Università degli Studi di Torino og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)
- LandItalia
- ByTorino
- Studieplassar6
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.
Når i studiet kan eg reise
Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.
I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.
Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.
Språk
Undervisningsspråket er italiensk, men universitetet tilbyr òg nokre emne på engelsk. Det finst nok emne til å fylle eit semester berre med emne som har engelsk som undervisningsspråk. Sjølv om lista over engelske emne ser lang ut, kan det til dømes skje timeplankollisjonar mellom emna, eller du kan oppleve at eit emne er fullteikna eller ikkje skal undervisast akkurat det semesteret du er der. Detaljar om kor mange emne som er tilgjengelege på dei ulike språka finn du i emneoversikta.
Universitetet tilbyr òg språkkurs i italiensk for internasjonale studentar.
Dersom du ikkje har gode nok språkkunnskapar i italiensk, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.
Kva emne kan eg ta
Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).
Ei oversikt over kva emne du kan ta finn du på universitetet sine nettsider. I oversikta kan ein sjå om emna er på bachelornivå ("laurea") eller på masternivå ("laurea magistrale" eller "laurea magistrale a ciclo unico - 4° anno eller 5° anno").
Om du utvekslar til Torino på 5. studieår skal du velje emne på masternivå.
Om du utvekslar til Torino på 3. studieår, skal du først og fremst ta emne på bachelornivå («laurea» eller «laurea magistrale a ciclo unico» 1° anno til 3° anno), men du får også lov til å ta eitt emne på masternivå ("laurea magistrale" eller "laurea magistrale a ciclo unico - 4° anno eller 5° anno").
Fleire emne har undervisning på engelsk eller fleire språk.
Università degli Studi di Torino nyttar CFU-poengsystemet, der ein CFU-credit svarar til eitt studiepoeng.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Universitá degli Studi di Torino blei grunnlagt i 1404, og er eit av dei eldste universiteta i Europa. Det har eit breitt fagtilbod fordelt på seks fakultet, og om lag 70 000 studentar. Tidlegare har store namn som Umberto Eco og Erasmus frå Rotterdam studert her. I dag er universitetet særleg gode på forsking innanfor fagområda nanoteknologi, medisinsk diagnostisering og biomarkørar. Hovudcampus ligg i Torino, men det har òg fleire avdelingar andre stader i regionen.
Torino ligg i regionen Piemonte nordvest i Italia. Byen har over 900 000 innbyggarar. Det er ein viktig industriby og heimby blant anna for bilmerket Fiat. Regionen er elles blant anna populær grunna gode vintersportforhold og for sjokkolade. Somme av verdas best kjende sjokkoladeprodusentar, Nutella, Kinder og Ferrero Rocher, kjem frå Torino.
Bustad
Universitetet har ingen studentbustader, og det er vanleg å finne bustad på den private marknaden. Det finst òg eit regionalt føretak som tilbyr bustader for studentar i og utanfor Torino.
Semesterinndeling
September - januar og februar - juni.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
26.02.2024 - 12.07.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Generelt anbefaler jeg å sette seg inn i og få oversikt over de ulike fristene og gjøremålene på et tidlig tidspunkt. Informasjonen fra UiB er oversiktlig, og det meste gjøres sent i semesteret før du reiser. Fra Unito vil du motta en mail om hvordan du formelt søker studieplass etter at du er nominert. Jeg mottok denne mailen tidlig og meldte meg opp allerede et semester før jeg skulle reise ned. Dette er ikke nødvendig, da fristen for å søke plass ikke var før i november. Vær oppmerksom på at UiB har tidligere frister enn Unito, så forhold deg til disse.
Etter at jeg søkte plass og fikk denne innvilget, kom det lite informasjon fra Unito før semesterstart nærmet seg. Jeg anbefaler derfor å ikke stresse med mangelen på informasjon – alt ordner seg selv om det kan ta litt tid.
Vi reiste til Torino 1. februar, og semesteret startet 19. februar. Før avreise måtte vi fylle ut Online Learning Agreement (OLA) med hvilke fag vi ønsket. På vår utveksling var ikke Unito koblet på systemet for OLA, så vi måtte sende det ferdig utfylte OLA-skjemaet med UiB-signatur til en professor der for å få deres signatur. Vi fant riktig person på nettsidene for fakultetet for juss hos Unito etter litt prøving og feiling. Nettsiden kan oppleves uoversiktlig, så jeg anbefaler å begynne tidlig.
Når dere ankommer Torino, må dere registrere deres ankomst på InfoPoint for Erasmus-stipendutbetaling og tilgang til læringsplattformen. InfoPoint er sentralt i byen. Vi gjorde dette uken før semesterstart, men statusen vår ble ikke endret til "current student" før to uker inn i semesteret. Dette er nødvendig for å melde seg opp til fag, så vær tålmodig.
Se etter bolig tidlig, da boligmarkedet i Torino er sprengt. Vi overtok leiligheten fra jusstudentene før oss og slapp stresset med å finne bolig. Kontakt studenter på utveksling før dere for å høre om dere kan overta deres leilighet eller få hjelp til å finne bolig. Flere fant leilighet via AirBnB eller andre nettsider, men vær kritisk og obs på at det finnes en rekke useriøse aktører som leier ut til godtroende studenter.
Undervisningsformer
I løpet av semesteret tok jeg fem ulike fag, hvor hvert fag var på 6 credits. Undervisningsformen besto av forelesninger som strakte seg fra midten av februar til starten av mai. I 3av 5 fag ble det stilt krav om 70% oppmøte for å ansees som "attending student". Som "attending student" får man gjennomføre en enklere eksamen og det anbefales derfor å møte i forelesningene.
Selve utbytte av forelesningene varierte veldig ut fra hvilke fag man hadde og hvilke professorer som foreleste og man finner fort ut av hvilke fag som krever aktiv deltakelse.
Eksamensformen er svært annerledes enn den vi har i Norge.
To av fagene hadde krav om innlevering av en "case comment". Dette var en standard domsanalyse som vi kjenner fra Universitetet i Bergen og omfanget var på rundt 2000 ord. Innleveringen var en del av eksamen og utgjorde 50 % av sluttkarakteren.
Utenom to innleveringer, bestod eksamensformen i multiple choice og muntlige utspørringer på mellom 10-15 minutter. Dette gjør at eksamensformen i større grad minner om den vi er kjent med fra norsk videregående.
Vurdering av emnetilbodet
Timeplanene i Torino blir sent klare og du må være forberedt på å endre fag når du kommer ned for å få timeplanen til å gå opp. Det er også en del fag som står som forhåndsgodkjente i UiB sitt register som enten ikke tilbys lenger eller som kun går det ene av de to semesterene. Sett i sammenheng med at man må ta 5 fag for å få 30 credit (tilsvarende 30 studiepoeng) så er ikke valgalternativene for hvilke fag man kan ta alt for store.
Fagleg utbyte og språk
Jeg tok fagene:
Anti Discrimination Law - Faget handlet om ulike former for diskriminering med hovedfokus på EU og EMK.
International and European sales of goods - Faget handlet om CISG og internasjonale kjøpsavtaler. Dette var faget som skuffet mest ut fra forventningene. Foreleseren var svært ustrukturert og innholdet i faget omhandlet kun internasjonal kjøpsrett på et generelt nivå.
International Copyright - Faget handlet om copyright i USA og EU. helt nytt fagområde som jeg ikke har vært innom gjennom studiet noe som gjorde faget både spennende, men også ganske krevende.
Law and Justice in the European context - Exphil på steroider! Ikke oppmøtekrav og lite faglig utbytte av å møte i forelesningene. Samtidig er eksamen en muntlig utspørring på 10 minutter og det er derfor et greit fag å ta dersom man ønsker å fylle på med et litt enklere fag.
Legal Theory - Faget handlet om hvilke utfordringen jussen møter i en mer teknologisk verden hvor flere oppgaver løses av datamaskiner. Faget ga en dypere innsikt i hvordan AI påvirker samfunnet. Dette var det faget med best faglig utbytte og med de beste foreleserne.
Samlet sett kan man oppsummere det faglige utbytte fra mitt utvekslingsopphold som svært varierende. Samtidig har jeg fått god trening i å praktisere akademisk engelsk både skriftlig og muntlig. Forelesningene foregår på engelsk og de fleste foreleserne innehar et høyt engelsk nivå, noe som gjør at det er enkelt å følge med. Sett i sammenheng med at man gjennom semesteret har både skriftlige innleveringer og muntlige utspørringer gjør dette at man får en fin mulighet til å utvikle egne engelskspråklige evner.
Universitetsområdet og byen
Torino, kjent for sin rike historie og kultur, er et utmerket valg for Erasmus-studenter. Byen er kjent for sin arkitektur, museer og kunstgallerier, inkludert det berømte Egyptiske museet og Mole Antonelliana. Byen har en levende studentkultur med mange kafeer, barer og nattelivssteder som tilbyr en livlig atmosfære. I tillegg er Torino et kulinarisk paradis med sine deilige italienske retter og berømte sjokolade.
Utforsk også Superga-basilikaen med sin fantastiske utsikt over byen, og ta en tur til Monte dei Cappuccini for panoramautsikt.
Byens beliggenhet ved foten av Alpene gjør den ideell for friluftsentusiaster som liker alpint , topptur, klatring og fotturer. I tillegg er området rundt Torino et fantastisk område for sykkel. Her kan man tråkke timesvis gjennom vinrankene i Asti og Alba-distriktet eller bestige noen skikkelige stigninger som er benyttet i både Giro d Italia og Tour de France.
Skisesesongen i Alpene er lang og jeg hadde min siste topptur med utgangspunkt fra Cervinia i midten av juni. Dersom man ønsker å benytte Alpene aktivt anbefales det å ha tilgang på bil, enten ved å leie eller kjøre ned en bil. Dette gjør at man kan reise til flere skianlegg og finne toppturer som ellers ikke hadde vært mulig å gjennomføre med offentlig transport. De beste og fineste området på italiensk side finner man i Aostadalen og Sestriere, men det er også kort veg til kjente skidestinasjoner i både Frankrike og Sveits.
Byen ligger i hjertet av nord-Italia og man har med utgangspunkt i byen utallige muligheter til å utforske alt det vakre Italia har å by på. Med hjelp av tog kan man reise til store deler av Italia. Dette gjør at storbyer som Roma, Napoli, Firenze og Milano kun er et par timer i tog unna. I tillegg er det kort veg til Linguria kysten hvor Cinque Terre er et naturlig reisemål, til kjente vindistrikt som Alba og Asti og til de tre innsjøene Lago Maggiore, Lake Como og Lake Garda.
Universitetet er delt inn i flere campuser, men hovedcampus som vi var på hadde alle fasiliteter med mange leseplasser og en god studentkantine hvor man kan få ovnsbakt italiensk pizza for 2,5 Euro!
Severdighetene i sentrum av Torino, det sentrale universitetet og de utallige mulighetene for å reise på eventyr gjør byen til en perfekt destinasjon for et minnerikt og velykket utvekslingsopphold.
Bustad
Byen er på størrelse med Oslo, noe som gjør at avstandene er noe større enn i Bergen. Universitetet ligger i ytre delen av sentrumsområdet og det anbefales derfor å prøve å finne bolig i nærheten av fakultetet Jeg bodde rett ved Mole Antonelliana og hadde under ti minutters gangtid til fakultetet.
Prismessig er leiemarkedet gunstigere enn i Norge, men standarden på leilighetene er noe dårligere. Jeg bodde sammen med to medstudenter fra jussen i Bergen og vi betalte 500 Euro hver pr. måned, for en leilighet på 100 kvadratmeter med balkong. Mitt inntrykk er at markedsprisen ligger ca. rundt det nivået vi betalte.
Sosialt miljø
Under mitt Erasmus-opphold i Torino var det sosiale miljøet utrolig berikende og mangfoldig. Vi var en gruppe på 50 nordmenn fra UiB, NTNU og NHH, som skapte et sterkt fellesskap og sørget for at vi alltid hadde noen å dele opplevelsene med. Samtidig ga Erasmus-programmet gode muligheter for å skaffe seg internasjonale bekjentskaper. Gjennom en rekke Erasmus-arrangementer, som fester, turer og kulturelle utflukter, ble det enkelt å møte studenter fra hele verden. Disse aktivitetene var godt organiserte og gjorde det lett å knytte nye vennskap.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
26.02.2024 - 12.07.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det er lurt å sette seg godt inn i informasjonen fra UiB og få oversikt over de ulike fristene. Det meste kan og bør gjøres før man reiser ned.
Generelt opplevde jeg at vertsuniversitetet, Unito, var litt treige med å sende ut informasjon. Semesteret skulle begynne februar, og det var ikke før i januar at vi fikk mail fra Unito om at vi hadde fått plass ved universitetet. Det er derfor ingen grunn til å bekymre seg selv om ting noen gang kan gå litt langsommere enn man ønsker. Jeg opplevde også at informasjonen fra Unito om fag og hva som måtte gjøres på ulike tidspunkter var litt vanskeligere tilgjengelig enn UiBs informasjon. Det kan derfor være lurt å gå sammen med de du skal reise med slik at dere sammen kan få oversikt over hva som må gjøres når.
Det kan også være lurt å se etter et sted å bo tidlig. Et tips er å ta kontakt med studenter som er på utveksling semesteret før, og høre om det er mulig å overta deres leilighet.
Undervisningsformer
Vi måtte ta 5 fag på 6 studiepoeng hver for til sammen å få 30 studiepoeng. Fagene vi valgte var Anti Discrimination Law (Master), International and European Sales of Goods (Master), Law and Justice in the European Context (Master), Legal Theory (Bachelor) og International Copyright (Bachelor). Fagene hadde totalt 40 timer med forelesning, og det var derfor noen av dagene som ble ganske lange.
Undervisningen bestod av muntlige forelesninger fra professorene. I starten var det uvant med mange timer forelesning på en dag, men dette gikk seg til etter hvert. Professorene gikk gjennom pensum i timene, og det er derfor lurt å ta gode notater.
Det ble skilt mellom "attending student" og "non-attending student". For å være "attending student" var det et oppmøtekrav på 70-75% (varierte noe i de ulike fagene), og man ville da få en lettere eksamen. Det var imidlertid ikke i alle fagene at professorene tok oppmøte. Vi gikk inn for å være attending students i alle fagene for å få en lettest mulig eksamensperiode.
Samlet sett vil jeg nok si at det var mer skolearbeid enn det jeg hadde trodd ut fra hva jeg hadde hørt fra tidligere studenter.
Vurdering av emnetilbodet
Unito har tilsynelatende mange emner på engelsk. Vi opplevde det imidlertid som utfordrende å få timeplanen til å få opp, og vi var nødt til å velge noen bachelorfag for å få dette til. Det var flere av masteremnene som gikk samtidig, og vi hadde derfor ikke mulighet til å velge alle de fagene vi helst ville. Vi endte opp med å ta på Anti Discrimination Law, Law and Justice in the European Context, International and European Sales of Goods, Legal Theory og International Copyright. Fagene var mindre "jussete" enn vi er vant til i Norge, med knapt noen praktikumsoppgaver i det hele tatt, og bar mer preg av historie og samfunnsfag som på videregående.
Anti Discrimination Law handlet om likestilling og diskriminering i EU. Faget var greit nok - passe interessant og ikke altfor krevende stoff. Eksamen for attending students var en presentasjon eller final paper og en multiple choice-quiz. Vi skrev final paper, og dette tok noe mer tid enn forventet. Det var ikke vanskelig å oppnå en grei karakter uten altfor mye anstrengelse.
Law and Justice in the European Context handlet om rettsfilosofi. Det var et veldig svevende fag, og personlig synes jeg dette var det minst interessante faget jeg hadde. Eksamen var muntlig eksamen, som bestod av en appell vi kunne forberede og en utspørring foran de andre studentene. Det var et lite krevende fag, men også lite interessant og med lite læringsutbytte.
International and European Sales of Goods handlet om internasjonal kjøpsrett, og hadde stort fokus på CISG. Det var absolutt en fordel å ha hatt obligasjonsrett for å henge med på hva foreleseren snakket om, og dette gjorde også at vi ikke trengte å jobbe noe særlig med stoffet. Eksamen bestod av multiple choice og noen åpne spørsmål knyttet til en case.
Legal Theory handlet om juss og teknologi. Faget var et av de mer spennende, og professorene var dyktige. Det var imidlertid et av de mest krevende fagene, spesielt hvis man ikke er så inne i terminologien innenfor teknologi. Det var likevel ikke slik at vi jobbet noe særlig med stoffet utenom forelesningene. Eksamen var muntlig utspørring. For min egen del varte denne i 25 minutter og var ganske brutal. Poengmessig gikk det likevel greit, og dette var et av de fagene jeg følte jeg fikk litt utbytte av.
International Copyright handler om opphavsrett, med fokus på EU og USA. Professoren her var også dyktig, og jeg opplevde faget som spennende. Eksamen var en case comment (domsanalyse) og en muntlig utspørring. Jeg overanstrengte meg på ingen måte i "eksamensperioden", selv om det var en del stoff å holde styr på, og det gikk likevel greit på eksamen. Professoren var ikke streng med karaktersettingen.
Fagleg utbyte og språk
Generelt var læringsutbyttet mindre enn det vi er vant til fra fagene på UiB. Fagene bestod i større grad av pugg og var mer "samfunnsfaglige" enn vi er vant til. I Law and Justice in the European Context var læringsutbyttet lite, mens det var langt større i Legal Theory og International Copyright.
Undervisningen foregikk på engelsk. De fleste professorene hadde gode engelskferdigheter, men det var enkelte av dem som var litt vanskelige å følge med på pga. dårlig uttale. Det var derfor ikke så lett å notere i alle fagene.
Universitetsområdet og byen
Jeg var veldig fornøyd med Torino som studieby. Det er en veldig fin by som er akkurat passe stor. Den er langt mindre turistifisert enn de øvrige stedene vi besøkte under oppholdet, og opplevelsen ble derfor mer autentisk.
Vi brukte helger og annen fritid på å reise en del. Gode togforbindelser gjorde det lett å reise rundt. Men det anbefales også absolutt å tilbringe litt tid i Torino også! Det er mange bra restauranter, fine museer, kule barer etc.
Campus var stort og moderne. I eksamensperioden satt vi en del på biblioteket, som har en veldig fin utsikt over alpene hvis det er klarvær! I kantinen var det billig lunsj (2,5 euro).
Bustad
Vi fikk overta leiligheten etter studentene før oss. Vi slapp derfor å stresse med å finne leilighet, og det var veldig behagelig. Inntrykket er at det ikke er så lett å finne en leilighet. Vi bodde i Via Roero di Cortanze, i nærheten av den berømte Mole Antonelliana, og var veldig fornøyde med beliggenheten. Det var et koselig studentområde med mye liv, og med kort vei til universitetet. Vi betalte 500 euro hver i måneden (ekskludert strøm og gass), og har inntrykk av at dette er en vanlig pris. Standarden på leilighetene er generelt dårligere enn i Norge.
Det kan være lurt å kontakte studenter på utveksling for å høre om leiligheten deres kan overtas, eller om de vet om noen som bor i en leilighet som kan overtas. Det var også flere som fant leilighet til grei pris på Airbnb.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var veldig bra! Vi var omtrent 40 norske utvekslingsstudenter fra NHH, jussen og NTNU. Vi var derfor mest sammen med nordmenn, og fikk derfor begrenset med internasjonale venner. Dette er imidlertid vår egen skyld, da det absolutt er tilrettelagt for at man kan få seg internasjonale venner. Erasmus Student Network (ESN) hadde flere arrangementer som gjorde det mulig å komme i kontakt med studenter fra andre land.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
26.02.2024 - 12.07.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Generelt anbefaler jeg å sette seg inn i og få oversikt over de ulike fristene og gjøremålene som må gjennomføres på et tidlig tidspunkt. Informasjonen fra UiB er på dette punkt oversiktlig, og det meste gjøres sent på semesteret før du reiser. Fra Unito vil du motta mail om hvordan du formelt søker studieplass der etter at du er nominert. Jeg mottok denne mailen relativt tidlig, og meldte meg opp allerede et semester før jeg skulle reise ned. Dette er imidlertid ikke nødvendig, da de opererer med sene frister for oppmelding. Jeg mener å huske at fristen for å søke plass ikke var før i november, slik at fristene der er relativt sene sammenlignet med øvrige frister for gjøremål overfor UiB. Vær derfor oppmerksom på at UiB har tidligere frister for flere gjøremål enn Unito har for samme oppgaver, slik at du forholder deg til disse fristene og ikke fristene som Unito opererer med. Etter at jeg søkte plass og fikk denne innvilget opplevde jeg at det kom lite øvrig informasjon fra Unito før semesterstart begynte å nærme seg, men det kommer likevel tidsnok. Jeg anbefaler derfor ikke å stresse med mangelen på informasjon, for alt ordner seg selv om det kan oppleves at ting tar noe mer tid enn vi er vant med.
Vi reiste til Torino 1.februar, og semesteret startet ikke før 19. februar. Før avreise måtte vi fylle ut Online Learning Agreement (OLA) der vi fylte ut hvilke fag vi ønsket å ha på utveksling. På tidspunktet for vår utveksling var ikke Unito koblet på systemet for Online Learning Agreement, slik at vi måtte sende over det ferdig utfylte OLA-skjemaet med signatur fra UiB til en professor hos dem for å få deres signatur. Vi fant hvilken person Learning Agreement'en skulle sendes til på nettsidene for fakultetet for juss hos Unito etter litt prøving og feiling. På denne nettsiden finner du også emneoversikt over de ulike fagene de tilbyr, der det også fremgår informasjon om faget foregår på engelsk og hvilken semester faget går. I starten vil nok nettsiden deres oppleves litt uoversiktlig og jeg brukte mye tid på å lete fram den informasjonen vi trengte. Jeg vil derfor anbefale å begynne denne prosessen tidlig, slik at det ikke blir et stressmoment når fristene nærmer seg.
Når dere ankommer Torino må dere registrere deres ankomst på InfoPoint både av hensyn til utbetaling av Erasmus-stipend og for å få tilgang til læringsplatformen til universitetet ved å få endret statusen sin til "current student". InfoPoint er lokalisert sentralt i sentrum. Vi gjorde dette uken før semesterstart, men opplevde likevel at statusen vår på læringsplatformen ikke ble endret til "current student" før to uker inn i semesteret. For å få tilgang til å melde seg opp til de ulike fagene på læringsplatformen må man være "current student", slik at vi ikke formelt fikk meldt oss opp til fagene vi hadde før litt ut i semesteret. Dette ordnet seg likevel uten problemer, men man må (her som ellers med mye i Italia) smøre seg med tålmodighet.
Ellers vil jeg anbefale å se etter bolig tidlig, ettersom boligmarkedet i Torino er ganske sprengt. Vi var heldige og overtok leiligheten fra jusstudentene som var i Torino semesteret før oss, slik at vi selv slapp unna stresset med å finne bolig. Jeg vil anbefale å ta kontakt med studentene som er på utveksling i byen før dere for enten å høre om dere kan overta deres leilighet, eller om disse kan sette dere i kontakt med andre nordmenn på utveksling i byen. Ellers vet jeg at flere fant leilighet via AirBnB eller andre nettsider.
Undervisningsformer
For å fylle studiepoengene hjemme i Norge på 30 studiepong, måtte vi ta fem fag med 6 CFU. Jeg valgte Anti Discrimination Law (Master), International and European Sales of Goods (Master), Law and Justice in the European Context (Master), Legal Theory (Bachelor) og International Copyright (Bachelor). For å få timeplanen til å gå opp, måtte vi ta flere fag på bachelor-nivå. Alle fagene hadde 40 undervisningstimer totalt, som innebar at det ble noen lange dager. Vi prøvde opprinnelig å få til en mer komprimert timeplan, men endte med at vi var nødt til å ha undervisning mandag til fredag for å få timeplanen til å gå opp best mulig. Heldigvis hadde vi bare ett fag fredager, slik at vi ikke gikk glipp av for mange fag de helgene vi ønsket langhelg for å reise.
Undervisningsformen i samtlige fag besto hovedsakelig av muntlige forelesninger av emneansvarlig(e) (og evt gjesteforelesere) i klasserom. Det varierte noe fra fag til fag om foreleseren prøvde å engasjere studentene med f.eks. seminaroppgaver eller presentasjoner, men stort sett var undervisningsopplegget monolog fra professoren. Forelesningene utgjør typisk hele pensum for eksamen. Jeg anbefaler derfor å prøve og ta best mulig notater fra forelesningene, for at du har noe å se tilbake på før eksamen. Forelesningene foregikk i 2t uten pauser, som var en overgang for meg og gjorde at det var noe vanskelig å holde konsentrasjonen oppe. Etterhvert ble jeg likevel mer vandt til opplegget, og det var enklere å henge med.
I utgangspunktet skilte samtlige fag mellom "attending students" og "non-attending students", der "attending students" ble gitt en enklere eksamen. For å kvalifisere seg som en "attending student" var det oppmøtekrav på ca. 75% (kunne variere noe fra foreleser til foreleser), som ble registrert for hver time. International Copyright var det eneste faget hvor dette skillet ikke hadde betydning, mens det i Law and Justice ikke ble tatt oppmøte. Professoren sa likevel i Law and Justice at tilstedeværelse hadde betydning på eksamen, slik at hun la merke til hvem som grovt sett møtte opp. Vi holdt oss bevisst innenfor oppmøtekravene for å få en enklere eksamen, noe jeg vil anbefale for å gjøre eksamensperioden mindre krevende.
Vurdering av emnetilbodet
Unito tilbyr mange fag på engelsk, slik at emnetilbudet i utgangspunktet er bredt. Jeg opplevde likevel at det var vanskeligere å få timeplanen til å gå opp enn forventet, slik at det reelle emnetilbudet ble mindre for oss. Dette kan ha noe å gjøre med at vi måtte ha fem fag for å fylle kravene om studiepoeng, som etter vårt inntrykk var flere fag enn studentene på Unito hadde per semester. Til slutt landet jeg som sagt på Anti Discrimination Law (Master), International and European Sales of Goods (Master), Law and Justice in the European Context (Master), Legal Theory (Bachelor) og International Copyright (Bachelor).
Anti Discrimination Law fokuserte på likestillings- og diskrimineringsrett i Europa med særlig henblikk på EU og praksis fra EMD. Selv om faget i bunn hadde et rettighetsbasert fokus på de ulike vernede beskyttelsesområdene, var det likevel mer samfunnsfaglige undertoner enn vi er vandt med hjemmefra. Samlet sett synes jeg faget var spennende, men det bar likevel preg av å være et oversiktsfag. Eksamensformen for attending students besto av final paper/presentasjon om en valgfri dom (50%) og en multiple choice-eksamen (50%). Vi fikk ikke muligheten til å ha presentasjon, og måtte derfor skrive en innlevering. Det gikk noe mer tid enn forventet til å skrive final paper, men multiple choice-testen var veldig enkel.
International and European Sales of Goods handlet om internasjonal kjøpsrett med særlig fokus på CISG. Dette var også et oversiktsfag, slik at vi ikke gikk i dybden på de enkelte kjøpsrettslige reglene som vi er vandt til å gjøre hjemme. Det var også en del fokus på rettshistorie og komparativ rett i dette faget, siden professoren var spesialisert innenfor komparativ rett. Eksamen i dette faget var skriftlig, og besto av en multiple choice-test og tre åpne spørsmål. Jeg vil egentlig si at faget var det enkleste ut fra stoffet og vår bakgrunnskunnskap, men spørsmålene på eksamen var langt mer pugg av forelesningsnotatene enn forståelse.
Law and Justice in the European Context handlet om rettsfilosofi, og minner litt om Ex.Phil. Fokuset var her på ulike teorier knyttet til konseptene lov og rettferdighet. Faget var ganske tørt, og er ikke et fag jeg vil anbefale ut fra innholdet og læringsutbytte. Det var generelt et veldig svevende fag. Eksamen var en muntlig høring med professoren, der vi først skulle holde en appell og deretter ble stilt to-tre spørsmål. Det var likevel generelt et "lett" fag, og jeg kan sånn sett anbefale det for å kompensere for fag som krevde noe mer dypdykk i materien.
Legal Theory handlet om juss og IKT, og med særlig fokus på hvordan IKT kan påvirke jussen, hvordan det kan reguleres og AI. Professorene i dette faget var flinke, og er veldig anerkjent innenfor sitt felt internasjonalt. På grunn av deres kunnskap og kyndighet synes jeg faget var veldig spennende, til tross for at jeg ikke er veldig interessert for feltet selv. Samtidig var "nedsiden" ved dette at de krevde en del av oss, og jeg vil kanskje si at jeg synes dette faget var mest krevende. Dette var det eneste faget vi hadde pensum utover forelesningene, som igjen gjorde at vi måtte forberede oss en del før eksamen. Eksamensformen var også her muntlig ved høring på 10 min, der attending students fikk 2 ekstrapoeng og kunne forberede et eget spørsmål før vi ble stilt to-tre øvrige spørsmål. Vi ble litt overrasket over kravene på eksamen, da alle spørsmål nesten utelukkende gikk på forfattere (en av professorenes) syn på de ulike problemstillingene i pensumboken. Også dette faget krevde derfor langt mer pugg enn vi er vandt med, og i mindre grad forståelse. Jeg vil anbefale faget hvis man er ute etter mer forståelse om IKT og juss, men vil likevel gjøre oppmerksom om at faget krever enn del.
International Copyright går på opphavsrett, og har særlig fokus på de opphavsrettslige reglene i EU og USA. Professoren i dette faget var også veldig flink og kunnskapsrik, som gjorde at jeg synes dette faget hadde det klart største læringsutbytte. Dette gjorde også at det krevdes en del arbeid i faget, men jeg synes undervisningsopplegget her var godt og oversiktlig som gjorde at det var enkelt å forberede seg til eksamen. Vi fikk utdelt en digital pensumbok på emnesiden, men man klarte seg langt på vei med forelesningsnotatene uten for mye lesing i denne. Selv om faget krevde en del, var jeg glad jeg tok dette - og det er dette faget jeg lærte mest av. Eksamensformen var også her todelt ved en final paper om en domsanalyse av en valgfri dom (50%) og en muntlig høring (50%). Stort sett fikk alle spørsmål på høringen om dommen vi skrev om, og deretter noen øvrige spørsmål. Det var ikke vanskelig å stå, og professoren var "snill" i karaktersettingen.
Fagleg utbyte og språk
Generelt sett vil jeg si at læringsutbytte fra fagene på Unito var mindre enn fagene vi er vandt med fra UiB. Det var jevnt over større krav til "puggeforståelse" enn reell forståelse og refleksjonsevne, som var en ny form for meg å jobbe etter. Samtidig var det spennende å få kjennskap til flere forskjellige rettsområder som jeg ikke har vært borti tidligere. Det var også en verdi i å se hvordan andre land utdanner sine jurister, og få kjennskap til andre rettskulturer.
All undervisning foregikk på engelsk. Både professorene og medstudenter hadde jevnt over gode engelskferdigheter. I starten opplevde jeg det litt nytt å følge med på undervisning på engelsk og kunne derfor falle lett ut, men dette går seg til raskt. Utover undervisningen på universitetet var jeg mest med nordmenn, så det øvrige språkutbytte er nok noe begrenset dessverre. Samtidig forstår jeg en del enkel italiensk (mye takket være Duolingo;)), som jeg synes er gøy å ha blitt eksponert for. Det var også en verdi i å både skrive og snakke engelsk i undervisnings- og vurderingnssammenhenger, som nok har gjort at jeg føler at engelskferdighetene mine har blitt styrket. Jeg vokste nok særlig på de muntlige høringene vi hadde, der det først var litt ubehagelig å skulle svare for seg på engelsk. Opplevelsen ble likevel at dette gikk veldig greit, og jeg vokste nok på å måtte tvinge meg selv til å tenke på spottet.
Universitetsområdet og byen
Torino er en helt fantastisk by, som jeg kan anbefale på det sterkeste! Byen er den fjerde største i Italia, men er likevel langt mindre turistifisert enn de øvrige større italienske byene. Dette gjorde at byen opplevdes mye roligere og mindre travel enn f.eks. Milano. Prisene var derfor også rimeligere sammenlignet med andre mer turistifiserte byer. Byen er stor med masse kule tilbud, samtidig som den heller ikke oppleves for stor. Vi - og stort sett andre utvekslingsstudenter - bodde i nærheten av sentrum, som gjorde at det meste var innen gåavstand. Byen har nærhet til både fjell og sjø, som gjør at man kan oppleve mye forskjellig på den korte tiden man er der. Vi reiste mye, både i form av dagsturer og overnattingsturer rundt om. Ellers har byen mye å tilby både i form av kultur, museum, barer, restauranter (!!), parker og turmuligheter.
Unito er et stort universitet med flere ulike fakulteter. Det juridiske fakultet er lokalisert ved Campus Einaudi, som ligger i Vanchiglia og er nært sentrum. Fakultetet er nytt og moderne, som var veldig deilig. All undervisning og eksamener fant sted her. Vi satt en del på biblioteket på fakultetet. Her må man booke plass for å sitte. Jeg opplevde aldri at det var noe stress å få plass. Anbefaler å sitte i tredje etasje med sykt fin utsikt over alpene!
Bustad
Vi var heldige og fikk bolig gjennom venner som var på utveksling semesteret før oss. Jeg opplevde derfor ikke personlig at det var noe stress å finne bolig, men har som nevnt hørt av flere at boligmarkedet er presset. Jeg har også hørt rykter om at det er en del svindel, slik at det beste nok er å skaffe bolig gjennom studenter som allerede er der. Det er mange nordmenn som er på utveksling i Torino fra diverse læresteder i Norge, slik at dette nok kan ordne seg greit om man er litt på og er ute tidlig.
Vi bodde i Vanchiglia, som lå helt perfekt til både med hensyn til bysentrumet og avstand til universitetet. Brukte i underkant av 10 minutt på å gå til fakultetet. Området var trygt og hyggelig, med masse studentliv rett utenfor. Får dere tak i bolig i Vanchiglia, anbefaler jeg dette området på det sterkeste! Boligprisene er ganske rimelig. Vi måtte ut med 500EUR per person ekskludert gass og strøm i måneden, og har inntrykk av at dette er en vanlig leiepris. Standarden på boligene er imidlertid litt så som så, men det må man bare regne med.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på utveksling var helt topp! Vi var rundt 40 stykk utvekslingsstudenter fra Norge, så det ble til at vi hang mest med andre nordmenn. Det er imidlertid mange ESN-tilbud for Erasmus-studenter, hvor det er lett å få seg internasjonale venner. Jeg vil også anbefale å bli med på språkkurset vi har tilbud om hvis man er ute etter å få seg venner fra flere forskjellige kanter av Europa og verden. Språkkurset starter tidlig i semesteret, og jeg hadde flere venner som fikk seg gode vennskap der. Vi valgte å ikke delta, men det angrer jeg litt på.
Torino som by hadde mange kule barer og gode restauranter, så det ble til at vi møttes mye ute for aperitivo, drinker eller middag. Det er langt billigere i Torino sammenlignet med Norge, som gjorde at det var mye mer tilgjengelig å møtes ute på disse måtene.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Jeg ser at det allerede er levert inn veldig utfyllende studentrapporter, og jeg stiller meg bak det som står i disse :) Anbefaler veldig å søke utveksling til Torino, ville 100% valgt det igjen selv!
Jeg reiste ned til Torino 2 uker før semesterstart, og rakk da en ski-tur i alpene, men også å bli kjent med byen før studiene startet. Syntes det var fint med litt tid til å bli kjent med byen og pakke ut osv. før studiestart.
Undervisningsformer
Undervisningen på universitetet minnet veldig om videregående-undervisning, med obligatorisk oppmøte og små klasserom hvor vi hadde 2-timers forelesninger. Ganske heavy med 2 timer forelesning uten pause, så det var ofte man falt av halvveis :)
Anbefales veldig å uansett være "attending student", som innebærer at man må møte opp i timene (man kan droppe 2-3 timer), for å få en enklere og tidligere eksamen. Vi la opp timeplanen slik at vi hadde undervisning 8-18 mandag, 10-18 tirsdag og 9-14 onsdag. Da hadde vi lenger helg enn uke, og fikk reist veldig mye.
Eksamen var i de fleste fag muntlig eksamen foran klassen, noe som kunne være ubehagelig - men det var ikke vanskelig å bestå.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg hadde fagene Food Law, Legal Theory, Islamic and Hindu law tradition, International copyright og Law and Justice in a European context.
Jeg ville valgt alle fagene igjen, bortsett fra Law and Justice. Det var veldig synsete, og jeg klarte personlig ikke å henge med på hva hun snakket om i forelesningene, veldig lite juss og mye filosofi.
Fagleg utbyte og språk
Føler egentlig ikke at jeg fikk spesielt godt faglig utbytte i juss av å reise på utveksling, siden det var mer pugging og veldig teoretiske fag, som ofte kunne minne mer om religion eller filosofi. Men jeg føler allikevel at jeg lærte mye om andre kulturer og andre aspekter av jussen, selv om fagene ikke kan sammenlignes med hva man lærer på jussen på UiB.
Det var mange internasjonale studenter på Unito. Linjen vi gikk heter "Global law", så både professorer og studenter var vant til å snakke engelsk, og språk var ikke noe problem. Noen professorer hadde dårligere engelsk-uttalelse enn andre, men snakket såpass sakte og tydelig at det ikke var noe problem å forstå dem.
Universitetsområdet og byen
Elsker Torino!! Veldig fin by med shoppingmuligheter, gode restauranter og cafeer, museer, fin utsikt til Alpene, parker og utsiktshøyder. I tillegg er det veldig bra reisemuligheter, med både tog og buss veldig billig. Med under 2 timers reisevei kommer man seg til storby, sjø og fjell. Vi reiste typ hver helg, og fikk sett mange italienske byer!
Universitetet er nytt og moderne, med hyggelige cafeer og billig kantine!
Bustad
Anbefaler å finne sted å bo tidlig. Vi leide via airbnb, hvor vi avtalte en billigere pris med utleier utenfor airbnb. Dette er det flere som gjorde i Torino, så det er lurt å spørre utleiere om det er en mulighet.
Vi bodde i Salvario-området, likte meg veldig godt her! Rett ved parken og kort vei til togstasjonen, noe som er kjekt dersom man skal reise mye :) I bydelen er det mange bra restauranter og hyggelige cafeer. Det er et stykke fra San Salvario til universitetet, men det gjorde bare at man en fin gåtur gjennom byen, og var ikke noe problem. Området ligger ellers veldig fint til, vi tok nesten aldri buss eller metro, og slapp derfor å skaffe månedsbillett (noe som er en litt lang prosess).
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var veldig bra! Vi var en stor gjeng med nordmenn, fra UiB, NHH og NTNU, som møttes ofte. Vi dro ofte ut for å drikke vin, drinker, apertivo eller middag. Dette er det veldig gode muligheter for i Torino med alle de hyggelige barene og restaurantene, og snille priser.
Jeg var for det meste bare med nordmenn, men ble også kjent med noen italienere og utvekslingsstudenter på universitetet. Folk er veldig imøtekommende og hyggelige, så det er lett å komme i kontakt med også andre enn nordmenn. Det var også et stort erasmus-miljø, hvor det ofte var arrangementer.
Anbefaler å melde seg på språkkurs, vennene våre fra NHH gikk på språkkurs, og fikk mange internasjonale venner her, som vi var heldige å bli kjent med via dem. Jeg var ikke på språkkurs, men angrer litt på dette og hadde nok meldt meg på om jeg skulle valgt igjen. NHH-studentene kunne imidlertid ha språkkurset som ett av de godkjente fagene, noe vi på UiB ikke kan, siden vi kun får godkjent juss-fag.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Etter at jeg fikk innvilget plass var vi raskt i gang med å finne bolig. Boligmarkedet er ikke altfor stort, så det er fint å være tidlig ute. Bruk gjerne AirBnb eller liknende nettsider for å finne sted å bo. Det er også noen store facebook-grupper for erasmsus studenter som det går an å melde seg inn i.
Informasjonen som kom fra universitetet etter at vi hadde kommet inn var veldig begrenset. Derfor må du finne ut av noen ting på egenhånd, men informasjonen kommer som regel til slutt. Dette gjelder også generelt, da mange av professorene ikke gir ut så veldig mye informasjon om registrering og eksamen f.eks. Men her er det bare å spørre så finner dere ut av det meste.
Når du ankommer Torino, må dere registrere deres ankomst på InfoPoint for Erasmus-stipendutbetaling og tilgang til læringsplattformen. De som jobbet der vil hjelpe deg når du kommer dit. Dette er også viktig for å kunne registrere seg til de ulike fagene. Det ordnet seg ganske raskt for oss og når du ser på unito at du er registrert som "current student" er det i orden.
Det kan være greit å laste ned appene for kantina og lignende mens du er der nede. Appen for kantina heter "Campus piemonte", og her må du registere deg og sette inn penger for å kunne betale i kantina (Veldig billig og god mat). Det kan være enklest å registrere seg via PC. Unito har også en app som heter "MyUnito". Det kan også være fint å last ned "Affluences" siden dette er hvor du booke plass på biblioteket hvis du skal drive med skolearbeid. Her er det rolig, og var stort sett der vi satt når vi drev med det.
Undervisningsformer
Undervisningen foregår for det meste i små auditorium, med rundt 30-50 studenter. Det kan sammenlignes med storgrupper i Norge. Professorene bruker studentene litt mer aktivt i undervisningen enn vi gjør. Forelesningene varer i utgangspunktet i 1,5 time. I Torino tar ikke foreleserne pause, så forelesningen går i ett sett. Men det blir du ganske vandt til etterhvert, jeg synes hvertfall det gikk fint. Du er ikke nødt til å møte opp til timene, men det kan gi fordeler å være "attending student". Da vil du ofte få enklere eksamen og i noen fag fikk vi tidligere eksamener. Vi har likevel erfart at du ikke trenger å møte opp til timene for å stå i fagene, men det kan likevel være fint å få med seg noe.
Eksamen er muntlig i de fleste fag, der du har en 1 til 1 samtale med læreren foran resten av klassen. Dette var langt mindre skummelt enn det høres ut som, og varte som regel ikke i mer enn 10 minutter.
Vurdering av emnetilbodet
Det er mye forskjellig å velge mellom i Torino. Det er mange forhåndsgodkjente fag, så her er det bare å velge mellom de ulike. [Utvekslingsveilederne presiserer: Du kan også ta andre fag enn de som står på listen over allerede forhåndsgodkjente emner. Kontakt utvekslingsveilederne slik at vi kan vurdere om emnet du er interessert i kan godkjennes. Slik vokser listen over allerede forhåndsgodkjente emner.] Det kan likevel være at du må endre på noen av fagene når du kommer ned for å få timeplanen til å gå opp. Det var ikke noe problem for oss når vi gjorde det.
Fagleg utbyte og språk
Vi hadde fagene Food law, Hindu/Islamic law traditions, Law and Justice in an European context (masterfag), International copyright og Legal Theory. Fagene vi tok var veldig overkommelig og du trenger ikke beregne alt for mye tid til skolearbeid. Faglig sett fikk jeg noe utbytte av fagene vi tok, men dette varierte ganske mye fra fag til fag. Fikk kanskje mest utbytte av å snakke engelsk, både under eksamen og i timene.
Foreleserne vi hadde var stort sett gode i engelsk, så det gjør det enkelt å følge med i timen.
Universitetsområdet og byen
Torino er en stor by, men uten altfor mye turister. Den ligger nært både alpene og til sjøen. Det er enkelt å komme seg rundt med tog eller buss. I de mest sentrale områdene er Torino en koselig by, med mange muligheter. Universitetet ligger ganske sentralt, og det er mange busser som går dit. Det er ganske stort, så i starten var det litt vanskelig å finne fram, men dette lærer du etterhvert. Det er også en bra kantine, der all mat kun koster 2,5 Euro!
Bustad
Vi fant bolig gjennom AirBnb. Vi leide første måneden på AirBnb før vi lagde en egen avtale med utleier om leie de resterende månedene. En avtale som var litt billigere enn den første måneden. Prisene er litt lavere enn det vi har i Norge. Var obs på at det finnes mange som ikke er seriøse, så bruk nettsider e.l som dere ser på som troverdige.
Vi bodde rundt San Salvario og dette var et veldig fint sted å bo. Da har du nærhet til både sentrum, elva og universitetet. Samtidig som det ikke er for mye trafikk rundt oss.
Sosialt miljø
Det er masse Erasmus-opplegg å være med på, og det arrangeres blant annet store ersamsus-kvelder på utesteder hver onsdag. Det ble også arrangert turer til forskjellige steder i Italia. Det var også en stor norsk gjeng, med mest folk fra NTNU og NHH som hadde sosiale arrangement sammen.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Før utveksling starter er det en del formelle ting som må ordes, blant annet Taxcode for å leie bolig, OLA, søknad om skoleplass, godkjenning av fag osv. Jeg dro ned til Torino bare to dager før jeg startet, og det gikk veldig fint! Jeg hadde flere norske studenter som kunne vise meg rundt i byen før man begynte. Når man kommer ned til Torino må man innom infopoint for å registrere seg som student, dette er greit å gjøre før du begynner på skolen, jeg gjorde det morgenen før første time, noe som gikk bra. Her får du tilgang på læringsplattformen på universitetet, UNITO. Vi måtte ikke melde oss opp til noen fag før vi hadde kommet ned, da man melder seg opp via en plattform. Dette kan professorer eller medstudenter vise deg. I starten er det en del ting man ikke har styr på, både med oppmelding til fag osv, men anbefaler å spør medstudenter eller professorer. Det løser seg alltid til slutt. Man må også levere en timeplan på Unito, og melde seg opp til eksamener. Dette har senere frister, men er greit å få oversikt over når man kommer der.
Undervisningsformer
Jeg tok fem fag i Torino, der alle var på 6 CFU. Jeg hadde Food Law, Legal Theory, Islamic and Hindu law tradition, International copyright og Law and Justice in a European context. Alt I alt er jeg veldig fornøyd med fagene. Jeg hadde to lange dager på mandag og tirsdag, men etter kl 14 på onsdag hadde jeg ikke noen obligatoriske timer (slik at jeg kunne reise litt:)) I alle fagene er det ca 2 timer med forelesning, noe som kan være litt hardt i starten og tungt å høre på, men det løsner mer etterhvert. Pensum er det som blir sagt i timen, så er greit å være der.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg er veldig fornøyd med fagene vi hadde. Food law er kjempegreit, med en kul professor. Law and Justice var nokså tungt, men veldig lett eksamen, pluss at man ikke trengte å være så masse tilstede i timen for å henge med. International copyright var kanskje det faget med størst faglig utbytte, samt at professoren var veldig hyggelig. Dette kan jeg anbefale, ettersom dette var mest juss av alle fagene vi hadde. Islamic and Hindu law virket som en blanding av religion og juss, jeg syns dette var spennende. Legal Theory handlet om juss og teknologi. Professorene var veldig dyktige og engasjerte, men personlig syns jeg ikke selve faget var veldig interessant, da jeg ikke er så glad i data og teknologi.
Så og si alle eksamener (bortsett fra Islamic and Hindu law tradition) hadde muntlig eksamen. Her er medstudenter tilstede som vitner under eksamen. I starten var dette veldig skremmende, men det var ingen problem når det kom til stykke. De fleste er mest opptatt av sin egen eksamen, så ingen får med seg eksamenen som du har. Det skal også veldig mye til å stryke på en muntlig eksamen.
Fagleg utbyte og språk
Jeg opplevde at både medstudenter og professorer var gode i engelsk. Undervisningen var en blanding av filosofi og juss. Når det kommer til det faglige utbytte vil jeg si at det er mer puggefag enn forståelsefag, samt lite fokus på caser og lovreguleringen. Syns allikevel det var spennende å lære om hvordan jussen møter de forskjellige områdene i samfunnet feks, i religion og teknologi.
Universitetsområdet og byen
Jeg elsket byen og universitetsområdet. I kantina kan du få en hel pizza til 2,5 euro!! På biblioteket er det veldig greit å lese (her har du utsikt til alpene i tredje etasje).
Byen er veldig fin, og gode reisemuligheter overalt!!! Det var mange som ikke snakket noe særlig godt engelsk, men det gikk veldig fint. Byen har en helt nydelig utsikt til alpene og en herlig park.
Bussene er litt rare da de kan plutselig gå 10 min før tiden, så jeg foretrakk å gå de fleste plassene. Likevel er det trikk, metro og buss tilbuder.
Bustad
Vi fant bolig på airbnb allerede i oktober. Vi var tidlig ute, men det lønner seg da vi fikk en veldig grei leilighet til 1000 euro for tre personer (ble typ 4000 kr per pers i mnd inkludert strøm). Vi bodde i San Salvario noe som var veldig greit (anbefaler å ikke bo for nærme togstasjonen) Vi bodde rett ovenfor Valentino parken, noe som var helt topp. Vi gikk til universitetet så og si hver dag (3 km). I San Salvario er det mange resturanter og barer.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er kjempebra. Vi hadde en stor norsk gjeng (ca 40 stykk), da det er flere fra NTNU her. Jeg opplevde også at mange lokale studenter var veldig imøtekommende, så man kan lett komme i kontakt med medstudenter dersom man ønsker det. Det var også mye ERASMUS opplegg her nede, hvor man kan komme i kontakt med mange dersom man ønsker det.
Alt i alt vil jeg si at Torino er en fantastisk by å studere i. Jeg anbefaler det på det sterkeste. Det er utrolig kult å bo i Italia, og her kan du virkelig reise overalt!! Skimulighetene er helt fantastisk. Personlig dro jeg mye på ski (rando). Plasser jeg har besøk på mitt opphold: Dolomittene, Venezia, Innsbruck, Schladming, Zermatt, Cervinia, Sestriere, Portofino, Genova, Milano, Sicilia og små plasser rundt forbi på ski og dagsturer. Her er du nærme både fjell og snø. Jeg kunne virkelig ønske semesteret ikke var ferdig. Jeg anbefaler å senke skuldrene og bare nyte halvvåret (gjøre akkurat det du vil). Det er et kjempegodt avbrekk, samt du lærer masse om deg selv, den italienske kulturen, verden og møter mange kule mennesker og så klart blir bedre i engelsk (og juss-engelsk) noe som har en stor fordel.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Før man reiser ned til Torino, er det en noen ting som bør ordnes i forkant. Det er spesielt lurt å begynne å lete etter bolig tidlig, samt søke om Taxcode, som man bruker for å kunne leie bolig i Italia. UiB gir generelt sett en god oversikt og god hjelp på dette punktet, men når det gjelder Universitetet i Torino får man lite informasjon. Det kan derfor være lurt å sette seg inn i diverse frister i god tid, slik at man vet at man har alt på plass før man reiser ned. Man må samtidig fylle ut Online Learnig Agreement og søke om godkjenning av fag.
Jeg reiste ned til Torino noen uker før semesterstart, noe jeg synes var veldig fint for å kunne bli litt kjent med byen før man begynte på skolen. Når man kommer til Torino er det lurt å registrere seg til universitetet, noe man kan gjøre på Unito sitt infosenter, ikke så langt unna selve skolen. Etter man har gjort dette får man en egen bruker på universitetet sin plattform. Dette må også gjøres for å kunne få utbetalt Erasmus-stipend. Siden Universitetet i Torino gir lite informasjon, er det viktig å spørre medstudenter eller professorer om hjelp, slik at man er sikker på at man har for eksempel har fått med seg alle frister. I starten syntes vi det var litt vanskelig å skjønne hvordan man skulle melde seg opp til fag og eksamener, men på dette punktet er det alltid greit å spørre.
Undervisningsformer
Jeg tok fem fag da jeg var i Torino, hvor hvert av fagene var 6 studiepoeng. I alle fagene bestod undervisningsformen av to forelesninger i uka som varte i ca 2 timer. Det var ikke pause underveis i forelesningene, noe som gjorde det ganske tungt å henge med til tider, men som jeg synes ble greiere etterhvert. I noen av fagene var det mye læringsutbytte, mens i andre var det mindre. Det er likevel lurt å ta notater fra timene, da det er lite pensum ved siden av det som blir sagt i forelesningene. Noen fag krever også mer muntlig deltakelse, dette kommer an på professoren.
Vi valgte å ha to lange skoledager, slik at vi kunne ha mest mulig fri i slutten av uka. Dette anbefaler jeg dersom man har lyst til å reise mye, ettersom professorene i flere av fagene skilte mellom "attending" og "non-attending student", og tok derfor oppmøte i timene. For å være "attending student" var det krav om et visst antall oppmøte for å kunne ha mulighet til å få en litt lettere eksamen.
Selve eksamensformen er ulik den vi er vant med. I fire av fem fag hadde vi muntlig eksamen på alt mellom 5-15 minutter. Ellers kunne for eksempel en del av eksamen være å levere inn en "case comment". Det var bare ett fag vi hadde en skriftlig eksamen i, og denne varte bare i 90 minutter.
Vurdering av emnetilbodet
Da jeg så på hvilke fag man kunne velge mellom, synes jeg det var positivt at man kunne velge mellom så mange ulike fag på engelsk. Man må likevel være forberedt på at fagene ikke alltid passer med timeplanen, noe som resulterer i at man egentlig ikke har så mange fag å velge mellom. Dette gjør også at man kan ende opp med å måtte bytte fag for å få de til å stemme med timeplanen.
Fagleg utbyte og språk
Fagene jeg endte opp med å velge var Food Law, Hindu/Islamic Law traditions, International copyright, Legal Theory og Law and Justice in a European Context.
Food Law var et veldig overkommelig fag med en veldig grei professor. Faget handler om diverse traktater og avtaler som omhandler handel, slik som WTO og GATT, både innenfor EU og på et internasjonalt nivå. I starten synes jeg ikke det var så godt faglig utbytte, men etterhvert synes jeg det ble mer interessant. I dette faget var eksamen en muntlig utspørring som kun varte i et par minutter.
I Hindu/Islamic Law traditions hadde vi to professorer som var ganske strenge på oppmøte. Faget var en blanding av juss og religion, og kunne vøre ganske interessant selv om det kanskje ikke var så stort faglig utbytte av faget. I dette faget hadde vi skriftlig eksamen på 90 minutter hvor vi fikk en-to spørsmål.
International Copyright var det faget jeg likte desidert best. Faget omhandler opphavsrett, både innenfor EU, i USA og på internasjonalt plan. Jeg synes professoren i dette faget var svært dyktig og engasjert, og han var flink til å variere forelesningene gjennom å blant annet ha seminarer hvor vi kunne aktivt delta. Dette var det faget jeg fikk størst faglig utbytte av, da det lignet mest på juss slik vi er vant med å lære. I dette faget hadde vi både en "case comment" av en valgfri dom som er som en slags domsanalyse, og en muntlig eksamen på ca 15 minutter. Hver av disse telte 50% hver på den endelige karakteren.
Legal Theory var en blanding av juss og teknologi, og jeg synes dette faget var veldig spennende. Også i dette faget var professorene veldig dyktige, noe som gjorde det lettere å henge med i forelesningene. I dette faget var det kun en muntlig eksamen på ca 10-15 minuttes.
Law and Justice in a European Context lignet litt på Exphil, og kunne være et ganske tungt og svevende fag. Likevel var eksamen veldig grei og det var ikke krav om å møte opp i timene.
Samlet sett er det faglige utbyttet noe varierende. Ettersom all undervisning foregår på engelsk med professorer som er flinke i engelsk, får man en god mulighet til å utvikle de engelske språkferdighetene sine, både skriftlig og muntlig.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig fint med kantine, kafeer og bibliotek. Vi brukte biblioteket ganske mye da vi skulle lese til eksamen, og det funket veldig bra. Det er ganske stort så man trenger ikke være redd for å få plass, pluss veldig fin utsikt. Selve byen elsket jeg. Det er masse hyggelige spisesteder og kafeer, og det er en veldig sosial by med mye liv. Spesielt fint er utsikten til alpene, som man kan se fra byen. Det også en del turer man kan gå i området, for eksempel Superga, som er en liten topp. Valentinoparken er en utrolig koselig park som ligger i sentrum, hvor det er masse liv på solfylte dager. Torino byr egentlig på det aller meste, og det er veldig lett å reise rundt. Hvis man er glad i å stå på ski, er det bare 1-2 timer med tog til alpene. Siden selve Torino ikke har noen badesteder, kan man reise til kysten ved Genova, hvor blant annet Portofino ligger. Generelt sett er tog veldig billig i Italia, så det er det verdt å utnytte det:)
Kollektivtilbudet i byen er veldig bra, det er både metro, buss og trikk. Likevel er ikke disse alltid helt pålitelige, da de både kan komme veldig tidlig eller veldig sent. Vi endte opp med å gå nesten overalt, og på denne måten får man også opplevd mye av byen.
Bustad
Som skrevet tidligere er det lurt å begynne å se etter bolig tidlig. Vi var veldig heldige og fant en bolig på airbnb tidlig, og vi betalte bare 1000 euro i måneden for tre personer. I motsetning til større byer i Italia, slik som Milano, er generelt sett ikke leien i Torino så veldig dyr. De aller fleste vi ble kjent med betale mellom 5000 og 6000 kr i måneden. Vi var tre stykker på to soverom, så to av oss måtte dele rom. Dette gikk veldig fint, og er å anbefale dersom man ønsker å betale en litt rimeligere leie. Vi fikk anbefalt området San Salvario, hvor det er masse restauranter, kafeer og barer i nærheten, samt Valentinoparken som jeg skrev om tidligere. Vi opplevde at folk ofte dro hit hvis de skulle ut å spise osv, fordi dette området hadde flest restauranter. Det er heller ikke så langt unna togstasjonen, vi brukte ca 10 minutter på å gå. Det var heller ikke langt å gå til selve kjernen av sentrum. Det eneste negative er at dette området er et stykke unna universitetet, vi brukte ca 45 minutter på å gå, men det går også trikk og buss. Dersom man vil bo litt nærmere skolen, finnes det fine områder i nærheten av skolen man kan bo i. Jeg ville styrt unna å bo veldig nærme selve togstasjonen, da dette er et litt urolig område.
Sosialt miljø
Det er masse internasjonale studenter i Torino, og det sosiale miljøet er veldig bra! Ettersom det var masse nordmenn i Torino, ble vi en stor gjeng med nordmenn fra NTNU, NHH og jussen i Bergen. De internasjonale studentene var også veldig hyggelige, og det er masse ERASMUS arrangementer i byen som gjør det lettere å komme i kontakt med studenter fra andre land. Samlet sett er Torino en helt fantastisk by og jeg er så glad for at jeg reiste akkurat dit på utveksling. Absolutt alle som har vært her er veldig fornøyde. Du får opplevd masse italiensk kultur, reist masse og det er veldig greit å bestå fagene på skolen. Byen har virkelig alt, og jeg anbefaler virkelig på det sterkeste å dra på utveksling til Torino!
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
11.09.2023 - 16.02.2024Førebuingar/praktiske tips
I tillegg til å søke etter bolig så tidlig som mulig, anbefales det å søke om «tax code» en stund før reisen. Denne kan man trenge både for å fikse bolig, men også for diverse andre aktiviteter. Man får tildelt en av universitetet, men ettersom jeg selv hadde skaffet «tax code» gjennom den italienske ambassaden i Norge, så vet jeg ikke om den du får utdelt fra universitetet er fullt ut «offisiell».
Videre kan jeg anbefale å oppsøke fastlege for å skaffe seg et «medical certificate». For all fysisk aktivitet (treningssenter, idrettsklubber, Marathon, etc.) i Italia er det krav om såkalt «medical certificate». Det er mulig å få time hos en lege via CUS Torino, som er universitetsidrettslaget, men vi skaffet «medical certificate» fra Norge og dette fungerte fint der hvor vi skulle bruke det. Dette var både enklere og billigere, ettersom det var lang ventetid for å få time hos CUS legen.
Undervisningsformer
Jeg tok fagene Global Crimes, Fundamental Rights in Europe, Principles of Criminal Law, Civil and Criminal Procedure Law of EU, og Web and E-Commerce Law. En fellesnevner ved fagene var at man kunne velge om man ønsket å være «attending student» eller «non-attending student», noe som fikk innvirkning på eksamensformen. Det var imidlertid bare i Fundamental Rights in Europe og Global Crimes at foreleserne faktisk tok oppmøte, men pensum til eksamen for «attending students» er basert på det som er gjennomgått i forelesning + artikler som legges ut. Jeg valgte å være «attending student» i alle fag, og har inntrykk av at eksamen blir vanskeligere for «non attending» og at det da kreves at man leser pensumbøker.
Universitetet legger opp til at man selv kan velge når man ønsker å ta eksamen i det enkelte faget. For høstsemesteret innebar dette at vi kunne velge mellom eksamen i desember, januar og februar. Dersom man tar eksamen som «attending student» var det i enkelte av fagene satt opp en egen «uoffisiell eksamen», basert på forelesingene. Her var det stor variasjon i eksamensform: alt fra multiple choice-tester, innleveringer og muntlig utspørring. Om man stryker på første forsøk har man en ny mulighet neste gang. Eventuelt kan man velge å ikke akseptere karakteren, og så melde seg opp til neste eksamen. Poengsystemet går fra 0-30 poeng, hvor det kreves 18 poeng for å bestå.
Vurdering av emnetilbodet
Foreleserne var jevnt over gode i engelsk, selv om det innimellom sniker seg med noen italienske ord. Dette var likevel ikke noe problem, og er noe man vender seg til etter hvert. For at timeplanen skulle gå opp, var det ikke veldig mange fag å velge mellom på høsthalvåret. Vi prioriterte derfor fag som ga en grei timeplan slik at det var mulig å dra på litt helgeturer.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte varierte en del mellom fagene. Faget jeg likte best var absolutt Civil and Criminal Procedure of EU, som var et masterfag på 5.året. Dette var klart det mest utfordrende faget, men med en veldig engasjert professor også det mest spennende. Fundamental Rights in Europe var mer flytende og litt vanskelig å få grep om, men eksamen var veldig overkommelig. Principles of Criminal Law og Global Crimes var også i den mindre utfordrende kategorien. Web and E-commerce var på en klar andreplass over de mest spennende fagene. Her var det mye nytt og interessant, men med mye pensum og en muntlig eksamensform også nokså krevende.
Universitetsområdet og byen
Undervisningen foregå på Campus Luigi Enaudi, som er et relativt moderne bygg. I tillegg til forelesningssaler er det flere leseplasser, et fint bibliotek med fantastisk utsikt til fjellene om du sitter i øverste etasje (tips!!!), kantine og kafé med rimelige priser, lunsjrom innendørs, etc. Om man ønsker forandring, er det også mange andre fine steder å lese i kort avstand fra campus. Her kan man sjekke ut appen «Affluences», som man benytter for å booke leseplass på bibliotekene tilknyttet UniTo.
CUS Torino er studentorganisasjonen for treningsaktiviteter. Jeg testet ut åpen trening for roing og tennis, men det var så dyrt at jeg ikke prioriterte å melde meg inn.
Ellers er Torino en helt fantatisk by hvor man finner alt fra flott arkitektur, mange parker som er perfekte for en gå- eller løpetur, masse barer og restauranter, etc. I tillegg ligger Torino sentralt til, slik at det er enkelt å ta tog rundt omkring. Med andre ord, du kan komme deg både til kysten, til fjellene, til vinåkere, og til andre storbyer på kun få timer! Sammenlignet med for eksempel Milano, er det langt mindre turister, noe som var et stort pluss for min del.
Reisetips: På «TrenItalia» sin nettside kan man kjøpe 3-dagers pass for alle regionaltog til cirka 30 euro, noe som var en veldig god deal om man ønsket å reise litt rundt over flere dager. Når det gjelder kollektivtransport i Torino, så er det variabelt hvorvidt det er mulig å kjøpe billett på buss/metro/trikk. For å sikre seg i tilfelle kontroll (som det er mange av), anbefales det å kjøpe billett på forhånd hos et «tabacceria» som finnes rundt om i hele sentrum.
Bustad
Jeg fikk bolig gjennom familiekontakter, og hadde derfor ikke store problemer med å finne bolig. Generelt er likevel boligmarkedet i Italia nokså presset, og Torino er ikke et unntak. Jeg vil derfor anbefale å lete etter bolig tidlig. Her kan både AirBnB og Spotahome være mulig plattformer.
Anbefalte boligområder: Vanchiglia, Centro, San Salvario, Crochetta.
Akkurat rundt togstasjonen Porta Nuova kan det være litt ubehagelig på kveldstid, men har flere venner som bodde der og de sa det gikk fint. Vær likevel særlig obs på gaten Via Saluzzo da dette ikke er en gate man ønsker å bo i. I tillegg, lurt å holde seg sør for elven Po, dvs. ikke områdene «Aurora» og «Barriera di Milano» da disse er sterkt preget av et mer belastende miljø.
Sosialt miljø
Jeg trivdes veldig godt sosial i Torino, men som alltid kommer det an på hva man gjør det til selv. Det er flere Erasmus-arrangementer hver uke, i tillegg til at de arrangerer diverse utflukter i løpet av året. Jeg deltok selv på mange av Erasmus-arrangementene, og vil høyst anbefale andre å dra da dette er fine arenaer til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. I tillegg var vi en stor gjeng fra Skandinavia som hang mye sammen gjennom hele semesteret, og det var aldri vanskelig å finne på noe å gjøre! I tillegg opplevde jeg de lokale i Torino som utrolig hyggelige, slik at det var enkelt å komme i prat med noen mer lokale på forelesninger eller andre sosiale sammenhenger!
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
11.09.2023 - 16.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Generelt sett er det et godt tips og starte planleggingen tidlig, særlig med tanke på bolig. Kan også være greit å se på fagene på forhånd, men vi endte opp med å endre det meste av fagene vi hadde skrevet opp i OLAen etter at vi kom ned og fikk sett timeplanen. Har man spørsmål til fakultet der nede kan det gjerne ta litt tid å få svar, og mange er ikke så stødige i engelsk, så anbefaler derfor å sette seg godt inn i informasjonen både fra UIB og Torino før man reiser ned.
Undervisningsformer
Alle fagene vi tok baserte seg stort sett på forelesninger fra læreren og en avsluttende eksamen. Det krevdes dermed ikke mye aktivitet i de fleste timene utover det man ønsket å bidra med selv. Undervisningen foregikk på engelsk, men det varierte hvor stødige underviserne var i engelsk. I noen fag skilte de mellom "attending" og "non-attending"-student, der pensum og eksamen for de som var tilstede og ikke var forskjellig, f.eks. at dersom man var "non-attending" så var pensum en lærebok og ikke forelesningene. I alle fagene vi hadde var pensum basert på powerpointene til foreleseren i tillegg til noen artikler som ble publisert. De fleste av fagene hadde 2 eller 3 forelesninger i uka på 2-timer, og i motsetning til i Norge var det som regel ikke en pause midtveis.
Vi hadde en del ulike eksamensformer. 1 fag hadde kun en multiplechoice prøve, 1 fag hadde 3 innleveringer underveis og en veldig liten mutiplechoice prøve til slutt, 1 fag hadde 2 timer skriftlig eksamen for hånd, 1 fag hadde midtveis multiplechoice vurdering og deretter etterfulgt av muntlig høring som sluttvurdering, og 1 fag hadde muntlig presentasjon + spørsmål. Man må dermed være forberedt på at eksamenssituasjonen er ganske annerledes en det man er vant med hjemme i Norge.
Vurdering av emnetilbodet
Universitet tilbød mange fag, og det var ikke noe problem å fylle opp timeplanen med 30 studiepoeng på engelsk. Vi endte til slutt opp med å endre endel av fagene våre da vi kom ned og valgte disse fagene:
Global crimes: Dette var ikke et ordentlig juss-fag og handlet grovt sett om kriminalitet på tvers av landegrenser og grønn kriminalitet. Faget var helt greit, men ga ikke noe særlig juridisk utbytte. Vi hadde en midtveiseksamen med multiplechoice som var veldig spesifikke knyttet til powerpointen, og hvis man besto denne fikk man en "lettere" eksamen til slutt fordi man kun trengte å lære seg andre halvdel av pensum til dette og muntlig (for å få dette måtte man ha et visst antall oppmøte). Muntlig eksamen i Italia er foran resten av klassen og læreren sier karakteren din høyt foran andre.
Web and E-commerce law: Handlet i stort grad om regulering av internet (forbrukervernregler, GDPR osv.) Faget var særlig knyttet til EU og vi gikk derfor gjennom en del av de store direktivene på dette området. Foreleseren var flink og eksamen besto av en muntlig presentasjon om valgfritt tema og et par spørsmål til slutt.
Principle of criminal law: Faget minnet mer om et historiefag, og gikk i grove trekk gjennom utviklingen av strafferetten fra opplysningstiden og frem til idag i tillegg til en del viktige prinsipper knyttet til strafferetten. Det var 3 forelesninger i uka så faget tok en del tid (men ikke obligatorisk oppmøte), men pensum i seg selv var svært overkommelig. Eksamen var kun en avsluttende multiplechoice prøve.
Fundamental rights in Europe: Dette faget var ganske "svevende" og foreleseren gikk stort sett gjennom ulike lover/traktater som startet fra antikken og frem til dagens Europeiske grunnlover og forsøkte å analysere disse ut fra hvordan fundamentale rettigheter kom til syne. Faget i seg selv ga ikke så mye utbytte, men eksamen var en avsluttende prøve med et åpent spørsmål der man stort sett kunne trekk inn alt man husket fra forelesningene, så var helt greit allikevel.
Criminal and civil procedural law of the EU: Dette faget var det jeg følte jeg fikk størst faglig utbytte av og også det eneste faget vi tok på masternivå. Dette krevde en del mer innsats, og i løpet av året valgte vi å skrive 3 innleveringer (med karakter) for å få en mye lettere eksamen til slutt. Selv om det heter "criminal and civil" var nesten hele pensum knyttet til kriminal-delen. Følte jeg fikk et bedre innblikk i EU-samarbeidet og reglene på området.
Fagleg utbyte og språk
Generelt sett følte jeg at det faglige utbytte ikke var så stort, da en del av fagene mer føltes ut som samfunnsfaglig/ historiefaglig. I tillegg ga de fleste fagene kun overflatekunnskap uten noe forventning om å dykke ned i kjernen av problemstillingene. Som nevnt var EU-faget det eneste vi tok på masternivå, og dersom man ønsker mer faglig utbytte bør man nok heller peile seg ut disse fagene, da inntrykket mitt var at disse lignet mye mer på fagene hjemme i Norge.
På en annen side følte jeg på et språklig utbytte i form av at all undervisningen foregikk på engelsk, og man får god trening i å både skrive og snakke engelsk.
Universitetsområdet og byen
Jeg kan virkelig anbefale Torino som studentby!! Byen er akkurat passe stor i form av at du føler at du bor i en by, men også slik at man kan komme seg rundt på kort tid. Vi bodde i bydelen Centro, og gikk stort sett dit vi skulle om vi ikke skulle helt på andre siden av byen. Vi tok buss og trikk i ny og ned så kjøpte kun enkeltbilletter, men tror det finnes en ganske gunstig månedsbillett for studenter dersom man trenger det. Det eneste som kan være greit å huske er at busstidene er veldig omtrentlige, og bussen går ofte før tiden, så greit å beregne litt god tid.
Byen har masse restauranter, barer og generelt sett mye man kan finne på. I tillegg ligger den godt plassert mtp. å kunne reise på ski til alpene, eller dra andre steder i Italia/Europa. F.eks. ligger Oulx (som kan kan stå over til Sestriere) og Bardonecchia kun litt over en times togtur unna Torino. I tillegg går det hurtigtog til de store byene nedover i Italia. Kan også være greit å sjekke buss, da jeg tror bussene ofte er billigere enn tog. Uansett veldig overkommelig å reise rundt dersom man ønsker det. Trenitalia hadde blant annet en 3-dagers billett for 30 euro som gjorde at man kan reise så mye man ville på regionale tog i tre dager, som var gunstig ved en del anledninger.
Universitet ligger på Campus Luigi Einaudi og er et ganske nytt bygg. Vi hadde all undervisningen her så det var behagelig. I tillegg er det masse leseplasser på biblioteket som kan bookes via en app. Dersom man ønsker å studere et sted man kan snakke med hverandre kan jeg også anbefale Murazzi Student Zone som ligger nede ved elven rett ved utestedet "the Beach". Eneste er at det var veldig kaldt å sitte der i vintermånedene.
Kantinen hadde et opplegg for Erasmusstudenter som gjorde at man for 3 euro kunne få et fullverdig måltid. Maten var helt grei, men jeg prøvde dette likevel kun 1 gang. Har likevel hørt fra mange som har benyttet seg av det at de er fornøyde, så absolutt noe som er greit å sjekke ut.
Bustad
Vi startet tidlig å se etter bolig og oppdaget raskt at det var vanskelig å finne en noenlunde grei bolig til 3 personer. I tillegg hadde vi hørt mange historier om folk som ble lurt, og var derfor litt stressa for å inngå en avtale uten å ha sett det. Vi var imidlertid veldig heldige, da en av de jeg reiste med hadde en forbindelse i Torino som medførte at vi fikk leid en leilighet via han. Denne lå plassert i Centro rett ved "Mole Antonelliana" og dermed svært godt plassert mtp. både Campus og nærhet til resten av byen. Vi betalte 500 euro i måneden + strøm, vann og gass noe jeg tror er en relativt grei pris. Vil derfor anbefale å forsøke å sjekke opp med noen som er der og som eventuelt kan gi tips om leilighet. Ellers har jeg hørt om en del som brukte Spotahome eller andre sider der du betaler en agent for å finne leiligheten. Dette er en del dyrere, men gir også bedre sikkerhet.
Sosialt miljø
For min del opplevde jeg det sosiale miljøet i Torino som veldig hyggelig. I starten var vi på en del arrangementer arrangert av Erasmus som var en fin plass å bli kjent med andre internasjonale studetenter. Det var også veldig mange andre norske studenter der nede fra NTNU, som vi endte opp med å være mye med. Vi møttes mye ute for å spise apertivo, gå på bar, spise på restaurant eller dra ut, så anbefaler å utnytte seg av muligheten til billigere priser enn hjemme i Norge på utelivet!
Haust 2023 - Integrert master i rettsvitskap
11.09.2023 - 16.02.2024Førebuingar/praktiske tips
Anbefaler å sette seg inn informasjonen både frå UIB og Torino før man reiser ned. Opplevde at det tok lang tid før vi mottok informasjon fra universitetet i Torino, så det er lurt å smøre seg med tålmodighet. Det er også lurt å begynne å se etter bolig i god tid før man reiser ned. Anbefaler også at man ordner seg en tax code før man reiser, da man kan trenge det for å leie bolig og til diverse andre ting. Dette kan man ordne gjennom den italienske ambassaden i Norge.
Undervisningsformer
Alle fagene baserte seg på forelesninger med en avsluttende eksamen. Det var ikke pensumbøker, men ulike artikler som sammen med forelesningene utgjorde pensum i fagene. Vi opplevde ikke at det var noe krav om muntlig aktivitet i fagene, men foreleserne oppfordret til det. I flere av fagene skiller de mellom «non-attending» og «attending student», hvor pensum og eksamen var ulikt for de som var til stede i forelesning og de som ikke var til stede. I disse fagene ble det enten tatt oppmøte eller så måtte man gjøre løpende oppgaver underveis i faget. Kan anbefale å være «attending student» siden man da får en enklere eksamen, og eksamen er tidligere enn vanlig. Typisk i slutten av november eller starten av desember, noe som er deilig om man ikke skal ned igjen etter jul eller bare vil ha tidlig ferie.
Om man velger å ta eksamen som «non-attending» student kan man velge mellom å ta eksamen i tre ulike «exam sessions». Den første «exam session» er fra midten av desember, den andre er i januar og den siste er i februar. Man kan fritt velge i hvilken av periodene man vil ta eksamen, og også flytte eksamen til neste «exam session» helt frem til eksamensdatoen. Så veldig fleksibelt! Om man stryker/trekker seg fra eksamen som attending student, så tar man eksamen som «non-attending».
Eksamensformene er ganske annerledes enn man er vant til fra Norge, og de varierte fra fag til fag. Den lengste eksamen varte to timer, og var en skriftlig eksamen for hånd. Ellers hadde vi to muntlige eksamener, og en eksamen som kun var en multiple choice prøve. Les emnebeskrivelsen på nettsiden for å finne ut av hva som er eksamensformen i fagene du vurderer.
Generelt opplevde jeg at det skulle en del mindre innsats til for å stå på eksamen enn i Bergen. Vi valgte å være «attending students» så det gikk en del tid til å være i forelesning. Vi fikk også mange eksamener på kort tid, så det ble en del arbeid i eksamensperioden.
Vurdering av emnetilbodet
Det var ikke et problem å fylle opp timeplanen med 30 studiepoeng med engelske fag. For å få en timeplan som gikk opp endte vi opp med å endre alle fagene vi hadde satt opp. Dette var ikke noe problem, og de første ukene kan man møte opp i forelesning i alle fag. Anbefaler å gjøre dette før man bestemmer seg for fag!
Vi tok alle same fag, så se de andre studentrapportene for en god oppsummering av fagene.
Fagleg utbyte og språk
Følte at det faglige utbytte ikkje var så stort, men tror deler av dette skyldtes at vi endte opp med å ta en del fag på bachelor-nivå. På masternivå tok vi kun faget Criminal and civil procedural law of the EU, og det var dette faget jeg fikk klart mest læringsutbytte av. Det var klart størst arbeidsmengde i dette faget, men det var også dette faget som ga best faglig utbytte.
Jeg fikk et godt språklig utbytte, og ble bedre til å både skrive og snakke engelsk. Jeg anbefaler å dra på språkkurs før semesterstart om du ønsker å lære deg italiensk. Universitetet arrangerer et språkkurs, men dette starter ikke før i slutten av oktober, noe som er litt sent om man kun er på utveksling i ett semester.
Universitetsområdet og byen
Torino er en helt fantastisk by, og jeg vil anbefale alle å dra hit på utveksling!! Torino er relativt stor by, men med mye mindre turister enn andre meir kjente byer. Det er en veldig fin, gammel by og atmosfæren er veldig behagelig. Vi bodde i bydelen Centro, og jeg elsket dette området. I Torino er det masse restauranter og barer, og man kan finne mye god mat til en relativt billig pris.
Det var veldig enkelt å gå de aller fleste steder i sentrum, og man var ikke avhengig av å ta kollektivt. Om man tar mye kollektivt finnes det et månedskort for studenter som er et veldig godt tilbud. Fikke inntrykk av at det er litt styr å ordne, men verdt det om man tar mye kollektivt. Synes kollektivtilbudet var bra, men buss og trikk var ofte ikke i rute og kunne gå både før og etter tiden .
Om man liker å stå på ski eller å være på tur i fjellet, så ligger Torino helt perfekt til. Man kan enkelt ta tog for å stå på ski i alpene. Har man lyst til å gå mye på tur i fjellet anbefaler jeg egentlig å ha bil fordi det er et stykke fra togstasjonen til de fineste turene. Noen av de andre nordmennene hadde kjørt bil fra Norge til Italia, og kom seg på sinnsykt mange fine turer. Skulle jeg ha dratt tilbake tror eg at jeg hadde leid/kjøpt en bil!
Det juridiske faktultetet ligger på Campus Luigi Enaudi som er relativt nærme sentrum i Torino. Campus er et moderne bygg, og det er et stort og fint bibliotek på campus. Det er mange fine leseplasser på bibloteket, og det var egentlig her jeg leste.
Bustad
Det er vanskelig å finne bolig i Torino, og jeg anbefaler å starte tidlig. Vi bodde i bydelen centro rett ved mole antonelliana, og jeg anbefaler virkelig dette området! Elles anbefaler jeg å ta kontakt med studenter som er i Torino semesteret før deg, og høre om de har noen tips til bolig. Det er vanskelig å orientere seg i boligmarkedet, og det er dessverre en del svindel. Det er et stort nettverk av norske studenter i Torino, og om man tar kontakt kan det hende man er heldig og kan få nummeret til en utleier eller få tips om ledige boliger.
Mange bruker også sider som spotahome og lignende sider hvor en agent hjelper deg med å finne leilighet. Dette koster en del, men da er det mindre risiko for svindel. Man kan også finne rom til utleie i whatsapp-grupper for erasmus-studenter.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Torino var helt fantastisk!! Erasmus-nettverket i Torino arrangerte flere events hver uke, og her var det lett å møte andre utvekslingsstudenter. Det var mange nordmenn i Torino, så jeg endte selv opp med å henge mye med nordmenn og andre skandinavere. Men det er veldig lett å finne seg internasjonale venner om man drar på events arrangert av Erasmus Torino.
Vi dro mye på aperitivo på ulike vinbarer, og det kan virkelig anbefales!! Det er også et must å dra på vinsmaking i Asti eller Alba. Ellers så finnes et klubb-konsept som heter Club Silencio som jeg kan anbefale. Club Silencio arrangerer events på ulike historiske/kulturelle steder i Torino, så det er en perfekt måte å oppleve museer, slott og lignende.
2023
Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap
13.02.2023 - 09.07.2023Førebuingar/praktiske tips
Generelt er det lurt å starte tidlig med å forberede deg på frister og hva som kreves av deg fra både UiB og universitetet i Torino. Bruk UiB sin sjekkliste og suppler med sjekklisten fra vertsuniversitetet som du finner på hjemmesiden deres. Mange søknader/dokumentasjon avhenger av hverandre, så få oversikt over hva du må gjøre først. Helsetrygdekort og forsikringer er greit å få på plass i god tid.
Når det kommer til Universitetet i Torino (UNITO) gir de ikke ut mye informasjon før rett før du skal dra, men om du selv tar kontakt med vertsuniversitetet for oppdaterte oppstartsdatoer for ditt semester kan du lettere binde deg til for eksempel leie. Man må smøre seg med tålmodighet og vente på at de oppdaterer hjemmesiden om «welcoming week/day», oppstartsdato ol. Ta derfor vare på all informasjon du får ved vertspresentasjon på internasjonal dag, mail osv. I Italia går ting litt treigt. Det løser seg derimot alltid til slutt, eller så må man mase litt på administrasjonen. I denne rapporten vil jeg derfor skrive veldig detaljert og det kan virke overvelmende, men det meste løser seg når man drar ned og alt skjer ikke på en gang. Det er derfor kun ment som tips og informasjon jeg selv savnet på utveksling, men vær obs på at ting kan ha forandret seg fra semester til semester.
Vær obs på at fristene i Italia er sene i forhold til fristene satt ved UiB. Fristen for å sende inn «Application form» (altså søke universitetet i Italia om utvekslingsopphold) hos UNITO var 30.november for utveksling på våren (https://en.unito.it/international-relations/students-mobility/exchange-students-and-erasmus-mobility). Fristen for å søke forhåndsgodkjenning av fag hos UiB var 1. desember og da søker jeg i teorien om å få godkjent fagene jeg vil ha på utveksling, før jeg formelt er tatt inn som utvekslingsstudent av UNITO. Jeg sendte derfor først inn forhåndsgodkjenning av fag til UiB (før fristen 1. desember) før jeg fikk svar fra UNITO på «Application form» i tidlig desember. Dette løste seg greit. Jeg fylte også ut Online Learning Agreement slik at denne lå klar til å sende til universitetene etter at UiB forhåndsgodkjente fagene og UNITO aksepterte min «Application form». I tillegg må man skrive under Erasmus-stipendavtale i november, før jeg er formelt akseptert av Unito og har fått fagene forhåndsgodkjent av UiB. Jeg tok kontakt med UiB og fikk beskjed om at det var i orden å skrive under denne avtalen før man formelt sett er akseptert av vertsuniversitetet. De ønsker at man skriver under denne før man flytter fra Bergen/drar hjem før juleferien.
Start å se etter bolig tidlig. Jeg fikk leiekontrakt 1/2 år i forveien og ville ikke ventet mye senere enn det, spesielt dersom du ønsker å bo alene. Det er boligmangel i Italia, og se opp for svindel. Anbefaler å være der en uke eller to før semesterstart siden det er en del å sette seg inn i, registrering, kanskje bytte fag, «fadderuke», og noen fag begynte før den offisielle oppstartdatoen også. Mange dro ned 1. feb. vårsemesteret for å bli kjent med byen og få tid til å reise før studiestart på f.eks. skitur i Alpene. Det anbefales av UNITO at du tar alle eksamner senest juli i vårsemesteret, men du kan fint ta alle før slutten av juni.
Nettsiden med faginnhold kan være utfordrende å finne ut av. Det skal være mulig å finne en side der man kun får opp jussfagene på engelsk. Begynn tidlig med å sette deg inn i fagtilbudet og sett opp en liten oversikt over fag du virkelig vil ha og hvilke du kanskje kan bytte bort. Du vet ikke om fagene krasjer i timeplanen før du kommer ned til Torino. Ofte krasjer de :)
Når du har kommet ned til Torino:
Du må registrere deg som ankommet student hos skolen for å få timeplanen din. Dette gjøres på INFOPOINT som ikke er på Campus Einaudi, men nedenfor Mole Antonelliana. Ingen i administrasjonen på campus visste hvor jeg skulle eller er spesielt gode i engelsk, så bare dra rett dit og ta med passet. Ved registrering vil du få en aktiv bruker på appen til skolen, mulighet for å legge inn fagkombinasjonen din i «piano carriera» og få timeplan. Du får derfor ikke sett om fagene dine krasjer med hverandre før du er i Torino og registrerer deg. Jeg fikk også en «code fiscale» (skattekode) på infoarket ved registrering, men den er ikke aktivert. Trenger du denne sender du en mail til skolen også får du et skjema du må fylle ut. Koden trenger man på det private leiemarkedet (noen airbnb´er ønsker dette) og for å få «bip-card» til kollektiv transport.
Etter registrering på INFOPOINT blir du sendt til ett nytt kontor i 5 min gange. Da får du også et «kort» (som egentlig er et A4 ark) som gir deg rabatter på mat i kantinen på skolen (kantinen heter Mensa. Erasmus-rabatten gjelder ikke på skolens cafe, kun på Mensa for lunsj og middag). Andre studenter fikk et kort de kunne fylle på og betale med i kantinen og på bussen.
Anbefaler å få med deg første forelesning i hvert fag da de går gjennom oppbyggingen av faget og viktig informasjon om eksamen. Ta gode notater da det ofte er disse du må lese for å pugge til eksamen. Det ble en mer intens eksamensperiode enn jeg hadde regnet med siden du skal ta mange eksamner på et par uker. Allikevel noe helt annet enn hjemme og italienerne har en litt mer avslappet livsstil.
Undervisningsformer
Piano Carriera = oversikt over fagene dine på skolens hjemmeside. Det er fagene du velger her som vises i timeplanen din og som du kan melde deg opp i til eksamen. Disse fagene må stemme overens over dine fag i OLA innen eksamensperioden begynner.
Eksamen er spredt utover perioden fra mai til september, og man kan melde seg opp til ønsket eksamensdato ut fra tre datoer i hvert fag. Om man stryker på første forsøk kan man prøve igjen på de to resterende datoene. Man kan også forbedre karakteren ved å ta eksamen om igjen og melde seg opp til neste eksamensdato ved å ikke akseptere karakteren. Poengsystemet i Italia går fra 0-30 der 18 poeng er bestått og 30 poeng er toppkarakter. Får du 17 poeng stryker du. Får du 18 kan du akseptere karakteren i skolens app. Aksepterer du ikke innen 5 dager anser de som karakteren akseptert. 18 poeng tilsvarer en C hjemme, og det ble mer skolearbeid enn jeg forutså og fokus på pugging enn forståelse.
Jeg valgte fag med litt forskjellige eksamensformer i starten, men endte opp med å skifte til nesten alle fag med essay som skriftlig eksamen. Dette var hovedsakelig fordi timeplanen min ikke gikk opp med alle fag jeg meldte meg på i starten, men jeg ville også få mer fleksibel studiehverdag med rom for mer reising. Jeg er glad for at jeg endret til flere skriftlige da jeg fikk inntrykk av at muntlig eksamen var vanskelig å bestå. Dette varierer selvsagt fra professor til professor. Jeg hadde en muntlig eksamen i International Copyright. Vær obs på at de fleste professorer vil ha essay levert syv dager før "eksamensdatoen" også får du karakteren etter "eksamensdatoen", men dette varierer også. Muntlig eksamen holdes på oppført dato. Alle fag har to dobbeltimer i uka. Ofte på to dager etter hverandre. Alle fag har avsatt 2 timer for hver undervisningstime, men bruker ofte bare 1,5t. Det varierer når timen starter på hver professor personlig.
Noen fag var på nett, men jeg valgte ikke noen av disse. Utgangspunktet var da oppmøte på skolen som attending student eller non-attending student. Non-attending gjør at de ikke fører oppmøte, men du kan få en litt mer omfattende eksamen, gjerne muntlig. Har du oppmøte på over 70-80% (kommer an på faget) ansees du som attending student, men alt om dette står i emnebeskrivelsen eller de går gjennom dette på første forelesning i faget. Noen av mine professorer var nøye på oppmøte (Food system law), mens andre ga blaffen selv om de anså seg som "attending student-fag". Du får som attending student ofte slippe en ekstra innlevering av essay på slutten av semesteret, eller har mulighet til å velge skriftlig eksamen.
Vanligvis er pensum på en powerpoint og man må i større grad enn hjemme pugge disse. Hadde noen bøker eller kapitler fra bøker som pensum, men disse legger de ut online på læringsplattformen «moodle», så du trenger ikke kjøpe noen bøker. Det er stor forskjell på størrelsene på klassene. I ett fag var vi 5 stykker og i ett annet var vi 50.
Vurdering av emnetilbodet
Jevnt over syntes jeg mange av fagene virket interessante. Fagtilbudet på engelsk er bra. De har ulike studieretninger under "law" og man kan velge på kryss og tvers av disse og bachelor- og masterfag, så lenge man er innenfor juss «departementet» og får faget forhåndsgodkjent av UiB. Var ca 20 fag å velge mellom totalt, men vær obs på at ikke alle fag går hvert semester og noen fag går ikke i det hele tatt da de er treige på å oppdatere emnesiden. Som sagt er det en enkel prosedyre å bytte fag innenfor "law" på skolens hjemmeside. De fleste fag har 6, 9 eller 12 poeng så det er lett å sette sammen kombinasjoner av fag for å nå kravet om 30 poeng.
Jeg meldte meg opp på History of European Law, Food System Law, Law and Justice in the European context, International Copyright og Law and Political Thought først. History of European law, Law and justice in the European context og Law and political thought var tørt og svevende. Byttet ut History of European Law og Law and Justice in the European context, og valgte andre fag jeg likte bedre.
Fagleg utbyte og språk
Law and Political Thought passet godt inn i timeplanen, men hadde ikke valgt det igjen. Allikevel overkommelig å få bestått da eksamen er et skriftlig essay på 6000 ord med valgfritt tema. Minnet om en mix av juridisk metode, rettshistorie og ex.phil.
Food system law likte jeg svært godt. Praktisk og interessant fag og man går inn i rettskildene mer enn i andre fag. Her var det derimot mest å gjøre med en ukentlig innlevering på 300 ord basert på artikler alle måtte sette seg inn i, muntlig aktivitet i timen og en av de to undervisningstimene i uken var seminar med nytt tema for hver uke. For hvert seminar skulle en student levere innlevering på 1000 ord om ukens tema. Vi meldte oss opp på temaet vi likte best første uka av faget. To andre studenter skulle kommentere muntlig på denne innleveringen på seminaret. Mer overkommelig enn det høres ut til, men ville ikke valgt flere fag som krever like mye. Tre veldig interesserte og oppdaterte forelesere som gjorde at vi hadde mange spennende diskusjoner i klassen. Et veldig bredt fag som var kritisk til matproduksjonen vi har i dagens samfunn og sult-problematikken. Vi var 12 studenter i klassen. Eksamen var å levere en 10 minutters podcast på et valgfritt tema. Nøye på oppmøte. Muntlig aktivitet var en del av endelig karakter, men siden vi var så få studenter og hadde kommentarer til innleveringene ble det en naturlig del av undervisningen.
International Copyright likte jeg også godt. Foreleseren var flink i både faget og engelsk, men litt monoton og ble derfor litt tørr i lengden da han kjørte 1,5t uten stans eller muntlig engasjement fra studentene. Allikevel gikk han inn i opphavsrettlovgivningen i USA og Europa og konkrete direktiver, konvensjoner og paragrafer som gjorde at man fikk bedre tak på faget enn kun å snakke svevende om prinsipper. Viste frem gode eksempler så man hang med hele veien. Henger mye sammen med Law & Arts der opphavsrett også er sentralt. Vi var en større gruppe på forelesningene. Pensum var en bok som ble lagt ut digitalt. Muntlig og skriftlig essay som eksamen der begge veide 50%. Muntlig eksamen var en 20 minutters samtale der de første 10 minuttene baserte seg på min kommentar av en dom som jeg leverte uken før. Førte ikke oppmøte.
Law & Arts er veldig likt som International Copyright, men med en foreleser som var mer interessant og engasjert. Hadde mer fokus på moderne kunst enn i International Copyright der fokuset var på digital-, skriftlig- og billedkunst, men disse fagene utfyller hverandre. Hadde skriftlig essay innlevering som eksamen og han førte ikke oppmøte. Likte faget veldig godt. Lite muntlig aktivitet krevd. Foreleseren begynner presis på tiden.
Principles of criminal law tar opp mange prinsipper man er kjent med fra den norske strafferett, men med et mer internasjonalt preg på hvordan man oppnår rettferdighet gjennom straff. Ung og interessant foreleser som hadde mange gjesteforelesere med f.eks. advokater fra menneskerettsdomstolen. Førte ikke oppmøte. Stor klasse. Minimal muntlig aktivitet. Så film en time om det ene temaet. Multiple choice eksamen med 30 spørsmål, måtte ha 18 riktige for å bestå. Fokus på teorier, internasjonale rettssaker og hvordan oppnå rettferdighet. Syntes allikevel multiple choice eksamen var litt mer krevende å bestå en først antatt da fokuset var mye mer på pugging og mindre på forståelse. Alt han går gjennom står på powerpoint og supplerer med noen artikler.
Hørt at det er mye å gjøre i Labour Law og Economic Law, men har ikke hatt disse fagene selv. Anbefaler derfor ikke å kombinere med food system law f.eks. der hvor det er en del å gjøre pr uke.
Professorene er jevnt over gode i engelsk og flinke i faget sitt. Professorene er som italienerne flest ikke så nøye med tiden. De går aldri over tiden som er avsatt til undervisningstimen (2 t pr dag), men noen kom ofte til timen 5, 15 og 25 minutter etter at vi skulle ha begynt. Dette var helt normalt og man lærte etter hvert hvem man kunne komme sent til. Mange av fagene jeg trodde kolliderte rakk jeg derfor fint fordi en professor alltid sluttet timen en halvtime før tiden, mens en annen ikke dukket opp før etter 20 minutter. Dette varierer svært fra professor til professor, så bruk de første ukene på å test ut om timeplanen går opp i praksis. Man kan melde seg opp til mange fag i Piano Carriera og melde seg av senere. Man må være oppmeldt der for å få de opp timeplanen.
I tillegg valgte jeg Italian for international students – beginner level. Dette er IKKE inkludert i 30 poenggrensen, men man kan ta det i tillegg. Jeg gikk da 3 poeng over grensen på 30 poeng, men dette gikk fint. Kjekt å ta fordi lokalbefolkningen som ikke går på universitetet er relativt dårlig i engelsk – dette gjelder også de unge i Torino. Faget «Italiensk for nybegynnere» er derimot ikke for nybegynnere selv om man starter med basics. Kursholderen min snakket for det meste italiensk, og du blir litt kastet ut i det med mye muntlig i timen uten at du egentlig forstår hva du sier. Allikevel synes jeg det var noe av sjarmen og siden du ikke må ha faget for å bestå utveksling er det ikke så farlig om det ikke går bra på eksamen, men du får mye utbytte for trivsel. Om du jobber aktivt med språket er kurset derimot en god mulighet for å få en bratt læringskurve. Du lærer mer på kurset enn kun å bestille på cafe. Tar for seg grammatikk og setningsoppbygging. Anbefaler derimot å ta den kvinnelige kursholderen om det er mulig, siden hun gikk gjennom alt på engelsk i motsetning til min undervisning! Vil også anbefale appen Duolingo og komme på minst unit 6 før du drar ned. Dette er også et generelt tips da alt står på italiensk i Torino. Spesielt på matbutikken og postkontor er det forvirrende med ett nytt språk og butikkansatte er ikke veldig glade i å snakke engelsk. Noen av de eldre nekter å snakke engelsk.
Mitt språklige mål med utvekslingen var uansett å senke terskelen for å bruke engelsk og forbedre ordforrådet mitt. Studentene og foreleserne på campus er gode i engelsk og man forstår undervisningen greit etter litt tid, selv om det er uvandt i starten med italiensk aksent. Man lærer seg også nye engelske begreper underveis i oppholdet gjennom å lese engelsk i artikler og rettsdokument. Mitt største utbytte når det gjelder engelsk ble allikevel gjennom mine venner fra Australia og Canada som korrigerte engelsken min og gjorde at jeg fikk bedre flyt. Terskelen for å bruke engelsk forsvant etter en uke og det ble den naturlige kommunikasjonsmåten med alle internasjonale studenter. Nivået på de andre internasjonale studentene var også bra og jeg hadde sjelden problemer med å forstå andre studenter. Jeg er derfor jevnt over fornøyd med det språklige utbyttet av utvekslingsoppholdet.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet på Campus Einaudi er fint. Grøntområder i midten av campus med drikkefontener og benker der hvor de fleste spiser lunsj. Klasserommene og aulaene er eldre, men godt lys, vinduer bakerst og med noen stikkontakter på første og bakerste rad. Klasserommene på Campus Einaudi er nærme hverandre (C-F i samme etasje) og som oftest er alle jussfagene nærme hverandre. Man rekker derfor fint å bevege seg mellom timene, spesielt når man lærer seg hvilke professorer som kommer sent til timen.
Det er et stort bibliotek på campus med utsikt mot alpene om du går til fjerde etasje. Ganske mange leseplasser fordelt over fire etasjer. Man må booke plass gjennom appen «Affluences» og velge «Noberto Bobbio» og vise reservasjonen til skranken, men dette kan være noe som henger igjen etter corona. Uansett synes jeg det var et greit system og man var sikret plass. Sjelden man måtte slåss om plass, også i eksamensperioden. Kan også reservere på andre bibliotek i byen gjennom appen. Mulighet for utskrift, låne pc og utlån av bøker, men dette fikk jeg ikke til. For enkel utskrift kan du dra på copisteria og betale noen få kroner for utskrift i svart/hvitt eller farge. Ligger en nær campus. Ellers var det ikke alle plassene på biblioteket som hadde stikkontakt og dette varierer fra etasje til etasje. Ingen stille lesesal, men de fleste respekterte at det var et bibliotek med innestemme. Særlig i fjerde etasje var det rolig. Mulighet for kollokvie i første etasje og bordene ved trappene i hver etasje.
Det er enkelt å finne frem til campus med sykkel, trikk og buss. 3 og 16 trikken og mange busser stopper like utenfor på «Campus Einaudi», «Rossini» eller «Santa Giulia» stoppet. Byen er også lagt opp til å kunne sykle mye rundt. Man kan leie sparkesykler og el-sykler gjennom Voi, Bolt, Lime og Dott.
Kantinen «Mensa» ligger ved siden av Campus Einaudi. Her er det generelt billig mat, men med det «arket» du fikk ved registreringen får du billig middag. Middagen er sånn ymse og har mye rar kombo, men du får en god pizza eller hamburgertallerken for rimelig penge. Er ofte en type pasta med noe saus og kanskje noe salat og kjøtt. Obs: stenger midt på dagen etter lunsj og åpner til middag fra kl 19. Campus Einaudi har også en cafe med kaffebar som er åpen hele dagen. Serverer focaccia med fyll, salat og sandwich. Mest utvalg før kl 14. Her fungerer ikke Erasmus-rabatten.
Lommetyveri på buss er veldig vanlig. Ha sekk foran deg og lommer med lukket glidelås. Ellers er byen fredelig og fin å gå i. Arkitekturen minner om Frankrike med sine franske balkonger og fine, gamle fasader i sentrum. Torino er kjent for sine mange bygg og villaer på UNESCOS verdensarvliste og grønne parker. Selv om Torino ikke er noe superkjent feriedestinasjon for badeferie, er byen fylt av fantastisk god, autentisk italiensk mat og atmosfære. Prisene på mat og drikke er også snille, her må jeg trekke frem Le Panche som ligger like ved skolen. I hele byen finner du gode restauranter, i sentrum er det gode shoppingmuligheter og yrende uteliv. Jeg vil anbefale Torino på det varmeste!
Torino ligger ikke langt unna andre store europeiske byer, for ikke å nevne alpene. Å reise rundt i Italia er enkelt med tog, buss og fly. Jeg valgte buss mest fordi man kunne få sykt billige billetter om man er tidlig ute (Fikk f.eks. tur til Milano for 2 Euro gjennom Flixbus). Flixbus har ofte internett på bussen, usb lademulighet og legger inn stopp underveis. Flixbussene tok oss blant annet med til Nice, Marseille, Monaco og Menton i Frankrike, og i Italia til Genova, Lake Como, Napoli og Venezia. Har også sett busser til andre steder i europa.
Torino har ikke en velkjent flyplass så man finner mye bedre og billigere reiser fra Milano. Mellom Torino og Milano går det shuttlebusser ofte (Flibco, flixbus ol.). Fra Torino flyplass til sentrum går det busser hver halvtime med Arriva. Det er vanlig å kjøpe bussbillett på automat på flyplassen. Bussen har mange stopp gjennom sentrum før den ender opp på Porta Nova som er togstasjonen midt i sentrum. Jeg fløy til Torino flyplass med KLM da jeg dro, men valgte å fly fra Malpensa hjem pga. prisene og flytidene.
Kollektivtransport i Torino er en liten nøtt. De har ingen rutetabell eller app for IOS, og sikreste måten for å vite når trikken eller bussen kommer er å søke opp destinasjon og veibeskrivelse på google maps. Der får du også informasjon om det er streik, som det var tre ganger ila våren. Streik er mest vanlig på mandager og fredager og før helligdager. Informasjon finner du på GTT sine sider, som er selskapet som driver kollektivtransport i Torino. Det er viktig at du bruker den italienske nettsiden deres (gtt.to.it) da den har mye mer informasjon enn den engelske. Det er ikke mulig å kjøpe/bestille busskort på den engelske siden deres, og den engelske siden inneholder mest generell informasjon og ikke så mye nyheter om streik osv.
Trikkene, bussene og metroen har ruter over hele Torino. Du kan finne oversikt over rutene ved å google linjen eller bruke GTT sin ruteplanlegger. Lær deg rutene i grovtrekk så kan du få bedre ruteforslag enn det google gir deg, da google ikke viser alle trikkene som går i sommersesong (for eksempel nr. 7, 10 og 15). Du betaler med kontant på maskin på trikken der en tur koster 1,7 Euro. Et tips dersom du tar kollektivtransport noen ganger er å gå på kioskene (Tabaccheria) og kjøpe GTT-billett som du tapper på de blå automatene. Disse fungerer på buss, trikk og metro. Du kan kjøpe flere forskjellige, men jeg kjøpte flest den blå billetten med 6 turer på 100 minutter. Denne kostet 10 Euro kontant. Tar du ofte kollektivtransport anbefaler jeg å skaffe deg «Bip-card». Dette fyller du på som et vanlig busskort på (den italienske)nettsiden til GTT. Er du under 26 år får du månedskort for 25 Euro og kan kjøre alt av kollektivtransport på kortet. Gambler du på å ikke betale billett er gebyret ish 30 Euro (om du blir tatt av kontrollørene). Det er oftere kontroll mot sommeren og kvelden. Noen busser og trikker tar visa kort på automatene for enkelttur på 1,7 Euro.
For å få «Bip-card» må du bestille kortet gjennom den italienske nettsiden til GTT, eller du kan møte opp på kontorene deres på Porta Nova togstasjon. Jeg anbefaler sistnevnte. Ta med passbilde som de kopierer inn på kortet, og beregn GOD tid. Når du har fått kortet i posten (nettbestilling) eller får det med fra GTT kontoret kan du fylle det opp på nettsidene til GTT ved å logge inn og velge produkt som i en nettbutikk. Månedsabonnementet må du aktivere på en av maskinene for hver mnd. med å aktivere «Bip-card» mot de blå automatene forrerst i trikken eller bussen. Eventuelt har de maskiner til å aktivere kortet utenfor lokalene til GTT rundt omkring i byen.
Bustad
Understreker igjen at det er viktig å begynne tidlig med å finne bolig. Mitt beste tips må være å ikke gamble på at du finner noe når du drar ned i februar. Mange av mine venner måtte flytte flere ganger før de fant noe permanent med ok standard som var ledig over flere måneder sammenhengende siden de ventet for lenge og var usikre på om det var svindel. Det er lurt å bestemme seg tidlig for om du vil bo i kollektiv eller alene. Skal du bo i kollektiv kan du finne andre å bo med gjennom Erasmus gruppen på facebook. Ofte er det mange norske studenter fra NTNU og Oslo som drar til Torino.
Vær obs på svindel og tilbud som virker for gode til å være sant, særlig gjennom facebookgrupper. Airbnb, Idealista og Spotahome virker trygt. Eksempel på Facebooksider er «Foreigners in Turin», «Turin Housing, Rooms, Apartments, Sublets» eller “Erasmus Torino/Turin”. Det er også vanlig at folk legger ut rom i Whatsapp gruppen du blir lagt til i med alle andre utvekslingsstudenter for ditt semester. Det er studentboliger på Campus Einaudi. Disse kan ha lange ventelister på søknad, men virker ok å bo i da jeg hadde en venninne som bodde der. Ofte må man bare mase litt på de så får man plass. Der har man også treningssenter.
Det kan være du trenger en Code Fiscale (skattekode) på det private leiemarkedet. På airbnb er ikke det vanlig, men min utleier ønsket det. Den får du av ambassaden. Man kan sende en mail til UNITO når du allerede er i Torino dersom du trenger dette så hjelper de deg. Det tok ikke lang tid å få den tilsendt.
Leiekontrakten min var fra 13. februar til 30. juni. Kunne gjerne tatt ut juli for å være litt mer fleksibel med eksamensdatoer. Jeg begynte å titte ett år før utveksling startet siden jeg ønsket å bo i en studio alene, sammenlignet priser og beliggenhet i forhold til campus og sentrum. Da jeg fikk dato på semesterstart var det lett å binde seg til noe kjapt. Området jeg valgte å bo i er San Donato, men jeg anbefaler ikke å bo lengre vest enn trikkestoppet Livorno eller lengre nord enn Parco Dora. Ellers er San Donato et rolig område med mange eldre og barnefamilier. To trikker går forbi med 9 minutters avstand midt på dagen, nr 3 går parallelt med skolen og nr 16 går til skolen og rundt hele sentrum av Torino. Buss 52, 60, 67 og 72 går fra sentrum og opp mot Parco Dora utover natten.
Ville styrt unna Aurora og generelt områdene på nordsiden av elven Dora Riparia. Områdene mot og rundt Porta Palazzo og Valdocco kan også være lurt å styre unna som bosted da det er litt demonstrasjoner og uro her. På dagtid er det derimot et område med bra kjøtt-, fisk-, frukt- og grønnsaksmarked og restauranter. Det er også et møtepunkt for mange trikker og busser. Områdene i Centro, San Salvario og Crocetta er generelt sett trygge og det er mot Parco del Valentino de fleste utvekslingsstudenter bor, men ikke bosett eller beveg deg i gatene på siden av inngangen til Porta Nova (togstasjonen), spesielt Via Nizza. Ville ikke bosatt meg lengre sør i Torino enn på linje med nattklubben Milk med tanke på kollektivtransport opp til skolen og sentrum. Utenom nevnte steder er Torino en generelt trygg by å ferdes i dersom man er observant rundt de områdene som er mindre hyggelige og har verdisaker i lukkede lommer. Et tips er å ikke undervurdere avstand på kart og avstand fra skolen/sentrum.
Sosialt miljø
Torino er en stor by med stort Erasmus miljø med masse arrangement gjennom semesteret. Jeg har hørt at det er bedre enn Roma, Napoli og Milano, nettopp fordi ESN arrangørene er flinke, utvekslingsstudentene er åpne og du forsvinner ikke i mengden. Ut ifra min opplevelse kan jeg bekrefte dette. Utvekslingsstudentene trekkes naturligvis mot hverandre da lokalbefolkningen ofte har sine gjenger. De italienske studentene på skolen er allikevel veldig åpne og interessert i utvekslingsstudenter og å lære om andre kulturer. Alle er åpne for nye bekjentskap, og det er lav terskel for å lage grupper og dra på aktiviteter sammen. Man kan komme alene på arrangement og dra derifra med nye planer med venner for morgendagen. Men, man må ta initiativ selv også og være åpen. Nytt for året var at man kunne melde seg på et buddy-program, men jeg fikk min buddy så sent at det ikke var til mye hjelp for det sosiale da jeg fant min gjeng tidlig.
Vi hadde «fadderuke» eller welcoming weeks de to siste ukene av februar. Anbefaler å være der begge disse ukene og dra på det som virker interessant. Man får adgang ved å betale en års-avgift på ESN medlemskap og får ett ESN kort på deres kontor der du må ha med eget passbilde. De sjekket nesten aldri dette kortet på arrangementene. Kortet kan gi deg en del rabatter på restauranter og buss. Aktivitetene i fadderuken baserer seg mer på utflukter enn fadderuken med festing som vi kjenner til i Norge. Allikevel kommer dette veldig an på folkene du henger mest med og gjennomsnittsalderen på gruppen. Mitt inntrykk er at det er mange fra Spania og Frankrike som er rundt 19/20 år. Tyskere og skandinavere drar på utveksling litt senere i utdanningsløpet og er derfor litt eldre. Fadderuken opplevde jeg allikevel som litt dårlig planlagt når det kommer til «faddergrupper». Vi fikk ikke en fast gruppe (men det kan være noe jeg har gått glipp av i informasjonen da jeg vet at sist semester ble de lagt til i faddergrupper). Noen sine Buddy´s samlet en gjeng, mens andre Buddy´s møter du kun for å få hjelp til administrative ting eller ta en kaffe. Jeg løste fadderuken med å ta kontakt med andre norske gjennom en Whatsapp gruppe der alle utvekslingsstudenter for våren 2023 er lagt til. I tillegg må man bare møte opp på arrangementene og finne sin gjeng. Jeg møtte mine internasjonale venner på city tour i welcoming week. Anbefaler dette arrangementet. Uansett er det masse arrangement gjennom semesteret og man kommer til å treffe mange i starten der de fleste er interessert i å møtes.
Arrangementene til ESN er ellers godt gjennomført. Gjennom hverdagsuken har de faste arrangement på nattklubber og barer med diverse aktiviteter og tema, som rebus, karaoke og spillkveld. Noen er gratis, noen har fast pris på ca 10 euro. De har for eksempel en god deal på nattklubben Milk på onsdager der du får inngang, garderobe og valgfri velkomstdrink til 10 euro. The Beach har ESN deal på fredager. The Beach har et annet system der du betaler når du drar fra klubben. Du får et kort ved inngangen (SOM DU IKKE MÅ MISTE) som de klipper for hver drink og garderobe og som du leverer inn før du drar. Mister du kortet må du betale for verdien på hele kortet for å slippe ut. På tirsdager er det Camping Bar i bydel San Salvario. Camping Bar er en liten bar med en campingvogn inni. Det blir derfor fort trangt. Gratis å delta og man kan møte opp når man selv ønsker. Ofte temakvelder med fokus på å møte nye folk, rebus, spillkveld og karaoke ol. Dro hit med gjengen jeg møtte på City tour. Du får kjøpt tre drinker for 12 euro. Minglestemning og mange sosiale folk. Centralino Club er kjent for å være et bra diskotek med bra musikk. Pass på å si du er Erasmus student i inngangen og vis kortet ditt, så du får en god deal. Ofte svært populært med lang kø, så kom hit rundt kl. 23. Samme betalingssystem som The Beach. Gjennom semesteret har ESN arrangert tur til forskjellige museum, sjokoladefabrikk og kirker i Torino i tillegg til vinsmaking. Anbefaler å dra på disse da ESN arrangerer bra og gjennomført. ESN arranger mange turer omkring i Italia. Jeg dro til Milano og Napoli. Arrangementene er godt gjennomført og du får ofte en god mix av fritid og en guidet tur. ESN fikser alltid transport til og fra så man drar samlet. På disse turene er det lav terskel for å ta kontakt med hverandre og henge med nye folk. Arrangørene er ofte en gjeng som kjenner hverandre, men som liker å henge med nye studenter. De har ofte tips til spisesteder og bra klubber utenom de klassiske turistfellene.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
12.09.2022 - 12.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er ikke særlig med foreberedelser å gjøre. Det kan være lurt å være litt tidlig ute med å skaffe seg en italiensk skattekode dersom en skal leie bolig gjennom noe annet enn airbnb.
Ellers er det viktig å være forberedt på at det kommer veldig lite praktisk informasjon fra universitetet. Det er derfor ingen grunn til å vente på den informasjonen du lurer på. En må heller oppsøke den informasjonen en trenger selv. Alt fra studiestart, oppmelding til fag, eksamen osv er praktisk informasjon som en gjerne må spørre de ansatte på universitetet om underveis. Vær også forberedt på at ting tar tid i Italia. Det kan gjerne gå en stund før en får svar på det en lurer på.
Semesteret starter vanligvis sent i september. UniTo har en eksamensordning hvor det er flere eksamensperioder og hvor den første er lagt til midten av desember. En kan derfor til en viss grad velge selv når en vil ha eksamen og om en ønsker å ta alle eksamener før jul eller utsette semesterslutten til januar/februar.
Ellers kan en komme seg til Torino ved å fly til den lokale flyplassen i Torino. Det er også vanlig og mange ganger enklere å fly til Milano og ta direkte flybuss til Torino sentrum fra flyplassen i Milano.
Undervisningsformer
Undervisningen i på UniTo foregikk for det meste på klassisk vis i klasserom. Størrelsen på klassene varierer noe fra fag til fag og dette påvirker også til en viss grad vurderingsformer osv. Noen forelesere arrangerer seminarer der en får arbeide i grupper med andre studenter, andre har bare rene forelesninger. Det er minimal bruk av pensumbøker og det er derfor desto viktigere at en møter og er aktiv i forelesninger. I mange fag kan en velge mellom å være attending student eller non attending student og dette vil avgjøre hvilken form for vurdering en får i faget. Attending students har kanskje noe mer obligatorisk arbeid underveis men betydelig mindre krevende eksamen på slutten av semesteret.
Vurderingsformen varierer også noe mellom skriftlig og muntlig, men store deler av vurderingene ble gjennomført som muntlige presentasjoner eller høringer. Dette var kanskje noe uvant, uten at det var et problem. Vi ble veldig fort vant til den muntlige tilnærmingen til vurderinger.
Vurdering av emnetilbodet
Det er mer enn nok fag til å ta nødvendige studiepoeng på engelsk både på høst og vår. Det vanskeligste er kanskje å få timeplanen til å gå opp slik at en kan delta i alle forelesninger, dette gjør nødvendigvis at mulighetene blir noe mindre. Det er fullt mulig å prøve ut å møte i noen av fagene og deretter vurdere hvilke fag en ønsker å melde seg opp i. Dette er kanskje noe vi ville gjort om vi skulle valgt på ny.
Fagleg utbyte og språk
Fagene er for det meste mye mindre omfattende i Torino enn i Bergen. Dette gjør at en til en viss grad får mer overflatekunnskap. Det er helt klart mindre arbeid som krever underveis i semesteret, alt etter om en velger å være attending student eller ikke. Det kan likevel være lurt å ha i bakhodet at en skal ha 4-5 vurderinger mot slutten av semesteret som alle nesten kommer på likt.
Universitetsområdet og byen
Campus Luigi Einaudi er veldig stort og fint. Det finnes lesesaler og et stort bibliotek hvor en kan sitte og lese. Det finnes både kafe og en kantine med utrolig billig lunsj og middag( ca 25 kroner) for erasmus studenter. Ellers finnes det flere koselige kafeer og restauranter i området over elven for campus. Her var vi flere ganger og spiste lunsj og leste.
Torino som by er en relativt stor by med et kjempeflott sentrum. Byen er kanskje mindre kjent enn de andre store byene i Italia og er av den grunn i så sterkt preget av turisme. Dette syntes vi var veldig behagelig. Den ligger sentralt i nord-Italia med masse reisemuligheter. Tog til Milano koster ca 15 euro og tar 1,5 time. Ellers er det kort vei til alpene hvor en kan stå på ski, gå flotte turer og oppdage små og fine landsbyer. Litt sør for Torino finner en Alba og Asti med muligheter for trøffeljakt og vinsmaking. Utover dette er det ca 3 timer med tog til Verona og 5 timer togtur til Venezia.
Byen Torino i seg selv har et vakkert og stort sentrum. Her finner en flott arkitektur, masse kjekke butikker og et uendelig utvalg av kafeer, barer og restauranter. Det er et yrende uteliv og byen er kanskje mest kjent for sin aperitivo. Italienere sitter ute og spiser og drikker året rundt og det er stor kultur for å gå ut og spise/drikke.
Det er også mulighet for å dra på fotballkamp og se Juventus eller Torino FC som begge deler er kjekke opplevelser. Utover dette kan det være verdt å dra en tur til Superga som ligger en halvtimes trikketur utenfor sentrum.
Bustad
Det kan være lurt å være litt tidlig ute med å lete etter bosted. Torino er en by med veldig mye studenter og ved semesterstart kan det bli noe kamp om plassene. Vi endte opp med å leie en leilighet gjennom airbnb. Dette var praktisk ettersom det ellers er vanskelig å få leiekontrakt på på mindre enn 6-12 måneder. Det finnes likevel mange andre muligheter gjennom facebookgrupper, intermobiliare.it osv. Det er veldig viktig å være obs på svindel. Vi var i kontakt med flere studenter som hadde forhåndsbetalt for deretter å ankomme Italia og finne ut at leiligheten ikke eksisterer.
Ellers er det flere attraktive områder en kan bo. San Salvario er veldig populært blant studenter. Her finnes det masse barer og restauranter hvor studenter møtes i helger og på kvelder. Som student på jussen skal en studere ved campus Luigi Einaudi som ligger nærmere Centro. Selv bodde vi i San Donato og tok trikken i 10-15 min til skolen og til sentrum. Dette fungerer helt fint, men det kan være noe frustrerende at kollektivtransporten ikke alltid er så pålitelig når det kommer til tider. Ellers er det veldig billig med taxi og vi benyttet oss ofte av dette dersom vi hadde vært i sentrum og spist eller vært ute på byen.
Sosialt miljø
Som erasmusstudent blir en fort inkludert i et miljø for erasmusstudenter gjennom buddyprogrammet på skolen. Buddyen kan du også bruke for å oppsøke alt av praktisk informasjon en måtte trenge.
Byen har flere universiteteter og tiltrekker seg masse utvekslingsstudenter fra hele verden. Organisasjonen ESN arrangerer masse ulikt for utvekslingsstudentene i byen gjennom hele semesteret. Det kan derfor være lurt å følge ESN Torino på sosiale medier om en ønsker å delta på dette. Dette er en gylden mulighet til å komme i kontakt med andre studenter. Her arrangeres det ulike arrangement lokalt i Torino men også reiser til andre steder i Italia/Europa.
De italienske studentene er ikke alltid like stødige i engelsk og kan derfor være noe vanskeligere å komme i kontakt med. Det er likevel svært mange som er veldig flinke i engelsk og oppsøkende mot utvekslingsstudenter, særlig blant studentene i de fagene som undervises på engelsk.
Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap
12.09.2022 - 12.02.2023Førebuingar/praktiske tips
Jeg vil anbefale å sette seg godt inn i informasjonen som gis fra UiB og fra Universitetet i Torino. Det kan oppleves som litt overveldende i starten, men når man kommer ned vil det være en stor fordel å være litt forberedt. Det er ikke veldig lett å få informasjon der nede, og mange av de som jobber på universitetet er ikke særlig sterke i engelsk, så jo mer man har lest seg opp på forhånd, jo lettere vil det være.
Vil også anbefale å skaffe bolig før ankomst. Vi ble kjent med noen andre nordmenn som brukte mye tid og penger på å bo midlertidig da de ikke hadde skaffet bosted før de kom ned. Vær likevel obs på at det er mye svindel der ute, så ikke betal på forhånd til noen du ikke har sjekket ordentlig ut av. Vi hørte om flere svindelepisoder ifm bolig.
Undervisningsformer
Undervisningen foregikk i de fleste fag i små klasserom. Læreren formidler det som er pensum gjennom presentasjoner og av og til interaktive oppgaver i timene. Vi hadde ikke bøker i noen av fagene, så før eksamen må man lese seg opp på egne notater og det læreren legger ut på plattformen. Undervisningen foregikk på engelsk og det var svært varierende hvor flinke de ulike foreleserne var i engelsk. Likevel opplevde jeg stor fremgang i egen engelsk, ettersom du blir litt tvunget til å prøve å forstå dem uavhengig av hvor flinke de er eller ikke.
Eksamensformen var stort sett i form av muntlig høring. I ett av fagene hadde vi skriftlig eksamen, som varte i 1 klokketime. I noen av fagene var det også muntlig presentasjon, enten individuelt eller i gruppe, og denne utgjorde som regel halve karakteren i faget.
Hvis du ønsker å fullføre semesteret til jul (dersom du reiser på utveksling på høsten), må du være forberedt på at du får en liten og intensiv eksamensperiode mot slutten av oppholdet. Det kreves ikke særlig stor faglig innsats for å bestå, men det å ha mange fag samtidig krever likevel at man setter av en del dager og timer til å forberede seg til eksamen. Jeg opplevde desember måned som litt stressene nettopp fordi det er fem fag som skal gjennomføres på kort tid, og noen av fagene har flere vurderingsformer i denne perioden. Det var likevel nokså enkelt å oppnå gode karakter, og det kreves en del mindre enn hva vi er vandt med hjemme.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Torino har mer enn nok engelske fag å velge mellom, det var ikke et problem å fylle opp 30 studiepoeng med engelske fag. Jeg har riktignok inntrykk av at utvalget av engelske fag kanskje er bedre på vårsemesteret enn høstsemesteret, men det var ingen problem å få fylt det opp.
Fagleg utbyte og språk
Språklig sett har jeg har stort utbytte av oppholdet. Du hører mye engelsk, kommuniserer mye på engelsk, leser på engelsk og begynner etterhvert å tenke på engelsk. Det å studere i Torino gir også en større trygghet ifm å snakke engelsk. Medstudentene våre var nokså sterke i engelsk hvilket gjorde at ordforrådet deres også var ganske bra. Dette har nok hatt mye å si for mitt språklige utbytte.
På den faglige fronten var utbyttet mer begrenset. Først og fremst fordi fagene ikke gir noe særlig mer enn overflatekunnskap, og det er derfor vanskelig å få noe konkret utbytte av dem. Vil likevel nevne at et av fagene, "Criminal and civil procedural law of EU" ga meg mye forståelse for hvordan EU faktisk fungerer, og jeg sitter igjen med mye mer kunnskap om EU enn hva NIRI gir oss hjemme. Selv om faget var relativt lite, og kun ga en generell kunnskap om emnet var dette faget svært nyttig og har lært meg mye om EU. Hvis du er interessert i å lære mer om EU-samarbeidet vil jeg råde deg til å velge dette og kanskje andre fag som berører EUs virke.
Universitetsområdet og byen
Torino som by er virkelig helt fantastisk!! Jeg anbefaler den på det varmeste. Det er ikke en typisk turistby, hvilket gjør at byen føles mer som en studentby og prisene (mat og drikke ++) er nok en god del lavere enn hva du finner i de mer turistifiserte byene som Milano, Venezia, Roma etc. Byen har et stort og fint sentrum med mange bra butikker, spisesteder, barer, restauranter og severdigheter. Det er også flere områder litt utenfor sentrumskjernen hvor det kryr av kule barer og restauranter. Byen er ganske stor så du må forvente deg store avstander hvis du tenker gå for å komme deg rundt. Mange sykler også, så det kan være lurt å skaffe seg. Kollektivtilbudet er i utgangspunktet veldig bra og både trikker og busser har hyppige avganger, men du kan dessverre ikke alltid stole på at trikkene og bussene kommer til oppsatt tid. Taxi er svært billig og er ofte et godt alternativ på nattestid.
Universitetsområdet er også veldig fint. Campus Luigi Einaudi er relativt nytt og fresht og jeg trivdes svært godt her. Biblioteket har masse leseplasser som kan bookes gjennom et bookingsystem. På campus finner du også to cafeer med egen bar, en kaffebar og en stor kantine. I kantina kan du som utvekslingsstudent kjøpe deg varm lunsj- og middagsmeny til ca. 2 euro. Dette har jeg benyttet meg mye av og det kan virkelig anbefales. Kantina er både sosial, billig og har veldig god mat!!
Bustad
Jeg slet en god del med å finne bolig. Opplever at mange blir svindlet på boligmarkedet i Italia, så dette må man være forsiktig med.
Selv endte jeg opp med å dele en velholdt og fin leilighet i San Donato sammen med to andre fra juridisk fakultet. San Donato ligger en 15 minutters trikketur unna sentrum, og ca. 20 minutters trikketur unna Universitetet. Det finnes helt klart områder som er mer sentrale enn dette, men vi trivdes veldig godt der, og området føltes både trygt og sentralt nok for oss. Vi leide gjennom AirBnB og betalte nok litt mer enn hva man gjennomsnittelig betaler som student i Torino. Jeg tror leieprisene ligger på mellom 4-5000 kr i mnd, ofte uten strøm inkludert. Dette varierer selvsagt fra område til områder og kommer ofte også an på hvor lenge du binder deg til boligen.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Torino var virkelig fantastisk!! Det er mange utvekslingsstudenter i Torino hvilket gjør miljøet helt unikt. Vi ble kjent med mange herlige mennesker fra mange ulike land. Det var mange norske, svenske, danske, tyske, nederlandske, belgiske, brasilianske, franske, og vi ble en stor god gjeng der nede! Det er såpass billig å spise og drikke ute at mange av de sosiale sammenkomstene fant sted på diverse kule barer og restauranter og ga oss mange unike muligheter til å bli kjent med herlige folk! Det sosiale miljøet opplevdes som helt unikt og jeg ville aldri byttet ut mitt opphold i Torino mot noe. Jeg anbefaler Torino på det varmeste
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
12.09.2022 - 12.02.2023Førebuingar/praktiske tips
En gjenganger i Italia og noe man bør forberede seg på er at man må søke opp det meste av informasjon selv eller spørre om hjelp. Man får svært sjelden informasjon rett i hendene. Ellers forholdvis lett å finne informasjon, eller spørre noen som vet, så ikke veldig stort problem. Men sett deg godt inn i hva som trengs.
Undervisningsformer
Forelesningene er varierende i kvalitet og innhold. Noen bruker powerpoint aktivt og refererer til denne mens andre bare setter seg ned og prater om emnet gjennom hele timen. De fleste forelesere foretrekker en aktiv klasse og spør gjerne spørsmål under timene.
Dersom man vil ta eksamen som "attending student" krever foreleserne at man stiller opp i forelesning. Innholdet i forelesningene er ofte det som kommer på eksamen, og da slipper man bøker og annet pensum.
Hadde en del muntlige eksamener i kombinasjon med innleveringer.
Vurdering av emnetilbodet
Noen fag var kjempe spennende, mens andre fag var veldig lite relevant for oss på jussen. Les om fagene før du bestemmer deg hvilke du vil ta.
Det er slik at man også må velge litt fag utifra timeplanen slik at fagene ikke undervises i på samme tid.
Fagleg utbyte og språk
Vi hadde ikke språkkurs i Italia, men vet at det er mulig å ta.
Man bruker en del engelsk i faglig og sosial sammenheng, så er stor mulighet til å forbedre engelsken.
Synes det faglige utbytte var bra. Litt annerledes fag enn det man er vandt til fra før og mye fokus på internasjonal- og EU rett. Så hvis man synes slikt er gøy vil jeg absolutt anbefale Torino.
Universitetsområdet og byen
Torino er en veldig fin by som vi trivdes kjempe godt i. Byen er passe stor med mye kultur og masse fint å se på. Stort utvalg av restauranter, kafeer, butikker og museer. Ikke en veldig "turistby", noe vi var veldig fornøyde med.
Universitetsområdet var bra med stort bibliotek og andre tilbud. Ligger mye kafeer i gåavstand rundt universitetsområdet som vi benyttet oss en del av. Området ligger et bittelite stykke utenfor byen, men ikke noe problem å komme seg dit vet hjelp av trikken.
Bustad
Det kan være lurt å begynne tidlig med å sjekke tilgjengelige plasser å bo. Vi leide gjennom AirBnb, kanskje noe dyrere enn dersom man velger å leier gjennom andre kanaler.
Sosialt miljø
Veldig godt sosialt miljø og et stort nettverk av andre studenter som også er på utveksling, både fra resten av Skandinavia og andre land.
Alltid noe å finne på, enten det er i regi av erasmusorganisasjoner eller av eget intitiativ.
Anbefaler "the beach" :)
2022
Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap
01.03.2022 - 15.07.2022Førebuingar/praktiske tips
Det er lurt å starte med å sette seg inn i hva som skal gjøres før utvekslingsoppholdet i god tid. Det er en del ting som skal fylles ut, men da kan man enkelt følge UiB sin sjekkliste. Studenthåndboken var også oversiktlig og til god hjelp. Leilighet er det lurt å titte på tidlig da disse virker å gå unna raskt, og det generelt er vanskeligheter med å skaffe seg leilighet i Torino.
Ellers er Italia et veldig avslappet land, hvor ting går litt i sitt eget tempo. I forhold til fakultetet og hvilke fag som gikk det aktuelle semesteret er det ikke så mye informasjon som gis ut før studiestart og gjerne litt etter. Det som gjaldt fag var derfor ikke noe man trengte å gjøre så mye med før man var der, slik jeg fikk inntrykk av. Fikk også god hjelp av studiekoordinator på fakultetet i Torino som også var der fysisk, så er det noe man lurer på er det ingenting i veien for å henvende seg dit.
Undervisningsformer
Korona satt fortsatt litt igjen i Italia, spesielt i begynnelsen av utvekslingsoppholdet. Det var mulighet til å følge forelesninger fysisk, men man hadde valget å se de digitalt også. På campus var det påbudt med munnbind, og koronapass ble sjekket ved inngangen.
Det var typisk at professorene hadde en PowerPoint som utgangspunkt for hver forelesning, og gjerne noen spørsmål man skulle diskutere. At man bidro i timen kunne i noen fag telle positivt på den endelige karakteren i faget. Ellers var vurderingene i fagene jeg hadde satt sammen av en skriftlig oppgave og muntlig eksamen, eventuelt en multiple choice eller presentasjon. Klassene varierte i størrelse fra fag til fag.
Vurdering av emnetilbodet
Noen av fagene jeg hadde tenkt å ta viste seg å ikke gå det aktuelle semesteret, så det er greit å være forberedt på at endringer kan, og mest sannsynlig vil, skje. Synes også det var umulig å finne ut av hvilke fag som gikk når, og fakultetets sider ga lite veiledning etter min mening. Som sagt var det mye av dette man først fikk svar på etter studiestart. Da kunne man også få veiledning fra studiekoordinator. Alt i alt var det en del engelske fag å velge mellom, både med fysisk oppmøte, heldigitale og begge deler. Jeg hadde to fag som var heldigitale, International law and new technologies og legal English. Har var kurset lagt opp slik at man gikk gjennom de ulike bolkene i fagene selv, som kunne bestå i videoer og/eller artikler/tekster. Det var ingen forelesninger, og heller ikke noe oppmøte før eksamen som var muntlig.
Fagleg utbyte og språk
Juss (og generelt fag) er uvant å ha på engelsk til å begynne med, men man kommer fort inn i det. Noen ord og uttrykk i forbindelse med juss kunne være krevende, men de fleste professorene brukte relativt grunnleggende engelsk. I tillegg er nordmenn på et høyere nivå i engelsk generelt sett i kontrast til mange andre land, så ting blir grundig forklart. Jeg følte jeg fort ble mye mer bekvem med å snakke engelsk. Skriftlig hadde vi en del artikler som skulle leveres inn i ulike fag, slik at ordforrådet her også fikk testet seg.
Universitetsområdet og byen
Torino er en relativt liten by med gangavstand til det aller meste, hvis ikke er det også godt kollektivtilbud (selv om man ikke alltid kan regne med at buss eller trikk er der til oppsatt tid). Byen er utrolig fin og byr på kultur, historie, flotte parker, utesteder og turmuligheter. Med alpene like i nærheten er også det et stort pluss om man er glad i ski og tur.
Universitetsområdet var stort, og selve universitetet veldig nytt og moderne. Den har en egen kafé ved inngangen, og en større (og billig!) kantine like i nærheten, som man også finner flere steder i byen (kalles Mensa). På universitetet var det ulike forelesningssaler og klasserom navngitt med ulike bokstaver. Disse var til tider vanskelige å finne, men da var det alltid mulig å høre i infosenteret om veibeskrivelse. Univeritetet har også et bibliotek hvor man kunne sitte og lese, eventuelt låne PC.
Bustad
Det gikk mye tid til å prøve å finne leilighet i Torino i forkant av oppholdet, dessverre uten hell. Mitt inntrykk er at det er få leiligheter noe som virker å være et problem flere steder i Italia – så her er det greit å være tidlig ute. Vær imidlertid obs på at det er flere som kan prøve å lure deg, så sjekk opp at nettsiden er legitim og vær obs på utenlandske bankkontonummer etc. Er man tidlig nok ute kan man få hybel/rom i regi av fakultetet. Ellers finnes også et slags studenthotell, CX, som kan være en mulighet.
Sosialt miljø
Å være Erasmusstudent byr på mange muligheter. Det var stort sett noe som skjedde hver dag, i hvert fall i begynnelsen. Ellers ble det arrangert ulike utflukter og arrangementer i regi av Erasmus og andre studentgrupper hyppig gjennom semesteret. Her er det gode muligheter for å møte både italienske studenter, men hovedsakelig utvekslingsstudenter. Ellers i byen er det også mye studenter og bra uteliv. Italienere spiser og drikker mye ute, så det er stort sett aldri folketomt i gatene.
Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap
01.03.2022 - 30.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Mye erasmusgreier skal fikses, så vær litt obs på det.
Husk å søke om fiscal nummer.
Ellers er Italia et veldig avslappet sted så senk skuldrene og ikke tenk for mye på det. Jeg hadde fikset lite på forhånd og var litt stresset på starten, men alt ordnet seg på sikt.
Undervisningsformer
Vi hadde undervisning ala forelesninger, hvor det ble stilt litt spørsmål her og der. Eksamen var enten i form av en oppgave eller en muntlig eksamen. Muntlig eksamen er til tider foran resten av klassen, så noe å være obs på. Ukomfortabel overraskelse!
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes emmetilbudet var bra, tok copyright law, international law and new technologies, legal English, international contracts og anti-discrimination law.
Copyright law var både det mest spennende og det mest krevende faget etter min mening. Veldig mye å kunne før eksamen og lærerne forventet mye. Likevel var dette faget med en av de beste foreleserne. I tillegg var det det mest «jussete» faget og samsvarte mer med det vi har hjemme.
International contracts retter seg veldig mot den teknologiske utviklingen, som jeg synes var verdifullt. Dessverre synes jeg foreleserens engelskkunnskaper var så begrenset at jeg fant det vanskelig å følge med på faget.
Anti-discrimination law var spennende og litt mer samfunnsfaglig rettet. Mange av studentene studerte ikke juss, som påvirket undervisningen. Men likevel veldig lærerikt! Også det faget hvor underviseren var best på å engasjere studentene.
De to resterende fagene var introduksjonsfag som man kunne ta på nettet og avsluttet med en quiz + muntlig eksamen. Det var deilig med to fag som man kunne ta litt etter egen kalender. Helt ok fag, fikk ikke så stort læringsutbytte da de var ganske overflatefag.
Fagleg utbyte og språk
Jeg endte ikke opp med å lære meg så mye italiensk over semesteret, men ble bedre på akademisk engelsk skriving.
Universitetsområdet og byen
Torino er så fint! En stor by som ikke er fylt med turister. Masse å gjøre, digge kafeer, restauranter og barer. Med det lille unntak at det ikke var noe sjø i nærheten (som var litt voldsomt når gradestokken bikket 30 grader i mai), så synes jeg det var den perfekte byen å utveksle til! Kan ikke anbefale det nok hvis du vil til Italia.
Bustad
Da vi var i Torino var det heeeeelt umulig å finne bolig. Om mulig ville jeg bare bitt i det sure eplet og prøve å fikse noe på forhånd, selv om det kan bli dyrt. Prøv å se om det er noen ledige airbnber man kan forhandle med. San Salvario er definitivt stedet å bo om mulig.
Vi endte opp med en veldig overpriset bittelite leiligheten, da det var den eneste vi fikk visning til. Likevel var plasseringen veldig god, rett ved valentinoparken, så var ikke så alt for ille.
Sosialt miljø
Torino er en studentby! Masse å gjøre, masse barer, stort utvekslingsmiljø. Det er studentfester hver onsdag på milk, og mye opplegg de to første ukene. Det var også en del andre nordmenn fra NTNU der som man kan prøve å huke fast i. Jeg hang mest med andre nordmenn og svensker, men fikk også litt internasjonale venner. Veldig mange av erasmusstudentene fra andre land er en del yngre, som var grunnen til at jeg graviterte mot skandinaverne som var rundt samme alder. Dersom man ønsker å bli kjent med flere venner anbefaler jeg å melde seg inn i en av de internasjonale studentorganisasjonene. Det er også lett å få venner ved å møte opp i forelesninger.
Vår 2022 - MA i samfunnsøkonomi
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Få orden på online learning agreement, og få alt signert. Begynn tidlig med å finne bolig, var noe av det mest utfordrerne og finne en plass der det var mulig å bo i ca 6 måneder.
Undervisningsformer
Hovedsakelig var det forelesninger der vi kunne delta fysisk eller se gjennom zoom. Undervisningen var utført på engelsk. Det var ingen type form for seminar der man jobbet med oppgaver sammen, bortsett fra det ene faget der vi jobbet med et dataprogram.
Vurdering av emnetilbodet
Det var greit tilbud med fag innen økonomi og finans. Det eneste var å finne fag som ikke overlappet med fag tidligere tatt i Norge.
Fagleg utbyte og språk
Det var tilbud om språkkurs, vil anbefales for å kunne lettere komme inn i kulturen og de fastboende i byen. Universitetet i Torino var en god skole, og høyt faglig nivå. Var mye arbeid i hvert av fagene, og lærer mye.
Universitetsområdet og byen
Torino var en fantastisk studentby, der det er godt tilbud av studentopplegg. Det var en storby med godt tilbud av resturanter og kafeer. Grunnet varmen ble det vanskeligere mot slutten av semesteret grunnet byen ikke er nær vannområde, men mulighet og komme til havet med tog. Universitetsområdet er spredt store deler av byen, men det meste er sentralt og lett å komme seg til.
Bustad
Jeg bodde på en studentbolig, der føltes det trygt når det var en resepsjonist og inngang med nøkkelkort til hovedarealet. Det var tilbud om et rom med eget kjøleskap med felles kjøkken, men jeg hadde dobbeltrom med et eget lite kjøkken. Denne studentboligen var i San Salvario området, som er et populært området i sentrum, som ligger godt til barer og restauranter. Dette området var det mange flere studenter som bodde i, også i kollektiv med flere.
Sosialt miljø
Det var et godt studentmiljø, med muligheter til å delta i flere Erasmus arrangementer. Hver uke var det faste opplegg, der man kunne møte nye studenter. På skolen var det også mulighet og møte italienske studenter, og de fleste var imøtekommende for internasjonale studenter. Anbefaler virkelig Torino for det sosiale og opplevelsen av den italienske kulturen.
Vår 2022 - Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Italienere er generelt mye hyggeligere og mer imøtekommende om du viser interesse for språket og kulturen deres. Lær deg noen gloser på forhånd, enten vha. Duolingo eller ved å helt enkelt søke opp enkle setninger som ofte blir brukt. OBS: mange italienere er svært dårlig i engelsk.
Smør deg med tålmodlighet. Personlig liker jeg å kunne planlegge eksamensperioden min i god tid, men på mitt universitet ble ikke eksamensdatoene publisert før i mars/april, også var det eksamen i mai. Fagene jeg har hatt her var mer teoritunge enn jeg er vant med på UiB.
Det er VARMT. I slutten av mars viste målestokken deilige 25 grader, og siden har det bare gått oppover. Det høres deilig ut, og det er det helt fremt til eksamensperioden. Kjøp deg en vifte om du ikke finner bolig med Air Condition - det å lese til eksamen i 30 grader er ekstremsport.
Undervisningsformer
Fagene på masternivå ved UniTo går i hovedsak på engelsk. Våren 2022 opererte de fortsatt med hybridløsning, men professorene foretrekker at studentene møter opp i forelesning.
Det er mulig å opptjene seg tilleggspoeng (maks. 3) gjennom muntlige presentasjoner, noe som kommer godt med på eksamen. For å bestå eksamen må du ha minst 18/30 poeng (60%), ev. inkludert tilleggpoeng. Verdt å nevne at eksamenskarakterene i enkelte fag ble lagt ut for hele klassen (inkl. navn), så alle kunne se hva hverandre fikk. Kjempegreit mtp personvern og sånt:)
Vurdering av emnetilbodet
UniTo har et bredt emnetilbud, men om du er avhengig av å ta fag på engelsk som meg er utvalget noe mer snevert. Fakultetet som UiB har avtale gjennom derimot, har ikke så mange fag på masterfag innen samfunnsøkonomi, så jeg måtte ta fag ved et annet fakultet.
Fagleg utbyte og språk
Jeg opplevde ikke å få like stort faglig utbytte som jeg vanligvis får på UiB. Dette bunner i at fagene her er veldig teoritunge, og ikke analytiske som jeg mener er mer relevant i forbindelse med masteroppgaven. I steden for å analysere resultat, er det større fokus på å kunne utlede/komme frem til resultat. Om du tar fag på engelsk er det mindre sannsynlig at du plages med språkbarrierer. Forelesningsnotatene derimot var ikke feilfrie, og noen ganger blir det litt italiensk-engelsk, men det er utrolig hva man kan venne seg til.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er stort, og minner litt om Bergen mtp. fakultetene som er spredt rundt om i store deler av byen.
Kollektivtransporten her er ikke noe å skryte av. Jeg som var avhengig av trikk/buss, opplevde mange ganger at trikken ikke kom når den skulle (eller ikke kom i det hele tatt), og jeg syns at det var dårlig oversikt over kollektivtransporten generelt. Det positive derimot er at området bussene/trikkene går i er stort, så selv om du er langt unna sentrum er det fortsatt mulig å komme seg hjem vha. kollektiv transport.
Byen har flere "piazza"er, store parker, smale og koselige gater og flere museer.
Torino er Italias 4. største by (ca. 850 000 innbyggere) og er Italias tidlgere hovedstad. Byen ligger også bare en liten time unna Alpene:D Det er gode togforbindelser fra Torino og generelt i Italia som ikke koster skjorta. Ttur-retur Milano for eksempel kostet €25, og en vei tok ca 2t.
Bustad
Jeg og en venninne brukte over én mnd på å finne bolig i Torino da det var vanskelig å vite hva som var legitimt og ikke. Vil fraråde å finne bolig på Facebook-grupper grunnet fare for svindel, selv om jeg vet om folk som fant bolig gjennom de.
Jeg budde på CX Regina, som er en studentbolig i bydelen Vanchiglia i Torino. Studentboligen ligger ca. 45 min unna fakutltetet (School of Management and Economics) med trikk. Om du derimot finner fag på Campus Einaudi, er det 10-15 min gange til skolen. Det positive med å bo på en slik studentbolig er at du har god mulighet til å lære deg språket, om kulturen, hvordan du lager ordentlig pastasaus (dette har jeg brent meg på), samt få deg venner.
Sosialt miljø
Personlig synes jeg det sosiale miljøet i Torino var veldig bra. Du kan melde deg inn i ulike sportslag (roing, fotball, tennis, innebandy osv...). Erasmus Torino arrangerte fest på et utested i byen som heter Milk HVER onsdag:) Husk at de som drar på utveksling ønsker å stifte nye bekjentskaper!
Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap
15.09.2021 - 15.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Alt administrativt går ganske tregt i Italia, og det kan være vanskelig å få med seg alt av viktig informasjon. Jeg anbefaler derfor å ta kontakt med professorene i de aktuelle fagene ved Universitetet i Torino, og be om informasjon tilknyttet studiestarten. Ta også kontakt med erasmuskordinatoren ved fakultetet.
Online Learning agreement (OLA) må mest sannsynlig omgjøres ved semesterstart, fordi det ikke var avgjort helt hvilket fag som det skulle undervises i + at tidspunktet for forelesningene ble publisert veldig sent. For min del, viste det seg at flere av fagene jeg hadde valgt kolliderte. Jeg måtte da endre fag, noe som ikke var så vanskelig. Dette er ikke så mye stress så lenge du er klar over det, men som sagt så får du ikke informasjon om dette før du spør om det.
Da jeg reiste nedover i begynnelsen av semesteret fløy jeg til Milano (Malpensa), for så å ta toget videre til Torino. Det gikk greit, men jeg ville muligens heller prøvd å ta flyet til Torino-flyplass, da det var litt stress å reise med all bagasjen.
Undervisningsformer
Undervisningsformen varierte fra fag til fag. I noen av forelesningene ville foreleseren at studentene skulle være aktive i timen, eks. Legal English, mens i andre fag leste professoren opp fra et manus, European Legal History. Det var visse kvalitetsforskjeller på formidlingsevnen til professorene, men jeg vil si at alle var tilstrekkelig gode i engelsk.
Det var ikke noe krav om oppmøte i forelesningene, men i noen fag vektla professoren oppmøte/deltakelse i timen i den endelige karatersettingen. Videre ble de fleste forelesninger gjort tilgjengelig på nett, slik at man kunne følge fagene online (Dette var imidlertid begrunnet i Covid-situasjonen, så jeg vet ikke hvordan man praktiserer dette vanligvis). Et tips er å møte opp i de første forelesningene i fagene, for å få informasjon om hvordan opplegget for faget er.
Selve eksamensformen varierte fra fag til fag. To av eksamene mine var muntlig, én var skriftlig, mens én var multiple choice. Jeg vil si at multiple choice-eksamenen muligens var den mest krevende, da det var veldig detaljerte spørsmål som ble gitt. Utenom det, synes jeg at det absolutt var lett å stå i de forskjellige fagene. Den største utfordringen med fagene og skoleopplegget generelt, var å få oppdater informasjon om hvordan fagene og eksamenene skulle gjennomføres.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet hadde et bra emnetilbud, da de hadde flere engelske fag å velge mellom. Imidlertid overlappet undervisningen i ganske mange fag, slik at du kan komme i en situasjon hvor du ikke kan ta et fag fordi dette kolliderer med et annet fag. Det var litt stress med å få til en kombinasjon som ga 30 studiepoeng, og hvor ingen av fagene kolliderte. Det gikk imidlertid fint, da jeg valgte Corporate Law, European Legal History, Legal English og Criminal and civil procedura law of the EU.
Fagleg utbyte og språk
Jeg hadde stort faglig utbytte av oppholdet. Alle fagene tar kun for seg de store linjene og det mer generelle. Denne tilnærmingen gir en god oversikt over jussen, og det gjør det lettere å lære.
Universitetsområdet og byen
Den juridiske avdelingen lå ved et topp moderne universitet, slik at de hadde et fint bibliotek og mange leseplasser.
Torino var en fantastisk by, som overgikk alle mine forventninger. Mange flotte spisesteder, parker, severdigheter og et veldig bra uteliv. Videre er det også en veldig billig by sammenlignet med de mer kjente italienske byene, slik at du absolutt har mulighet til å prøve ut alt det byen har å tilby. Videre er det også gode togforbindelser i Torino til resten av Italia, slik at du enkelt kan dra på utflukt til alpene eller andre italienske byer som Milano, Bologna, Bergamo, Firenze etc.
Bustad
Jeg valgte å søke bolig gjennom AirBnb sammen med to andre medstudenter fra UiB. En slik ordning fungerte veldig bra, og var ganske gunstig sammenlignet andre tilbud. Leieprisen for mitt rom lå på rundt 4000 NOK, hvor strøm og internett var inkludert. Jeg vil anbefale deg å se etter leilighet tidlig, da jeg kjenner til flere utvekslingsstudenter som slet med å finne leilighet sentralt i byen. Jeg kan anbefale å finne en leilighet i området San Salvario, da det bor mange studenter i dette området.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Torino er veldig bra. Byen full av utvekslingsstudenter, og erasmus arrangerte ulike aktiviteter daglig. Så et tips er å melde seg inn i de ulike erasmusgruppene på whatsapp, slik at man får informasjon om alle sosiale arrangementer.
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
15.09.2021 - 15.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Før du drar til Torino må du søke og motta aksept fra vertsuniversitetet. De skal ideelt sett sende deg en mail, så husk å sjekke studentmailen din ofte, det er denne som gis videre fra UiB. Du må også lage en Online Learning Agreement (OLA) der du skriver ned de fagene du ønkser å ta iløpet av oppholdet. Du kan endre dette etter du kommer ned, så lenge du søker om ny godkjenning (jeg endret to av fire fag etter jeg dro ned fordi de andre overlappet). Du må også ta en språktest som tok mellom 30-45 minutter (så husk å sett av litt tid). Denne får du også tilsendt på mail, og du får en frist på 14 dager fra du mottar mailen tror jeg. Spesielt for oss som drar i høstsemesteret kan det være lurt å minne seg på at man må sjekke mail ofte (fordi alle forberedelser skjer i sommerferien). Jeg lagde meg en egen folder på skolemailen der jeg samlet alt som omhandlet utveksling, og så lagde jeg en sjekkliste med frister på alt som måtte gjøres.
Det er også lurt å fikse reiseforsikring før man drar, samt søke stipend hos lånekassen og Erasmus. En annen viktig ting når man skal til Italia er å ha en Fiscal code. Denne trenger du for å bestille ulike ting (husker ikke helt hva, men husker at jeg hadde bruk for den et par ganger). Denne må du søke om hos den italienske ambassaden i Norge, og noe av det som skal fylles inn er bl.a. adresse. Det kan derfor være lurt å finne ut hvor man skal bo et par uker før man faktisk drar ned.
Mitt største tips er å starte i god tid, spesielt fordi forberedelser ofte skjer over en ferie (enten sommer eller julen), og da kan det ofte ta lang tid før man får svar eller før noe blir ferdigstilt.
Undervisningsformer
Pga. corona var det både tilbud om faktisk oppmøte og undervisning over Webex (som er online-tjenesten i Torino). Ettersom vi ønsket å kun ha fysisk oppmøte var det bare 4 fag vi kunne velge mellom som gjorde at det gikk opp med antall studiepoeng. Vår timeplan var derfor ikke helt ideell (enten veldig tidlige eller veldig sene klasser og ingen fridager i uken + oppmøte fem lørdager iløpet av semesteret). Jeg ville derfor anbefalt å heller velge de fagene man ønsker å ta og det som passer best inn i timeplanen, snarere enn å kun velge ut fra oppmøte. Vi endte med å kun møte opp i to av de fire fagene uansett fordi de enten var ekstremt overfylte eller fordi læreren bare satt og leste høyt fra et notat som han senere la ut på nettet.
Vi hadde tre ulike eksamensdatoer å velge mellom i de fleste fag - én i desember, én i januar og én i februar. Ettersom vi ønsket å ta juleferie med god samvittighet, valgte vi å ta alle våre eksamner i desember (og en i november). Hvis jeg ikke husker feil hadde vi eksamen 24. november og 6., 10. og 14. desember. Vi fikk derfor ganske tidlig juleferie, noe som var veldig deilig. Alle våre eksamner var over nettet (ikke oppmøte i klasserom), men det varierte fra å være innlevering eller skriftlig eksamen til muntlig eksamen foran hele klassen.
Vurdering av emnetilbodet
Ettersom vi valgte fag først og fremst ut fra at vi ønsket å kunne møte opp fysisk, var våre valgmuligheter veldig begrenset. Vi endte med å ta European history of law, Corporate law, Criminal and civil procedural law of the EU og Legal english. Det første faget var ekstremt tørt, men eksamen var multiple choice. Både Corporate law og Criminal and civil procedural law of the EU var overraskende interessante. Spesielt i det sistnevnte faget ble man tvunget til å jobbe litt jevnt fordi vi hadde fire innleveringer iløpet av høsten. Den siste muntlige eksamen var derfor ganske lite stress fordi alle enten sto på den karakteren de hadde fra før, eller gikk opp. Legal English var ganske lite stress og relativt relevant fordi det hadde fokus på hvordan man skriver og gjør seg forstått på engelsk, samt fokus på engelsk vokabular.
Mitt tips er å se de forelesningene som spilles inn og legges ut på nytt og da ta gode notater til hva læreren sier i timene. Hvis du forstår hva læreren snakker om i timene er det ikke behov for å lese noen ytterligere artikler eller bøker (med mindre man ønsker toppkarakter i fagene). Jeg synes jeg lærte mye og forsto mye av å se forelesningene i Criminal and civil procedural law of the EU på video, slik at jeg kunne pause foreleseren og ta det i mitt eget tempo.
Fagleg utbyte og språk
Nivået er ikke egentlig noe lavere enn i Norge, men eksamensformene er mye mindre stress, så det er ikke like stort behov for å lese så mye som ved eksamen hos UiB. Det blir derfor litt hva du gjør det til selv angående faglig utbytte. Spesielt Criminal and civil procedural law of the EU og Criminal law var ganske relevante mtp. faginnhold til hva man kan få bruk for senere.
Når det gjelder språket, var de fleste foreleserne overraskende gode i engelsk. Jeg hadde fryktet at de ikke kom til å gjøre seg forstått, men de fleste var unge og språkdyktige. Jeg har selv blitt veldig mye mer komfortabel, både med å snakke og skrive engelsk etter dette oppholdet. Det hjelper å bli tvunget til å skrive alle innleveringer og mailer på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Torino er en veldig studentvennlig by fordi det ikke er så store avstander, og sammenlignet med f.eks. Milano og Roma måtte vi ikke ta taxi og nesten ikke kollektivt i det hele tatt i Torino (som man jo sparer en del penger på). Motargumenteter er at det nettopp ikke er noe klassisk storby, så det var færre utesteder og mindre utvalgt av restauranter (først og fremst mye italienske spisesteder) enn i de to andre byene.
Universitetet er veldig fint og moderne (tror det er nylig oppusset) med fint uteområdet og kafe. Vi bodde ca 40 minutters gange fra skolen, så vi tok noen få ganger buss, men for det meste gikk vi bare rundt.
Torino ligger ikke så langt fra Alpene, så dersom du er skiinteresert er det en veldig god beliggenhet! Vi dro også ofte på helgeturerer til Milano eller til litt lengre turer til kysten. Togforbindelsene i Italia er veldig gode og det går nesten tog overalt.
Bustad
Vi bodde i en leilighet som vi leide via AirBnB i et området som heter San Salvario, som vi var veldig fornøyd med! Det lå et lite stykke unna fakultetet, men det lå til gjengjeld i nærheten av mye kule spisesteder og barer og langs en slags "hovedvei" som man følte seg litt tryggere på vei hjem på kveldende. Vi bodde ca 5 minutter fra et stort og fint treningsstudio som heter Orange, som koster 29 euro i måneden (anbefales). Det minnet litt om SATS og hadde bra utstyr.
Sosialt miljø
Det er få norske jusstudenter i Torino og generelt ikke et veldig stort norsk miljø der, så man blir tvunget til å henge med folk fra andre land. Dette gjorde at vi fikk praktisert engelsken vår hver gang vi var sosiale, noe som var ganske fint egentlig. Det var mange arrangementer i tilknytning til en forening som kalles ESN (styres av Erasmus studenter) som organiserte masse fester, matlagingskurs, reiser til bl.a. Alpene osv.
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
15.09.2021 - 15.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Du trenger en tax code i Italia bl.a. til metro-kort og i noen leie-kontrakter. Dette kan du enkelt søke om gjennom den italienske ambassaden i Oslo. Eller tror jeg ikke det er så mange andre ting som er særegent for Italia, men det er jo selvsagt mye som må forberedes før man drar på utveksling. Mitt beste tips er å starte i god tid og å følge UiB sin sjekkliste. Merk også at e-poster fra vertsuniversitetet nesten alltid havnet i søppelboksen, så pass på å sjekk denne ofte så du ikke går glipp av viktig info.
Merk at du ikke får så veldig mye informasjon på forhånd, du må aktivt oppsøke informasjonen selv. Mitt beste tips er å lese en studenthåndbok du skal få sendt på mail sammen med opptaksbrevet ditt. I studenthåndboken står det mye viktig informasjon, og der får man svar på mange spørsmål.
Undervisningsformer
Jeg var på utveksling under korona, men heldigvis fikk vi være til stede på skolen. De krever koronapass for å slippe inn på campus, så du kan ikke følge undervisningen fysisk hvis du ikke har koronapass. Forelesningene ble også streamet for de som ikke ville/kunne møte opp på skolen. Fagene har færre studenter enn hva vi er vant med fra Norge. Noen klasser er så små at det er som VGS-klasser. Professorene er veldig opptatt av at man skal bidra i timen, og hvis man har vært aktiv i timen kan dette være med å telle positivt når det skal settes endelig karakter i faget. I mange fag hadde man gjerne flere innleveringer, presentasjoner eller prøver, som alle var med å utgjøre endelig karakter. Jeg syns det var ganske deilig å ha mange mindre vurderinger spredt utover høsten, i stedet for én stor eksamen.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet tilbyr veldig mange valgfag for Erasmus-studenter. Jeg ble overrasket over det store tilbudet de hadde av engelske valgfag. Merk imidlertid at mange av fagene går samtidig. Vi valgte å ta fag som ikke gikk samtidig sånn at vi kunne delta fysisk i alle klasser. Men mange valgte også å ta fag som gikk samtidig, og heller følge undervisningen med videoer som ble lagt ut av forelesningene. Dette går også fint an.
Fagleg utbyte og språk
I starten var det litt uvant å ha fag på engelsk, men man ble veldig fort vant til det. Nordmenn er dessuten generelt ganske gode i engelsk sammenlignet med andre nasjoner. Jussfag i Italia er ganske annerledes enn hva vi er vant med fra Norge. Det var feks ikke praktikumsoppgaver som vi er vant med. Det er mye muntlig eksamen, multiple choice osv. Generelt vil jeg si at det krevdes mindre innsats for å få en god karakter i Torino enn det det gjør på UiB.
Universitetsområdet og byen
Campus er veldig fint og helt nytt. Det var gode fasiliteter. Nå som det er korona, må man ha på munnbind hele tiden på campus. Det gjelder både forelesninger, lesesal osv. Det er ikke sånn at man kan ta av munnbindet mens man sitter ned, det må være på hele tiden. Dette er de veldig strenge på og det går vakter rundt som passer på.
Torino er en helt fantastisk by. Det er vakker arkitektur og det går en veldig fin elv gjennom byen. Det er også en park som mange pleier å gå tur eller jogge i. Byen er også en del mindre enn italienske storbyer som feks Roma og Milano, hvilket gjør at man kan gå de fleste steder. Dette likte jeg veldig godt.
Bustad
Vi leide en leilighet gjennom Airbnb og vi var veldig fornøyd med det. Vi bodde i et område som het San Salvario. Dette ligger ca 40 min å gå fra skolen. Man kan velge å bo nærmere skolen hvis man foretrekker det. Fordelen med å bo i san salvario er at det ligger rett ved en fin park og det er veldig mye restauranter og barer som er populære for studenter i dette området.
Vi fikk noen tyske venner som ble anbefalt å vente med å skaffe bolig til de kom ned i Italia for å unngå å bli lurt. Det endte med at de slet veldig med å finne seg bolig, fordi alle boliger var tatt. Jeg vil kanskje derfor ikke anbefale å vente med å finne bolig til man kommer ned, men kanskje samtidig prøve å bestille bolig på en sikker måte. Vi var som sagt fornøyde med å leie gjennom Airbnb.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er fantastisk. Det er mange erasmus-studenter i byen, og det er masse opplegg for studentene. Vi koste oss veldig mye, og kunne ikke vært mer fornøyd med utvekslingsoppholdet! Jeg anbefaler alle å dra til Italia. Maten er nydelig, italienere er et veldig vennlig folkeslag og det er veldig billig i Torino. Man fikk feks en stor pizza og et glass vin for ca. 13 euro. Torino er ganske mye billigere enn andre italienske storbyer, fordi Torino ikke er så turistifisert.
Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap
07.09.2021 - 07.01.2022Førebuingar/praktiske tips
Det første man må vite om Italia er at alt går i sitt eget tempo. Vil derfor anbefale å begynne med det praktiske så tidlig som mulig. Foruten instruksjoner fra skolen, må man på forhånd skaffe en "code fiscale". Dette er til busskort og noen utleieselskaper krever det også. Mailer fra skolen kan havne i søppelpost, så dobbeltsjekk det. Det kan også lønne seg å ta direkte kontakt med professorene i fagene man skal ha dersom man har noen spørsmål, de svarer fortere og vet mer enn den generelle administrasjonen.
Undervisningsformer
Undervisningsformen er stort sett forelesninger. Vi hadde ikke bøker i noen av fagene, alt vi trengte ble enten lagt ut eller kun snakket om i timene. En forskjell fra Norge er at man virkelig burde være tilstede i forelesningen, de sier ofte viktige ting som de ikke legger ut på nett i ettertid. Noen av professorene sa også at de som hadde vært i timene fikk lettere spørsmål på eksamen. Siden det var litt corona mens vi var der, ble alle forelesningene streamet også. Så det var ganske chill og mulig å reise uten å gå glipp av så mye. Eksamensformen var litt forskjellig fra fag til fag. Vi hadde både innlevering, muntlig eksamen, skriftlig eksamen og multiple choice. Generelt er nivået mye lavere i Norge, så det skal ganske lite til for å stå.
Vurdering av emnetilbodet
I utgangspunktet har de mange engelske fag å velge mellom. Det viste seg imidlertid at en del av fagene kun gikk på vårsemesteret eller at timeplanen ikke gikk opp. Så i realiteten var det ikke så mange muligheter. Det gikk likevel helt fint, og jeg endte opp med å ta European History of Law, Corporate Law, Legal English og Criminal and Civil Proceedings in the EU. European History of Law bestod av forelesninger med myyye detaljer og ukentlige multiple choice tester. Det krevde en del detaljkunnskap for å få nok poeng til å stå, så tror nok ikke jeg ville valgt det faget igjen.
Fagleg utbyte og språk
Om man vil lære seg italiensk, er det gode muligheter for det. Vi fikk tilbud om italiensk kurs fra skolen, men jeg valgte å ikke ta det. Mange italienere snakker ikke så godt engelsk, men det gikk fint å kun lære seg de viktigste frasene og ellers bruke engelsk og kroppsspråk.
Rent faglig er nivået som nevnte mye lavere enn i Norge og jeg fikk nok ikke såå godt faglig utbytte. Lærte imidlertid mye av å både prate og skrive juridisk engelsk, så det er noe man tar med seg videre. Nivået på engelsken hos professorene er varierende, men majoriteten er veldig flinke.
Universitetsområdet og byen
Jussen holder til på Campus Enaudi, et kjempefint og moderne fakultet nord i byen. Bibloteket der er kjempefint, så det er gode muligheter for selvstudier. Ellers er Torino en kjempefin by! Byen er full av fin arkitektur, resturanter, barer, klubber, koselige piazzaer og museumer. Vil anbefale å kjøpe museumskortet, da får man inngang på alt for 30 euro. Definitivt verdt det for min del! Man får tak i det på turistkontoret rett ved Piazza Castillo. Tror det beste med Torino sml med andre italienske byer er at det er litt mindre, så det er mulig å bli godt kjent overalt i byen. Det er heller ikke så turistifisert og relativt billig. Torino har også gode togforbindelser med resten av Italia, så det er lett å komme seg rundt og få sett mye. Det er også rett ved Alpene, så gode muligheter for å stå på ski. Jeg prioriterte å reise og har vært i Milano, Como-sjøen, Sicilia, Roma, Bologna, Alba, Barolo og Asti. Torino ligger i Piemonte, så et must er å dra på vinsmaking på en av vingårdene i område! Man kan enten leie bil eller ta busser som går innom de mest kjente regionene.
Bustad
Det var faktisk overraskende vanskelig å finne bolig privat. Man kan søke gjennom skolen, men tror at man får svar ganske sent. Jeg endte med å booke via Housing Anywhere. Det funket greit, men man måtte betale en avgift til nettsiden. Hadde man tatt kontakt med utleieselskaper direkte, kunne man unngått det. Jeg endte med å bo i et kollektiv i quadralitero-omtåde og stortrivdes der. Midt i sentrum, fint og lyst, og masse som skjer. Det er greit å merke seg at mange studenter bor i San Salvario, et område med masse barer og resturanter. Jeg trivdes likevel veldig godt litt lengre opp i byen, var maks 30-40 min å gå uansett hvor man skulle. Evt maks 5 min med t-banen som går hele tiden.
Sosialt miljø
Det er et veldig stort og bra Erasmus-miljø i Torino med masse internasjonale studenter. Da vi kom ble det arrangert "Welcome Weeks" som er litt som en norsk fadderuke med masse fester. Utover i semesteret arrangerte ESNTorino både aktiviteter på dagtid, utflukter og fester. Alltid noe å finne på! Ellers er alle veldig åpne og gira på å bli kjent med nye, så opplevde det som veldig lett å bli kjent med nye folk. Vil virkelig anbefale utveksling i Torino, har vært et så gøy semester med masse nye opplevelser!
2021
Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap
28.02.2021 - 15.07.2021Førebuingar/praktiske tips
Utvekslingsoppholdet mitt ble gjennomført under Covid-19 pandemien. Informasjon som fremkommer i denne rapporten kan derfor være påvirket av dette.
Det kan være lurt å book møte med info-point eller sørge for å møte opp der så raskt som mulig etter ankomst, for å registrere seg. Til tross for at det står på nettsiden at de er åpne hver dag, var de kun åpne mandager og onsdager da jeg ankom Torino. Oversikt over emner og timeplaner kom seint, så vær forberedt på å måtte endre Online Learning Agreement. Det kan også vært lurt å lese emnebeskrivelsene nøye, da ikke emnene alltid er av et slik innhold navnet og innledende beskrivelse skulle tilsi.
Undervisningsformer
Jeg hadde kun online-undervisning på grunn av Covid-19. Ellers hadde undervisningen foregått i klasserom. Kvaliteten på undervisningen varierer mye. Noen professorer virker godt forberedt og bruker PowerPoint. Andre professorer virker ikke så godt forberedt. Generelt er det lagt opp til mer deltakelse fra studentenes side. Dette særlig i de emnene hvor professorene ikke er godt forberedt.
Eksamensform, og vanskelighetsgrad på eksamen, kan ofte variere ut fra om man er regnet som en "attending" eller "non-attending" student. Professorene stiller da krav om prosentvis oppmøte for å være regnet som en "attending" student. Som "attending" student kan det også stilles krav om at man leverer skriftlige besvarelser underveis i kurset.
I noen emner kan man også velge å avlegge en "pre appello". Dette er en slags prøve man tar før eksamensperioden, som kan utgjøre en del av den endelige karakteren, eller den kan være styrende for vanskelighetsgraden av eksamen.
Eksamenene kan være muntlige, skriftlige, multiple choice, oppgaveinnlevering, eller en kombinasjon av disse. Det samme gjelder pre appelloene. Vanskelighetsgraden på emnene og eksamenene er generelt varierende.
Vurdering av emnetilbodet
UniTo har et godt emnetilbud. Et tips kan være å også se på de emnene som det undervises i under det andre semesteret enn utvekslingssemesteret. Det er nemlig lagt opp til eksamener i alle emner i begge eksamensperiodene. Man kan sende ansvarlig professor for det aktuelle emnet en e-post og spørre om man kan få gå opp til en eksamen i et emne det ikke undervises under utvekslingsoppholdet. Materialet ligger ofte tilgjengelig på Start@Unito eller E-learning. Ellers kan man spørre om tilgang.
Fagleg utbyte og språk
Professorene tilnærmer seg ofte jussen på en helt annen måte i undervisningen enn det man er vant med fra jusstudiet i Norge. Jeg opplevde at det kreves mindre forståelse, og mer pugging. Professorene har generelt gode engelskkunnskaper, men spørsmålene de stiller i undervisningssammenheng og på eksamener kan noen ganger være klønete og åpent formulerte. Jeg hadde emnene Legal English, Anti Discrimination Law, International Law and New Technologies, Web and E-commerce Law og Law and Political Thought. Jeg vil trekke fram Web and E-commerce Law og International Law and New Technologies som de emnene hvor jeg har fått størst faglig utbytte.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet har jeg ikke så mye forhold til, siden jeg bodde et stykke unna og fordi all undervisning foregikk online. Men generelt er universitetsbiblioteket nytt og flott. Mange av mine medstudenter som bodde nærmere universitetet satt der og leste. Ellers er det plassert lesesaler rundt i hele byen. Det er også mulig å lese på Politecnico (det andre store universitetet i byen).
Torino by er fantastisk! På grunn av lockdowns og portforbud fikk jeg ikke oppleve livet i Torino til det fulle før mot slutten av utvekslingsoppholdet, men jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å reise til Torino. Byen i seg selv er svært vakker. Det ligger også mange interessante historiske bygninger og museer i byen. Utelivet bærer preg av å være en studentby og det er alltid medstudenter å møte i parkenpå barer og liknende.
Også områdene rundt Torino byr på mange fantastiske opplevelser. Vindistriktene i Piemonte og alpene i Aosta Valley er bare noen av det man kan oppleve i nærheten.
Bustad
Selv leide jeg leilighet gjennom Airbnb i Crocetta. Dette er et rolig område som ligger litt utenfor selve sentrumskjernen. Universitetet ligger på den andre siden av byen. For min del var området helt topp, siden jeg ikke har hatt noe behov for å komme meg til universitetet. Dessuten bodde jeg en kort spasertur unna San Salvario og sentrumskjernen. De fleste jeg har blitt kjent med har leid gjennom Airbnb. Mange studenter velger å bosette seg i San Salvario eller i Quadrilatero. I disse områdene er det mye liv om kvelden. Noen vil nok oppleve støyet som problematisk. Jeg vil anbefale å finne en leilighet med AC dersom man skal oppholde seg i Torino i juni.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er helt supert. ESN har mange arrangementer som det kan være verdt å bli med på i starten for å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Jeg fått flere gode venner fra andre land under utvekslingsoppholdet. Vi har møttes mye i Torino og reist på flere turer sammen. Etter min erfaring blir man oftest kjent med andre utvekslingsstudenter, men også italienerne er vennlige og opptatt av å bli kjent med utvekslingsstudentene. De fleste engelskspråklige emnene man kan ta tilhører Global Law and Transnational Legal Studies og European Legal Studies. Derfor tror jeg man ved stedlig undervisning også blir kjent med mange andre internasjonale og italienske studenter.
Vår 2021 – Integrert master i rettsvitskap
28.02.2021 - 15.07.2021Førebuingar/praktiske tips
Å dra på utveksling til Torino krever, etter min mening, ikke spesielle forberedelser utover det som kreves for en hvilken som helst annen nord-europeisk by. Dette med noen få unntak:
- Bruk god tid på å sette deg inn i hvilke emner som kan velges på forhånd. Se særlig på eksamensform og vurder hva du ønsker.
- Legg merke til hvor det juridiske fakultet (Campus Luigi Einaudi) ligger. Ta dette i betraktning ved valg av bosted. Min erfaring er at avstandene er større enn man først tror.
- Vær forberedt på at all kommunikasjon med offentlige organer er mer tungvint enn man er vant med i Norge. Dette gjelder også universitetet.
- Siden Italienere er så dårlige i engelsk, bør man begynne å lære seg helt grunnleggende italiensk allerede før man reiser.
Undervisningsformer
På Universitetet i Torino har professorene stor makt over fagene sine. Dette innebærer at det er stor forskjell på undervisningsformen i de forskjellige fagene. Generelt kan det likevel sies at at det er mindre fokus på en egenstudier, og mer fokus på forelesning i mindre grupper. Eksamen foregår ofte muntlig og holdes i fellesskap blant de studentene som skal opp til eksamen i faget samme dag. Dette var mellom 3 og 15 personer på mine eksamener. Det er likevel slik at man kan velge fag med skriftlig eksamen, eller velge skriftlig som eksamensform i en del fag. Man har ganske stor valgfrihet knyttet til når man vil avlegge eksamen. Man har gjerne 3-4 mulige datoer hvor man kan melde seg opp.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet på engelsk er svært godt. Det juridiske fakultetet tilbyr blant annet en helengelsk juridisk mastergrad i Global law and Transnational studies/European legal studies som man kan plukke emner fra. Det er likevel viktig å merke seg at at man også kan ta fag fra andre studieprogram innenfor det juridiske fakultetet. [Merknad fra UiB: Det juridiske fakultetet gir kun forhåndsgodkjenning for juridiske emner. Fag som tas fra andre studieprogram som ikke er juridiske må tas utenom de påkrevde 30 studiepoengene.]
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet varierer fra emne til emne. Generelt kan det likevel sies at man godt kan få det samme utbytte som i Norge ut av fagene, alt ettersom hvilken innstas man legger ned. Inntrykket er at det skal mye til å stryke i fagene.
Italienere er dårlige i engelsk. Dette gjenspeiler seg i noen fag. Professorene har dårlig uttale og de utrykker seg ikke alltid like godt skriftlig. Med dette mener jeg at de skriver mer komplisert enn nødvendig, samt at de kan være utydelige. Likevel er man mye sterkere i både muntlig og skriftlig engelsk når man drar. Dette i og med at man likevel må snakke engelsk med andre studenter og i alle sosiale sammenhenger. Samt at man jo skriver så korrekt engelsk som man selv klarer når man først skriver.
Universitetsområdet og byen
Campus Luigi Einaudi er er moderne campus som tilbyr alt man ønsker seg. Det samme gjelder Torino by. Torino har over lang tid vært en rik by, noe som preger byens arkitektur og utforming. Den er gjennomført vakker. Samtidig er Torino den byen som likner mest på en moderne nord-europeisk by i kulturell forstand. Den er slik sett perfekt for utveksling til Italia. Nærheten til utrolig natur må fremheves. De italienske alpene er stadig tilstede i byutsikten og flotte naturopplevelser er svært tilgjengelig. For de som er interesserte i vin, ligger Alba og Asti en kort togtur unna. Disse områdene må bare oppleves. Dersom man ikke var vininteressert fra før av, blir man det etter å ha vært på tur i disse distriktene.
Bustad
Det er betydelig billigere å bo i Torino enn i større norske byer. Vær obs på at det er vanlig at huseiere krever at man signerer en parallell kontakt til AirBnB. Disse kan ha andre vilkår på grunn av italiensk husleielov og registreringsmyndighetene. Vi løste dette ved å få det skriftlig at vilkårene i den parallelle kontrakten var "pro forma", og at det var AirBnb sine vilkår som gjaldt. Som kjent er AirBnB forbundet med ekstrautgifter, så å leie direkte bør vurderes.
Sosialt miljø
Mitt inntrykk er at det er et veldig sterkt Erasmus-miljø i Torino. I hvert fall sammenliknet med Milano. Politecnico di Torino er et annet universitet i Torino som det er svært populært for Norske studenter fra NTNU å utveksle til. Vi var en god gjeng med nordmenn i Torino, tross COVID-19. San Salvario er party-distriktet i Torino.
Vår 2021 - Integrert master i rettsvitskap
28.02.2021 - 15.07.2021Førebuingar/praktiske tips
Alt går i sitt eget tempo i Italia. Jeg opplevde å måtte mase flere ganger for å få løst problemer/uklarheter som oppsto gjennom semesteret. Tidene for buss og trikk i byen er ikke alltid til å stole på, så beregn alltid noen minutter ekstra. Disse tingene kan være irriterende, men så lenge man er forberedt på det så går det bra.
Jeg erfarte at Italienere som bor i Torino er dårlige i engelsk, så det kan være en fordel å legge ned en innsats for å lære seg litt grunnleggende italiensk for å gjøre seg forstått i hverdagen.
Undervisningsformer
Utvekslingsoppholdet mitt ble gjennomført under Covid-19, og undervisningsformene var derfor mye preget av det. All undervisning og eksamener foregikk for min del online. Professorene har generelt stor frihet når det gjelder undervisnings- og eksamensform i det enkelte fag. Det varierte stort fra fag til fag hvor mange undervisningstimer per uke jeg hadde, om professoren forventet innleveringer eller muntlige presentasjoner i løpet av semesteret, og hvordan den endelige eksamen ble gjennomført. Det er verdt å nevne at professorene ofte er fleksible hva gjelder eksamensform; i to av fagene jeg tok kunne jeg ha en muntlig presentasjon i løpet av semesteret for så å ta den endelige eksamen skriftlig i form av essay og multiple choice (i stedet for en større muntlig eksamen).
Vurdering av emnetilbodet
Det var ikke vanskelig å fylle opp 30 studiepoeng med fag undervist på engelsk. Jeg hadde fagene international contracts, international and european sales of goods, administrative law og labour law. Mitt inntrykk er at Italienerne har en mer generell tilnærming til jussen, dette gjaldt særlig to av fagene jeg tok som hører til graden Global Law and Transnational Studies ved Unito (administrative law og labour law). De to andre (international and european sales of goods og international contracts) hører til graden European Legal Studies, og professorene her hadde en mer praktisk tilnærming til jussen, med praktikum som eksamensform i førstnevnte fag, noe jeg personlig synes er mer interessant.
Fagleg utbyte og språk
Siden all undervisning og opplegg i fagene foregår på engelsk forbedrer man språket automatisk. Professorene som underviste i mine fag var mer eller mindre gode i engelsk og det var lett å følge undervisningen.
Det faglige utbyttet varierer fra fag til fag, mye grunnet den store friheten professorene har til å bestemme innhold og form på faget selv.
Universitetsområdet og byen
Torino er fantastisk! Byen i seg selv er majestetisk med flott arkitektur og imponerende bygninger. Den er oversiktlig og man har det meste i sentrum i gangavstand, i tillegg til at forbindelsene med kollektivtransport er gode. Det er gode togforbindelser fra byen om man vil besøke andre deler av Italia i løpet av oppholdet. Ikke minst er Alpene bare en kjøre- eller togtur unna for de som liker å stå på ski eller gå i fjellet.
Campus Luigi Einaudi (universitetsområdet) er et nytt og fint bygg som ligger litt utenfor sentrumskjernen. Selv om all undervisning foregikk online for min del holdt de åpent deler av campus gjennom semesteret slik at man kunne sitte der å studere. Jeg benyttet meg av både biblioteket og et study room på campus. Det finnes også andre study rooms spredt rundt i byen hvor det er mulig å studere.
Bustad
Jeg bodde i sentrumskjernen like ved Piazza Castello og Piazza San Carlo, og var veldig fornøyd med plasseringen. Nabolaget føltes trygt, Campus Luigi Einaudi var i gangavstand, og man har alt i umiddelbar nærhet. San Salvario er også et område det er fint å bo i, så lenge man ikke kommer for nærme Porta Nuova. Mange av de jeg ble kjent med bodde i San Salvario, og det er en bydel med mange restauranter og liv i gatene på kveldstid, med nærhet til Parco Valentino som ofte var et samlingssted for Erasmusstudentene.
Jeg valgte å leie gjennom Airbnb, men det finnes også Facebookgrupper hvor man kan finne bolig, eventuelt sammen med andre studenter som også er på utkikk etter sted å bo. De fleste jeg ble kjent med bodde i kollektiv der leieprisene er mye billigere enn i Norge. Mitt inntrykk er at det er litt dyrere å leie alene.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var veldig bra. Allerede fra første uke av semesteret arrangerte ESN Torino (Erasmus Student Network) forskjellige aktiviteter, og ved å bli med på disse blir man kjent med folk med en gang. Etter tre "welcoming weeks" gikk vi dessverre inn i lockdown og ESN sine arrangementer ble satt på pause, men vanligvis arrangerer de forskjellige ting (både i og utenfor Torino) gjennom hele semesteret. Størrelsen på byen er etter min mening noe av det som gjorde det sosiale miljøet så bra; den er stor nok til at man møter veldig mange Erasmus studenter, men samtidig liten nok til at man etter hvert blir godt kjent med de som er med på ting.
2020
Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap
07.09.2019 - 10.02.2020Førebuingar/praktiske tips
Det første du må være forberedt på når du velger Italia og Torino som utvekslingssted er at du ikke får noe særlig informasjon før du reiser og at det også kan være vanskelig å få klare beskjeder når du har ankommet. Jeg fikk et par mailer fra Unito angående oppstartsdag på universitetet for erasmusstudenter og hva man måtte gjøre når man hadde ankommet byen, men vi fikk ikke beskjeder om når undervisningen startet og lignende. Dette må du dermed finne ut selv. Jeg fikk avtalt et møte med en kordinator på universitetet som var ansvarlig for erasmusstudenter som tok juridiske fag. Dette anbefaler jeg å gjøre så tidlig som mulig så du ikke går glipp av de første undervisningsukene. Et annet generelt tips er at ting tar tid i Italia, ikke forvent deg at alt ordnes med det samme. Du må forberede deg på å være tålmodig.
Undervisningsformer
Universitetet i Torino har en god del juridiske fag på engelsk. Hva slags undervisningsformer det er kommer helt an på fagvalg og professor. I motsetning til i Norge har professorene i Italia ganske bredere spillerom for å ta individuelle valg. I noen fag hadde jeg store forelesninger, liknende det vi er vandt med fra UiB. Og i andre hadde jeg mindre klasser hvor professoren forventet aktiv deltakelse.
Vurdering av emnetilbodet
Da jeg tittet på emnetilbudet før jeg kom til Torino, så det ut til at det var en mengde ulike engelske juridiske fag å velge mellom. Jeg hadde fylt ut Learning Agreement før jeg reiste, og valgt fag som sto på Unito sin nettside. Da jeg kom ned viste det seg imidlertid at jeg måtte endre nesten alle fagene jeg hadde valgt. Enkelte fag underviste de kun i på vårsemesteret og andre fantes ikke lenger. Det viste seg altså ar fagvalget var noe mer begrenset enn jeg trodde, selv om jeg likevel hadde en del å velge i. Jeg ente opp med fire fag som til sammen ble 30 studiepoeng. Alle fagene hadde 2-3 forelesninger i uken. Fagene jeg valgte var:
European history of law: Dette faget var veldig historierettet selv om det også inneholdt informasjon om utviklingen av rettssystemer i Europa. Det var tre forelesninger i uken i vanlig forelesningsform som vi er vandt til. Første uken av faget fikk studentene mulighet til å melde seg til å holde en muntlig presentasjon. Da fikk du lov til å ha muntlig eksamen på slutten i stedet for skriftlig. Jeg hadde imidlertid skrifltig eksamen som besto i 20 multiple choice spørsmål og et «open question».
Legal aspects of globalization: Dette faget var ganske flytende og det var litt vanskelig å forstå hva som egentlig var pensum, da professoren snakket om helt andre ting i timen enn det som sto i boken. Det endte imidlertid opp med å være en 35 spørsmål multiple choice eksamen kun basert på boken.
Corporate law: Dette faget handlet om selskapsrett og hvordan ulike selskaper er bygget opp og fungerer. Læreren var veldig flink og snakket godt engelsk. Han forventet også at klassen kom forberedt, noe som gjorde at det ikke var mye mer diskusjon enn i de andre timene. Eksamen var 12 multiple choice spørsmål og et «open question».
Anti discrimination law: Dette faget var et EU rettslig fag og handlet om ulike former for diskriminering og lovgivning i den forbindelse. Hvis du hadde 70% oppmøte fikk du ta en presentasjon som talte halve sluttkarakteren din, og resterende halvpart var en 15 som multiple choice. Dette anbefaler jeg, da det var veldig enkelt å få toppkarakter på presentasjonen.
Undervisningen var ikke obligatorisk, men jeg ville likevel møtt opp i timene da noen professorer også baser eksamen på ting som er sagt i timen, men som kanskje ikke står i boken, samt at en del av professorene legger merke til hvem som kommer og ikke, og i noen tilfeller lager enklere eksamener, kun basert på det som er sagt i timen til de som har deltatt. Jeg var heldig og hadde kun undervisning mandag, tirsdag og onsdag, noe som gjorde det veldig enkelt å reise på ulike turer i helgene.
På Unito har de et helt annerledes karaktersystem enn vi er vandt til. Du får karakter opp til 30 der 30 er best og 18 er bestått. Det krevde imidlertid ikke veldig mye lesing for å oppnå greie karakterer. I Italia varer høstsemesteret fra september til februar, men Unito deler opp eksamensperiodene i ulike appeller. De er en periode i desember, to i januar og en i februar. Dette betyr at hvert fag har 4 ulike eksamensdatoer, og du velger selv hvilken dato du ønsker å melde deg opp til. De fleste italienerne og en god del av de andre utvekslingsstudentene fordeler derfor eksamnene sine på de fire appellene, slik at ikke alle kommer på en gang. Jeg skulle imidlertid skrive masteroppgave etter jul og valgte derfor å melde meg opp til alle eksamnene i desember. Dette gikk helt fint, og du fikk fortsatt kost deg de siste ukene uten like intensiv eksamensperiode som på UiB.
Fagleg utbyte og språk
I forhold til hvordan vi er vandt til på UiB vil jeg ikke si at det faglige utbyttet var like stort. Det varierte imidlertid mellom fagene. Både Corporate law og Anti discrimination law ga et ganske godt faglig utbytte, mens de siste to ga litt mindre. Ettersom undervisningen foregikk på engelsk blir man selvfølgelig bedre og tryggere til både å skrive og snakke engelsk. I tillegg tilbød Unito gratis italiensk kurs til alle erasmusstudenter, noe som var et veldig godt tilbud. Torino er en by hvor mange ikke snakker godt engelsk, og det er derfor kjempefint å kunne lære seg litt italiensk mens man bor der.
Universitetsområdet og byen
Universistet i Torino er kjempestort og består av fakulteter spredt rundt over hele byen. Juridiske fag undervises i på Enaudi campus som er et stort og nytt universitetsbygg som ligger veldig sentralt. Der finnes det også cafe og et bibliotek. Sistnevnte er imidlertid som regel veldig fullt, så jeg anbefaler heller å lese på nasjonalbiblioteket som ligger midt i byen.
Torino er en helt fantastisk flott by. Fin arkitektur, flotte museer og veldig gode restauranter. I motsetning til en del andre italienske storbyer, er det ikke så veldig turistifisert, noe som gjør at mat og drikke fortsatt er veldig billig og at det føles mer autentisk, da mange ikke snakker engelsk. Både tog og busstransport er veldig gode i Italia, så du kan enkelt komme deg til Alpene, Milano og andre steder i nærheten.
Bustad
En venninne tipset meg om en leilighet hun selv hadde bodd i på utveksling i Torino. Den var utleid tom oktober, så jeg bodde i en airbnb frem til jeg tok over den leiligheten i november. Det fungerte veldig greit. Av det jeg fink høre av en del andre erasmusstudenter, er det ganske vanskelig å finne bolig både på det private markedet og i studentkollektivene. Jeg anbefaler derfor å melde seg inn i Erasmus Torino sine sider på Facebook og andre likenende sider og legge ut melding om at man trenger sted å bo god tid i forveien.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var kjempebra. Det er veldig enkelt å komme i kontakt med andre erasmusstudenter og italienere er veldig åpne og hyggelige. Det arrangeres masse eventer hver uke og det er også flere arrangerte turer man kan bli med på.
Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap
07.09.2019 - 10.02.2020Førebuingar/praktiske tips
Det er viktig å være klar over at man selv er ansvarlig for at ting er i orden under oppholdet. Det er ikke slik som hjemme at man får informasjon om hva man må ordne i begynnelsen, hvordan og når oppmelding til eksamen skal gjøres og hvordan eksamen vil foregå. Det er derfor lurt å spørre professorene i hvert fag om hvordan eksamen vil foregå og om det er obligatorisk oppmøte i forelesning helt i begynnelsen. Underveis kan det også være lurt å høre med andre studenter eller gå til Erasmus-kontoret på skolen for å passe på at man har gjort det man skal. I tillegg kan man dra til et sted som heter Infopoint, dersom man får problemer under oppholdet. Det er ikke alle som jobber på skolen som snakker engelsk, men på Infopoint snakker alle engelsk og de er veldig hjelpsomme med hva enn det skulle være. Det var ikke noe problem å ikke kunne snakke italiensk, men det overrasket meg faktisk hvor få som snakker engelsk i Italia. Det gjelder derfor å være forberedt på at det kan bli litt forvirring både på skolen, restauranter, butikker osv. De fleste er imidlertid veldig hjelpsomme, så det ordner seg som regel.
Undervisningsformer
I alle fag hadde vi forelesninger fra begynnelsen av semesteret og frem til en-to uker før eksamen i desember. Forelesningene er noe varierende når det kommer til deltakelse fra studentene. Noen professorer sitter bare og prater, mens andre krever deltakelse av studentene. I to av fagene var eksamen utelukkende basert på forelesningene og vi trengte derfor ikke kjøpe pensum. I de to andre fagene var eksamen utelukkende basert på pensum. Det kan være lurt å høre med professoren tidlig hva eksamen kommer til å basere seg på. I et av fagene fikk vi muligheten til å holde en presentasjon som utgjorde halvparten av karakteren, dersom vi var til stede i minimum 70% av forelesningene. Dette anbefales, ettersom eksamen for "attending students" var mye enklere enn eksamen for "non-attending students". I et av de andre fagene ble også oppmøte registrert, men så lenge man var på en gjesteforelesning fikk man ha skriftlig eksamen (multiple choice) i stedet for muntlig eksamen. I alle fire fagene endte vi derfor opp med å ha en 30 - 50 min multiple choice eksamen. Karaktersystemet var slik at 18 poeng var bestått og 30 poeng var toppkarakter. Det er ikke vanskelig å bestå fagene, men vanskeligere å oppnå toppkarakter ettersom man må ha alt riktig.
Vurdering av emnetilbodet
Til tross for at jeg bare kunne ha fag på engelsk opplevde jeg emnetilbudet som veldig bra. Vi kunne velge fag både fra bachelorprogrammet "Global Law and Transnational Legal Studies" og masterprogrammet "European Legal Studies". Det var noen begrensninger, ettersom flere undervises samtidig. Jeg endte opp med å velge fag fra begge programmene og det var kun et av fagene jeg hadde valgt på forhånd. Dette skyldtes at de andre fagene ble undervist samtidig eller ikke i det hele tatt. Det var derfor først ved semesterstart, da jeg kunne sjekke timeplanene til begge programmene og velge fag ut i fra disse at jeg visste hvilke fag jeg skulle ha. Jeg hadde Corporate Law, Anti Discrimination Law, European History of Law og Legal Aspects of Globalisation. Corporate Law og Anti Discrimination Law var uten tvil de fagene jeg likte best. I begge disse fagene var foreleserne veldig flinke og fagene veldig interessante! Det gikk også greit å ha European History of Law og Legal Aspects of Globalisation, men i disse fagene var forelesningene litt mer rotete og det var vanskeligere å få tak på hva fagene dreide seg om konkret.
Fagleg utbyte og språk
Jeg hadde alle fagene på engelsk, og følte absolutt at jeg fikk et faglig utbytte av å studere på engelsk!
Universitetet tilbyr også gratis italiensk kurs, dersom man følger med og melder seg på innen fristen. Italiensk kurset ga studiepoeng dersom man deltok i undervisningen og tok eksamen, men det var ikke påkrevd å ta eksamen selv om man deltok på kurset. Det er derfor gode muligheter for å lære seg litt italiensk.
Universitetsområdet og byen
Torino er en kjempefin by! Det er stort sett mulig å gå overalt, samtidig som det alltid er nye områder å utforske. Det er flotte eldre bygninger, store gater, mange parker og piazzaer, museumer, gode shoppingmuligheter, og fullt av barer og restauranter. Det er alltid noe å gjøre i byen, samt årlig sjokolade-festival, vintage-markeder og konserter. Det er også veldig lett å ta toget til byer rundt, som for eksempel Alba, Aosta, Como, Milano, Verona og Venezia. Det er gode reisemuligheter, da det går hurtigtog stort sett over hele Italia.
Det juridiske fakultetet ligger på Campus Luigi Einaudi i området Vanchiglia, noe i utkanten av Torino sentrum. Universitetsbygget er svært moderne og alt virker relativt nytt. Det er både bibliotek og kantine på området, men biblioteket fyller seg opp ganske tidlig. Vi leste derfor stort sett på Biblioteca Nazionale Universitaria di Torino som ligger på Piazza Carlo Alberto i sentrum. Vi måtte registrere oss for å kunne lese der, men dette var gratis. Vi satt også en god del på en kafé kalt Costadoro Coffee Lab Diamond.
Bustad
Det er ikke så lett å finne bolig i Torino som Erasmus-student, ettersom de fleste vil leie ut for en periode på minimum ett år. Hørte derfor om flere Erasmus-studenter som slet med å finne seg bolig, men alle fant noe til slutt. Vi endte opp med å bo i en AirBnB-leilighet den første delen av oppholdet. Det ble ikke alt for dyrt, ettersom man får "månedsrabatt". Den siste delen av oppholdet bodde vi i en leilighet som vi ble tipset opp gjennom en familievenn av hun jeg reiste med.
Vi bodde først veldig nærme skolen i området kalt Vanchiglia, men dette er ikke særlig sentralt og ikke det hyggeligste området i Torino (selv om det ligger like ved Piazza Vittorio Veneto). Den andre leiligheten lå ved siden av Piazza Giambattista Bodoni. Dette var midt i byen og kun 20 min å gå til skolen. Området rundt er fullt av restauranter og butikker, og veldig hyggelig så lenge man ikke kommer for nærme togstasjonen Porta Nuova. Et annet område som kan nevnes er San Salvario, hvor det er masse hyggelige barer og restauranter. Det lønner seg imidlertid ikke å bo alt for nærme Parco del Valentino, da det ikke er anbefalt å gå i og i området rundt parken om kvelden.
Sosialt miljø
Det var ikke noe problem å bli kjent med andre Erasmus-studenter. Det arrangeres en rekke Erasmus-arrangementer i form av fester hver uke, helgeturer og ulike sporter. I tillegg ble det arrangert en velkomstdag for Erasmus-studentene av Universitet i begynnelsen av semesteret med informasjon, servering av mat og aktiviteter. Det var faktisk på denne dagen at vi ble kjent med flest.
Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap
07.09.2019 - 10.02.2020Førebuingar/praktiske tips
I Italia går alt i sitt eget tempo. Da jeg kom nedover ble jeg kun informert om et informasjonsmøte. Det viste seg at forelesningen allerede hadde begynt en uke før informasjonsmøte, noe ingen erasmusstudenter hadde fått med seg. Skal du nedover så må du ta kontakt med studentkoordinatoren (professoren) ved Universitetet i Torino, og be om informasjon tilknyttet studiestarten (det er veldig vanlig i Italia å ha kontakt med professorene).
Når det kommer til OLA (Learning Agreement) så måtte jeg omgjøre hele planen da jeg kom nedover. Når vi velger fag før avreise er ikke det neste semesteret i Italia planlagt. Hvilke fag som skal undervises ved ditt semester er ikke avgjort før i august. Det var kun et av mine forhåndsgodkjente fag som kunne tas, de resterende måtte jeg bytte ut. Dette er ikke så mye stress så lenge du er klar over det, men som sagt så får du ikke informasjon om dette før du spør om det.
Da jeg reiste nedover i begynnelsen av semesteret fløy jeg til Milano (Malpensa). Her er det billige og hyppige flyavganger. Derfra tok jeg tog til sentralstasjonen i Milano, og to videre til Torino (1 time). Dette gikk helt fint, men var ganske upraktisk med tanke på all den bagasjen jeg hadde med meg. Da jeg reiste hjem benyttet jeg meg av Torinos lokale flyplass, og syntes at det var en mye bedre løsning.
Undervisningsformer
Undervisningsformen var ikke så ulik fra det jeg var vant med på UIB. Professoren kjørte på med sin greie, noen med PP og andre uten. Det var liten variasjon i undervisningsformen, men liker du godt vanlige forelesninger så passer Torino for deg. Min timeplan besto kun av forelesninger fra kl. 08 til 16 mandag til onsdag. Resten av uken kunne benyttes til selvstudium eller opplevelser.
Som alle andre steder var det kvalitetsforskjeller på formidlingsevnen til professorene, men alle var gode i engelsk.
Ved fakultetet i Torino hadde professorene mer innflytelse på eget opplegg enn ved UIB. Hver enkelt professor har en tilsynelatende ubegrenset frihet til å lage et opplegg for sitt emne. Det er derfor viktig at man møter opp i de første forelesningene å få med seg den informasjonen som gis. Denne informasjonen vil også kunne bli endret på av professoren underveis, så her gjelder det å følge med.
I mine fag var det i utgangspunktet ikke obligatorisk oppmøte. En professor ønsket at man kunne ha en gruppepresentasjon foran klassen som en del av karaktersettingen. For at denne presentasjonen skulle gjøre seg gjeldende måtte man ha et oppmøteprosent på 70. Den som ikke hadde presentasjon fikk en større eksamen.
Mine eksamener var for det meste av formatet multiple choice. Min lengste eksamen var på 50 minutter. To av eksamenen hadde ett åpent spørsmål. Svarene på eksamen ble publisert umiddelbart, dette var også tilfellet ved eksamenene med åpent spørsmål. Alle prøvene ble rettet umiddelbart av professoren og en time senere ble resultatet lest opp foran klassen (!). Eksamenene er ikke anonyme. Selv om eksamen var av typen multiple choice, ble eksamen opplevd som krevende. I noen fag kunne man bestemme at man ønsket å ha eksamenen muntlig. Selv hadde jeg ikke muntlig eksamen, men slik eksamen besto i en uformell samtale med professoren på max 10 min, gjerne i samme rom som skrifteligeksamenene.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet var godt. Her er det mange engelske fag å velge mellom. En liten hake ved tilbudet er imidlertid at undervisningen overlapper. Du kan derfor komme i en situasjon hvor du ikke kan ta et fag fordi dette kolliderer med et annet fag som du ønsker å ta. Dette var imidlertid ikke et problem i mitt tilfelle. Mine emner var følgende: Corporate Law, History of Law, Legal Globalization og Anti-Discriminational Law.
Fagleg utbyte og språk
Jeg hadde stort faglig utbytte av oppholdet. Mitt inntrykk er at den faglige tilnærmingen i Italia er mer generell og basic enn i Norge, noe som gir en god oversikt over jussen.
Universitetsområdet og byen
Den juridiske avdelingen lå ved et Universitetsområdet som var helt nytt. Topp moderne, sentralt og med gode muligheter for en matbit.
Torino er en fantastisk by i seg selv. Byen overgikk enhver forventning. Svulmende uteliv, spisesteder, parker, historie, severdigheter, museum og aktivitetstilbud. Er du usikker på selve byen, så trenger du ikke å være det lengre. Har du bestemt deg for å reise, så gled deg.
Bustad
Jeg valgte å søke bolig gjennom Collegio Einaudi. Dette er et offentligregulert bosted for studenter. De har flere avdelinger i byen og jeg bodde i sezione Mole Antonelliana. Noen er mer moderne enn andre, og min avdeling var den eldste. Jeg hadde dessverre ikke egen dusj eller toalett, men klarte meg greit igjennom månedene som gikk. Leieprisen for mitt rom lå på 4000 NOK. Dette var alt inkludert, også toppmoderne bibliotek og treningsrom i kjelleren. Collegioet arrangerer kurs, turer og sosiale aktiviteter.
Collegioet er på mange måter som et stort hotell. På min etasje bodde det 26 personer. Alle var Italienere, noe som var veldig kult. Jeg lærte meg derfor å kjenne kulturen på en god måte og lage ekte hjemmelaget Italiensk mat.
Sosialt miljø
Det var ingenting å utsette på det sosiale miljøet i Torino. Italienere er et veldig sosialt og pratsomt folkeslag som du lett blir kjent med. Samtidig så er byen full av sosiallystne utvekslingsstudenter. Personlig synes jeg det tidvis ble oversosialt, og måtte derfor trekke meg tilbake. Jeg hadde også gleden av å kjenne noen fra UIB som reiste nedover. Vi hadde samme fag og trivdes godt sammen.
2018
Vår 2018 – Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Italienere blir mye vennligere og imøtekommende dersom man kan språket, derfor er det lurt å lære seg noen ord og setninger på forhånd. En annen viktig ting som er verdt å nevne er tid. I Italia har alle veldig god tid så god tålmodighet er greit å ha.
Undervisningsformer
Forelesningene er stort sett som hjemme, men det er mer gruppearbeid og flere presentasjoner.
Vurdering av emnetilbodet
For å fylle 30sp er det litt lite å velge mellom dersom man er avhengig av å ha fagene på engelsk.
Fagleg utbyte og språk
Det er mange av studentene som tar fagene ved Unito som ikke har økonomi-bakgrunn, noe som kanskje gjør forelesningene litt trege til tider. Dette åpner samtidig for litt smalere og mer interessante emner.
Universitetsområdet og byen
Campus Luigi Einaudi ligger midt i byen og fra universitetsområdet er det kort vei til alt. På campus er det både cafe, Mensa (kantine hvor man kan spise veldig billig), bordtennisbord, uteområde. Det er flere busser som stopper enten rett utenfor eller like ved noe som gjør det enkelt å komme seg til og fra universitetet.
Torino er en stor by med mange varierte områder, både når det gjelder generell stemning, uteliv, restauranter eller piazzaer. Langs elven er det veldig fint å ta med seg en pizza og nyte den i solen.
Bustad
Jeg leide en leilighet gjennom AirBnb, men det finnes flere sider både på nettet og på Facebook hvor man kan skaffe både rom, romkamerat eller leilighet. Her anbefaler jeg at man er tidlig ute!
Sosialt miljø
Det er mange events for Erasmus-studenter hele tiden. Dette gjør det veldig enkelt å komme i kontakt med folk fra forskjellige kulturer og nasjonaliteter. Gruppearbeid på forelesning hjelper også på dette.
Universitetet tilbyr et gratis språkkurs den første uken noe jeg virkelig anbefaler alle å delta på! Arrangementene gjorde det enkelt å møte andre mennesker.
Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap
07.09.2017 - 10.02.2018Førebuingar/praktiske tips
I møte med italiensk byråkrati må man som norsk student være tålmodige. Emnetilbudet blir ikke skikkelig publisert før i september, og man må huske på at den italienske fellesferien er i august. Det vil derfor være vanskelig å få svar på spørsmål i denne perioden. I tillegg kan det ta tid å få svar på mail, derfor bør man være tidlig ute. Jeg vil også anbefale å være tidlig ute med å søke bolig for å få seg et sikkelig sted.
Undervisningsformer
Undervisningen ved UniTo er veldig annerledes enn den jeg er vant med fra Norge, særlig dersom man ikke velger fag som er obligatoriske for italienske studenter. Det største faget mitt hadde omtrent 40 studenter. Det er vanligvis 2 forelesninger pr. fag pr. uke.
I de fleste fagene brukte professoren hjelpemidler som PPT og disposisjoner, mens i ett fag var det ikke noe slikt. Samtidig fikk jeg kun utdelt dette undervisningsmaterialet i ett fag. Det ble i de fleste fagene også lagt opp til aktiv deltagelse fra studentenes side; både når det om til diskusjon og å komme med egne perspektiver i tillegg til presentasjon av EU-dommer for å belyse temaer. Disse presentasjonene er melder man seg frivillig til, så det er lett å planlegge rundt eventuelle reiser etc. Jeg ville absolutt anbefale å møte til forelesninger ettersom professorene husker hvem som kommer og hvem som ikke kommer, og eksamen ofte er annerledes for studenter som fulgte undervisningen og de som ikke fulgte. Dette fordi de som fulgte fikk en lettere eksamen hvor man ikke trengte å lese pensumboken men kun baserte seg på forelesningene + eventuelle dommer og annet materiale de delte med studentene.
Eksamensformen er i all hovedsak muntlig, men det var flere professorer som var villig til å tilrettelegge for utvekslingsstudenter så de fikk skriftlig eksamen i stedet. Jeg valgte selv å ta alle muntlig og synes dette var en god trening i annerledes eksamensform. Eksamensperioden ved UniTo er delt inn i 4 seksjoner, men det er ofte også mulighet for å fremskynde eksamen og ta den på siste eller nest siste undervisningsdag (såkalt esonero). Seksjonene fordeler seg på desember, første halvdel av januar, andre halvdel av januar og den siste er første halvdel av februar. Personlig klarte jeg å få unnagjort alle de 5 eksamenene fordelt på de 2 første seksjonene.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes det var store begrensninger i emnetilbudet når det kom til engelskspråklige-emner. Dette både fordi UiB ikke tillater at studentene følger andre fordi vi allerede har hatt fag med for store overlapp men også fordi fagene overlapper tidsmessig. Selv om ofte ikke er obligatorisk oppmøte til forelesninger er det som sagt en stor fordel å følge undervisingen. Fagene er på 6 ECTS, noe som tilsvarer 6 studiepoeng og man må derfor velge 5. Jeg endte opp med å velge 3 italienske fag og 2 engelske.
1) International Contracts: Dette faget var veldig interessant. Det var to ulike professorer som i all hovedsak delte undervisningen i to. Vi hadde undervisning i internasjonal privatrett på tirsdager og kontraktsrett på onsdager. Onsdagene var fylt med forskjellige avtaleformer, viktige klausuler og hva som er viktig å huske på. Det var også praktisk undervisning hvor vi ble bedt om å lage avtaler (kladd av de viktigste klausulene) som vi kunne levere inn å få tilbakemelding på. Det var også flere veldig interessante gjesteforelesere som møtte opp gjennom faget. Professorene snakket også engelsk såpass godt at man ikke hadde problemer med å forstå det de sa.
2) European Law and Humanities: Dette faget er veldig flytende og filosofisk. Professoren baserer seg i stor grad på en teori han har laget selv og er ofte vanskelig å følge fordi han også snakker ganske dårlig engelsk. Personlig var jeg svært nervøs fordi det ikke var et skikkelig pensum og jeg forsto nesten ingenting av hva han sa i forelesningene, særlig fordi han brøt ut på fransk til tider. Likevel reddet jeg meg inn fordi jeg fikk lov til å ha en presentasjon + skrive en oppgave om en av flere foreslåtte artikler noe som kun var mulig fordi jeg møtte til undervisning.
3) Diritto Internazionale Privato e Processuale: Internasjonal privat og prosessuell rett. Også dette faget var veldig spennende! For meg var dette faget en slags fordypning i de samme temaene som jeg hadde i tirsdagsundervisningen i International Contracts, og det var også samme professor. Temaene i fokus var forumvalg og lovvalg gjennom Brussel- og Roma-konvensjonen (og de etterfølgende forordninger).
4) Diritto Processuale Privato dell'UE: EU privat og prosessuell rett. Også her var professoren veldig flink! Han engasjerte studentene ofte til debatt og søkte dette i stor grad. Jeg ble også invitert, og dro på, en konferanse i Milano i forbindelse med faget som ga et godt grunnlag til å høre eksperter fra ulike posisjoner i Italia.
5) Diritto Fallimentare: Italiensk konkursrett. Dette var et krevende fag både fordi jussen var vanskelig men også fordi professoren i dette faget ikke benyttet seg av noen hjelpemidler for å gjøre det letter å følge med. Samtidig var det interessant å lære om konkurs rett i ett annet land for å kunne sammenligne det med det norske systemet.
Fagleg utbyte og språk
Alt i alt synes jeg det faglige utbyttet var bra. Jeg lærte mye om internasjonal rett og særlig mye om EU-rett. Det var et noe begrenset utvalg av engelskspråklige fag, men hvis jeg har forstått riktig skal utvalget bli bedret.
Jeg valgte som sagt å ta fag både på italiensk og engelsk noe som gjorde at jeg fikk forbedret, særlig det juridiske, ordforrådet mitt i begge språkene. Personlig snakket jeg allerede italiensk før jeg dro ned, men jeg valgte likevel å delta på italiensk-undervisningen universitetet tilbød. Her måtte man ta en test for å sjekke forkunnskaper dersom man ønsket å være med på andre kurs en nybegynner. Undervisningen på mitt C1/C2 kurs var godt strukturert og professoren var også her flink. Dersom man ønsket å ta eksamen måtte man ha 75% oppmøte men dersom man kun tar det for læringens skyld er ikke dette nødvendig.
Universitetsområdet og byen
De juridiske fagene undervises i på Campus Einaudi. Bygget er nytt og veldig flott. Det er en bar på området i tillegg til en kantine hvor man kan kjøpe lunsj til under 2 euro. Maten ved kantinen er kanskje ikke den aller beste men det er veldig billig. Fakultetet ligger kun litt over 10 minutter fra Via Po, en av Torino sine viktigste gater. Det befinner seg veldig sentralt og det er mange restauranter og cafeer i området. Dersom man bor i sentrum kan man gå til nesten alt i byen og man finner alt fra store fine parker og piazzaer i tillegg til mange flotte museer.
Det tar kun 1 time med hurtigtoget til Milano og man har alpene i nærheten. Det er derfor gode muligheter til å reise rundt i Italia.
Bustad
Jeg valgte å søke på en studentbolig via Collegio Einaudi. Personlig synes jeg dette virket tryggere fordi man da kunne være sikre på at utleiere var seriøse. Ettersom tilbudet for utvekslingsstudenter der er noe begrenset må man passe på sidene deres å søke så tidlig som mulig. Jeg fikk utdelt et dobbeltrom hvor jeg delte alt med en annen, noe som tidvis var utfordrende ettersom vi også delte soverom, dette kostet meg ca. 3000 kr i måneden noe som var ganske billig for å være Torino. Andre jeg kjenner fikk utdelt eget rom hvor de også hadde eget bad, men delte kjøkken med hele etasjen. Jeg var også ofte oppe i en av disse etasjene for å lage middag og dette var veldig hyggelig og sosialt.
Andre venner av meg leide privat med mer eller mindre gode opplevelser, men dersom man skal gjøre det bør man forsikre seg både om at utleier er seriøs og hva ekstrakostnadene i tillegg til leieprisen de opplyser (strøm, vann, gass og internett ++).
Jeg bodde i nabolaget San Salvario som både er rett ved hoved togstasjonen Porta Nuova og det er et av nabolagene med flest utesteder og restauranter. Det var likevel ikke bråkete om natten der hvor jeg bodde. Jeg hadde derfor nærhet til det meste, men samtidig ro.
Sosialt miljø
Jeg anbefaler absolutt å være med på ESN sine arrangementer, særlig på starten. Jeg møtte de fleste av mine nærmeste venner på velkomsaftenen. Italienere er ofte veldig imøtekommende og det var lett å møte mennesker.
2016
Vår 2016 - MA i samfunnsøkonomi
15.01.2016 - 15.06.2016Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser til Italia er det lurt at du lærer deg noen enkle gloser på italiensk, og ellers er det bare å smøre seg med tålmodighet. Da er du godt på vei. Jo lenger sør i landet du kommer, jo mer språk og tålmodighet bør du ta med deg.
Undervisningsformer
Stort sett var det vanlige forelesninger som vi er vant til, men mer gruppearbeid og presentasjoner. Det var også lagt opp til mer diskusjon underveis i forelesningene.
Vurdering av emnetilbodet
For at emnene både skal være på engelsk og skal gå opp i 30 sp er det ikke så mange valgmuligheter.
Fagleg utbyte og språk
Forelesningene er interessante, men da vi ikke bare er økonomer i alle fag er det mindre teknisk og kan føles å gå litt tregt til tider. Men det er veldig fint å kunne fordype seg i smalere tema og få litt nye perspektiv.
Universitetsområdet og byen
Campus Luigi Enaudi er veldig fin og moderne. Bygget omringer en åpen plass hvor en kan sitte ute og nyte lunsjen sin i solen, enten på gresset eller i kafeen. Det er også en studentkantine med billige varmretter. Torino er en nydelig by med mye fin arkitektur og mindre turister enn mange andre italienske byer. Det er mange historiske kafeer, åpne plasser og store deler av gatene i sentrum er dekket av søyler og buede tak.
Bustad
Jeg leide et rom gjennom AirBnB da det var vanskelig å finne noe gjennom andre kanaler. Jeg bodde rett ved Campus, på andre siden av elven, i et rolig område med søte kafeer. Kan anbefales for dem som ikke skal feste i ekstreme mengder, da mange av utestedene ligger på andre siden av sentrum.
Sosialt miljø
Siden det er mer gruppearbeid er det lett å komme i kontakt med andre på forelesningene, i tillegg til at det er mange Erasmus-arrangement. De vennene jeg var mest med møtte jeg på språkkurs de første ukene, så det kan være lurt å gå på uansett hvor mye språk en har tenkt å lære seg. Ellers var Italienerne ofte veldig åpne for å prate, hjelpe og tilby guiding eller soveplass i sine hjembyer!
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.unito.it
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7536
- FagnavnJuridiske fag