Hjem
Studentsider
erasmus+

Listaháskóli Íslands og Griegakademiet ¿ Institutt for musikk (ERASMUS+)

  • LandIsland
  • ByReykjavik
  • Studieplassar1
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Listaháskóli Íslands, eller kunstuniversitetet på Island, tilbyr høgare utdanning innan kunst, teater, dans, musikk, design, arkitektur og kunstutdanning. Universitetet har fem fakultet, musikk, design og arkitektur, scenekunst, kunstutdanning og fakultetet for kunst, og tek på seg rolla som motivator for progressiv tenking, innovasjon og utvikling innan ulike kunstområde. Universitetet vart grunnlagt i 1998 og har omkring 500 studentar. Kvart semester tar universitetet imot rundt 35 utvekslingsstudentar.

Det er nordmannen Ingolf Arnarson som får æra for å ha etablert den fyrste permanente busettinga på Island, i Reykjavik, kring år 870. Islands hovudstad har om lag 120 000 innbyggarar og er kjend for å vere ein av Nordens fremste kulturbyar. Han er òg kjend for yrande natteliv og som scene for møtet mellom Reagan og Gorbatsjov under den kalde krigen.

Bustad

Lærestaden tilbyr ikkje innkvartering, studentar må finne bustad på eiga hand. Sjekk eventuelt nettsida til Housing Anywhere.

Semesterinndeling

august - desember

januar - mai

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - BA design - visuell kommunikasjon

Vår 2024 - BA design - visuell kommunikasjon

04.01.2024 - 17.05.2024

Førebuingar/praktiske tips

Ikke pakk for mye, det meste kan skaffes om det er behov for det. Varme klær er likevel et must, spesielt vindtette og vanntette lag. Temperaturen er ikke like lav som man skal tro, men værforholdene kan fort gjøre det uholdbart om man ikke har riktig utstyr, spesielt på turer og slikt. Ikke dårlig vær - bare dårlige klær gjelder på Island også.

Om vinteren er det mørkt, sånn ca hele dagen. Men om man drar i vårsemesteret kan man trøste seg med at det blir lysere, til slutt hele døgnet!

Undervisningsformer

Både noen lengre og noen kortere kurs, noen soloprosjekter, men generelt mye gruppearbeid i mitt tilfelle. Mange gjesteforelesere fra ulike bakgrunner, både andre avdelinger og eksterne fra utenom universitetet. Mye av undervisningen foregikk på ettermiddagen.

Vurdering av emnetilbodet

Mange spennende emner og kurs, og interessante forelesere og lærere. I likhet med KMD er det ikke rom for å velge så mange emner selv, men vi hadde ett valgfag som gikk på tvers av disipliner og fakultet, som blant annet ga meg muligheten til å velge en workshop i koreografi, noe jeg satte veldig pris på.

Fagleg utbyte og språk

Jeg opplevde en mer utpreget kunstnerisk og akademisk tilnærming til faget enn på KMD. I begynnelsen hadde vi flere interdisiplinære kurs med mye fokus på akademisk teori og filosofiske diskusjoner.

Skolen tilbyr et ukentlig introkurs i islandsk. Anbefaler å delta på dette, men man kan plukke opp ganske mye i samfunnet generelt, og kan lære mye av dette også.

Folk snakker som regel engelsk, og det er ikke noe problem å kommunisere. Skolen veksler litt mellom å oversette eposter eller ikke, noe smått irriterende, men ingenting google translate ikke kan løse. Undervisningen foregår enten på engelsk (når det er internasjonale elever til stede), ellers blir det som regel tatt hensyn til og medstudenter stepper ofte inn som tolk i blant.

Universitetsområdet og byen

Skolen hadde tre fakultet fordelt i tre bygg, men i skrivende stund er skolen i en lengre flytteprosess som innebærer å samle alle i ett bygg, så er usikker på hvordan denne nye løsningen vil se ut. Skolen har ikke så mye relasjon til de andre universitetene i byen.

Reykjavik er veldig fin og ekstremt koselig, selv om hovedgaten er ganske full av turister og turistfeller. Det gjelder å finne stedene de lokale går, som for eksempel de mange svømmehallene, som det er lett å bli avhengig av i kulda og vintermørket. Kanskje den beste og mest lokale opplevelsen en får på Island. Ellers er det generelt mye som skjer i byen, spesielt innenfor kunst og kultur.

Det meste er tilgjengelig i gåavstand, om man er litt glad i å gå. Ellers finnes kollektivtilbud av varierende kvalitet.

Bustad

Generelt dyrt å bo overalt, men spesielt i sentrum. Vil likevel anbefale å bo litt sentralt, da kollektivtilbudet verken er ekstremt bra eller pålitelig. Det går an å finne greie løsninger i kollektiv.

Det beste alternativet er å oppsøke Facebook-grupper for å finne bolig. Skolen legger deg til i en, men det var i mitt tilfelle ekstremt lite aktivitet i denne, og jeg måtte finne andre alternativ. Jeg fikk ganske kort frist, og det var en utfordring å finne noe i begynnelsen av januar, så det gjelder å begynne tidlig.

Sosialt miljø

Akkurat som på KMD er det en ganske liten, men tettknyttet klasse. På grunn av emnestrukturen var det litt vanskelig å bli kjent med folk i begynnelsen, rett og slett fordi vi ikke møttes. Men vi hadde i gjengjeld mange gruppeprosjekter, som gjorde det mye lettere å bli bedre kjent.

Det er lett å føle seg litt utenfor når samtalen automatisk faller over på islandsk, og det kan være vanskelig å be om oversetting, men ikke gi opp av den grunn. Folk er veldig koselige og sosiale, bare man prøver litt.

2021

Høst 2021 - BA design - visuell kommunikasjon

Høst 2021 - BA design - visuell kommunikasjon

01.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Søk på ting i god tid, for papirarbeid kan ta lang tid. Husk også at utvekslingskontorene, både på Island og i Bergen stenger i løpet av sommeren. Ha god kontakt med LHÍ, de vil veldig gjerne hjelpe deg og svarer vanligvis ganske fort på e-poster.

Pakk lett med deg, men husk vinterklær! Det blir fort kaldt, og ikke-vanntette joggesko har man liten bruk for. Været er ganske likt Bergens, om noe kaldere, med unntak av vinden! Island er et forblåst land, og vinden er nådeløs og trenger seg fort inn under jakka. Ull og Gore-Tex anbefales på det sterkeste.

Undervisningsformer

I løpet av semesteret hadde vi en god blanding ulike kurs med lærere fra skolen og gjestelærere. Vi har hatt både korte og lange gruppe-prosjekter og soloprosjekt. Vi har hatt teoriforelesninger og praktiske opplæringer.

Det er hakket mer fokus på praktiske tilnærminger enn KMDs mer akademiske og kunstrettede tilnærming, men ikke i noen veldig stor grad. Vi har også vært på besøk til designkontorer og fått besøk av flere designere med praktisk erfaring.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er godt og variert, men i likhet med KMD kan du ikke velge så mye selv.

Fagleg utbyte og språk

Skolen tilbyr et valgfritt språkkurs en gang i uka for alle utvekslingselevene for å lære seg litt islandsk.

Selv om skolen sier at all undervisningen foregår på engelsk, så er det noen få lærere som ikke er så komfortable med å for eksempel holde forelesninger på engelsk. De fleste e-poster fra skolen sendes både på islandsk og engelsk, men jeg har fått noen e-poster fra skolen med viktig informasjon som kun har vært på islandsk. Dette er irriterende, men ikke et stort hinder. Google translate er alltid behjelpelig, og klassekamerater er veldig flinke til å be om engelsk fra lærerne, simultanoversette hviskende til deg eller gi en oppsummering etter forelesningen.

Universitetsområdet og byen

Reykjavik er ikke en studentby slik som Bergen, og LHÍ er ikke en del av Universitetet i Reykjavik. Derfor har de ingen tilknytning til deres campus og fasiliteter. Det er heller ikke noen studentsamskipnad for studenter ved LHÍ.

Skolen er delt opp i tre bygninger, spredd rundt i byen. Totalt har skolen gode fasiliteter, men man må regne med litt reisetid om man (for eksempel) skal bruke grafikkverkstedet (som er i fine art bygningen, og ikke design).

Byen Reykjavík er veldig koselig, med mange fine barer, spisesteder og butikker. Siden den er såpass liten (en del mindre enn Bergen) så er det meste i gå-avstand.

Islendingene elsker å bade i varmt vann, og derfor har alle som bor i Reykjavík området minst en utendørs, oppvarmet svømmehall i sin umiddelbare nærhet. Anbefaler virkelig å benytte seg jevnlig av dette, både fordi man får en god oppfatning av den islandske folkesjela, og fordi varmt vann og massasjebobler er godt for stive studentskuldre.

Allikevel er ikke byen det beste med Island. Naturen er vill, vakker og godt tilgjengelig om man har bil. Anbefaler å ta et par dagers tur med camper van. Det er mange utleieselskaper og mange helårs campingplasser over hele øya, så det å ta en tur i november (som jeg gjorde) er fullt mulig.

Bustad

Reykjavik er en dyr by å bo i, og det å finne en bolig i sentrum kan være vanskelig, og da ofte med kompromisser på plass eller fasiliteter. Det går også fint å bo utenfor sentrum, men kollektivtilbudet er ikke det beste (spesielt sent på kvelden, da det kan være vanskelig å komme seg hjem).

Heldigvis er skolen tidlig med å sette opp en facebook gruppe for internasjonale studenter, hvor utvekslingskoordinator legger ut rom/boliger til leie. Det finnes også andre facebook grupper utenfor skolen som kan være til hjelp. Vil uansett oppfordre til å være tidlig ute, da det kan være vanskelig å finne en bolig når man kommer hit (og hotell er dyrt).

Sosialt miljø

Klassene er små og tett knyttet sammen, så man blir fort godt kjent med dem. Det er kun plass til to utvekslingselever i klassen så man havner ikke i en boble med andre internasjonale studenter.

Reykjavik har ikke et studenthus slik som Kvarteret, men det arrangeres ofte fester og klassefester på skolen, samt sammenkomster på utesteder rundt om i byen. Jeg vil si at det er et godt studentmiljø innad i skolen, men vi har ikke så mye å gjøre med hoveduniversitetet i byen.

2019

Vår 2019 - BA kunst

Vår 2019 - BA kunst

07.01.2019 - 16.05.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er godt, at finde et sted at bo hurtigst muligt, for da kan du begynde at finde ud af, hvad du skal have med. Det er f.eks. smart at vide, om du selv skal bringe sengetøj, håndklæder osv.

Pak let! Et semester flyver afsted, og i de få måneder du er udenlands, får du samlet en masse ting.

Stil spørgsmål og opsøg medstuderende i lignende situation.

Undervisningsformer

4. semester er organiseret således, at de første par måneder er fyldt med kurser, som du selv har valgt ud fra kursus kataloget. Disse er mere eller mindre intense kurser. Der vil være relevante opgaver knyttet til disse kurser, der relaterer sig til den type kursus, du har valgt.
Sideløbende har jeg haft islandsk undervisning, som foregår på klassisk manér, med en lærer der underviser, og du sidder og lytter. Her er der lektier og opgaver. Gennem hele semestret, har jeg haft seminar én gang om ugen, hvor de studerende holder præsentationer af eget arbejde med efterfølgende diskussion. Dette er ledet af ens vejleder, som man får uddelt i starten af året. I slutningen af semestret er der mere råderum over egen tid.
Kurserne starter kl. 13 og slutter kl 17. Islandsk undervisning var kl. 19 om tirsdagen.

Vurdering av emnetilbodet

Udvalget af kurser har været interessant og meget varieret. Jeg startede semestret med et to-ugers intensiv kursus, der blev ledet af LHÍs musikafdeling. Jeg var især glad for, at få lov til at opleve og samarbejde på tværs af discipliner.

Fagleg utbyte og språk

Rent fagligt synes jeg ikke, at jeg er blevet udfordret tilstrækkeligt. Til gengæld har jeg nydt værkstederne på skolen, og nydt den sidste periode, hvor jeg selv har kunne vælge, hvad jeg bruger min tid på. Derudover har det været spændende, at bruge mit engelsk i endnu højere grad, og jeg har nydt at lære islandsk også.

Universitetsområdet og byen

LHÍs afdelinger er spredt ud over hele Reykjavík. Kunstafdelingen, hvor jeg primært har været, ligger lidt uden for centrum, med god plads, og havet lige ved siden af. Det har været dejligt, at kunne tage mine pauser med havvind i håret.
Byen er semi-stor. Centrum er fyldt med turister, men med hurtigt adgang til mere afsides, og efter min mening, spændende områder.

Bustad

Jeg har boet hos en ældre kvinde, lidt udenfor byen. Det tager mig omkring 30 minutter at komme i skole med bussen. Jeg har boet relativt billigt for omkring 50.000 ISK om måneden. Dette har jeg dog oplevet, var heldigt. De fleste bor til omkring 70.000-100.000 ISK om måneden og mere centralt.
Jeg har nydt at bo tættere på natur og i et roligt hjem, hvor jeg har kunne afkoble, og ikke har været tvunget til at være social hele tiden.

Sosialt miljø

Det tog mig lidt tid, at etablere et socialt miljø. Først og fremmest, har jeg lært en masse andre udvekslingsstuderende at kende, og dette har primært været på eget initiativ. Der har ellers ikke været mange sammenkomster arrangeret af skolen. Det tog mig lidt ekstra tid, at komme ind på Islændingene, og det kræver en indsats. Med det sagt, er alle dog virkelig søde og hjælpsomme.

Høst 2018/vår 2019 - BA utøvende musikk

Høst 2018/vår 2019 - BA utøvende musikk

20.08.2018 - 16.05.2019

Førebuingar/praktiske tips

Når du søker utveksling i BAHF-MUS er det viktig å ha papirene klare lenge før søknadsfristen. Det er mye du skal ha klargjort med underskrifter, nye fag, audition tape samt anbefaling fra egen professor. Mangel på underskrifter skapte mye styr for meg uken før søknadsfrist. Pass også på at du gjennomfører repertoaret til søknadsinstitusjonen ettersom at det varierer fra sted til sted, hvis du søker flere steder.
På Island er det en veldig viktig ting du må gjøre med en gang du ankommer. Det er å skaffe deg Kennítala, ditt personlige sikkerhetsnummer. Det kan sammenlignes med fødselsnummer her i Norge, men har mye større betydning på Island fordi det brukes til alt. Kennítala skaffes gjennom Þjóðskrá Íslands og krever at du har en boligadresse på Island og et pass. Hvis du har et norsk pass er dette en veldig kort prossess og du kan få Kennítala på dagen.
Jeg anbefaler også å bytte til et islandsk telefonnummer. Dette gjør livet enklere på Island, men er ikke livsviktig.

Undervisningsformer

BAHF-MUS på UiB har store fag som er verdt mange studiepoeng og som går over 2 semestre. På LHÍ er det helt motsatt. Du velger en del små fag for å fylle ut dine 60 studiepoeng og svært få fag går over 2 semestre.
Undervisningen i teori er svært lik den på UiB ved at det er små gruppetimer med 4-6 studenter.
Alle instrumentalister og sangere har masterklasser hver uke.
Siden skolen er ganske liten får man god oppfølging i hvert enkelt fag og det er sjeldent forelesninger med mer enn 20 studenter.
Sangundervisningen på Island er noe helt spesielt. I steden for å ha en sanglærer som følger deg opp og underviser deg har man fire forskjellige lærere som roterer uke til uke. Dette syntes jeg personlig var en kjempegod måte å undervise sang på, men noen av mine medstudenter har meldt sin kritikk.

Vurdering av emnetilbodet

Emnene som tilbys på LHÍ er valgt ut for å skape gode musikere som utmerker seg på sitt felt.
Det å ha mange små fag som er mye mer spisset ned gjør at man kan jobbe mye mer med detaljer innen for sitt eget felt.
Som sanger fikk jeg blant annet fag som Dramatisk tolkning, International phonetic alphabet, Selvstendige kammermusikk prosjekter, bladlesing for sangere, operascener, musical theater lab og diverse teoretiske fag rettet mot sangere. Dette er tilbud som ikke finnes på Griegakademiet, men som kanskje burde integreres der.

Fagleg utbyte og språk

Etter to semestre med utveksling ved LHÍ føler jeg at jeg har utviklet meg veldig mye som sanger. Teknisk og scenisk kan jeg se en tydelig forskjell fra før til etter dette året. Som nevnt over er alle fagene lagt opp til å skape gode utøvende musikere. Hvis man jobber hardt og er flittig får man veldig mange muligheter til å fremføre gjennom skolen. Både i små og store saler, kirker og konsertsteder med diverse ensembler. Ved UiB følte jeg at det ble mye akademia og lite praktisk utøving, på LHÍ er rollene snudd.

Etter å ha tatt islandsk kurs som emne over to semestre har jeg lært en god del islandsk. Om man snakker norsk er språket ganske lett å plukke opp, men veldig vanskelig å mestre. Som med mange nye språk man lærer er det lett å forstå, men vanskelig å svare.

Universitetsområdet og byen

Reykjavik er ikke en studentby. LHÍ er ikke en del av Universitetet i Reykjavik og har derfor nærmest ingen tilknytning til deres campus og fasiliteter. Det er ingen studentsamskipnad på Island og tilbudene for studenter er svært dårlige. Det er langt mellom treningssenterne og ingen studentpriser på dem heller. Busselskapet Stræto er det eneste kollektivtransporttilbudet i byen og rutene og prisene er langt fra optimale for studenter. Det er heller ingen student barer eller kafeer. LHÍ har tre ulike bygg knyttet til ulike kunstavdelinger. Musikkbygget er et koselig lite bygg som fungerer som et undervisningsområde, men ikke mer enn det.
Byens uteliv er bra, men lite. Det er få utelivssteder, men islendinger er gode på uteliv likevel.

Bustad

Hvis du vil bo i Reykjavik 101, 103, 105, 107 som er det optimale for å studere på LHÍ må man ut med 6500-8000 NOK i måneden i leie.
Det er også veldig vanskelig å skaffe seg et sted å bo ettersom etterspørselen er høy og boligene er få. Det er tross alt en ganske liten by. Det enkleste er å alliere seg med andre utvekslingsstudenter og finne et kollektiv sammen. Matprisene på Island ligger også noe over de norske matprisene og som boliger er det også få matbutikker. Det er veldig dyrt å studere på Island.

Gode sider å se etter boliger på:
bland.is (Islandske finn.no)
visir.is
samt facebook sider som Leiga 101

Sosialt miljø

Selv om det ikke er noe fadderuke-opplegg på LHÍ ble jeg tatt godt i mot av studentene der. Ettersom musikkstudentene har lite å gjøre med de andre kunststudentene fikk jeg ikke så mye kontakt med andre utvekslingsstudenter, men heller med islendingene som studerte der. Musikkstudentenes styre sørget for at det var mange sosiale arrangementer gjennom semesteret slik at det var lett å bli kjent med folk. I tillegg var sangmiljøet helt fantastisk når det kom til det å utvikle seg sammen.

Vår 2019 - BA design - visuell kommunikasjon

Vår 2019 - BA design - visuell kommunikasjon

07.01.2019 - 16.05.2019

Førebuingar/praktiske tips

Meld deg inn i ulike facebookgrupper for å finne bolig og folk i samme situasjon som deg selv. Her var skolen flink og la meg til i en facebookgruppe med de andre internasjonale studentene. Dette gjorde at vi allerede fra start hadde et møtested. Les om landet og kulturen, de er veldig glad i å snakke om det.

Undervisningsformer

Semesteret besto av ulike kurs med lærere fra skolen og gjestelærere. Vi har hatt både workshops, lengre kurs og forelesninger.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var godt, selv om det var et kurs jeg gjerne skulle vært foruten.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok et språkkurs for å lære med islandsk. Dette var veldig spennende fordi vi også lærte mye om kulturen. For meg som studerer noe kreativt var det veldig spennende å lære noe så håndfast som et språk.
Undervisningen i de andre kursene foregikk på både islandsk og engelsk, men de aller fleste var villige til å snakke engelsk. Noen eldre lærere ville snakke islandsk, men da oversatte de andre studentene for meg så det gikk fint.

Universitetsområdet og byen

Skolen består av tre bygg rundt om i byen med gode fasiliteter. Byen og landet er helt fantastisk og jeg har fått reist en del og sett mye vakkert. Byen er utrolig rik på kultur og kunstscenen er veldig spennende.

Bustad

Det kan være vanskelig å finne bolig i sentrum og det blir fort ganske dyrt. En må ofte inngå kompromisser for å få bo sentralt, enten om det er plass, leieboere eller fasiliteter. Det går også fint an å bo utenfor sentrum, men kollektivtilbudet er ikke ideelt. Det er likevel mye rom/boliger til leie og jeg vil anbefale facebook for å finne disse.

Sosialt miljø

Skolen var veldig behjelpelig i starten og tok oss utvekslingsstudentene godt imot. De arrangerte kulturelle arrangementer og anbefalte oss konserter og utstillinger. Det er flest islandske studenter på skolen og disse er veldig hyggelige og imøtekommende. Jeg vil si skolen har et godt sosialt miljø.

Informasjon