Hjem
Studentsider
erasmus+uk

The Queen's University of Belfast og Institutt for filosofi og førstesemesterstudier (ERASMUS+UK)

  • LandStorbritannia og Nord-Irland
  • ByBelfast
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+uk
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld i første rekke for studentar på bachelor- og masterprogrammet i filosofi ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudium (FOF), men også andre som ønsker å ta filosofiemne når dei er på utveksling kan søke.

Før du kan reise på utveksling, må du ha tatt minimum 60 studiepoeng ved UiB. Du må òg ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i heile perioden du er på utveksling. Studentar på bachelor- eller masterprogram ved FOF vil bli prioriterte om det er fleire søkarar enn det er plassar.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorstudentar: Det passar best å reise på utveksling i fjerde, femte eller sjette semester av bachelorprogrammet.

Studentar på andre studieprogram: Ta kontakt med studierettleiaren for programmet du går på. Vanlegvis vil det passe best å reise på utveksling i eit semester når du kan ta frie studiepoeng.

Kva emne kan eg ta

Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Dersom du skal ta delar av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB. Vi anbefaler at du tar emne på 200-nivå på utveksling, då det er lettare å finne emne som kan innpassast på 200-nivå enn på 100-nivå.

Masterstudentar: Dersom du skal ta emne i kursdelen av mastergraden din, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande, eller som erstatning for emne i kursdelen av mastergraden.

For alle studentar: Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Studentar som reiser på Erasmus-avtalar til Storbritannia får ikkje Erasmus-stipend på grunn av Brexit (Storbritannia er ikkje lenger med som programland i Erasmus-programmet), men treng ikkje betale studieavgift ved vertsuniversitetet. Alle utvekslingsstudentar skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Queen's University of Belfast blei grunnlagd i 1845, og med røter så langt tilbake som til 1810 er det Storbritannias niande eldste universitet. Queen's er eit byuniversitet, med ein campus som består av ei rekke historiske bygg. Universitetet har nærare 24 000 studentar frå 120 land. Queens kan skryte av å ha hatt nobelprisvinnar i litteratur Seamus Heaney mellom sine tilsette, og har den andre kvinnelege statsministeren i Irland og den første frå Nord-Irland, Mary McAleese, mellom sine alumniar.

Belfast er hovudstaden og den største byen i Nord-Irland og har om lag 340 000 innbyggarar. Byen har verdas største tørrdokk ved verftet Harland and Wolff, som er spesielt kjend for å ha bygd Titanic. Belfast er i dag en blomstrande by og har hatt betydelig økonomisk oppgang dei siste åra, sjølv om byen bar preg av konfliktar og politisk vald frå 1970- til 1990-talet, ei tid som ofte refererast til som «the Troubles».

Bustad

Universitetet har studentbustader i nærleiken av campus med plass til 2400 studentar, og har bustadgaranti for enkelte grupper av studentar, også internasjonale.

Semesterinndeling

September-januar og februar-juni.

Studentrapportar

2022

Medisinstudiet - Vår 2022

Medisinstudiet - Vår 2022

28.02.2022 - 27.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

Før utvekslingen er det greit å vite at Queen's krever en del papirarbeid av deg før utvekslingen, så det kan være greit å starte i god tid. Ellers er det en veldig grei ERASMUS koordinator som hjelper deg med det meste du lurer på.

Før vi reiste var det en del usikkerhet om vi skulle bruke sykehustøy eller privat tøy på sykehuset. Fra våren 2020 har Queen's studentene begynt å bruke scrubs i klinikken, frem til dette brukte de privat tøy, og fremdeles møter man på leger i pasientarbeid på avdelingene i "smart casual". Man kan betale litt for å låne noen sett med blå Queen's scrubs.

Undervisningsformer

Undervisningen er i stor grad basert på praksis og egenstudie. Utvekslingen er delt inn i seks uker med obs og gyn, og seks uker med pediatri. Vi hadde en introduksjonsdag på nett før obs og gyn, og fikk en rask praktisk gjennomgang av enkle ferdigheter før vi ble sendt videre til praksis. Allerede andre dagen sendes vi rundt til ulike sykehus, så det anbefales å sette seg litt inn i hvor de ulike sykehusene er og hvordan man kan komme seg dit. For det meste var vi på Royal Jubilee Maternity Hospital, men vi hadde også poliklinikker og gyn kirurgi på Mater Hospital og Belfast City Hospital.

I hovedsak hadde vi utplassering på formiddagen og ettermiddagen, gjerne på to ulike sykehus. På onsdagene hadde vi undervisning på formiddagen og fri på ettermiddagen.

Da vi hadde pediatri hadde vi klinisk utplassering på formiddagene og undervisning online eller på sykehuset på ettermiddagene.
Vi hadde ulike vurderinger både i obs og gyn, og i pediatri slik at man får grei tilbakemelding på det arbeidet man gjør.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg vil tro at utplasseringen i Belfast i stor grad tilsvarer MED9 i Bergen, med unntak av klinisk genetikk. Oppholdet i Belfast er nok mer preget av selvstudier og utplassering enn det vi er vant til i Norge, og passer nok godt de som liker å lese selvstendig.
Samtidig vil jeg si at vi får sett og opplevd mye som vi kanskje ikke hadde fått med oss på utplassering i Norge.

Fagleg utbyte og språk

Det er mange ulike leger og sykepleiere som er veldig flinke til å undervise, og som tar godt vare på deg i praksis. Det forventes nok at vi er mer aktive og "på" for å få være med på ting.

Til tider kan det være vanskelig å snakke med de som har veldig kraftig Belfast dialekt, men det går seg til etter hvert og går som regel bra. Ellers vil jeg si at det den faglige og akademiske engelsken blir betraktelig bedre etter hvert.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetsområdet er flott, og det gamle hovedbygget ser ut som om det er tatt rett ut av en Harry Potter film. Ved siden av hovedbygget finner du McClay Library, hovedbiblioteket med mange ledige leseplasser. I samme område har du The Botanic Gardens med sine flotte grøntområder og Botanic Avenue som er et livlig studentområde med mye spennende spisesteder og pubs.

Det er det mye gøy å finne på i Belfast, som er en by med mye historie og som har mye å by på. Mange av barene har kvelder med tradisjonell irsk musikk og det finnes flere spisesteder som serverer irsk mat.

Får man muligheten anbefaler jeg også å dra litt ut av Belfast, og se blant annet nordkysten og resten av Irland. Det er lett å reise med både buss og tog.

Bustad

Man får mulighet til å søke på studentbolig, men man må nok forvente å måtte dele kjøkken/bad med 10+ andre studenter. I tillegg er det ofte krav om minimum 6 måneders kontrakter, noe som gjør det vanskelig å finne bolig privat også. Det finnes ulike grupper på Facebook hvor folk leier ut rom. Jeg bodde privat gjennom airbnb, som fungerte veldig greit.

Det kan være greit å vite at vi har vært på utplassering i hovedsak ved Royal Jubilee Maternity hospital og ved Royal Belfast Hospital for Sick Children.

Sosialt miljø

Det kan være litt vanskelig å bli en del av det sosiale til den gruppen man er på utplassering med, da det har vært mye online undervisning og man er ofte den eneste på avdelingen. Be om å bli med i WhatsApp eller messengergruppen, så er de andre studentene flinke til å ta vare på deg.

Det finnes også mange ulike grupper og arrangementer i regi av Universitetet.

2020

Tord Bastian Amundsen

Tord Bastian Amundsen

13.01.2020 - 03.04.2020

Førebuingar/praktiske tips

QUB krever en del papirarbeid av deg, kom i gang med det så tidlig som mulig. Ingen spesielt viktige praktiske tips forøvrig, ingenting kan gå helt galt. Pakk så godt du kan og kjøp det du glemmer når du kommer frem!

Undervisningsformer

Undervisningsformen som dominerer er praksis med selvstudier. I obstetrikk&gynekologi har du bare 3 dager med forelesninger, resten av modulen består av 6 uker med lange dager på sykehuset. Pediatri starter med én uke med forelesninger før man er i gang igjen med 5 uker praksis.

Vurdering av emnetilbodet

Undervisningsformen passer best for de som liker lange dager med konsistent lesing. Læringen varierte veldig fra dag til dag avhengig av hvor på sykehuset man var og hvor flink legen man fulgte var til undervisning.

Fagleg utbyte og språk

Hvis man ikke brukte kveldene på å lese jevnt så var det litt bingo hva man fikk med seg rent faglig. Utover det så var det mye godt språklig utbytte når det gjelder akademisk engelsk. Det er mange ord man plutselig savner når man tar innkomst eller diskuterer med legen sin, men det kommer seg fort og blir naturlig etter et par dager.

Universitetsområdet og byen

Belfast er en herlig by med mye sjarm og bra folk. Det er verdt å utforske alle distriktene i byen, den har mye spennende historie og mange bra pubber. I helgene arrangerer studentboligene utflukter for studentene sine til ulike steder i Nord-Irland og Irland, anbefaler at man får oversikt over hva som hørtes bra ut og booker tidlig før det blir utsolgt.

Bustad

Jeg bodde i studentboligen Elms BT2 som ligger midt i sentrum! Det er kort vei til matbutikker, shopping, gym og pubber. BT2 ligger ca 15min unna Belfast City Hospital hvor jeg hadde gynekologi og 20 minutter Royal Victoria Hospital hvor jeg hadde obstetrikk og pediatri. Rommet er helt nytt og har eget bad, kjøkkenet deler man med 3-4 andre. Det var et felles vaskerom i nederste etasje.

Sosialt miljø

Den første uken i semesteret var en velkomstuke for internasjonale studenter som samlet alle som var på utveksling. Uken hadde en trist organisering fra QUB sin side, men alle studentene på utveksling tok ansvar og gjorde det til en god fadderuke. Etter denne kan man fint justere selv hvor sosial man vil være, det er stort sett er det noe som skjer hver dag!

2018

Høst 2018 - Medisinstudiet

Høst 2018 - Medisinstudiet

22.08.2018 - 23.11.2018

Førebuingar/praktiske tips

Før du reiser krever de at du har i orden politiattest og gyldig vaksinasjonsbevis samt en del blodprøvesvar, men det går helt fint å få ordnet dette så lenge man er ute i god tid. Blodprøvene tas forresten om igjen når du kommer til Belfast, men dette ordnes av universitetet der borte.

Det er mulig å bo i studentboliger, noe som kan være lurt da det er et bra sted å treffe andre studenter (særlig utvekslingsstudenter), men det krever at man takler å bo i litt store kollektiv. En ulempe er at studentboliger har en leieperiode på minst 6 måneder, og utvekslingsoppholdet varer kun i 13 uker. Dersom man heller ønsker å leie privat kan det være lurt å ta kontakt med noen som har vært der for å få hjelp til å bli lagt til de riktige gruppene på Facebook slik at man kan poste et innlegg der for å høre om noen vet om et ledig sted. Ellers finnes det også sider tilsvarende finn.no og hybel.no som man kan benytte seg av.

Undervisningsformer

I obstetrikk og gynekologi hadde vi undervisning første dagen, og så var det rett ut i praksis i 6 uker. Hver onsdag disse ukene hadde vi undervisning halve dagen og så halve dagen fri, ellers var dagene delt opp i "AM" og "PM" hvor du var tildelt en plass å være på et av tre sykehus i Belfast, eller evt på en poliklinikk utenfor sykehusområdene. Det var krav om oppmøtesignatur for både AM og PM, og man får en tjenestebok man må få fylt ut i løpet av de seks ukene (men man er mye på sykehuset så det er ikke noe problem å få fylt den ut).

I pediatri begynte vi med en ganske intensiv forelesningsuke, men etter det fulgte en veldig grei 5 ukers praksisperiode på sykehuset hvor vi var med på morgenrunder, poliklinikker og akuttmottak, og hadde gode muligheter til å få praktisk erfaring med å ta imot og undersøke pasienter. Oppsettet på denne praksisperioden var noe friere enn i obs&gyn, og hver ettermiddag hadde vi litt undervisning innenfor hovedområdene i pediatri. Vi hadde også SimBaby-kurs hvor man trener på håndtering av noen av de vanligste pediatriske krisene.

Generelt er de som jobber på sykehusene i Belfast veldig hyggelige og interesserte i å lære bort, så her er det muligheter for å se og lære mye!

Vurdering av emnetilbodet

Godt emnetilbud som i stor grad dekker det samme som dekkes i Norge, men praksis hos BUP må tas i Norge før eller etter oppholdet.

Fagleg utbyte og språk

Det kan være litt vanskelig å forstå hva alle sier i begynnelsen da veldig mange snakker veldig fort med sterk dialekt, men man blir vant til det!

Selv synes jeg det faglige utbyttet har vært stort, særlig i pediatri. De lange praksisperiodene gir gode muligheter for å treffe pasienter med mange ulike problemstillinger og tilstander, og de man jobber med er som nevnt generelt svært hyggelige og ivrige etter å lære bort.

Universitetsområdet og byen

Det meste av undervisningen foregår for vår del på sykehusområdene så man er ikke så mye på det vanlige universitetsområdet, men universitetsbygningen er en nydelig gammel bygning og områdene rundt har mange koselige restauranter, kafeer og barer, blant annet langs Botanic Ave. Og drar man inn til sentrum av byen er det enda flere! Ellers har byen en del severdigheter som the Titanic museum og the Walls som fortsatt deler områder av byen og låses hver kveld, og gode shoppingmuligheter i sentrum for den som liker det. Det finnes også Free Walking Tours som anbefales!

Bustad

Å velge sted å bo kan være noe utfordrende når man ikke kjenner byen, men dersom man holder seg til områdene i sentrum og rundt universitetsbygningen er det trygt og fint. I Holylands er det mange unge studenter og fester til langt ut på morgenkvisten (også i hverdagene), og en del områder utenfor sentrum er kjent for å være noe mer konfliktfylte enn sentrumsområdene.

Sosialt miljø

Det finnes mange forskjellige studentorganisasjoner ved QUB man kan bli med i, og de arrangerer eget opplegg for utvekslingsstudentene ved universitetet slik at man kan komme i kontakt med andre utvekslingsstudenter. Ellers er Belfast en livlig by hvor det alltid mulig å finne et sted med god stemning! Livemusikk er veldig populært, og de fleste barer har minst en kveld i uken der noen opptrer.

Vår 2018 - Medisinstudiet

Vår 2018 - Medisinstudiet

04.01.2018 - 20.04.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye papirarbeid som må forberedes før avreise, blant annet politiattest, forskjellige blodprøver, ansvarsforsikring og ulike søknader. Det er mye å sette seg inn i før man reiser, men dette blir godt fulgt opp av utvekslingskoordinator, både i Bergen og i Belfast.

Undervisningsformer

I Belfast er det meste av undervisningen "bed side teaching". Studentene er vant til denne undervisningsformen og er svært gode til å tilegne seg kunnskap på denne måten. Selv syntes jeg det var litt krevende i begynnelsen, da vi har mer forelesningsbasert undervisning i Bergen. Det var også kun én dag med undervisning før man begynte i praksis, noe som føltes litt rart. Men legene og sykepleierne på praksisstedene er veldig vant til å ha studenter og vet stort sett hva man må gjennom. I obs/gyn er "tjenestekortet" en bok på ca 120 sider med ulike skills man må utføre og prosedyrer man må se/gjennomføre. Det føltes overveldende, men det var ingen problem å komme gjennom det. I pediatri er arbeidsmengden mer oversiktlig og rolig. Det er svært lite klasseromsundervisning, og den blir ofte avlyst.
Både legene, sykepleierne og de andre studentene er veldig vennlige og hjelpsomme, og hjelper gjerne med alt fra å forklare til å kjøre deg hjem. Vi hadde 6 ukers praksis i obs/gyn og 6 uker i pediatri, noe som er dobbelt så mye som i Bergen. Jeg føler derfor jeg fikk sett mye og lærte mye av å ha en så klinisk tilnærming til faget.
Det er lange dager og relativt hektiske uker, og det er 100% obligatorisk oppmøte.
Det kan være greit å være oppmerksom på kleskoden på sykehuset, som er noe streng. Man skal kle seg formelt, gjerne med dress/pent antrekk. Jeans og andre "hverdagslige klær" er ikke tillatt. De bruker stort sett ikke frakk eller scrubs, men private klær.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var bra, med svært mye klinisk undervisning i obs/gyn og ped. De tilbyr dessverre ikke genetikk eller BUP, som også hører til MED9, og vi var derfor nødt til å ta dette da vi kom hjem, noe som fungerte helt greit.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler jeg har lært mye klinisk obs/gyn og ped, og konkret hva man gjør hvis man møter på en spesifikk situasjon.
I starten var språket en utfordring, da de snakker fort og har en nord-irsk aksent, som for oss nordmenn er noe uvant. Det var imidlertid ikke et stort problem, da alle var villige til å forklare, gjenta og hjelpe. Etter hvert var ikke aksenten et problem lengre og jeg opplever at det språklige utbyttet har vært stort.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig hyggelig, med en fantastisk flott hovedbygning med tilhørende bibliotek. Det er også mange kafeer, restauranter og puber i universitetsområdet, og det er et trygt område. Byen generelt er ganske liten, men veldig spennende. Det er masse puber og restauranter, gode shoppingmuligheter, en del museer og fine parker. Det er også er marked "St.Georges market" hver fredag-søndag. Da Belfast tradisjonelt ikke har vært vant til mye turister, er det få "turistattraksjoner". Men det er mye spennende å se som speiler Belfast sin historie, blant annet mange grafittiverk på husvegger og forskjellige ting som markerer om området er "protestantisk" eller "katolsk". Det er masse flotte kirker og bygninger, men byen er ikke en "serverdighetsby". Når det er sagt, er det fantastisk flotte områder rundt byen og i landet generelt, som blant annet The Giant's Causeway, The Dark Hedges og Cliffs of Moher. Det er også en fantastisk kystrute man kan kjøre som går innom ulike landsbyer og steder hvor Game of Thrones har filmet.

Bustad

Det er lett å finne seg et sted å bo. Jeg bodde i Elms Village, som er en studentby, hovedsakelig for førsteårsstudenter og utvekslingsstudenter. Det var greit. Vi bodde 10 stk sammen i en stor og nyoppusset leilighet (finnes eldre leiligheter der også), og på området er det butikk, minibank, vaskeri, kafe, "studenthus", parkering og 24 timers åpen resepsjon. Det er også andre områder for studentboliger, men de er noe vanskeligere å komme inn på. Jeg syntes Elms Village var helt fint. Det er nok mulig å spare en del penger på å leie privat, men jeg syntes det å bo i studentbolig var en fin måte å komme i kontakt med andre studenter fra andre fag, og er svært fornøyd med at jeg gjorde det.

Sosialt miljø

Folk i Belfast er veldig hyggelige og hjelpsomme. I studentbyen Elms Village er det ulike samlingspunkt hvor man kan møte folk, og også på universitetsområdet er det det. Det sosiale miljøet på medisin var så som så. Ettersom man nesten utelukkende har praksis, og de fleste er utplassert noe lunne "alene" fikk man ikke så veldig "klassefølelse". Studentene deles også opp i ulike grupper hvert år, og da skal de være i den gruppen resten av året. Dette bar miljøet litt preg av, da mange av studentene ikke kjente hverandre. Det er også mange av studentene som har praksis i andre byer og man ser dem derfor lite. Jeg var på en gruppe med 9 stk, og vi 9 ble veldig godt kjent og gjorde mye sammen på fritiden. Men jeg ble nesten ikke kjent med noen andre medisinstudenter enn dem jeg var i gruppe med, nettopp fordi man er plassert ulike steder. Jeg vil anbefale dem som reiser å engasjere seg i SWOT, som er en veldedighetsorganisasjon som medisinstudentene på fjerde året (de går ett år under oss) organiserer, og som nesten alle medisinstudenter er med i. Der gjør man mye gøy og det er en mulighet for å bli kjent med mange!

2017

Medisinstudiet - Høst 2017

Medisinstudiet - Høst 2017

23.08.2017 - 26.11.2017

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du ikke vil bo i studentbolig, kan det være litt vanskelig å finne seg bolig. I august leier de kun ut i minimum 6 mnd. Vær derfor tidlig ute. Fleste som leier ut er utleiemeglere. Undersøk boligområder og hvor det ikke er bra å bo.
Belfast er en liten by, så man kan gå de fleste steder.
Det er også veldig greit å fly til dublin. Derfra går det flere direkte busser til belfast for ca 100kr.
Du går ikke i hvitt på sykehuset, men skal kle deg pent + fine sko. For jenter typisk fine bukser/skjørt (ikke dongeri) og en skjorte.

Undervisningsformer

Det er nesten kun praksis på sykehuset. I gyn/obs var det en dag med undervisning og deretter undervisning en time her og der i uka. I pediatri var det fem dager med undervisning og litt undervisning på sykehuset. De krever oppmøteunderskrifter en til to ganger om dagen og det er forventet at du er der til 17-18 tiden.
De har et veldig godt undervisningopplegg på nettet, men ikke så mye tid å lese på.
Du er ofte den eneste studenten på avdelingen, så krever en del selvstendighet. På fødeavdelingen er det "matron" som er sjefen, så henvis deg til henne. Legene er mye mer opptatt enn i Norge, så veldig lett at du blir isidesatt.
Du er mye mindre aktiv enn i Norge, og i mange av klinikkene sitter du der ganske passiv.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et godt tilbud og lært masse.
I og meg at dette er et tilbud som ble satt i gang før den nye studieplanen, er det en del ekstra arbeid som kreves for å kunne ta eksamen i Norge. Flere erasmusstudenter tar eksamen i fagene i Belfast, og tror dette hadde vært en bedre løsning.

Fagleg utbyte og språk

God faglig utbytte. Studentene er veldig dyktig klinisk, og tydelig tatt OSCE flere ganger. Man blir satt igang med praksis fort, slik at når man leser om det senere har man knagger å sette ting på. I og med at det er såpass lite undervisning, er undervisningen veldig spisset og man føler at man får med seg det viktigste og er veldig klinisk rettet.

Universitetsområdet og byen

Du er lite på universitetsområdet, mest på de tre sykehusene i byen. En er (City) 3 min gåtur fra campus, en (Royal-pediatri og obs) 20 min og en annen (Mater-gyn) 50 min.
Byen er veldig fin, og masse bra og billig restauranter. Bussene er det ikke vits å ta om morgenen da det er raskere å gå, ellers godt transporttilbud. Alle tar taxi som er billig. Last ned appen fonacab. Kjempebra og lett. Det er ikke lov å praie taxi. Må bestille.

Bustad

Jeg bodde privat og var fornøyd med dette. Skjedde via en venn. Bodde først på airbnb en uke.

Sosialt miljø

Godt miljø. folka er veldig hyggelig. De har en del aktiviteter man kan delta i. Var mest med andre erasmusstudenter.

Medisinstudiet - Høst 2018

Medisinstudiet - Høst 2018

23.08.2017 - 24.11.2017

Førebuingar/praktiske tips

Jeg var på utveksling høsten 2017, jeg gikk den gamle timeplanen og min erfaring må ses i lys av det. Generelt er jeg veldig fornøyd med utvekslingen.

- Jeg anbefaler ikke å dra utveksling høsten med den nye studieplanen med mindre man finner fornuftig en måte å bake inn genetikk i forløpet i Belfast. Det gikk fint for meg som kun måtte ta gyn/obs og pediatri, men jeg merket på studenten fra kull 13a at det ikke var lett å finne tid til genetikk også.

- Ordne bolig tidlig. Det kan tenkes at det er større press på boligmarkedet på sensommeren og tidlig høst enn det er på tidlig vår. (mer nedenfor)

- Alle studentkoordinatorene, både i Belfast og i Bergen gjør en god jobb og er tilgjenglige og hjelpsomme. De faglig ansvarlige i Belfast (Dr. Cooke og Dr. O'Donoghue) i Belfast er utrolige dyktige og hjelpsomme. De er kjempe interessert i at vi skal ha det bra som utvekslingsstudenter og går langt for å imøtekomme oss og passe på at vi klarer å følge opplegget. De var interessert i vår psykiske helse, var villige til å tilrettelegge og jeg er utrolig takknemlig for hvordan vil ble møtt. Man blir og godt møtt av LIS-legene som tar godt vare på alle studenter, men utvekslingsstudenter kanskje spesielt. De faglig ansvarlige overlegene i Bergen var vanskelig å komme i kontakt med.

- Dette er en travel utveksling, det er mye obligatorisk undervisning og vanskelig å reise mer enn et par dager av gangen. Det var en del turer jeg på forhånd at ønsket å ta, men som jeg rett og slett ikke hadde tid til. Den obligatorisk undervisningen går oftest fra 8 til 16, noen ganger senere og inkluderer et par nattevakter. Det krever derfor en innsats å være sosial utenfor "arbeidstid".

- Jeg gikk mye imens jeg var der nede, men det er mulig å kjøpe busskort.

- Det er lettest å fly via Dublin når man skal reise ned. Det går bare et par ruter i uken fra Bergen til Dublin.

Undervisningsformer

Her var det utrolig høyt nivå på undervisningen og jeg lærte mye.
Undervisningen var todelt. Vi brukte først seks uker på gyn/obs deretter 6 uker på pediatri. Fagstoffet ble kommunisert på fire måter: (1.)En gjennomgang av det grunnleggende fagmateriale i løpet av første uke, da klasseromsundervisning. (2.) Deretter ble vi sendt ut i praksis med et signaturhefte som skulle fylles ut, det ble krevd at man skulle gjennomføre enn rekke prosedyrer og journalopptak. (3.) I praksis var det klinisk-rettet smågruppeundervisning som foregikk på grupperom eller ved sengekanten på avdelingene. Spørsmål ble stadig rettet mot studentene fra underviser og det var forventet at man fulgte pensum i bøker og på deres elektroniske læringsportal. (4.) Den elektroniske læringsportalen hadde en rekke videoforelesninger og oppgaveskjema man kunne gjøre for å følge pensum.
Generelt et veldig godt tilbud. Belfaststudentene er veldig dyktige.

Vurdering av emnetilbodet

Vi ble tilbudt å følge deres programmer for gyn/obs og pediatri. Når jeg snakket med de faglig ansvarlige i Belfast virket det som om det er mulig å inkludere også andre programmer hvis det gjøres en innsats fra administrativ side på forhånd.
Emnene dekker alt det viktigste som ble presentert i Norge. Vi tok eksamen i Bergen. Undervisningen er mer teoretisk detaljert i Bergen, men vi fikk omtrent en måned å lese på etter fullført opplegg i Belfast og det var nok av tid.

Fagleg utbyte og språk

Det var et godt faglig utbytte. Jeg lærte mye og fikk delta på mye i klinikken. Det var veldig interessant å få se Storbritannias NHS og lære seg faget på engelsk. Det hjelper utrolig mye å være god i engelsk før man drar for å følge pensum godt og for å kunne kommunisere med pasientene. Man får mye språklig utbytte i engelsk faglig medisin.

Universitetsområdet og byen

Queens University of Belfast er et fint universitet med fin gammel campus, dessverre bruker vi lite tid der og ser heller godt brukte sykehus og fulle akuttmottak. Belfast er en fin by med mye å se for turister (spesielt om man er Game of Thrones fan!!), gøy uteliv for de fleste (spesielt om man liker gamle puber, billiard og øl), mye god mat, rimelige priser både på mat og klær og fine markeder.
Skikkelig fint sted å være faktisk.

Bustad

Jeg er en evig optimist. I klassisk overdrevent optimistisk stil tenkte jeg å finne et sted å bo etter å ha kommet til Belfast. Da skulle jeg ta meg tiden til å se leilighetene og beliggenhet før jeg valgte noe. Planen var å bo på hostell en ukes tid og finne noe bra imens jeg var der nede.
Dette var en dårlig plan.
Belfast er en veldig travel by og alle hostellene var fullbooket, alle hotellene var rådyre, og ingen ville leie til en student som bare skulle bo i tre måneder. Jeg hadde prioritert det private marked da de som reiste før meg fortalte at studentboligene kun var tilgjengelige for 6 måneder av gangen. Dette viste seg å være feil så sant man kontaktet studentbolig utleierne i god tid på forhånd og gjorde en avtale med de. Det hadde ikke jeg gjort og ble sittende og febrilsk kontakte alle nære og fjerne på den irske øy i et forsøk på.
Redningen kom i form av en vertsmor som tok imot utvekslingsstudent støtt og stadig hadde 3-4 internasjonale studenter på besøk. Der fikk jeg leie et rom til £300 i et rent, fint hus med masse bad tilgjenglig. Hvis man ønsket kunne man betale litt mer og få middag hver kveld for perioden også. Hvis noen ønsker å bo her, omtrent en halvtime utenfor sentrum, legger jeg igjen telefonnummer for vertsmor hos utvekslingsansvarlig i Bergen.
Når du søker sted å bo hver bevisst hvor du havner. Vi medisinstudenter bruker tid først og fremst på Belfast City hosital og Royal Victoria Hospital som ligger 15 minutters rask gange fra sentrum. Gjør deg litt kjent med området når du velger sted å bo så du ikke ender for langt unna der vi skal være.

Sosialt miljø

De britiske studentene er kjempe hyggelige og åpne, men det er litt vanskelig å bli godt kjent med de da man kun er sammen seks uker av gangen og de fleste er veldig etablerte, ofte med ektefelle og barn. Heldigvis er det desto lettere å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene! Det er andre medisinstudenter som reiser på utveksling og det er stort miljø med andre utvekslingsstudenter å bli kjent med, spesielt om man bor på studentboliger. Det legges turer man kan melde seg til og dess mer man involverer seg dess flere kan man møte. For min del ble jeg best kjent med de andre medisinske utvekslingsstudentene siden utplasseringen er ganske travel og det er lettere å planlegge ting med de man ofte møter i hverdagen.

Medisinstudiet - Høst 2017

Medisinstudiet - Høst 2017

23.08.2017 - 23.11.2017

Førebuingar/praktiske tips

Studieoppholdet på Queen's er beregnet til å vare 3 måneder. Dette gjør det noe vanskelig med leie av bosted, da de aller fleste på det private markedet ønsker en kontrakt på minst 6 måneder. Begynn derfor tidlig med å lete! Det er mulig å bo på studenthybler som drives av Queen's, men de er dessverre ganske dyre. Når du får epost om opptakt får du også en link til en side der universitetet gir veiledning og linker til hvordan man kan skaffe bolig privat, og dette er veldig bra, men som sagt vil de fleste at du betaler for minst 6 måneder. Bare å ta kontakt med meg dersom du ønsker tips om noen som kanskje kan gi deg 3 måneders leieperiode. Et annet praktisk tips: de er veldig nøye med vaksinasjoner og tester før du skal inn i klinikken. Selv om du har gjennomført test for HepB, HIV, tuberkulose etc hjemme i Norge, gjør de det en gang til når du kommer. Ikke bruk masse tid og penger på å ordne det i Norge.

Undervisningsformer

Queen's er et gammelt universitet med gode tradisjoner for evaluering og studenttilbakemelding. Det merkes. Det er mye klinikk, og nesten alle som underviser oss er svært dyktige. I obstetrikk og gynekologi foregår det meste av lærer-studentundervisningen på onsdager, mens de andre dagene følger du en timeplan som er personlig for deg. Dvs deltagelse på ulike "clinics" (=poliklinikker), kirurgi, fødsler, sengeposter etc. Det er godt fordelt så du får med deg alt du skal. Og selv om du har en gigantisk bok over signaturer du trenger å få underskrevet - frykt ikke den fyller ut seg selv. De aller fleste legene på sykehusene er flinke med studenter også, og tar deg villig med. I pediatri er det først en uke med intensiv kateterundervisning, etterfulgt av 5 uker med praksis med undervisning litt sånn innimellom i små grupper. Det er også en god metode, og underviserne er gode. Her er man også fordelt på ulike poster, et par dager på hver, men man må velge selv når man går på poliklinikker. Det er færre underskrifter man må hente inn i pediatri, men flere journalopptak.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg går kull 12B, og dermed vil du som leser dette ha flere fag enn bare pediatri og obs/gyn disse månedene i Belfast. Vi hadde ei med oss fra kull 13A, og det var ganske tungt for henne å måtte forholde seg til genetikk, revmatologi og barnepsykiatri i tillegg til disse fagene. Dette siden vi ikke får noe undervisning i det her, og dagene kan være svært lange og travle. Vi to fra kull 12B var ganske sjokkert over arbeidsmengden hun fra kull 13A var forventet å komme igjennom, og vi har diskutert om det muligens ikke er forsvarlig å sende studenter til Belfast i fremtiden uten å gjøre noen justeringer i timeplanen. Men det overlater vi til administrasjonen ved UiB å ta hånd om.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si jeg har hatt et stort faglig utbytte av å dra til Queen's og Belfast. Språket med den nord-irske dialekten kan være litt vanskelig å forstå i begynnelsen (de snakker fort!), men det går seg ganske raskt til.

Universitetsområdet og byen

Belfast er en flott by, men masse å se!! Byen ble jo faktisk i høst kåret til stedet å reise til i 2018 av Lonely Planet. Titanic-museet, historien (the troubles), store flotte bygg, pub-kulturen, nordkysten med Giants Causeway, Carrick a Rede, Dark Hedges og fantastisk natur, Game of Thrones (enda et forberedelsestips: se Game of Thrones før du kommer!), Crumlin Road Prison, St. George's Market +++

Bustad

Se det jeg skrev om forberedelser. Jeg bodde i Holywood, som er et lite tettsted litt utenfor Belfast sentrum, og måtte ta tog inn hver dag. Men det gikk veldig fint.

Sosialt miljø

Som det ofte er, har det vært lettest å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Først de andre medisinstudentene (fra Spania og Tyskland), og deretter fra andre steder. Våre medstudenter på medisin var også veldig hyggelige og tok oss godt imot, men vi var ikke så mye med dem på fritiden. Det kan være et tips å bli med på noe av det som arrangeres av Queens for alle internasjonale studenter i begynnelsen av semesteret. Jeg fikk en del venner der, noe jeg satte stor pris på. I tillegg meldte jeg meg inn i et kor og var litt med i en kirke der jeg fikk venner. Folk i Belfast er utrolig varme, hyggelige og hjelpsomme, mer enn i Norge :)

Medisinstudiet - Vår 2017 - University of Belfast

Medisinstudiet - Vår 2017 - University of Belfast

16.01.2017 - 16.04.2017

Førebuingar/praktiske tips

Utvekslingsperioden varer i ca. 12-13 uker. De første 6 ukene, hadde vi undervisning i gynekologi etterfulgt av pediatri de siste 6 ukene. Jeg hadde utplassering på to forskjellige sykehus i gynekologi og pediatri. Ett av sykehusene, Royal Victoria Hospital ligger i gangavstand fra sentrum og var lett tilgjengelig ved hjelp av offentlig transport. Det andre sykehuset, Ulster Hospital ligger en 40-minutters busstur unna fra sentrum. Jeg fikk beskjed om hvilket sykehus jeg var utplassert ved i god tid slik at jeg hadde nok tid til å planlegge reisen til sykehuset.
I motsetning til Bergen, er kleskoden på sykehusene i Belfast ganske annerledes. Leger og studenter i Belfast bruker ikke hvite scrubs eller legefrakk i avdelingene. De må ikle seg penere bukser, skjorter eller cardigans og finsko. Joggesko er ikke tillatt. Dette er det lurt å være forberedt på.
En annen viktig ting å nevne er at vårsemesteret for ERASMUS medisinerstudenter begynner tidligere (midten av januar) i forhold til de andre studentene som begynner i slutten av januar. Dette er særlig viktig hvis du velger å bo i ett av universitetets studentboliger, for eks. Queens Elms. Da får du ikke tildelt et rom før i slutten av januar. Men hvis du finner et sted i det private boligmarkedet er ikke dette et problem.
Varigheten av utvekslingsavtalen er 3 mnd., som er kortere sammenlignet med semesteret for de andre studentene. Dermed, hvis man til slutt bestemmer seg for å bo på Elms, så må man regne med å betale husleie for hele semestret. I mitt tilfelle, bodde jeg på Elms og endte opp med å betale ekstra husleie i 6-7 uker.

Undervisningsformer

Undervisningsmetoder ved QUB er veldig ulikt i forhold til det vi har i Bergen. De legger stor vekt på de praktiske ferdighetene i tillegg til bedside undervisning. Når det gjelder forelesninger, forventes det av studenter å gå gjennom de på egen hånd. Video- og lydopptak av alle forelesninger er tilgengelig på nettet. Man får tilgang til disse etter semesterstart. I tillegg til dette, er det undervisning hver uke i noen utvalgte temaer holdt av overlegene ved de respektive sykehusene. Gynekologi praksis begynte med en dag av kjerneundervisning etterfulgt av sykehus-utplassering fra dag 2. Vi fikk også en tjenestebok, som vi måtte få signert hver dag for tilstedeværelse og mange forskjellige kurs og tjenester.
I pediatri, hadde vi en uke med forelesninger og 5 ukers utplassering.

Det er bare 1-2 studenter på avdelingen på et gitt tidspunkt, og man har derfor en stor mulighet til å lære mye. Det er mye bedside undervisning der studentene oppfordres til å stille spørsmål. For å bestå begge fagene, må man levere en ferdig signert tjenestebok i tillegg til å framføre en sykehistorie til en overlege ved slutten av hver modul. Det er ingen grunn for bekymring, dette er enklere enn det høres ut.

Vurdering av emnetilbodet

Min personlige erfaring var at begge fagene hadde et veldig høyt nivå og kvalitet av undervisning. Online tilgang til alle forelesninger var en stor fordel. Siden mestparten av tiden ble tilbrakt på avdelingene, fikk jeg mye førstehånds erfaring i de praktiske aspektene av de to fagene.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningsspråket er Engelsk. Så dette er ikke et problem for de fleste studentene fra Norge. Men det kan ta litt tid før man blir kjent med den Nord-irske aksenten eller de forskjellige dialektene fra Belfast og omkringliggende områder.

Universitetsområdet og byen

Universitetets bygninger er spredt rundt i byen. Det som er bra er at aller de fleste stedene i Belfast ligger i gangavstand. Royal Victoria hospital og Belfast City Hospital (de to hovedsykehusene i byen) ligger også i gangavstand. Det er også en gratis buss for studenter og ansatte for å pendle mellom disse to sykehusene. Universitets hovedbygning og bibliotek ligger i nærheten av hverandre.

Bustad

Jeg har nevnt noen detaljer angående bosted under praktiske tips. Jeg vil personlig anbefale deg å bo privat da du vil spare penger på den måten. Men å bo på universitets studentbolig har sine fordeler i at den er trygt og enkelt å fikse. Søk i god tid og du er garantert et rom på Elms.

Sosialt miljø

ERASMUS er kjent for å være en veldig sosial periode. Så dette trenger du ikke å bekymre deg for. Bare møt opp på alle de forskjellige ERASMUS arrangementer i starten av semestret.

Medisinstudiet - Vår 2017 - University of Belfast

Medisinstudiet - Vår 2017 - University of Belfast

16.01.2017 - 16.04.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det første jeg kommer på som jeg skulle ønske at jeg visste før jeg dro, er at man ikke bruker hvite uniformer på sykehusene i Belfast. Her er kleskoden "smart casual" som betyr pensko, forbud mot dongeribukser, og generelt at man går fint kledd. I operasjon bruker man selvfølgelig scrubs. Så det vil være lurt å pakke med litt mer klær enn man kanskje først tenkte, og også rett type klær. Man får heller ikke lov til å bruke sneakers/joggesko på sykehusene. Overlegene er nok ekstra snille og forståelsesfulle ovenfor oss som ikke er derfra.
Nå vet jeg ikke hvordan det er når det gjelder for høstsemesteret, men iallefall for oss som reiste i vårsemesteret kom vi fram og begynte skolen en liten uke før resten av universitetet. Dette innebar at vi heller ikke fikk studenthyblene tilgjengelig i starten. Vi fikk heldigvis ordnet midlertidig bolig på sykehuset, men dette vil det være lurt å ha avklart gjerne før man reiser ned / evt. bestemme seg for privat bolig istedenfor studenthybel.

Undervisningsformer

Undervisningstilbudet er ganske ulikt det jeg var vant til med her hjemme. I obstetrikk/gynekologi som var det emnet jeg hadde først, hadde vi en dag med forelesninger, før vi allerede dag to var utplassert på sykehus og ble bedt om å ta opp sykehistorier for å framføre for de andre studentene, pasienten selv og overlegen. Tror dette varierer litt fra hvilket sykehus man er utplassert på, men det var utrolig lærerikt. Man var bare 1-2 studenter på hver avdeling, noe som betyr at man virkelig får gjøre mye om man bare viser interesse for det! Min gruppe hadde 1 gang i uken forelesning med en overlege om relevante emner, og en gang i uken framføring av pasienter for samme overlege. Men 99% av tiden gikk med til praktisk arbeid på avdelingene. I pediatri var det noe annerledes, ved at vi hadde en hel uke først med forelesninger, før vi hadde 5 uker med bare utplassering på avdelingene. Jeg syntes opplegget var supert, og med tanke på at vi her snakker om tjenestebok og ikke tjenestekort, trenger man virkelig litt ekstra tid på avdelingene for å komme igjennom alt. Istedet for ett hovedsykehus slik man har det i Bergen med HUS, var det flere like store sykehus rundt omkring i Belfast. Jeg hadde obs/gyn ved Ulster Hospital, der Maternity Ward var veldig ny og fin, men det tok ca 30 min med buss fra sentrum for å komme seg dit. Pediatri hadde jeg ved Royal Belfast Hospital for Sick Children, som det tok ca. 40 minutter å gå til fra Elms Village.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syntes emnetilbudet var utrolig bra, og skulle gjerne ønske vår studiehverdag her, var litt mer lik den jeg opplevde i Belfast. Når man ikke hadde så mange forelesninger, fikk man sett mange flere pasienter og gjort mye mer praktisk, samtidig som man fikk mye mer motivasjon til å lese og forberede seg til skolehverdagene. Det er stor vekt på en praktisk skolehverdag, og mye pasientinteraksjon. Når man går visitter med overlegene må man være forberedt på å bli spurt direkte om pasienten etc, men dette blir man fort vant til og de er som oftest svært hyggelige og forståelsesfulle.

Fagleg utbyte og språk

Alle overlegene og foreleserne jeg møtte, var veldig hyggelige og flinke. Selv om det er lagt opp til svært få forelesninger, lærer man mye av den vanlige hverdagen på avdelingene, og sykepleierne var som oftest svært hjelpsomme!
Språket er engelsk, så et veldig stort utbytte er det kanskje ikke her ettersom de fleste i Norge er veldig flinke på engelsk fra før. Men det er veldig greit å få praktisert det hver dag likevel, og medisinsk engelsk er noe annerledes enn den engelsken man gjerne er vant til fra ungdomsskole/VGS. Møter man pasienter som kommer et stykke fra Belfast kan man oppleve at dialekten er litt vanskelig, men dette skjedde ikke ofte.

Universitetsområdet og byen

Hovedcampuset til universitet er utrolig fint, og ligger midt mellom sentrum av Belfast og Elm´s Village. Som medisinstudent tilbringer man all tid på det sykehuset man blir utplassert til, med unntak av 2 dager i obstetrikk/gynekologi hvor man har undervisning ikke langt fra hpvedcampus. Byen er koselig, og lett å bli kjent med, og det aller meste er lett tilgjengelig.

Bustad

Jeg bodde i studentbolig Elm´s Village. Hybelen var veldig fin og grei, og jeg delte kjøkken med 11 andre. Dessverre var ikke alle i min etasje like flinke til å vaske etter seg, så jeg endte ofte opp med å ordne middag med noen andre studenter jeg ble kjent med i et annet hus. Jeg er veldig fornøyd med at jeg bodde der jeg bodde, men tror jeg både kunne spart penger og kommet meg nærmere sykehusene om jeg hadde funnet privat bolig. I tillegg er det gjerne met 1. års studenter som bor i studenthyblene, med unntak av internasjonale studenter, og de aller fleste av medisinstudentene bodde privat eller hjemme hos foreldrene sine ennå.

Sosialt miljø

I hvert emne var vi en gruppe på 5-10 medisinstudenter på ett sykehus, og man ble iløpet av oppholdet godt kjent med sin gruppe. Alle jeg møtte var svært hjelpsomme, inkluderende og hyggelige, men det var likevel ikke fullt så enkelt å komme innpå de andre medisinstudentene. Dette kan ha hatt litt med det at de har en stor eksamen å forberede seg til nå etter vårsemesteret, pluss at de fleste bor privat eller hjemme. I tillegg blir de plassert rundt om kring i hele landet, så andelen av medisinstudenter som blir i sentrumsområdet er ikke så alt for stort.
Miljøet blant de internasjonale studentene var utrolig bra, og flere ganger i uken ble det tatt initiativ til å finne på ulike ting. Studentorganisasjonen arrangerer også turer flere ganger i måneden som man kan melde seg på.
Skulle det være noe du lurer på, må du gjerne ta kontakt! :)

Informasjon