nord-Irland som er nokså nærme.

Bustad

Jeg bodde på campus. Standarden var veldig enkel og gammeldags. Et lite rom med delt kjøkken og bad på meg og 9 andre. Jeg har imidlertid hørt om andre som har vært fornøyd med å bo på campus. Dette er litt tilfeldig siden du blir plassert av skolen og standarden på campus-bostedene varierer veldig. Det positive var at det var nærme både universitet og sentrum.

Sosialt miljø

Jeg synes skolen kunne gjort mer for å integrere utvekslingsstudenter. Det eneste «arrangementet» i regi av skolen var en zoom-forelesning helt i starten for alle erasmus-studentene. Ellers måtte man holde øynene åpne for ting som skjedde og oppsøke selv sosiale studentmiljøer.

Ellers vil jeg anbefale å ta del i arrangementene som skjer for norske studenter i Manchester gjennom ANSA.

2022

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

07.02.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg brukte sjekklistene fra UiB, disse var nyttige. Det var noe uoversiktlig hvilke skjemaer som skulle sendes inn, men det gikk seg til etter hvert. Jeg anbefaler å benytte seg av veiledningen som blir tilbudt fra skolen slik at man får sendt inn alt som skal sendes inn. OBS: husk at du ikke får endret utdanningsløpet når du først har fått skoleplass. Jeg var på undergraduate (bachelornivå), hvor det vær svært dårlig utvalg av fag (jeg endte opp med å ta de tre eneste fagene som kunne forhåndsgodkjennes ved UiB og var tilgjengelig på vårsemesteret). Virket som det var noe bedre utvalg på postgraduate (masternivå). Bemerk at det er lettere å stå på undergraduate, hvor det kreves 40/100 sammenlignet med 50/100 på postgraduate. Men først og fremst ordne alt av dokumenter og godkjennelser i god tid, TING TAR TID.

Undervisningsformer

Per fag hadde jeg en enkelttime og en dobbelttime i uka, pluss en times seminar annenhver uke. Det var ikke noe spesielt imponerende med hverken foreleserne eller forelesningene, men det var helt decent. Ikke obligatorisk, men forventes fremmøte i seminarene.

Jeg opplevde det som kaotisk å ha tre fag på en gang, da man hele tiden ble avbrutt i egenstudiene. Det har likevel gått greit.

Vurdering av emnetilbodet

Dårlig utvalg. Jeg hadde Intellectual Property Law, Principles of Commercial Law og Principles of Law, Medicine and Ethics.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har fått godt utbytte språklig, som også var hovedmotivasjonen til å reise på utveksling. Jeg hadde ingen ambisjoner faglig utover å stå, og prioriterte å være med på så mye sosialt som mulig, likevel har jeg fått med meg noe nyttig kunnskap videre.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort! Det er vel et sted mellom 40 og 50 000 studenter samlet på ett campus, men det var fine guider og kart så man fant enkelt frem. Det var dårlig tilbud av salplasser.

Byen er nok litt som Bergen, veldig komprimert bykjerne i området rundt kjøpesenteret Arndale. Byen er veldig levende med mange studenter og happeninger hele tiden. Veldig mange koselige pubber, gode nattklubber (Cargo), men også Gay Village er et fett sted å dra ut.

Hvis du reiser hit MÅ du også oppleve engelsk fotball! Jeg fartet rundt og så totalt 18 kamper i alt fra Premier League, Champions League, Championship, League Two og FA Cup - der jeg fikk se Manchester United, City, Liverpool, Everton, Burnley, Sheffield United for å nevne noen. Det er helt spinnvilt på enkelte stadioner, både for den fotballinteresserte og den som ikke er det. Vær tidlig ute og kjøp billett gjennom klubbens nettsider, det er det billigste.

Det er svært gode togforbindelser, kjøper du railcard får du også fine priser (det er verdt det). 1 time tog til Liverpool, som bør sees, det var også mange som dro til Leeds, York osv hvor det var mye fint å se.

Bustad

Jeg fikk bolig gjennom Uni, og bodde i Whitworth Park. Det var enkelt, og minnet om Fox River Park (Prison Break) i Toblerone-form. Likevel var det ålreit pris, rett ved campus og 20 min å gå til sentrum, men det var også veldig gode bussforbindelser i Oxford Road som går rett på utsiden av murene. Denmark Road Accomodation hørtes veldig ålreit ut, det er rett ved siden av der jeg bodde.

Veldig mange studenter bodde i Fallowfield, etter hva jeg hørte fra de andre norske (ja det er ganske mange nordmenn som studerer der fast, så bli med i ANSA!!!) er det litt shady spesielt for jentene å gå alene i Fallowfield på kveldstid. Jeg hørte ikke om noen situasjoner fra utvekslingsfolka, men da er du i det minste informert om at det er et belastet område hvor studenter og kriminelle trives godt.

Sosialt miljø

Det gikk mye i pub, fotball og fest. Både med utvekslingsstudenter og med ANSA. Jeg trivdes veldig godt sosialt, men det var vanskelig å komme i kontakt med medstudenter i fagene jeg tok. Faglig var det derfor litt ensomt, så anbefaler å forsøke å bli kjent med noen i klassen.

2017

Vår 2017 - BA i geografi

Vår 2017 - BA i geografi

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye arbeid som må gjøres i forhånd når du skal på utveksling, og det er derfor smart å begynne så tidlig som mulig. Det er ulike krav fra universitet du drar fra og det du skal til, og det er flere frister som må tas hensyn til. Et tips er å begynne så tidlig som mulig og ikke forvente at noen forteller deg alt som må gjøre, undersøk selv og sørg for å ha fristene under kontroll.

Undervisningsformer

De fleste fagene har relaivt lik undervisningsform som UiB. De består av rundt 10-12 forelesning som hver varer i 2 timer. I tillegg vil du ha seminarer og labs en gang i uken. Størrelsen på klassene varierer. Jeg var i relativt små klasser og fikk derfor godt forhold til flere av foreleserne. Du vil ha readings hver uke som du absolutt bør gjøre for å ha gode notater til eksamensperioden som ofte er veldig kort (eksamen kommer gjerne 1-2 uker etter siste forelesning, og du kan ha innleveringer helt opp til eksamen). I løpet av semeseret vil du ha en obligatorisk innlevering som vil telle alt fra 30-50% av den sammenlagte karakteren. Dette betyr at du vil ha eksamener som teller rundt 50-70%. Eksamene er 2 timer hver og består av 6 essay spørmål der du må besvare 2. Eksamene er relativt forskjellig fra UiB, da du her må referere til alt du skriver på eksamen, det vil si at du må pugge alle navn og årstall til alt du leser. I tillegg er det verdt å nevne at det ikke er en spesiell bok eller artikkel som foreleser følger, det er opp til 80 ulike artikler og bøker på nettet som du selv har ansva for å lese. Høres ut som mye jobb, og det er det også, så man må ofte legge litt ekstra tid ned i lesingen.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt stort. Mange fag har feltturer, noe jeg personlig satt pris på. Jeg opplevde at UoM var relativt fleksible på hva du valgte av fag og at dette var opp til deg og hjemmeuniversitetet.

Fagleg utbyte og språk

Veldig stort faglig utbytte. Foreleserne jeg hadde var alle veldig interesserte og flinke. Alt går så klart på engelsk noe som gikk helt fint. Jeg hadde fag som: Transport Geographies, Environmental Change and Human Impact og Climate Change and Carbon Cycling.

Universitetsområdet og byen

Manchester er en helt fantasisk by og gjorde oppholdet mitt helt utrolig. Det er en relativt stor by som har noe for en hver smak, om det skulle være barer med live jazz eller store klubber, eller om du liker kunst eller shopping. Manchester har alt, og fungerer som en mindre utgave av London, bare mye bedre. Manchester er også et av de billigste stedene å bo og leve i England, noe som gjorde det enkelt å ha ekstra penger til å finne på andre ting. Universitetet ligger mellom byen og Fallowfield (som er stedet hvor alle studenter bor), og består av en relativt stor campus med flere ulike bygninger. Det er flere parker, barer, restauranter og lignende på campus, og det går busser rett utenfor universitetsområdet annehvert minutt om du vil inn til byen (10 minutter unna sentrum).

Bustad

Jeg sørget for å finne et rom å bo i tidlig for å ha flere muligheter å velge mellom. Husk at disse rommene forsvinner fort, så vær ute tidlig. Jeg endte opp med å på i et hus med 6 andre personer, alle fra England. Det er noe jeg er utrolig glad for at jeg gjorde, da engelskmenn slik som nordmenn kan være veldig vanskelig å komme inn på. Jeg kom dermed rett inn i en stor vennegjeng og fikk oppleve mye av den engelske kulturen. Jeg anbefaler på det sterkeste å flytte inn med engelskmenn, for du vil bli kjent med andre Erasmusstudenter de første ukene. Slik får du det beste fra to verdener.

Sosialt miljø

Manchester har et fantastisk sosial miljø hvis du bare prøver å leite litt. De har hundrevis av societies som du kan bli medlem av med alt fra klatrin, hiking, hesteridning, synging, fotball osv. Jeg meldte meg inn i Horse Polo society og fikk flere venner der. Første uken skjer det noe sosialt, men ikke mye. Du må jobbe litt ekstra for å klare å bli kjent med nye folk for det er ikke slik som i fadderuken i Bergen. Å få venner i forelsninger og labs er relativt enkelt, da engelskmenn er veldig hyggelig hvis du tar initiativet til å bli kjent med dem. Det er altså et veldig godt sosialt miljø, men det kommer ikke gratis, du må jobbe litt ekstra og være veldig åpe de første ukene for å bli kjent med folk. Selv var jeg den eneste fra hele Norge fra Erasmus, mens de fleste andre møter 5-20 personer fra sitt eget universitet/land, og det er derfor enkelt fro dem å bare bli kjent med disse.

Informasjon