Universiteit van Amsterdam og Institutt for fremmedspråk (ERASMUS+)
- LandNederland
- ByAmsterdam
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Avtalen gjeld for alle studentar på bachelor- og masterprogramma i framandspråk, og andre studentar som ønskjer å ta emne innan framandspråklege disiplinar. Studentar skal ha avlagt minst 60 studiepoeng før avreise. Du må også ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i den perioden du er på utveksling.
Studentar på bachelor- og masterprogramma i framandspråk vert prioriterte i fall det er fleire søkjarar enn plassar.
Når i studiet kan eg reise
Bachelor i framandspråk: best eigna for utveksling er dei siste fire semestra i studiet.
Studentar på andre program: sjekk med ditt studieprogram i kva semester du kan ta frie studiepoeng.
Språk
Undervisningsspråka ved universitetet er nederlandsk og engelsk.
Kva emne kan eg ta
Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Det er ein føresetnad at kursa du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB. Dersom du skal ta deler av spesialiseringa i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.
Masterstudentar: Dersom du skal ta emne i kursdelen av mastergraden din, må du finne emne som kan godkjennast som tilsvarande eller som erstatning for emne i kursdelen av mastergraden.
Denne avtalen er anbefalt for studentar i norrøn filologi og nordisk litteratur
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Universiteit van Amsterdam blei etablert i 1632, og er eit av dei største universiteta i Nederland, med rundt 30 000 studentar. Universitetet har eit breitt fagtilbod som dekker alle dei klassiske universitetsdisiplinane. Fire av campusane ligg i sentrum, medan fakulteta for naturvitskap, medisin og odontologi er plasserte litt utanfor bykjernen.
Amsterdam har omlag 800 000 innbyggarar og er hovudstaden i Nederland. Byen ligg ved breiddene av elvene Amstel og Schinkel, og er kjend for det karakteristiske kanalsystemet som går på kryss og tvers inne i bykjernen. Den enklaste måten å ta seg rundt på i byen er ved hjelp av sykkel, eller til fots.
Bustad
Universitetet samarbeider med fleire bustadforeiningar i området som kan tilby utvekslingsstudentar bustad for eitt til to semester. Det følgjer informasjon om ordninga saman med opptaksbrevet. Det kan vere vanskeleg å finne bustad på den private marknaden i Amsterdam rundt semesterstart.
MERK: I Nederland har det vore store utfordringar knytta til bustad for utvekslingsstudentar dei siste åra. Universiteta i dei fleste byane melder om stort press på bustadmarknaden, og det er vanskelegare å få bustad gjennom universiteta.
Semesterinndeling
September - januar og februar - juni.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - BA sammenliknende politikk
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Finn bolig! Du må ha bolig før du ankommer, ellers blir den første uken eller måneden både dyr og vanskelig.
Undervisningsformer
Nesten alle fagene tilbys på engelsk og gir mellom 6-12 studiepoeng. Universitetet bruker et blokksystem som i teorien gjør det mulig å ha eksamen tre ganger i løpet av et semester. Mange velger imidlertid fag som går over flere blokker, noe som kan resultere i færre eksamener. Fagene jeg tok, var interessante; ett fulgte en forelesningsmodell, mens to fulgte en seminarmodell. I likhet med UiB forventes det mye egenstudie utenfor undervisningstimene, med relativt få forelesninger eller seminarer per uke.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet innen statsvitenskap var stort, med minst 20 fag å velge mellom. Søknadsprosessen var imidlertid krevende, og jeg måtte søke opptil tre ganger før jeg fikk alle fagene jeg ønsket. Man må dessverre forvente at man ikke får akkurat de fagene man vil ha, siden prosessen er så kronglete og det er mange søkere.
Fagleg utbyte og språk
Fagene var relativt gode, men litt mer krevende enn i Bergen. Blokksystemet medførte også flere intensive perioder med lesing enn hva jeg opplevde i Bergen. Som sagt er nesten alle fag innen statsvitenskap på engelsk, og mange av dem er svært interessante og spesifikke. Det finnes mange fag her som vi ikke har hjemme.
Ingen forventer at man lærer nederlandsk, og jeg ga opp ganske fort. Nederlenderne snakker best engelsk i verden utenom de engelsktalende landene, så det er ingen problem å reise rundt uten å kunne nederlandsk. Nederlandsk er kanskje intuitivt å forstå, så om man er interessert, ville jeg tro det er et av de enkleste språkene å lære for nordmenn.
Universitetsområdet og byen
Som mange vet, er Amsterdam en perle. Byen er vakker, sjarmerende, multikulturell og vennlig. Universitetet ligger sentralt, ved en kanal, og er veldig lett å komme til med t-banen, men i denne byen må man ha sykkel! Det finnes ingen by som er enklere å sykle i, selv om sykkeltrafikken kan bli litt hektisk noen ganger, og man kan oppleve sykkelkø. En sykkel er enkel å skaffe – lei en sykkel fra Swapfiets for rundt 20 euro i måneden. Offentlig transport er ganske dyrt, og det finnes ingen form for månedskort.
Universitetsbygningen for statsvitenskapsstudenter er moderne og godt organisert, selv om den kanskje ikke er like sjarmerende som mange av de gamle eller kjente universitetene sørpå. Den er imidlertid fint integrert i bybildet.
Bustad
Å finne bolig i Amsterdam er veldig vanskelig! Boligmarkedet er under ekstremt press. Søk bolig gjennom UvA og håp på at du får det. UvA sier rett ut at om man ikke har skaffet bolig før man ankommer burde man avbryte utvekslingsoppholdet. Noen velger også å bo i Utrecht, ca 30 min med regionaltog unna Amsterdam. Jeg var heldig siden jeg fikk bolig gjennom UvA, den var fin men litt dyr. Man velger på søknadsskjema hvor mye man kan betale og dette blir som regel tatt i betraktning av UvA.
Sosialt miljø
Skolen er stor det er derfor veldig mange utvekslingselever. Nederlendere er litt som nordmenn, ganske reservert og holder til seg selv. Siden universitetet er så internasjonalt er mer eller mindre alt på engelsk, jeg hadde ofte timer med kun en håndfull nederlendere mens mange var utlendinger som studerte på UvA, samt en utvekslings elever. Det sosiale miljøet er relativt bra men mindre kompakt en for eksempel på et mindre eller spesialisert universitet. ESN organiserer mye ting mens UvA organiserer svært lite.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Etter at du er tilbudt plass ved Universitet i Amsterdam sender Universitetet ukentlig informasjon gjennom noe de kaller "Newsletter". Ikke alt er like relevant, men her blir det delt mye nyttig informasjon om fadderuken, livet på universitet og ting som er greit å få med seg før man reiser ned til Amsterdam. Denne er grei å følge med på.
Når man kommer ned til Amsterdam er det mye som må huskes på en gang, og det kan være greit å ha en oversikt over ting som må fikses. Dette er blant annet:
1. Student registration. Dette kan gjøres på flere lokasjoner, og det er enkelt å søke opp den som er nærmest deg. Du trenger ikke å bestille time på forhånd, men det er viktig at du har med pass, proof of enrollment til universitet og utskrift av en gyldig husleieavtale som bekrefter hvor lenge du skal oppholde deg i Nederland.
2. Sykkel. De fleste leier en sykkel gjennom Swapfielts. Da betaler man et månedlig beløp, og dersom noe skulle gå galt med sykkelen kan du bytte den inn for en ny. Dette er veldig greit når man skal bo i Nederland i en kortere periode.
3. Bestille skolekort. Dette kortet trenger du får å komme inn på de ulike bibliotekene som ligger rundt om i byen. Dette får man informasjon om på mail.
4. Meld deg inn i ulike grupper på WhatsApp, eller følg ulike brukere på instagram eller Facebook som oppdatere om ulike arrangementer i Amsterdam. Da går du aldri glipp av ting!
Undervisningsformer
Undervisningen er hovedsaklig forelesninger og seminarer. Da man som utvekslingsstudent tar valgfag er det mindre klasser, og professorene ønsker at studentene er aktive. I forkant av undervisningen er det forventet at studentene er forberedt, og foreleserne legger ofte til grunn at studentene har lest det som er oppgitt.
I de fagene som har seminarer, får man i forkant oppgaver som vil gjennomgås i plenum. Disse kan kreve noe arbeid, men gir mye læringsutbytte om man stiller forberedt og deltar i seminaret.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er i utgangspunktet bra, og det er et bredt utvalg av emner å velge mellom. Jeg valgte bare fra listen over allerede forhåndsgodkjente fag, og skulle derfor ønske at jeg satt meg bedre inn i emnetilbudet før jeg reiste ned. [Utvekslingsveilederne presiserer: Husk at du også kan ta emner som ikke allerede er forhåndsgodkjent. Fakultetet må i så fall vurdere hvorvidt også disse kan godkjennes, og vil deretter legge dem til på listen over emner som er forhåndsgodkjente.]
Jeg tok også bare fag på masternivå. Som tredjekullist skulle jeg ønske at jeg også søkte om forhåndsgodkjenning av enkelte av bacheloremner, da det også er mange spennende fag å velge mellom på bachelornivå. Nivået på disse er også noe enklere.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet ved Universitetet i Amsterdam har vært veldig bra, men det har krevd mer arbeid enn jeg forventet. Det tok tid å tilpasse meg arbeids- og eksamensmetodene ved universitetet, noe som gjorde den første delen av semesteret utfordrende. Men etterhvert som man kommer inn i skolesystemet, og det å studere på engelsk, blir det mye mer overkommelig.
Selv om arbeidsmengden var større enn forventet, vil jeg fortsatt si at det er mindre arbeid enn ved UiB. Det er derfor fortsatt god tid til å oppleve alt det fantastiske Amsterdam har å by på.
Universitetsområdet og byen
Amsterdam er en veldig sjarmerende by, og det er alltid noe som skjer. For å holde seg oppdatert på ulike arrangementer som skjer i byen vil jeg anbefale å følge instagrambrukere som @welike.amsterdam. Her deles ulike festivaler, fine cafeer å prøve ut eller bare nye områder i byen. Det er også mulig å bli med i ulike Facebook sider for å holde seg oppdatert.
Fakultet ligger nærmer sentrumskjernen, og det er enkelt å komme seg hit. Om man ønsker å lese andre steder enn fakultet har også universitet andre biblioteker som ligger enda nærmere sentrum.
Bustad
Det er svært vanskelig å få tak i bolig i Amsterdam sentrum via det private markedet. Vi var så heldig at vi fikk studentbolig via universitet. Da fikk vi bo super sentralt, uten at dette ble for dyrt. Jeg anbefaler derfor å holde seg oppdatert på mailer fra universitetet, slik at man får meg seg eventuelle frister for å søke om studentbolig.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er bra, og om man er litt frempå et det lett å bli kjent med andre. Dersom man får tildelt bolig gjennom universitet vil man bo tett på andre utvekslingsstudenter, og det er alltid noe som skjer.
Haust 2023 - Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 02.02.2024Førebuingar/praktiske tips
*Dette er en rapport fra en student som utvekslet som del av 5. studieår.*
Det viktigste er å sette seg inn i frister for å søke studentbolig i Amsterdam og å melde seg opp i fag. Dette vil du få mail om fra UvA når de har godkjent søknaden fra UiB. Jeg måtte purre en del underveis for å få tilsendt e-post der man kan søke om bolig, men de var alltid raske til å svare på henvendelser. Jeg søkte om studentbolig i slutten av mai, og fikk beskjed om at jeg hadde fått tildelt bolig i slutten av juni. Jeg skriver litt mer utfyllende om bolig under.
Som noen har nevnt tidligere må man sende bekreftelse fra UiB på at man har tatt NIRI og derfor kan fritas fra Intro-fagene som vanligvis er obligatorisk for utvekslingsstudenter. Disse vil ikke bli godkjent som valgfag fra UiB, så de er ikke noe vits å ta. Man må også sende kopi av vitnemål fra videregående med karakter i engelsk for å bli fritatt fra å ta språktest.
Før man begynner må man også registrere seg til fag, og det vil man få informasjon om fra UvA. Liste over fag som er tilgjengelige for utvekslingsstudenter det aktuelle semesteret ligger tilgjengelig på UvA sine sider. De fleste av disse er allerede på listen over forhåndsgodkjente fag i MittUiB, men det kan være greit å sjekke opp i. Jeg meldte meg først opp i flere fag enn nødvendig, slik at jeg kunne melde meg av i tilfelle er av fagene viste seg å være spesielt tidkrevende eller ha kolliderende eksamensdatoer.
Jeg deltok på Erasmus Student Network (ESN) sin fadderuke uken før skolestart, men det er ikke nødvendig å være med på etter min mening. Fadderuken er for alle som er utvekslingsstudenter ved UvA, og de fleste var bachelorstudenter på helt andre studier. Jeg opplevde at det var mye lettere å treffe venner på Intro-arrangementet første dagen på UvA Law school, hvor vi møtte de andre utvekslingsstudentene på jussen.
Undervisningsformer
Undervisningen er hovedsakelig delt opp i forelesninger og seminarer. Det lages gode oversikter over temaer for hver uke, slik at man kan sette seg inn i hva som vil bli gjennomgått. Det forventes at man stiller forberedt til seminar, så det kan være lurt å skumme gjennom artiklene for å ha en formening i tilfelle man blir spurt om å dele noen tanker. I seminar kan man bli "cold-called" av læreren, noe som kan være ubehagelig hvis man ikke er forberedt.
Det er litt ulikt mellom fagene hvor mye som er obligatorisk, men det kan man finne informasjon om i oversikten på UvA sin nettside. I oversikten kan man også se om vurderingsformen er eksamen eller oppgaveinnlevering osv.
Enkelte av fagene har innleveringer underveis, enten som en del av karakteren eller valgfritt for å få tilbakemelding. I noen tilfeller gis det også plusspoeng hvis man gjør innleveringer, så det kan være greit å sette seg inn i.
Vurdering av emnetilbodet
UvA er en god skole med et relativt stort utvalg av fag man kan velge mellom. Inntrykket mitt er at det er mulig å etterregistrere seg til fag helt i begynnelsen av semesteret, men det kan komme an på hvor behjelpelige de er på kontoret på skolen.
Høstsemesteret er delt opp i tre blokker, der blokk 1 og 2 er før jul, og blokk 3 er etter. Jeg ønsket å være ferdig til jul, og det gikk helt fint å ta alle fagene i de to første blokkene.
Det forventes en del innsats av studentene, og jeg vil anbefale å gå i forelesninger og seminar for å få et inntrykk av hva som forventes og for at det ikke skal bli for mye å ta igjen før eksamen. I de fleste fag gis det en leseliste hver uke, og eksamenene handler mye om innholdet i de forskjellige artiklene. Det gjøres ikke noen forskjell på utvekslingsstudenter og andre studenter.
Et tips til fag er å ta Legal English, som går over de to første blokkene i høstsemesteret. Faget har ett seminar i uken med obligatorisk oppmøte, men ellers ingen formell vurdering og det gis ikke karakter i faget.
Fagleg utbyte og språk
Utvekslingsoppholdet gir veldig god trening i engelsk. All undervisning er på engelsk og det er få nordmenn så man sosialiserer også på engelsk. Det er ikke nødvendig å kunne noe nederlandsk da Amsterdam er en veldig internasjonal by og nederlendere generelt er veldig flinke i engelsk.
Det faglige utbyttet er bra hvis man følger det opplegget som professorene gir og deltar aktivt i seminar.
Universitetsområdet og byen
Amsterdam er en kul by med utallige koselige cafeer, barer og restauranter. Sentrum er relativt lite, og det er lett å bli kjent. Det anbefales veldig å leie sykkel slik at man kommer seg enkelt rundt og blir kjent tidlig. De fleste leier gjennom Swapfiets, og dette fungerer veldig greit.
Fakultet ligger sentralt og fint ved kanalene. Hvis man bor et stykke fra skolen bør man kjøpe en regnponcho, eller vurdere kollektivt når det regner. Været skifter veldig raskt, og kan minne om Bergen med mye regn og vind til tider.
Amsterdam ligger sentralt i Europa, og det anbefales å benytte seg av de gode togforbindelsene. Om sommeren kan man ta tog til stranden, og hvis man liker å sykle er det også veldig hyggelig å sykle litt ut fra byen til småbyer som ligger rundt Amsterdam.
Bustad
Dette skrev jeg litt om innledningsvis, da bolig er noe man bør ta tak i med en gang man får mail fra UvA. Det er lett å bli utålmodig i prosessen med å søke studentbolig ettersom det kan ta litt tid, men man må bare følge opp med UvA og absolutt ikke gå glipp av noen frist her.
Det er vanskelig å vite hvor mange som får tildelt studentbolig av de som søker, men inntrykket var at de setter av en del til utvekslingsstudenter, og at de fleste derfor fikk tilbud om bolig. Som det står i tidligere studentrapporter er det viktig å følge godt med i tiden etter man har søkt, fordi man må raskt inn og formelt akseptere boligen du får tilbud om. Jeg var heldig og fikk tilbud rett ved skolen, men det er også en del av studentboligene som ligger et stykke utenfor sentrum. Jeg er usikker på om det er mulig å takke nei til en bolig og velge en annen.
Som det står i tidligere studentrapporter er det veldig vanskelig å finne bolig privat i Amsterdam, og det virker helt ærlig som litt bortkastet tid å se mye på dette parallelt med at man søker studentbolig, med mindre man finner noe via bekjente. Inntrykket er at det er en del svindel og veldig dyrt hvis man skulle være så heldig å finne noe på egenhånd.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er bra, og det er lett å møte andre utvekslingsstudenter på skolen. Som alle andre steder er det lurt å være på i starten og si ja til det meste. Hvis man liker å løpe kan gruppen Midnight Runners Amsterdam anbefales.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 02.02.2024Førebuingar/praktiske tips
VIKTIG: SE PUNKTET OM BOLIG
Start tidlig med å se på fagene. Jeg vil anbefale å se på den listen på mitt UIB med fag som allerede er forhåndsgodkjente. Merk at noen av fagene som tilbys kun er tilgjengelig for tar en av LL.M.-ene som tilbys. Skal man ta fag EU-rettslige fag må man også etter UvAs regelverk delta i et innledende kurs. Dette kurset overlapper for mye med NIRI/Rettsstaten, og kan derfor ikke godkjennes som en del av masteren. Det man må gjøre, er å bevise forhåndskunnskap i EU-rettslige emner ved å be fakultetet gi deg en bekreftelse på godkjent NIR/Rettsstaten, som så leveres til inntakskontoret til UvA. Dette er viktig, for det innledende kurset er obligatorisk med mindre man har fritak.
Husk også å få bekreftelse på engelskkunnskaper. UvA og UIB har en avtale som gjør at 4 eller bedre i engelsk fra videregående tilfredsstiller kravet. Husk derfor å be om vitnemål på engelsk av din VGS. Har man 3 eller lavere fra VGS, krever UvA en egen språktest.
Sørg også for å velge fag som ikke krasjer med hverandre. Dette gjelder også eksamensdatoer. Særlig dersom man velger kurs som tilhører forskjellige LL.M.-er. Selv hadde jeg to eksamener samme dag, og ble derfor nødt til å ta gjentaket i slutten av semesteret (månedsskiftet januar/februar). Fakultetet på UvA er svært behjelpelige på e-post.
Undervisningsformer
Undervisningsformen består av forelesninger og seminarer med ca. 30 studenter. Enkelte av kursene har mindre oppgaver man leverer underveis. Disse er frivillige, men enkelte av oppgavene inngår som en del av vurderingsgrunnlaget i faget. Jeg vil oppfordre alle til å gjøre også de frivillige oppgavene. Først og fremst på grunn av læringsutbytte, men også fordi flere av kursene tilbyr 0.5 bonus på karakteren dersom du gjør dette.
Vurdering av emnetilbodet
Det faglige tilbudet er svært godt. Kursansvarlige er engasjerte og kunnskapsrike, og gjør i tillegg hyppig bruk av gjesteforelesere som er eksperter på konkrete emner. Foreleserne forventer en del aktivitet fra studentene, også i forelesninger, men primært i seminarene.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte er godt. Dersom man skal bestå i Nederland, må man, iallfall, få karakteren 5,5 (av 10). Dette tilsvarer, slik jeg har forstått det, ca. lav C eller C etter norsk standard. Å fullføre all lesingen er absolutt en del arbeid, men slett ikke noe man ikke skal kunne klare.
All undervisning foregår på engelsk, iallfall i de fagene jeg tok. Jeg har absolutt fått større forståelse for juridisk engelsk under oppholdet mitt.
Universitetsområdet og byen
Amsterdam er en veldig kul by, med masse kulturtilbud. Samtidig er ikke byen voldsomt stor, så den kal lett utforskes på sykkel. Selv leide jeg sykkel gjennom SwapFiets. Det finnes også andre lignende abonnementstjenester. Vil du kjøpe sykkel, må du være klar over at det er veldig mange stjålne sykler i omløp. Pass derfor på hvem du kjøper av, og lås for guds skyld din egen. Sykkel er den klart beste måten å komme seg rundt på. Kollektiv transport fungerer fint, men er veldig dyrt.
Universitetsområdet er veldig fint. Moderne innredet, men kapasiteten på lesesalene er ganske begrenset. Det gjelder å stå opp om morgen om man vil ha plass. Det var også en rekke laptop-tyverier mens jeg var her nede, så vær obs på dette.
Bustad
Å skaffe seg bolig i Nederland generelt, og i Amsterdam spesielt, er SVÆRT VANSKELIG. Det er rett og slett krise i boligmarkedet. Det finnes en rekke organisasjoner som hadde, da jeg reiste, bolig til ca. halvparten av utvekslingsstudentene. Disse deles ut gjennom et lotteri sommeren før semesterstart, dersom du skal på utveksling høstsemesteret. Det er overhode ikke sikkert at jeg hadde klart å skaffe meg bolig om det ikke var for at jeg vant dette lotteriet. Boligmarkedet er faktisk så presset at jeg neppe ville ha søkt meg til Amsterdam om jeg skulle på utveksling en gang til. Utveksling er en kjempekul mulighet, som går i vasken om man ikke får en bolig.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig godt. ERASMUS har en egen "fadderuke", som veldig mange utvekslingsstudenter velger å delta i. De har også arrangementer utover semesteret. Jeg bodde i tillegg i et bygg med kun utvekslingsstudenter, og det meste av min sosiale aktivitet skjedde her.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
04.09.2023 - 02.02.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av en student som utvekslet som del av 5. studieår i studieordningen av 2003*
Start tidlig med å notere deg frister for å søke studentbolig samt å velge fag. Mitt inntrykk er at dette i stor grad var basert på første mann til mølla-prinsippet. Se for øvrig eget punkt om disse to momentene.
UvA krever i utgangspunktet engelsktest for å dokumentere nivået, men dette slipper du unna ved å sende inn vitnemål fra videregående med karakter 4 eller høyere i engelsk til koordinatorene ved UvA. Selve vitnemålet kan du sende inn på norsk.
Et annet praktisk tips er å be om en skriftlig redegjørelse fra UiB om hva faget NIRI/Rettsstaten går ut på, slik at man slipper å ta innledende kurs (som i utgangspunktet er obligatoriske) i internasjonal rett og EU-rett. Disse innledende kursene overlapper i stor grad med NIRI/Rettsstaten, slik at de ikke vil bli godkjent som valgfag.
Undervisningsformer
De fleste fag består av en kombinasjon av seminarer og forelesninger. Oppmøte er obligatorisk i noen fag, men er stort sett frivillig. Jeg vil anbefale å delta i undervisningen på fagene som har skoleeksamen som eksamensform, da undervisningen i stor grad oppsummerer pensum og gir et godt inntrykk av hva som vil komme på eksamen. I de fleste fagene med skoleeksamen kan man levere en innlevering i tillegg som gir 0,5 eller 0,25 bonus-poeng til karakteren. Dette er frivillig, men jeg opplevde det som en nyttig øvelse før eksamen.
Vurdering av emnetilbodet
UvA har et bredt emnetilbud med varierende vanskelighetsgrad. Fagene er 6 credits (/studiepoeng) hver, slik at man må velge fem fag for å få 30 poeng. Alle fag for utvekslingsstudenter er på engelsk, ettersom det er LLM-valgfag. Semesteret ved UvA består av tre blokker, men jeg valgte kun fag fra de to første blokkene slik at jeg ikke trengte å komme tilbake for eksamener etter jul. Videre valgte jeg en kombinasjon av fag med innleveringer og eksamener som vurderingsform, slik at arbeidsmengden ble jevnt fordelt utover semesteret og ingen eksamener havnet på samme dag. Nedenfor går jeg gjennom fagene jeg hadde, og hvordan jeg opplevde disse. Alle fagene jeg lister opp er på nåværende tidspunkt forhåndsgodkjent av UiB.
- Det ene faget jeg tok heter Legal English og besto kun av obligatorisk oppmøte 2 timer i uken. Det var altså ingen eksamen eller innleveringer i faget, og "karakteren" var kun bestått/ikke bestått. Faget anbefales på det varmeste for et lite avbrekk, slik at man har mer tid til å fokusere på de andre fagene (eller andre ting :) ). Faget går stort sett ut på å forbedre engelsk skriving og ordforråd, undervist av en morsom professor som er utdannet ved Yale.
- Jeg tok også Advanced Private Law in Context som går ut på å diskutere teoretiske/filosofiske tilnærminger til ulike deler av privatretten. Jeg opplevde faget som ganske tørt, og med skoleeksamen uten hjelpemidler som eksamensform, var dette også det vanskeligste faget jeg tok.
- Videre tok jeg Consumer Rights in the Digital Single Market, som er forbrukerrett iht. EU-regelverk. Jeg synes faget var både praktisk og interessant, særlig ettersom det i stor grad sammenfaller med norsk rett. Vurderingsform var to innleveringer, én individuell og én gruppeinnlevering.
- Making Markets Beyond the State var også et spennende fag som tar for seg de store utfordringene ved globale markeder som klima, produksjonsfabrikker i land med få arbeiderrettigheter, AI osv. Vurderingsformen var to individuelle innleveringer, og en presentasjon.
- Human Rights in Private Law tar for seg menneskerettigheter i privatretten. Jeg opplevde faget som veldig interessant, da menneskerettighetsfaget ved UiB i større grad tar for seg MR i offentligrettslige forhold. Eksamensformen var skoleeksamen med åpen bok.
Fagleg utbyte og språk
Samlet sett vil jeg si at mitt faglige og språklige utbytte var godt. Karakterskalaen er 1-10, hvor man må ha 5,5 (C etter norsk karaktersystem) for å bestå. Det er med andre ord en litt høyere terskel for å bestå et fag ved UvA enn i Norge, men mitt inntrykk er at de fleste består dersom man legger inn en viss innsats.
Etter min mening var det lett å finne den perfekte balanse mellom sosialt og faglig utbytte av utvekslingen på UvA. Fagene krever såpass mye at man må sette av litt tid, men langt ifra så mye at man ikke har tid til å bli kjent med byen, kulturen, andre studenter, samt å reise.
Språklig sett er Amsterdam en veldig internasjonal by, og Nederlendere er stort sett veldig flinke i engelsk. Både foreleserne og studentene ved UvA er fra hele verden, slik at alt foregår naturlig på engelsk. Byen tiltrekker seg mange utvekslingsstudenter fra land som USA, Canada og Sør-Afrika, slik at det er lett å få seg engelskspråklige venner. Videre er alltid alt av menyer, museer, treningssentertimer osv. på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Universitetet / Juridisk fakultet er et moderne og flott bygg, som ligger plassert sentralt på østsiden av byen kun en kort sykkeltur unna De Pijp, som er et gøy område med masse koselige cafeer, barer og restauranter. I Amsterdam er det kultur for å sykle til det aller meste, selv om det også finnes gode tilbud med trikk, t-bane og tog. Jeg kjøpte abonnement på Swapfiets, hvor man leier en sykkel på månedsbasis for rundt 20 euro.
Byen er veldig sentrert til å være en storby, noe jeg likte veldig godt. Man rekker godt å bli godt kjent med byen i løpet av et semester. Byens bydeler har alle veldig ulike særpreg, så jeg vil anbefale å ta seg god tid til å bli kjent med alle. Mine favorittbydeler var Jordaan og De Pijp. En aktivitet jeg vil anbefale på det sterkeste er å leie båt og utforske kanalene selv, fremfor å dra på organisert kanaltur med masse turister.
Amsterdam har utrolig mange kule cafeer, restauranter, vinbarer og utesteder. Her er det mye liv og kultur for å dra ut hele uken, i motsetning til i Norge hvor det stort sett er dødt utenom torsdag-lørdag. Prismessig er mat på restauranter litt billigere enn i Norge, mens øl og vin ute ofte ligger på 4-5 euro. Det er derfor langt billigere å dra ut i Amsterdam enn i Norge, selv om Amsterdam generelt er en dyrere by enn resten av Nederland.
Ellers vil jeg anbefale å benytte seg av de gode mulighetene som finnes til å reise rundt med tog/buss til andre byer og land. Selv tok jeg tog til flere byer i Nederland og Belgia på dagstur, samt Berlin på helgetur. Erasmus Amsterdam engasjerer også turer til blant annet oktoberfest i Munchen. Dersom du er der på sommeren vil jeg anbefale å ta toget eller sykle til Zandvoort hvor man kan ligge på sandstrand og bade i saltvann.
Med andre ord har denne byen utrolig mye å by på, og det er etter min mening den perfekte by å dra på utveksling til!
Bustad
Grunnet tidligere studentrapporter om hvor vanskelig det var å finne bolig i Amsterdam, var jeg noe tvilende da jeg søkte utveksling til UvA. Bolig viste seg derimot å være helt uproblematisk for min del, da jeg fikk tildelt studentbolig av UvA. Det er vanskelig å finne bolig utenom dette systemet for bare ett semester, og UvA er flinke til å advare om at studentboliger blir utdelt etter et "lotterisystem". Likevel fikk alle utvekslingsstudenter jeg ble kjent med tildelt bolig via dette systemet. De eneste jeg ble kjent med som opplevde bolig som et problem var studenter som tok hele graden sin i Amsterdam. Jeg mistenker derfor at utvekslingsstudenter har sterk prioritet i "lotterisystemet", og at systemet ikke er så tilfeldig som de gir uttrykk for. Jeg ville derfor ikke vært så bekymret for boligsituasjon, da dette ser ut til å ordne seg for de fleste utvekslingsstudenter.
Når det kommer til å få tildelt studentbolig, er det som nevnt veldig viktig å følge med på alt av frister. Det er en frist for å søke bolig, og etter man har søkt følger en ny frist for å takke ja til det eventuelle tilbudet man har fått. Denne fristen er ofte kun noen timer etter man får tilbudet, så her gjelder det å følge med på mail slik at muligheten til å takke ja ikke løper ut. Dessverre er det slik at man må takke ja til den studentboligen man har fått tildelt og man kan ikke ønske et bytte uten å havne bakerst i køen på "lotterisystemet", og dermed sannsynligvis ikke få tilbud likevel.
Selv var jeg veldig heldig med å få studentbolig i et ganske nytt bygg kun to minutters gange fra fakultetet. Jeg valgte å søke sammen med en venninne fra UiB, slik at vi var sikre på å havne i samme bygg ettersom de ulike studentboligene er spredt over hele byen. Vi fikk tildelt en hybel med kjøkken, spisebord, to senger, bad og klesbod for kun 480 Euro i måneden hver. Dette fungerte helt fint, da vi oppholdt oss lite hjemme utenom å sove. Jeg har inntrykk av at også de andre studentboligene er moderne bygg og fasiliteter, men noen er mindre sentralt plassert.
Sosialt miljø
Jeg opplevde det sosiale miljøet som utrolig bra. Dette tror jeg i stor grad skyldes at Amsterdam er en veldig internasjonal by med mange studenter. Erasmus arrangerer en felles fadderuke for alle utvekslingsstudentene. Dersom du drar på utveksling på master-nivå, kan gjerne opplegget i fadderuken oppleves litt "ungt" ettersom uken er for alle utdanningsnivåer. Erasmus arrangerer også ukentlige fester og utflukter for utvekslingsstudentene. Studentboligene arrangerer også sosiale kvelder et par ganger i løpet av semesteret.
Jeg møtte de fleste som ble mine venner på fakultetets bli-kjent-kveld like før oppstart. Kvelden besto av info med etterfølgende drinks og mingling på fakultetet, og var kun for utvekslingsstudenter på masternivå ved UvA Law. Jeg vil altså på det sterkeste oppfordre til å delta på denne minglekvelden! Utenom dette var det lav terskel for å slå seg ned ved siden av fremmede medstudenter i forelesning eller seminar. Mange er i samme båt og ønsker å få seg venner.
2023
Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap
06.02.2023 - 02.07.2023Førebuingar/praktiske tips
Ville startet å se etter bolig tidlig. Boligsituasjonen i Nederland er ganske vanskelig, se mer om dette nedenfor under "bolig"-delen. Ellers ville jeg startet ganske tidlig med å se på fagene. Som utvekslingselev er man selv ansvarlig for å sette opp fag og for at timeplanen ikke kræsjer og at fagene går opp med hverandre. Dette gjelder også eksamensdatoer. Men utvekslingskoordinatorene fra UvA er veldig hjelpsomme og svarer ganske fort på mail, så man kan få ganske god veiledning på dette.
UvA krever i utgangspunktet at man tar en engelsktest, men bare be UiB om en bekreftelse på engelskferdigheter og send det til utvekslingskordinatorene på UvA så slipper man ta den testen.
Undervisningsformer
For meg bestod undervisningen primært av forelesninger og seminarer. Forelesningene varierte veldig i størrelse, noen ganger minnet de mer om et seminar enn en forelesning. Seminarene minnet mye om storgruppeformatet fra UiB. Syns begge deler fungerte fint, mange flinke og engasjerte forelesere. Ellers har nok mange av de "lokale" studentene et mer personlig forhold til foreleserne enn vi er vant til fra UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er godt. Det er mange fag å velge mellom, bare pass på at de fagene du søker om også er lov for utvekslingsstudenter å ta, det er ikke alltid like tydelig hvilke fag de tillater utvekslingsstudenter i og ikke. Som nevnt veldig flinke og engasjerte forelesere, men de forventer også en del fra studentene. Mye gjesteforelesere fra kule steder, så man merker at det er en godt anerkjent skole og at flere er interessert i å komme dit og snakke med studentene.
Fagleg utbyte og språk
Man får godt faglig utbytte av å dra på utveksling på UvA, men det er absolutt en del jobb. Karaktersystemet er et helt annet enn på UiB og det er en viss terskel for å bestå fagene. Så det kreves absolutt en del innsats med skolearbeidet.
All undervisning foregikk på engelsk, så føler jeg har forbedret min juridiske engelsk i løpet av utvekslingsoppholdet.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig fint. Veldig nytt og moderne, men god kapasitet.
Byen er helt fantastisk, må være en av Europas kuleste byer. Også utrolig kult uteliv. Lei sykkel, gjerne gjennom Swapfiets, det fungerte veldig godt. Sykkel er den klart enkleste og raskeste måten å komme seg fra A til B, så det anbefales på det sterkeste.
Bustad
Det kan være ganske vanskelig å finne bolig i Amsterdam. Alle utvekslingselever får tilbud om å søke om bolig gjennom universitetet, men det er ikke alle som før det. Jeg var heldig og fikk og syns det fungerte veldig fint. Ganske mye billigere enn å leie privat også. Om man skal bo privat ville jeg startet å se etter bolig tidlig.
Sosialt miljø
Veldig godt sosialt miljø! Det er lagt opp til en slags fadderuke for alle Erasmus-studentene i starten av hvert semester som er en god sjanse til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Ellers er det ikke så mye opplegg fra universitetets side når det kommer til det sosiale, men Amsterdam er en kjempekul by, med veldig mye å by på av både folk og aktiviteter, så det er lett å bli kjent med folk.
2022
Haust 2022 - BA i sosialantropologi
15.08.2022 - 31.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Det er ikke så veldig billig i Nederland, sammenlignet med andre europeiske land. Undersøk skikkene de har i landet, prøv å ha en forståelse for hvordan ting fungerer der og sist men ikke minst, så er det alltid lurt å investere i en sykkel når du er der siden alle sykler overalt for det meste.
Undervisningsformer
Undervisningsformene var både fysisk og digitalt. Veldig høy terskel med skoleoppgaver. En av fagene jeg hadde måtte man lese hver uke slik at man kunne bestå quiz prøver hver uke, hvor resultatene på prøvene kunne enten løfte eller dra ned sluttkarakteren din.
Vurdering av emnetilbodet
Karakterskalaene i Nederland er 1-10, hvor alt under 5,5 er stryk. De vurderer både innleveringer og eksamener sammen, samtidig som de også ser på deltagelse i timene før de gir deg en sluttkarakter.
Fagleg utbyte og språk
De snakker overraskende bra engelsk der, så du burde ikke ha noe problem med det. Alle fagene var forståelig, men de setter et høyt krav til hvordan man skal skrive innleveringer/eksamener. Det er viktig at du føler deg trygg på engelsken din nok til at du kan skrive akademiske oppgaver.
Universitetsområdet og byen
Universitets området er spredt utover hele byen, så det er viktig å få styr på hvor du skal ha timene dine veldig tidlig. De ser veldig alvorlig på fravær der borte. Likevel, så skal det ikke være et problem å kunne komme seg fra punkt A til B. Det er også veldig viktig å investere i et OV-reisekort, da dette er kortet man kan ta buss, trikk og tog med for å kunne komme seg rundt i byen.
Bustad
Før avreise er det veldig viktig å ha en oversikt over boligsituasjonen i Nederland. Det er dessverre stor mangel på boliger der nede og dermed veldig veldig høy konkurranse på studentboligene. Du burde melde deg på sider der de deler ut studentboliger, i tillegg til den man søker gjennom universitetet. Jo tidligere du får styr på dette, jo bedre er sjansene dine for å kunne finne deg et sted. PS: du kan også melde deg på facebook grupper hvor mange folk legger ut boliger man kan leie, men det er veldig viktig å være obs på at det også er mange som scammer der.
Sosialt miljø
Amsterdam er veldig sosialt og utrolig fint sted. Veldig mye som skjer der ofte og man kan veldig fort bli distrahert av forskjellige ting så det er viktig å ha en grense for seg selv. Byen er også veldig sentralt internasjonalt, så det gjør jo at mange av verdens største artister har konserter der, noe som er veldig kult.
Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap
22.08.2022 - 23.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Viktigste er å følge de huskelistene og gjøremålene som fakultene og universitetene gir deg. Universitetet i Amsterdam har gode nettsider og de svarer raskt hvis du har spørsmål. Sånn sett er utveksling til UvA veldig greit. Det er tre viktige ting å huske på, bolig, eksamen og obligatoriske fag.
Når det gjelder obligatorsike fag så har UvA to fag som er obligatoriske i visse situasjoner, et hvis du vil studere EU-rett og et hvis du vil studere internasjonal rett. Problemet for oss fra UiB er at dette er fag med samme innhold som NIRI (eller rettsstaten for de nye) og da vil de ikke bli godkjent av UiB. For å slippe må man søke om lov. Be om et skriv fra UiB (fra utvekslings kontakten du får) som bekrefter innholdet i NIRI faget og ber dag unntatt. Lurt å få på plass ettersom de fleste fag UvA tilbyr internasjonale studenter handler om EU-rett og internasjonal rett.
For bolig se under.
Eksamen: Du er ansvarlig for at eksamenene dine ikke clasher. Så sjekk at fagene du får godkjent har ulik eksamensdato og/eller tid. Lett å sjekk på UvAs nettsider.
Undervisningsformer
Stor variasjon og tilsvarende UiB. Hovedformene er forelesning, seminarer og oppgave innleveringer. Nettsidene til skolen har god oversikt over mulige fag. Noen fag har mer obligatorisk enn andre, lurt å sette seg inn i.
De har også litt ulike former for prosjekter og presentasjoner i noen fag. I et av mine lærte vi om lobbyvirksomhet og da var 30% av karakteren en simulering av en av EUs ekspertgrupper hvor man skulle spille en lobbygruppe eller en parlamentsgruppe.
Vurdering av emnetilbodet
Det er en god skole med mye gode fag. Så du har mange valg. Naturligvis mye EU-rett og Internasjonal rett. Til gjengjeld forventes det mye også av oss. Det er helt overkommelig med litt innsats, men det er lurt å være klar over. Noen fag krever mer enn andre, men de fleste har mye å lese og/eller se også uten om de fysiske klassene.
Nivået på foreleserne er høyt. Mange har roller utenfor fakultetet og universitet som de aktivt bruker i undervisningen. En av foreleserne sitter for eksempel i Menneskerettskomiteen og bruker dette i undervisning på ulike måter (Ms. Yvonne DONDERS).
Fagleg utbyte og språk
Som nevnt over. Avhengig av innsatts kan du få mye ut av de ulike fagene.
Det tilbys språkkurs. Tok det ikke selv så kan ikke si så mye der. Ellers så er jo Nederlandsk en god blanding av Tysk, Engelsk og skandinaviske språk så du klarer deg jo greit. Lese går som regel greit, muntlig derimot er vanskelig.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er godt, men det er stengt i helger og etter kl. 20. Ikke noe du tenker særlig over det meste av tiden, men litt iriterende i eksamensperioden.
Byen er utrolig kul. Anbefaler å leie sykkel med en gang. Det gir deg tilgang til hele byen og er egentlig den eneste transportmiddel du trenger. Mye gøy å se. Dra gjerne også utenfor byen.
Bustad
Dette er problematisk. Nederland, og da særlig Amsterdam, har en bolig kris. Det er nesten slik at det ikke står om penger lenger. Din beste, og raskt eneste, mulighet er gjennom skolen. Jeg vet ikke hvordan reglene er når dere søker, men her er det viktig å følge med og sjekke jevnlig. For når jeg skulle søke endret de reglene rett før.
Søknad skjer gjennom skolen og er kun for studenter på første året ved UvA eller er på utveksling. Utvekslingstudenter som skulle være der et halvt år pleide å ha prioritet, men det ble endret i fjor. Det innebærer at du kun har 50% sjanse for å få leilighet/rom også gjennom skolen. Men utenom er det nesten umulig.
Helt ærlig, slik boligsituasjonen er nå er jeg usikker på om jeg ville søkt. Det er en utrolig morsom by, god skole og det sosiale er fantastisk, men boligsituasjonen er helt forferdelig. Og muligheten for at du kaster bort en mulighet er litt for stor. Finn kanskje heller en annen by hvor du i det minste ikke mister sjansen pga. at du ikke får bolig.
Sosialt miljø
Som nevnt utrolig godt. Hvis du havner i en studenbolig er du på god vei. Bli med på alt, prøv nye ting og inviter til ting selv. Det er ikke så mye mer å si. Godt uteliv, alle er søkende etter en gruppe og venner, og alle er intresert i ha det bra.
Vår 2022 - BA i sammenlignende politikk
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Det er veldig vanskelig å få seg bolig i Amsterdam. Jeg vil derfor sterkt anbefale å prøve å få bolig gjennom skolen. Ikke bare er det vanskelig å få bolig, men det er også veldig dyrt på det private markedet. Jeg betalte rundt 450 euro i måneden for min leilighet jeg fikk gjennom skolen, mens det private markedet har priser på rundt 1200-1800 euro i måneden. Hvis du ikke får bolig gjennom skolen er det viktig å starte så fort som mulig med å prøve å finne et sted å bo. Let på facebook og skriv i ulike facebook grupper.
Undervisningsformer
Undervisningsformen på UvA er veldig annerledes enn hva den er på UiB, og minner mer om videregående skole vil jeg si. Det er mye mer oppgaver du må gjøre, og ikke bare en endelig eksamen som teller på karakterene. Du kan få karakterer basert på muntlig aktivitet i timene. Semesteret er også delt i 3 deler, så du har ikke fag gjennom hele semesteret, max i to deler. Når det gjelder vanskelighetsgraden vil jeg si den er lik, om ikke lettere enn på UiB, men kanskje også fordi du får så mange sjangser på å forbedre karakteren din.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes fagene de tilbyr på UvA er veldig spennende og mye flere alternativer enn de har på UiB. De var veldig lærerike og selv etter 2,5 år på UiB lærte jeg kun nye ting mens jeg var på utveksling.
Fagleg utbyte og språk
Det faglig utbytte var veldig bra, som sagt var det veldig interessante fag og en ny måte å lære på. Nederlendere er veldig gode på engelsk og gjennom et halvt år møtte jeg kun på en person i en butikk som ikke kunne engelsk. Det er derfor ikke nødvendig å lære seg nederlandsk. Det er også vanskelig å få seg nederlandske venner siden du så og si kun er rundt andre internationale studenter. Dette gjorde derimot at mitt engelske ordforråd ble mye bedre, og jeg er mye mer komfortabel med å både skrive akademisk på engelsk og prate på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet, spesielt campuset mitt, Roeterseiland, er et nydelig campus med masse steder å studere, spise og henge. Det er veldig moderne og ligger over en kanal som virkelig gir Amsterdam følelsen. Byen er en fantastisk studentby med masse forskjellig ting å gjøre og hyggelige mennesker. Nederlendere er veldig åpne og direkte mennesker som ikke er redd for å prate med fremmede i timene, på bussen og til og med matbutikken. Jeg vil definitivt anbefale å oppleve byen og komme deg ut av Amsterdam og oppleve Nederland. Det er et veldig lite land så det tar kun en time å reise fra Amsterdam til både de store byene Utrecht, Haag og Rotterdam med tog. Jeg vil absolutt anbefale å skaffe seg en sykkel så fort som mulig, siden kollektivtilbudet er ganske dyrt, og for å få månedsbilett trenger man å skaffe seg en bank konto i Nederland. Jeg ønsker derimot at jeg gjorde dette fordi den mest populære matbutikken, Albert Heijn, ikke tar Visa, Mastercard, osv. kun Maestro som du trenger Nederlandsk bank for å få.
Bustad
Jeg bodde i en leilighet jeg fikk gjennom skolen som heter Fraijlemaborg. Jeg vil anbefale dette utrolig mye fordi det var der jeg møtte flertallet av vennene mine. Jeg bodde i et kollektiv, noe jeg også vil anbefale, siden det også er en god måte å bli kjent med folk på.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var det beste jeg noen gang har opplevd, og den første uken du kommer har men en slags fadderuke hvor man blir kjent med masse andre internationale studenter og gjør masse forskjellig morsomme aktiviteter. Jeg vil absolutt anbefale å bli med på dette for å kunne bli kjent med folk.
Vår 2022 - MAHF LÆHR
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Les deg opp! For min del merket jeg at jeg kunne ha lest med bedre opp på hvordan min vertsskole administrer, jeg fant meg selv i å måtte spørre flere om hvordan skolen legger opp eksamen og poengskalaer. Likevel var alle mine seminarledere til stor hjelp, så ikke vær redd for å spørre.
Undervisningsformer
Universitet mitt i Nederland legger ett mye større fokus på skole oppmøte og lekser til hvert seminar for å vite at studenten er forberedt, noe som kan være litt uvant i forhold til opplegget hjemme.
Vurdering av emnetilbodet
For min del kunne tilbudene ha vært bedre ettersom de eneste fagene jeg kunne ta var fag på ett høyere nivå til tross for at jeg ikke hadde noen forkunnskaper i fagene.
Fagleg utbyte og språk
Jeg vil påstå at jeg har lært ekstremt mye av fagene her, og kommunikasjon har heller aldri vært ett problem ettersom alle er drevne i engelsk her.
Universitetsområdet og byen
Selve byen og universitetsområdet er områder jeg virkelig vil skyte av, Amsterdam er en livlig og artig by, imens universitetsbyene som er spredd rundt i byen er alle lett tilgjengelige for studenter.
Bustad
Jeg har vært ekstremt heldig med min bosituasjon ettersom Dekey (som organisasjonen heter) plasserte meg midt i hjerte av byen.
Sosialt miljø
Universitetet og Erasmus legger begge opp til flere sosiale arene og arrangementer for studenter som gir oss mulighet til å bli kjent med folk fra hele verden
Lektor i historie - Vår 2022
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Vær forberedt på en større arbeidsmengde enn hjemme. Det forventes mer selvstendighet av hver enkelt elev og det kreves, etter min erfaring, flere timer på skolebenken enn hjemme.
Undervisningsformer
Semesteret ved Universitetet i Amsterdam er delt opp i tre blokker, hvor hver blokk inneholder opp til to fag. I hvert fag er det én forelesning og ett seminar per uke. Det er som regel ukentlige innleveringer til hvert seminar som man arbeider med eller går igjennom under seminaret. Etter min erfaring med fagene jeg valgte, engelsk lingvistikk og litteratur, foregår mesteparten av arbeidet under seminaret i plenum, hvor man jobber felles med oppgaver og diskusjoner.
Vurdering av emnetilbodet
Ved Universitetet i Amsterdam virker det som emnetilbudet om høsten er bedre tilpasset for studenter som nettopp har begynt med faget sitt. Fagene som er tilgjengelig om vårsemesteret er ment for studenter som er ved slutten av bacheloren sin. Likevel er disse fagene helt overkommelige når man har fått satt seg inn i de, men de kan virke svært utfordrende med en gang man møter på de ved semesterstart. I tillegg burde man tidlig se på fagmulighetene og kombinasjonene, ettersom fagene blir fort fulle når de er åpne for registrering.
Fagleg utbyte og språk
Jeg opplevde stort faglig utbytte ved Universitetet i Amsterdam. Flere av fagene var svært krevende, men utbyttet var likevel godt. Alle lærer/seminarledere jeg hadde var svært flinke i engelsk, og dette gjelder også studenter ved universitetet generelt. Jeg fikk virkelig testet, og forbedret, engelskkunnskapene mine. Dette var en læringsopplevelse i seg selv.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er spredt utover byen, som betyr at det er mange biblioteker og lesesaler en kan bruke for å studere. Ved noen tilfeller harn ett fakultet flere plasser for undervisning, men avstanden er alltid veldig overkommelig. Amsterdam er en flott by med alle muligheter tilgjengelig - virkelig noe for alle.
Bustad
Jeg bodde personlig i et studentbygg som lå midt i sentrum - perfekt plassering for alt en kunne trenge. I boligen var det ca. 100 studenter, der de fleste var på utveksling. Rommene hadde god stand, og det fulgte med blant annet sengetøy og andre nødvendigheter, slik som såpe og dopapir. Kjøkkenutstyr fulgte ikke med, så dette måtte en skaffe selv. Dette var likevel svært billig.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er bredt, og studentene er fra hele verden. Folk er åpne og velkommende. Alle ønsker generelt den beste opplevelsen mulig og derfor veldig mottakende og sosiale. Engelskkunnskapen var høy blant studentene, både de som studere her fulltid og de som var på utveksling.
Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap
06.09.2021 - 06.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Landet er veldig likt Norge. Trikke- og t-bane systemet er veldig enkelt og forstå. Togene går ofte til og fra flyplassen.
Noe som er lurt å tenke på det er matbutikkene ikke tar VISA eller Mastercard, kun Maestro-kort. Nederland har et "rart" betalingssystem der store matbutikker, butikker generelt og noen restauranter ikke tar VISA-kort. Store butikker lokalisert i turistområder tar alle kort. Lurt og få booket time for å få et BSN-nummer (som personnummer). Jeg mener en allerede kan gjøre dette i Norge, før avreise. Dette nummeret trenger man for å skaffe seg en nederlandsk bankkonto. Dette tilbys gratis for studenter/internasjonale studenter hos ING og ABN. Jeg brukte banken Bunq (digital bank), noe jeg ikke anbefaler med mindre en ønsker å bli automatisk abonnert til deres klima-abonnent der jeg måtte betale 18 euro i måneden. Det er veldig praktisk å ha et Maestro kort. En del mindre restauranter og kafeer tar ikke VISA, slik at man da må ha med kontanter.
Et anonymt metrokort (man setter inn penger) fungerer som et personlig metro kort. Det er ikke noe vits å stresse med å skaffe et personlig kort. Metroen koster det samme uansett hvilket kort man har. Praktisk med et personlig kort hvis man mister lommeboka overalt. Da kan man sperre kortet og få pengene tilbake. Mister du et anonymt kort så mister du pengene i det også.
Undervisningsformer
Undervisningen ble tilbudt i form av tradisjonelle forelesninger og seminarer. Foreleseren forventer større innspill fra studentene, der en foreleser ikke fortsatte forelesningen før han fikk svar på spørsmålene. Seminarene er fokusert rundt aktiv diskusjon mellom studentene og seminarlederen. Diskusjonsspørsmål ble publisert en uke i forveien, og det forventes at studenten er forberedt. Får ikke seminarlederen svar går de videre til "cold-calling". Vanligvis var veldig mange forberedt. Fagene en velger er også interessante, så de fleste studenter ønsket å delta i diskusjonen.
I de fleste fag blir studentene også vurdert gjennom innleveringer (assignments). I de fleste fag var dette valgfritt slik at man kunne stå i faget uten å levere oppgaver, men slik at manglende innleveringsoppgave gikk utover den avsluttende karakteren. En kunne f.eks. få opptil 15 poeng fra innleveringsoppgaven. Velger man å la være får man ikke disse 15 pengene lagt til i den avsluttende karakteren. Maks poeng fra eksamen blir da 85 poeng.
Vurdering av emnetilbodet
Veldig mange spennende fag. Som utvekslingsstudent kan man fritt velge fag fra alle "tracks". Jeg valgte fag innenfor folkeretten (international public law) og privatretten (private law).
Det anbefales å velge alle fagene innenfor en track. De fleste fag bygger på hverandre, og det hendte at foreleseren hoppet over dommer fordi de forventet at studentene hadde hatt dommen i et annet emnet. Det går fint hvis man ikke gjør det, og sier du ifra til foreleseren om at du er utvekslingsstudent så hadde ingen av de problemer med å ta en ekstra samtale med deg for å forklare emnet ytterligere.
Alle emnene jeg tok var veldig spennende. Det var likevel enormt mye lesestoff. Det anbefales på det sterkeste å velge fag man liker, og kanskje fag man ønsker å skrive masteroppgave innenfor.
Fagleg utbyte og språk
En trenger veldig godt språk-nivå i engelsk for å kunne jobbe effektivt med fagene. Det er internasjonale artikler og case-law som er hovedlitteraturen, noe som ofte blir rundt 80-100 sider per fag hver uke. Har man da 3 fag i block 2 så vil lesestoffet være rundt 250-300 sider per uke. Dette avhenger selvfølgelig av hvilket fag en velger.
Alle i Amsterdam snakker veldig bra engelsk.
Universitetsområdet og byen
Byen er veldig fin med mange små, koselige restauranter og cafeer. Vær obs på at mange cafeer ikke tillater PCer i et gitt tidsrom. Det anbefales å besøke De Pjip for fine barer og utemarkeder.
Bustad
Som utvekslingsstudent gjennom ERASMUS+ var oppsett rundt bolig veldig ryddig. Jeg fikk tilbud om korttidsbolig gjennom DeKey på Bijlmer. Når man får linken til å velge boligområdet og rom er dette førstemann til mølla. Dette er viktig å huske på slik at man ikke legger fra seg dette når man mottar mailen. Det er ekstremt mangel på bolig i Nederland og det er mange desperate studenter. Det er viktig og være tidlig ute med å sikre seg rom. Som tips ville jeg undersøkt de forskjellige områdene før en velger rom. Man får opp mange alternative bygninger man kan velge mellom, alle lokalisert på forskjellige områder. Er man uheldig kan det ende med at man ender på de store, tette blokkene rett ved campus. Ærlig sagt så lignet rommene og fasilitetene på et fengsel. Sjekk ut områdene og rommene før man får tilbud. Da er man bedre rustet til å velge det beste, raskest.
Det er lurt å gjøre litt research på nettet om områdene i Amsterdam by. Det er noen områder som anses mindre trygge, noe jeg opplevde som korrekt. Jeg bodde sør-øst for Amsterdam, et området som er kjent for å være mindre trygt enn f.eks. Amsterdam sentrum. Det var mindre gatelys, og mange jenter følte seg utrygge på kveldene. Områder som dette inkluderte Bijlmer, Gein, Duivendrecht og Diemen. Man blir likevel kjent med mange som bor i samme bygning slik at man kan ta følge til og fra byen på kveldstid.
Sosialt miljø
Det var et veldig fint miljø blant jusstudentene. Det er mange internasjonale studenter, så man ender ikke opp med å bare være med utvekslingsstudenter. Jeg ble veldig godt kjent med master-studentene som tok LLM i Public International Law, og mange andre studenter fra andre fag jeg tok.
Studentene er veldig villige til å bli kjent med nye mennesker. Også i bygningene man bor i arrangeres det mye sosialt. Er man sosial blir man mest sannsynlig også kjent med studenter som studerer andre fag.
Det arrangeres en "welcome week" i starten av semesteret, der det også arrangeres andre "events". Jeg deltok ikke i ESN-uka pga. COVID, men mange fikk seg gode venner gjennom dette arrangemenet.
Haust 2021- BA religionsvitskap
01.09.2021 - 01.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Dekey som tilbyr studentboliger i Amsterdam var litt surrete, og det var diverse problemer med nettsider som krasjet, men til slutt fikk jeg en fin hybel sentralt i Amsterdam på Prinsengracht for en billig penge. Jeg tror det er en annerledes opplevelse å bo lenger utenfor byen, men jeg kjenner folk som gjorde det og trivdes godt. Det er en hektisk by, spesielt i turistsesongene. Utover å fikse bolig, og oppholdstillatelse for studenter, var det ikke mye forberedelser. Jeg følte jeg fikk god nok veiledning i begynnelsen, gjennom veilederen og gjennom appen til Dekey at jeg fikk gjort alt til riktig tid.
Undervisningsformer
Ved UvA har de blokker, det vil si fag som går over 8, 8 og 6 uker i løpet av semesteret, istedenfor to/tre fag som går over hele semesteret slik jeg var vant med fra UiB. Det var en liten omstillingsfase, men jeg synes det til syvende og sist var givende, ettersom man rakk å ta et virkelig dypdykk i feltet, skrive ferdig eksamen, for så å gå videre på neste fag.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Amsterdam har et veldig godt religionsvitenskapelig fakultet, og fagene der var varierte og spennende, og foreleserne hadde enormt kompetanse på sitt fagfelt.
Fagleg utbyte og språk
UvA hadde mange fag på engelsk, så jeg ble ikke møtt med mye utfordringer på språkfronten. Nederlendere er veldig flinke til å prate engelsk, og man kan også gjøre seg forstått da det er mange ord som ligner på norsk. Språket blir også enklere å dekode etter en stund i byen.
Universitetsområdet og byen
Humanistisk fakultet og religionsvitenskaps-departementet var midt i sentrum. Det var veldig trivelig og åpent, men fine kafeer og kantiner. Byen i seg selv er og forblir nydelig.
Bustad
Rommene på Prinsensgracht var nyoppussede, og hadde det man trengte for å klare seg et år. Jeg delte do og bad med en annen, og vi fikk en god flyt på rydding og vasking og hadde ofte middager sammen.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var trivelig. Jeg gikk for det meste i klasser med folk som bodde der fra før og de har selvsagt venner på forhånd som de heller vil tilbringe tid med, men de var snille og inviterte meg med. Utover dette er det nok mer sannsynlig at man blir venner med andre utvekslingsstudenter, da de er i samme posisjon, men dette er også venner jeg fortsatt holder kontakten med etter endt opphold og har fått et nettverk i hele Europa.
2020
Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap
02.09.2019 - 01.02.2020Førebuingar/praktiske tips
- Skaff bolig tidlig. Amsterdams prisnivå likner det norske på alt unntatt bolig. Det er forferdelig dyrt og mange om benet. Vær ute i god tid og vurdér studentboligtilbudet seriøst, selv om det virker som en dårlig deal.
- Amsterdam er en sykkelby. Sykkel er en nødvendighet og bør regnes inn i kostnaden.
- Du må registrere deg som student bosatt i Nederland. Tar du med passet på fakultetet på de opplyste dagene fikser de dette for deg. Smertefrie greier.
- Minibanker i Amsterdam tar gjerne gebyr.
Undervisningsformer
Stort sett forelesnings- og arbeidsgruppekombinasjon liknende det man finner ved UiB. Noen fag har kun diskusjonsgruppetimer med obligatorisk oppmøte. 3-4-timers eksamen ved slutten av hvert fag med unntak av enkelte som har særoppgave i stedet.
Vurdering av emnetilbodet
Middels pluss. Mye EU/EØS og internasjonal rett, med alt fra internasjonal straff og humanitærrett til investeringsrett. Vær obs på at semesteret er organisert i tre "bolker" med eksamen i ulike fag ved ulike punkter i semesteret. Planlegg godt slik at du ikke sitter med skjegget i postkassen og tar 30 studiepoeng fra august til slutten av september. Jeg opplevde at noen fag på faglisten var utgått og måtte derfor bytte underveis. Merk at introduksjonskursene, verdt totalt 12 studiepoeng, overlapper kraftig med NIRI. Jeg søkte til UvA og fikk fritak med et brev fra UiB som bekreftet dette, selv om UvA var litt strenge på det i utgangspunktet.
Fagleg utbyte og språk
Fagene er spennende og føres på engelsk med sammenliknbar vanskelighetsgrad til tilsvarende fag ved UiB. Jeg fikk en del ut av det og fikk mer flyt på den juridiske engelsken, dog antakeligvis ikke vesentlig mer enn man ville fått ved et annet fakultet av samme rang. Hvis det språklige er viktig kan du ta et kurs i juridisk engelsk på siden, men dette kurset har jeg ingen erfaring med og dermed ikke grunnlag for å uttale meg om.
Nederlandsk er et ganske spesielt språk som er gøy å sette seg inn i på si. Kan du engelsk og norsk (eventuelt tysk) er det meste av nederlandsken lesbar. Det muntlige er en helt annen sak, men jeg fikk plukket opp litt under tiden der.
Universitetsområdet og byen
Etter mitt syn den beste byen i verden. Farlig bra natte- og dagsliv. Det er mye å finne på, og man bør ikke ligge på latsiden når studiedagen er over.
Fakultetet ligger i moderne bygg sentralt i byen og er generelt behagelig å oppholde seg på med mange ulike leseplasser.
Bustad
Jeg endte med å betale 550EUR i måneden for et lite rom i en liten leilighet med lav standard og plass til kun sengen - dog ganske sentralt. Antakelig ville det stilt seg annerledes om man forbereder seg godt på forhånd med boligjakten, jf. det overnevnte.
Sosialt miljø
Selv om jeg ikke tok tiden min til å engasjere meg vesentlig i studiemiljøet var det ikke manko på sosiale ting å finne på med bra folk. Fadderukeordningen er veldig god, men sett i lys av vår egen ikke noe å skrive hjem om (mulig jeg bare begynner å bli gammel).
2019
HØST 2019 - BAPS-AOP
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
I Amsterdam gjelder det å være tidlig ute med det aller meste. F.eks. tar ikke matbutikker og div utenfor sentrum visa eller mastercard. Skolen oppfordrer all til å skaffe seg en nederlandsk bankkonto, men her er ventetiden for 4-5uker så det er lurt å booke time så fort som mulig.
Bolig bør du også få fikset relativt tidlig, da det å leie privat i Amsterdam er svært dyrt (og prosessen er et mareritt, og svindel er mye vanligere her enn hva det er hjemme).
Ellers er det veldig lite søknader som må ordnes, men man må registere seg med myndighetene når man kommer ned (men alt dette veileder skolen deg på).
Undervisningsformer
Jeg tok 5 forskjellige 6-poengsfag. Dette betyr at fagene i hovedsak går over 4 uker, og man gjør seg ferdig med ett og ett fag. Jeg opplevde dette som svært gunstig, da dette gir større mulighet til å fordype seg i hvert enkelt fag. Og man får muligheten til å gjøre seg ferdig med et fag før man går videre til neste. Selv om dette gjør at man i mindre grad må forholde seg til en større eksamensperiode på slutten av året, så forutsetter det også man må jobbe jevnt og trutt hele semesteret. Jeg hadde også obligatorisk oppmøte i alle fagene mine (men jeg vet ikke om det er sånn i alle fag).
Klassene er veldig varierte når det kommer til størrelsen. Jeg hadde både klasser som var 20stk og klasser som var 150+.
Det er mye mer bruk av seminar enn hva det er i Bergen, og det stille mye høyere krav til at man har lest litteraturen før man møter opp på seminar.
Det er også vanlig å måtte levere en oppgave i uken, som er knyttet til litteraturen og seminarene.
Vurdering av emnetilbodet
Det er flere emner som går på engelsk, så å finne fag burde ikke være et problem. Jeg opplevde at det er mye mer obligatorisk lesing i Nederland, enn hva vi har i Bergen. Til hver forelesning må man lese mellom 2-4 artikler, og det foreleserne føler opp i stor grad.
Foreleserne er veldig flink, og driver som oftest med forskning innenfor temaene som de underviser i.
Fagleg utbyte og språk
I Nederland snakker alle engelsk, og alle min fag var på engelsk. Jeg hadde aldri behov for å kunne snakke nederlandsk. Men dette fører også til at motivasjonen til å lære seg språket er ganske lav.
Universitetsområdet og byen
Amsterdam er som skapt for studenter. Kollektivtilbudet er svært godt (bortsett fra at det stenger tidlig på kveldene, også i helgene). Sykkel er uten tvil det optimale transportmiddelet, og alle har en sykkel her. Man finner enkelt brukte sykler for 50-80 euro, og hos mange forhandlere kan man lage en avtale om å selge sykkelen tilbake etter oppholdet. Universitetet er delt opp i mange forskjellige bygg spredt over hele byen, så det kan være lurt å sjekke hvilket fakultet man hører til før man velger sted å bo. Universitetet ligger generelt litt utenfor byen, men jeg opplevde dette som svært praktisk.
I sentrum er det hovedsakelig turister, og det er vanlig for lokale og studenter å oppholde seg litt utenfor sentrum.
Bustad
Her gjelder det også å være tidlig ute. Som internasjonal student kan man søke bolig gjennom skolen. Da søker man først til skolen, også settes man i kontakt med et utleiefirma.
Jeg betalte litt over 6000kr, og da hadde jeg eget rom med eget bad og kjøkken.
Sosialt miljø
Det legges veldig opp til at man skal ha det sosialt. Det er en "fadderuke" i starten av oppholdet. Ellers blir det holdt aktiviteter utover semesteret, både spesifikt for internasjonale studenter men også sammen med de andre studentene.
I studentboligen jeg bodde i var det også lagt opp til sosiale aktiviteter sammen, og man blir fort kjent med de man bor med.
HØST 2019 - BAPS-AOP
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Da jeg i februar fikk godkjent mitt opphold på Universitetet i Amsterdam var jeg på ingen måte forberedt mentalt på alt jeg måtte lese meg opp på eller i det hele tatt forberede meg til oppholdet. UiB gjorde sitt for å forberede meg, og oppfordre til å lese seg opp rundt hva som må gjøres før avreise. Ettersom jeg skulle studere i Europa var det lite papirer som måtte leveres inn, noe som gjorde at jeg fikk alt levert til tiden og på riktig måte.
Når det kommer til egne forberedelser vil jeg anbefale alle som ønsker å reise på utveksling å lese seg opp om universitetet man skal til. Jeg leste masse om Amsterdam som by, men glemte i iveren å lese om universitetet og hva jeg kunne forvente rent faglig. Dette skapte noe stress for meg da jeg brått måtte velge fag jeg skulle ha i løpet av utvekslingen. Når jeg ser tilbake på det viser det seg at jeg gjorde gode avgjørelser, og jeg er fornøyd med fagene jeg endte opp med, men jeg vil anbefale at du leser deg godt opp både rundt hva universitetet forventer, hvilke karakterer du trenger og hvordan eksaminering foregår før du melder deg opp til de ulike fagene. Pass også på at fagene er på samme campus og ikke overlapper i timeplanen.
Undervisningsformer
Undervisningen på UvA likner på hva jeg er vandt med fra UiB. I de ulike fagene tilbys det forelesninger og undervisningsgrupper(seminarer), den største forskjellen mellom UvA og UiB er her at det meste er obligatorisk, og fravær som oftest vil føre til poengreduksjon i karakter. Når du velger fag er det derfor viktig at ikke undervisning overlapper.
I tillegg er fagene organisert i blokker, noe som betyr at du har (i gjennomsnitt) to fag per blokk. For egen del måtte jeg ta tre fag i blokk 1 og to fag i blokk 2 for å fylle mine 30 studiepoeng. Denne måten å arbeide på er mer intens enn hva jeg var vandt til fra UiB, ettersom det ikke er noen "eksamensperiode" hvor man kan ekstrem-pugge måneden før eksamen. Jeg fant dette litt uvant i starten og det tok tid å venne seg til at eksamen aldri var mer enn 6 uker unna, men det gir en god motivasjon til å jevnt jobbe med fagene.
Det faglige miljøet på UvA er høyt. Karakterskalaen går fra 1-10, hvor alt under 5,5 regnes som stryk i faget. En subjektiv vurdering av skalaen, hvis den skal oversettes til vår A-F skala, er at en 5,5 tilsvarer kunnskapen til en norsk C. Det betyr at selv om man er på utveksling så må det jobbes med fagene for å unngå stryk. Jeg opplever at det faglige nivået har gitt meg mer kunnskap, og det er en måte å arbeide på som oppfordrer til refleksjon, kritisk tenkning og oppdatert forskning.
Vurdering av emnetilbodet
Emnene jeg kunne velge mellom på UvA var gode, ettersom det ikke var begrenset til psykologi som fagfelt. Jeg fant siden hvor man kunne lese om fagene på noe forvirrende, så en god ide er å lese seg opp om alle de ulike tilbudene i god tid før fagvalg fristen. Som allerede nevnt er det et høyt faglig nivå på UvA, hvor litteraturen er godt knyttet opp mot dagsaktuell forskning.
Fagleg utbyte og språk
Jeg valgte fagene "cultural psychology", "motivation and cognition", "animal cognition", "attention and perception" og "recruitment, selection and work-performance". Til tross for at det kun er ett arborg fag blant disse opplever jeg at alle er gode bidrag til min totale bachelor, og det er fag som er rettet mot det moderne mennesket. UvA er et spesielt dyktige innen arborg, og jeg opplevde at jeg fikk godt faglig og praktisk utbytte av faget jeg tok. Blant annet fikk vi i oppgave å samle inn data via interview, analysere dataen og utforme en "job-description", dette er direkte knyttet opp mot HR og rekruttering, noe som ga praktisk kunnskap om nettopp seleksjon og rekruttering.
Språk
Mitt mål med oppholdet var å lære noe nederlandsk, men jeg innså fort at det absolutt ikke er nødvendig ettersom alle er dyktige og villige til å snakke engelsk med deg enten det er på butikken eller på universitetet. Noe nederlansk plukker man fort opp, slik som høflighetsfraser og ord som "hei", "kvittering" og "ha en fin dag".
Når det kommer til engelsk er det ingen tvil om at utveksling bidrar til forbedring. Alle som får godkjent å dra på utveksling har allerede et høyt nivå innen engelsk, men en av de største endringer jeg fant var min selvsikkerhet med å snakke språket og utviklingen av et bredere ordforråd. Jeg opplevde ikke språk som noen hindring da jeg kom hit, Amsterdam er full av både turister, utvekslingsstudenter og andre nasjonaliteter.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er delt opp i flere "campus", hvor psykologi, juss og "social sciences" hører til på samme campus i sentrum av Amsterdam. Det er enkelt å komme seg dit både med metro og trikk, men det er ikke til å unngå at man trenger en sykkel for enkelt å komme seg rundt. Selve "campus Roeterseiland" består av flere bygninger i samme kvartal med koselige kanaler som skiller bygningene. Det er ikke problematisk å ha fag i ulike bygninger rett etter hverandre, da det ikke tar mer enn 15 minutter å komme seg i mellom de ulike rom og bygninger.
Amsterdam i seg selv er en livlig by, med fine parker, koselige cafeer, barer og haugevis av museer. Byen ligger også perfekt til i Europa, så en tur til Belgia, Luxemburg, Frankrike, Tyskland eller andre steder er bare en busstur unna. Det er en god by for opplevelser, så lenge man ikke glemmer at man er der for å studere.
Bustad
Jeg leide gjennom Universitetet, hvor de samarbeider med flere private og større utleiefirmaer i Amsterdam. Du kan da velge prisklasse, om du ønsker enerom, hybel, felles kjøkken, roomie eller bofellesskap. Jeg bodde på Sloterdijk, ca 30 min å sykle fra campus, noe som fungerte veldig godt for min del.
Det er vanskelig å finne bolig i Amsterdam på egenhånd, noe universitetet også skilter om. Utvekslingsstudenter står først i køen for å få bolig gjennom UvAs system, men du må være tidlig ute. Det anbefales å søke med en gang søknadssiden åpner, for å ha størst sjanse for å få bolig. Jeg mottok masse informasjon om dette i forkant av UvA, så det er bare å holde styr på alle frister for å få en god hybel å bo på. Prisene er de samme som i Norge.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på UvA er godt. Du kommer fort inn i et studentmiljø hvor du enkelt kan ta kontakt med studenten ved siden av deg i forelesning eller i mindre arbeidsgrupper. Jeg meldte meg opp til "introduction week" organisert av universitetet, noe som gir en god trygghet og masse av informasjon før selve skolen starter. Flere av de jeg møtte i introduksjonsuken er blitt gode venner. Det å melde seg opp på ulike klubber, treningsaktiviteter eller liknende er også en god måte å bli kjent med andre på, og både CREA og USC tilbyr flere aktiviteter. Er du nysgjerrig på hva de tilbyr kan det søkes opp før avreise, men det blir også gitt mye informasjon i introduksjonsuken.
Ellers er det enkelt å falle i fellen av å kun bli kjent med andre utvekslingsstudenter, ettersom disse også ankommer byen uten venner eller et nettverk. Jeg opplevde det vanskeligere å bli kjent med nederlanske studenter, ettersom nettverket av internasjonale studenter er rundt deg hele tiden med fester, opplevelsesturer, utflukter og liknende. Uavhengig av om man sosialiserer med internasjonale studenter eller studenter fra Amsterdam er det ikke vanskelig å få venner, selv om man kanskje frykter før avreise at man selv er mer introvert eller sjenert.
Haust 2019 - BA i sosialantropologi
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Forberedelser før avreise inkluderte å finne leiebolig, melde seg opp til fag, få godkjent fag; både fra UiB og UvA, sette seg inn i systemet til verts universitetet, skrive motivasjonsbrev til vertsuniversitetet og signatur og diverse papirarbeid i forhold til ERASMUS-avtalen.
Undervisningsformer
Undervisningsform for sosialantropologi ved Universitetet i Amsterdam foregår i en fordeling på mindre klasser enn hva man er vant til i Norge. I kjent seminarform der man får et mer personlig forhold til både klassen og professor. Dette vil gjerne være avhengig av hvilke fag man tar, men alle mine fag hadde seminar som undervisningsform gjennom hele semesteret. Verdt å nevne er arbeidsmengde som opplevdes som mye mer enn i hva man er vandt til i Norge. Veldig vanlig å ha innleveringer og lekser til hver time (4t pr. uke pr. fag). Fagene jeg valgte hadde heller ingen skoleeksamen, men større prosjekter/innleveringer og gjøremålene i forhold til oppgavene var mer praktisk. De bruker et annet karaktersystem i Nederland enn i Norge og karakterene går fra 0-10, der 0 er dårligst og 10 er best. Ofte er alt under 5,5 betraktet som stryk. Man jobber seg gjennom hele året fremfor å fokusere på slutten, så den endelige karakteren vil ikke være basert på kun èn innlevering/eksamen, men flere innleveringer/oppgaver man har gjort gjennom hele året.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbud vurderes som middels. Mer fokus på kulturell antropologi ved vertsuniversitetet enn sosialantropologi. Opplevde også at en del fag så like ut som fag jeg tidligere har tatt hjemme, noe som gjorde tilbudet litt mer snevert.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har lært veldig mye og fått høyt utbytte av å jobbe kontinuerlig gjennom hele semesteret i forhold til å kun fokusere på èn eksamen på slutten av året. Undervisningen foregår også på engelsk og UvA krever at man har minst B2 i engelsk fra OLS-språktesten, så språk burde ikke være noe problem og har heller ikke vært et problem for meg personlig. Det er verdt å nevne at jeg kjenner til flere som har slitt med å ha fag på engelsk dersom de ikke har vært vant til å lese akademiske tekster på engelsk hjemme.
Universitetsområdet og byen
Det samfunnsvitenskapelig fakultet ved UvA er plassert på et område i nærheten av sentrum i Amsterdam. Bygget i seg selv er utrolig stort, og moderne, med flere avdelinger fordelt på de ulike studieretningene. Amsterdam er i kjent stil en sykkelby og skolen har tilrettelagt godt for dette med egen garasje for syklene der sykkel vakter passer på, slik at sykkelen din kan stå trygt i garasjen ila skoledagen. Byen er av passelig størrelse, og jeg vil derfor anbefale sykkel som transportmiddel for å oppleve mest mulig av kulturen, men også fordi det er det mest effektive.
Bustad
Det er utrolig vanskelig å finne et sted å bo i Amsterdam, om man kun er her i 4 måneder trenger man ikke å registrere seg- noe som kan gjøre det lettere å finne bolig. Det er veldig vanlig som student å finne bolig gjennom universitetet og derfor bo på studenthybel. Personlig valgte jeg å finne bolig privat og bodde i et kollektiv med to andre (dette hadde ikke vært mulig om jeg måtte registrere meg på adressen). Man må ofte bosette seg en del borte fra sentrum og studentboligene ligger ofte i utkanten av Amsterdam. Ellers vet jeg at de har campus på skolen, men her må man dele rom med en annen og man får derfor ikke særlig privatliv.
Sosialt miljø
Før man reiser får man muligheten til å melde seg på ISN-week, som er lignende til fadderuken i Norge. Her møter man andre utvekslingstudenter og får mulighet til å være med på forskjellige aktiviteter. Dette er en enkel måte å møte folk i starten, men det er ikke nødvendigvis at man bevarer vennskapet med alle gjennom hele oppholdet. Det er likevel anbefalt å melde seg på da det gjør det lettere å danne nettverk i starten av semesteret! Ellers møter man gjerne folk i klassen om man er heldig å møte andre utvekslingsstudenter her. Det er lagt opp til at man skal danne seg et sosialt miljø i begynnelsen, men man må legge inn litt arbeid selv også.
Vår 19 - BA sammenliknende politikk
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Amsterdams mat-scene er veldig multikulturell, med mange fantastiske restauranter innenfor samtlige kulturer. Anbefaler særlig å prøve Surinamesisk roti og Indonesisk mat. De fleste er også svært vegan-vennlige. De har også en food truck festival mange søndager i Westerpark. Om frityr er din greie er nok også nederlandsk mat noe å sjekke ut.
Det går gratis ferge 24/7 hver 3.minutt fra IJ sentralstasjonen og over til Noord. Veldig gøy og lett å komme seg rundt omkring. IJ-market i Noord den andre helgen i måneden er visstnok Europas største loppemarked.
Undervisningsformer
Jeg opplevde at fagene var noe forskjellig lagt opp og hadde et varierende nivå. De fleste fagene hadde et større fokus på pugging og muntlig deltakelse integrert i karakterene. Dette minnet noe om videregående, med lite frihet tillagt studentene for egen læring. ('Multiple choice'-eksamen i ett fag samt muntlig testing av "hjemmelekser" og krav om hyppig deltakelse i to andre). I tillegg forventes det veldig mye av aktivitet og deltakelse på seminarene, og en blir oftere utfordret muntlig enn i den typiske norske modellen - noe jeg har lært veldig mye gjennom. En er selvsagt mer avhengig av at medstudentene forbereder seg godt.
Vurdering av emnetilbodet
Universiteit van Amsterdam har et veldig stort emnetilbud, med flere interessante tverrfaglige emner - og nærmest alt på engelsk. Tok fag innenfor organisasjonsteori, konfliktstudier og statsvitenskap. Var ingen problem å finne fag som interesserte meg samt passet inn i graden.
Sjekk at fagene ikke overlapper og sørg for å ha flere alternativer til fag når en skal sette opp timeplanen. Det blir svært fort fullt da flere tusen studenter velger fag samtidig. Forsøk også å få tilgang på timeplan/faglig opplegg så tidlig som mulig. I mitt tilfelle var ett av fagene satt sammen av flere obligatoriske aktiviteter og utflukter (utenfor timeplanen med forelesninger og seminar) som krasjet med eksamener og vurderinger i andre fag- og derfor ble umulig å gjennomføre. Hadde jeg vært klar over dette tidligere hadde jeg kunnet søkt om å byttet over til et annet fag.
Fagleg utbyte og språk
Professorene holdt et gjennomgående høyt nivå, og gir gode tilbakemeldinger i vurderinger. I tillegg er fagene lagt opp med porteføljer, der en både har fremføringer, muntlig aktivitet, skriftlige oppgaver og case-analyser som sammen utgjør endelig karakter. Opplevde alle fagansvarlige som svært engasjerte og imøtekommende.
Nederlendere er veldig gode og vandt i engelsk, og de fleste fag foregår på engelsk både i forelesning i seminar. I tillegg var samtlige av mine fag lagt opp veldig interaktivt, med 3timers samtale, gruppearbeid og diskusjon hver uke. Dermed er jeg veldig fornøyd med mitt språklige utbytte.
Universitetsområdet og byen
Jeg holdt for det meste til på Roeterseiland campus, der Samfunnsvitenskapelig- og Juridisk fakultet ligger. Dette er et svært moderne og stort universitetsbygg, ganske 'corporate' satt sammen. En stor kontrast til mer sjarmerende områder av campus i andre deler av sentrum. Grunnet størrelse er det mange studieplasser og sjeldent et problem å finne plass på lesesal. Ligger likevel lett tilgjengelig, med alt av kollektivtransport, butikker, kafeer og barer rett rundt hjørnet.
Anbefaler alle som reiser på utveksling til Amsterdam å skaffe seg sykkel så raskt som mulig. Hele sentrum blir lett tilgjengelig og en kommer seg overalt i løpet av 20 minutter. I tillegg blir kollektivtransport ganske dyrt i lengden (i den snaue måneden uten sykkel brukte jeg over 110euro på kollektivtransport). Swapfiets (butikken ligger vegg-i-vegg med Roeterseiland) har et utmerket tilbud, der en leier prima sykler til bare 15euro i måneden - og da er alt av reparasjoner, lås og nøkler inkludert i tillegg til muligheten til å bytte sykkel når som helst.
Generelt er Amsterdam en veldig trygg by. Den har både en nabolags-følelse og alt en storby kan by på. Noen små områder midt i sentrum (Dam-square og De Wallen) er veldig turistifisert og er noe man aller helst styrer unna. Anbefaler å utforske Amsterdam Noord på sykkel, i tillegg til Oost og De Pijp med sitt yrende kulturliv. De Pijp og Jordaan har flest koselige barer og cafeér, i tillegg til at up-and-coming Oostport har alt det beste av mat fra middelhavsområdet.
Bustad
Når det kom til bolig mottok jeg ikke et tilfredstillende tilbud gjennom universitetet, og bestemte meg for å se til privatmarkedet. Boligmarkedet i Amsterdam er noe av det helt ekstreme - med latterlige mengder svindel, høye priser og stor konkurranse om plassene. De fleste utleiere krever også en arbeidskontrakt der husleien utgjør maksimalt 2/3 av månedslønnen.
Jeg var på til sammen 24 visninger og rommene varierte mellom alt fra 450 til 950 euro i måneden. Endte til slutt opp med et spartansk rom i en 5-mannsleilighet i Noord til 520Euro i måneden. Leiligheten fungerte OK, anbefaler alle å søke gjennom universitetet. Området jeg bodde i opplevdes som trygt og rolig.
Dersom en velger å lete på privatmarkedet er Facebook-grupper og kamernet.nl sidene å se, men vær obs på svindel. I tillegg anbefales å se i områder utenfor sentrumskjernen, som: Bos en Lommer, Noord, Amsterdam Oost og Nieuw-West (Alle disse områdene er max 25 min sykkel fra campus, og noe billigere).
Sosialt miljø
Om en ønsker seg et nettverk av andre internasjonale studenter, anbefales det å søke studentboliger gjennom UvA og delta på ISN introduction week. Ellers, er det lett å bli kjent med lokale og andre studenter på campus gjennom seminar og forelesninger. Studentbarer er også tilbud som gjør det enkelt å møte folk. Synes likevel det var noe knappe tilbud av studentorganisasjoner, da flere krever at en snakker nederlandsk.
Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap
19.08.2018 - 01.02.2019Førebuingar/praktiske tips
Dersom du vurderer utveksling til Amsterdam har du sikkert fått med deg at man må gjennomføre en obligatorisk språktest for å få lov til å dra. Jeg ville startet tidlig med å planlegge den testen ettersom den blir fort full i forveien; når du får svar på søknaden din om utveksling kan testen allerede være full langt ut i mai. Det er dessverre ikke mulig å komme seg unna dette, og det er kanskje grunnen til at flere styrer unna UvA. Jeg var selv skeptisk til en slik test pga kostnadene, tidspunkt for testen og usikkerheten rundt hva den faktisk krevde av meg, men det gikk veldig fint og skal ikke være noe problem for en med middels gode ferdigheter i engelsk. Når jeg ser tilbake på utvekslingsoppholdet var det absolutt verdt det lille ekstra det kostet meg!
Som jeg kommer tilbake til nedenfor er det også utrolig viktig å overholde fristene til UvA for søk av bolig. Følg med på mail fra fakultetet i mai og juni.
Undervisningsformer
Undervisningsformen varierer mellom lectures, tutorials og seminars. Lectures er som forelesninger her i Norge, men klassene er mindre og professoren forventer mer aktivitet blant studentene. Det er ikke uvanlig at studentene selv styrer diskusjonen, noe som gjør timen mer interaktiv og spennende. Tutorials kan sammenlignes med storgrupper her i Bergen, der man møtes i mindre klasser og diskuterer spesifikke problemstillinger i plenum. Det forventes at man deltar aktivt, og i noen fag er aktivitet et krav for å kunne gå opp til eksamen (tror dog dette er sjeldent, var kun borti ett fag som krevde dette). Den siste undervisningsformen, seminars, er litt som arbeidsgrupper der man er en 12-15 stykk som diskuterer konkrete problemstillinger og cases. Jeg var ikke borti denne undervisningsformen.
Eksamensformen varierte mellom vanlig digital eksamen på 3 timer, innleveringer uten skoleeksamen og hjemmeeksamen. Alle eksamener er digitale.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet ved UvA er ganske variert, og man kan hovedsakelig velge mellom 4 LLM-tracks: European Private Law, International Public Law, International Competition Law og International Criminal Law. Jeg var kun innom European Private Law og International Public Law, men må innrømme at jeg syntes tilbudet på privatrettslige fag var litt begrenset; var kanskje en 5-6 fag man kunne velge mellom, og noen av de var vanskelig å kombinere.
For de som er glad i folkerett har jeg gode nyheter, for her er utvalget meget variert. Professorene er veldig kompetente, og flere har bakgrunn fra internasjonale organer som ICTY og EMD. Etter min erfaring var nivået i folkerettsfagene ganske mye høyere enn i privatretten.
På generell basis så er nivået på UvA ganske høyt og ståkarakteren i Nederland er 5,5 som tilsvarer en norsk C, så Amster er ikke noe for de som ønsker å ta et "chillesemester". Synes likevel ikke at arbeidsmengden var så veldig mye større enn i Bergen, men det kommer litt an på dine egne rutiner.
Fagleg utbyte og språk
Rent faglig sett synes jeg utbyttet har vært på det jevne. Fagene er ganske små og overfladiske, så mulighetene for å gå i dybden er begrenset. Synes likevel at fagene jeg hadde var interessante, og foreleserne var utrolig dyktige og gode formidlere. De er karismatiske og engelsken deres er veldig god.
Det jeg imidlertid har fått mest igjen for er engelsken. Språket, spesielt den skriftlige biten, har forbedret seg veldig. Mange av fagene har obligatoriske innleveringer med påfølgende "peer reviews", slik som arbeidsgruppeoppgaver, og på denne måten blir man veldig drillet på akademisk skriving på engelsk. Man blir også drillet på det muntlige ved at de forventer aktivitet i timen og at flere professorer ofte arrangerer såkalte moot courts der man har en fiktiv rettssak i forelesningstimen.
Universitetsområdet og byen
Fakultetet er nesten splitter nytt og derfor veldig moderne. Kaffeautomater i hver gang, flotte auditorium og moderne lesesaler.
Selve byen Amsterdam taler vel for seg selv. En utrolig kul by med godt utbygget kollektivtilbud, kule barer, hyggelige mennesker etc. Sykkel er utrolig praktisk å ha her, ettersom byen nesten er bygget rundt sykkelstier. Jeg leide sykkel gjennom "swapfiets", der jeg betalte 15 euro i måneden for en ganske habil sykkel. For de som kun tilbringer et semester her vil jeg anbefale denne løsningen, siden du da slipper å måtte stresse med å selge sykkelen i etterkant.
Bustad
Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er søke bolig gjennom UvA sine ordninger, og forholde seg til de fristene de operer med. Det er nesten klin umulig å finne noe privat, og hvis du gjør det er det svindyrt. Jeg var selvfølgelig sent ute, men fikk heldigvis klamret til meg en studentbolig.
Jeg bodde på et sted som het "Camelot wasa village". Månedprisen der lå på 620 EUR, noe som er over 200 euro mer enn normalen på slike studentboliger. Det var en studioleilighet som faktisk var av veldig god standard, og jeg satte pris på eget kjøkken, dusj og bad. Ulempene ved dette stedet var selvfølgelig prisen, men også at det lå ganske langt unna sentrum. I tillegg merket man at de som drev stedet nesten utelukkende var opptatt av å utnytte desperate utvekslingsstudenter. Tross dette var jeg egentlig ganske fornøyd, ettersom flere andre jeg kjente bodde på steder med ganske dårlig standard + at det lå langt utenfor sentrumskjernen. Du må nok være forberedt på en 20-30 minutters reisevei inn til sentrum dersom du søker studentboliger uansett, og prisen er ikke så gæren sammenlignet med alminnelige leiepriser her i Norge.
Sosialt miljø
Jeg er utrolig fornøyd med det sosiale miljøet her i Amsterdam. I starten av semesteret arrangeres det noe som heter "ISN introduction week", som er en uke med fest og moro (ikke ulikt fadderuken her i Bergen). Vi ble delt inn i grupper på 20-30 stykk, og gruppen jeg var på holdt sammen gjennom hele oppholdet. Vil derfor anbefale deg på det sterkeste å melde deg på dette dersom du velger å reise hit.
2018
Haust 2018 - BAPS-PSYK
15.08.2018 - 31.12.2018Førebuingar/praktiske tips
Anbefaler å skaffe sykkel så fort som mulig! Den kollektive transporten her er nokså god, men sykkel er definitivt best. Kan anbefale å leie sykkel gjennom Swapfiets, der kan man leie sykkel for 15 euro i måneden. De tilbyr å reparere sykkelen gratis dersom noe skjer, og disse syklene er også mye mindre sannsynlig til å bli stjålet enn private sykler. Hvis man ønsker å kjøpe en brukt sykkel koster disse ofte mellom 70-100 euro, det skal ikke være nødvendig å betale mer for en helt alminnelig sykkel.
Undervisningsformer
Varierer fra store forelesninger til mindre seminarer. Relativt stor forskjell i hvor mye arbeid og innleveringer som kreves i de ulike fagene. Er generelt mer obligatoriske seminarer, innleveringer og presentasjoner enn ved UiB.
Vurdering av emnetilbodet
UvA tilbyr en rekke ulike psykologifag på engelsk, og det er også mulig å ta noen utvalgte fag fra social sciences. Høstsemesteret er delt opp i 3 perioder. I hver periode har man som regel ulike fag, så når en periode er ferdig starter man med nye fag. Fagene er mindre enn det jeg er vant til, og varierer mellom 3 og 6 studiepoeng. Siden fagene er mindre, er det også mulig å ha et semester med større faglig variasjon enn det man har på UiB.
Fagleg utbyte og språk
Engelsknivået i Nederland er høyt, og jeg har enda til gode å møte noen som ikke snakker engelsk.
Universitetsområdet og byen
UvA har ulike campus på forskjellige steder i byen, men jeg hadde nesten all undervisning ved Roeterseiland campus. Det ligger sentralt og er et stort og nytt campus med mange fasiliteter.
Amsterdam er en utrolig fin by som jeg definitivt kommer til å savne. Byen har et rikt kulturtilbud, og det skal godt gjøres å gå tom for ting å gjøre i denne byen.
Bustad
Det er ekstremt vanskelig å finne privat bolig i Amsterdam, spesielt for utveklingsstudenter. Anbefaler derfor å søke gjennom UvA eller direkte til DuWo eller DeKey. Hvis man søker direkte til utleierne har man større sannsynlighet for å kunne velge mellom forskjellige alternativer. Personlig søkte jeg gjennom UvA, hvor jeg fikk ett tilbud som jeg måtte takke ja til.
Sosialt miljø
Amsterdam har et stort internasjonalt miljø. Den internasjonale studentorganisasjonen organiserer mange aktiviteter og utflukter som man kan være med på. Ved oppstart av nytt semester arrangeres det internasjonal introduksjonsuke, som ligner ganske mye på den norske fadderuka. Anbefaler å melde seg på! Det kan være noe vanskeligere å bli kjent med lokale, men hvis man ønsker det kan det være lurt å melde seg inn i en slags studentorganisasjon eller lignende.
Haust 2018 - BA i språkvitskap
15.08.2018 - 31.12.2018Førebuingar/praktiske tips
Det kan være greit å sette seg inn i hvilket system du ønsker å bruke for å søke bolig i god tid. Det viste seg at jeg ikke hadde klart å fullføre søknad hos DeKey, så jeg tilbrakte mine første uker på hostell. Da jeg endelig fikk bolig hos DeKey viste det seg at vi fikk felleskjøkken og sengetøy, så jeg hadde ikke trengt å pakke så mye som jeg gjorde.
Undervisningsformer
Stort sett tradisjonelt forelesningsformat, men alltid i relativt små klasserom, slik at det alltid er mulig å ha diskusjoner. Dette er spesielt nyttig i språkfag som hebraisk. Som bergensstudent var det litt uvant at klasserom var spredt omkring i byen. En stund måtte jeg ta både trikk og metro mellom klasserommene for å rekke fag på forskjellige campus. Faget Public Cultures var spesielt tungt, ettersom det ofte var fem timer i klasserommet, selv om det var noe variert mellom forelesning, diskusjoner og filmer.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes det var litt synd at jeg ikke kunne ta fagene jeg var mest interessert i fordi forelesningen var på nederlandsk. Jeg har begynt å lære litt av språket, men jeg har ikke helt behersket det.
Fagleg utbyte og språk
Rent faglig kan jeg ha bommet litt. Noen av fagene virket rettet mot studenter som hadde dem nærmere eget hovedområde, mens jeg tok fag for å lære noe annerledes. Likevel syns jeg det er gøy at jeg har begynt å lære litt hebraisk, og det jeg lærte i litteraturfaget kan jeg nå bruke i kulturfaget. Jeg syns fonologi og morfologi i tegnspråk er litt tungt, igjen virker det som det er rettet mot folk som allerede kan tegnspråk, mens min bakgrunn er mer det tekniske rundt fonologi og morfologi.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er i stor grad integrert i bybildet. Mange universitetsbygg er spredd omkring i byen og godt kamuflerte i landskapet. Dette er en stor kontrast til Bergen der hele universitetet er på et relativt lite område. Byen er helt fantastisk, og har noe for enhver smak. Jeg har omtrent ikke vært utenfor byen siden jeg kom i august fordi det alltid er noe å se og gjøre, reise er dyrt, og med cerebral parese har jeg litt begrenset energi likevel. Når jeg er ferdig å studere håper jeg å kunne komme tilbake.
Bustad
Jeg bor i studentblokk i Meer en Vaart, som begynner å bli litt gammelt og nedslitt. Den siste måneden har jeg begynt å merke at vinduene er meget dårlig isolert, selv om radiatoren er nokså god. Litt dyrere enn i Bergen, men etter det jeg har hørt om botilbud i Amsterdam skal jeg ikke klage. Det er også veldig greit med fellesrom i hver gang plassert nokså nærme trappa slik at det er lett å møte medstudenter. Dessuten er det ikke kjøkkenkrok på rommene, så desto større grunn til å møte andre. Syns det har vært mye mer sosialt enn der jeg bodde i Bergen. Det at bostedet er så langt fra universitetet har både fordeler og ulemper. Selv om det tar lengre tid og koster mer å ta trikk til campus, (jeg kan ikke sykle trygt i slik trafikk) er også terskelen for å reise andre steder litt lavere. Tog og transport til andre byer og steder er likevel ganske dyrt.
Sosialt miljø
Selv om jeg ikke har fått kontakt med andre nordmenn før nå de siste ukene synes jeg det sosiale miljøet har vært svært bra. Som nevnt har jeg ganske mye kontakt med andre på gangen, og jeg har deltatt på arrangement med andre studenter, både fagutvalg og internasjonale studenter, hver uke. Jeg har fått ganske god kontakt med britiske, spanske og nederlandske studenter, og fått gode muligheter til å bruke flere språk.
Vår 2018 - PRPSYK
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Sett deg inn i at fagene dine blir godkjent, at fagene du velger er oppdaterte og tilbys det semesteret du reiser. Sett deg litt inn i kulturen du skal til før du reiser, vær forberedt på at det kan være tøft i starten, og at man kan ha dårlige perioder underveis men det går over.
Undervisningsformer
Ved Universitet i Amsterdam, er psykologi og sosiologi fag med mye obligatorisk undervisning, forelesninger er obligatoriske, det er seminarer, innleveringer, gruppeprosjekter og eksamener. Mengden obligatorisk undervisning er mye høyere enn ved UiB, lesemengden er nok den samme. Det er flere innleveringer og prosjekter.
Vurdering av emnetilbodet
Godt faglig tilbud. Krever mye av elevene men man lærer også mye.
Fagleg utbyte og språk
Godt faglig utbytte, god oppfølgning. Undervisningsspråket er engelsk, men om man er vant til å lese engelske artikler er det ikke særlig annerledes.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er fint, med en kantine, studentcafe, bokhandel og en gressplen. Byggene er nye og moderne og fasilitetene gode.
Bustad
De tilbyr diverse bosteder, delte rom, delte kjøkken eller egne leiligheter. Jeg anbefaler ikke å ta delt rom som jeg gjorde, da det er utrolig slitsomt å ta hensyn til ulike rutiner og vaner og vi ikke kom overens. invester i ditt eget rom!! delt kjøkken høres hyggelig ut, dersom man ikke er for prippen på renslighet.
Sosialt miljø
Det er mye tilrettelegging for at utvekslingsstudenter skal trives sosialt, så hvis man blir med på alt som skjer via skolen har man et veldig godt utgangspunkt. Bare vær åpen og jovial og bli kjent med folk.
2017
Høst 2017 - BAPS-AOP
04.09.2017 - 31.12.2017Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser er det lurt å sette seg inn fagtilbudet ved Universitetet, i tilfelle man må bytte ett fag eller noe på timeplanen som ikke går opp. Husk å sjekke om noen av fagene eller eksamene overlapper. Ellers er det også viktig å se etter bo muligheter i god tid, spesielt hvis du ikke allerede har fått tilbud fra universitetet. Amsterdam er en populær by og derfor også utfordrende boligmarked. Det er flere steder de ikke tar visa, så det kan også være lurt å opprette en nederlandsk bankkonto tidlig. Ellers er det en del dokumenter og søknader som må leveres før semesterstart, men jeg opplevde at rådgiverne ved både UiB og UvA var flinke til å svare på mail og hjelpe med dette.
Undervisningsformer
Undervisningsformene varierer mellom forelesninger og work groups, men dette er forskjellig fra fag til fag hvordan det er lagt opp. Til forskjell fra UiB så har de fleste av fagene ukentlige innleveringer og obligatorisk oppmøte, hvor muntlig deltakelse er forventet, spesielt i work groups. Dette gjør at man får utfordret seg på nye måter og må arbeide jevnt utover semesteret.
Vurdering av emnetilbodet
Det er generelt sett mange bra fag å velge mellom, men emnetilbudet er forskjellig fra høst og vår semesteret. Dette kan være lurt å se på tidlig. I tillegg er det mange spennende fag i andre disipliner som man kan ha mulighet til å kombinere. Semesteret er delt inn i ulike blokker, hvor man derfor burde velge fag som fordeler seg jevnt utover hele semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Amsterdam er en veldig internasjonal by hvor de fleste er flinke i engelsk. All undervisning foregår på engelsk og jeg opplevde at foreleserne også hadde høy kompetanse, flinke til å svare på spørsmål og spesielt interesserte i deres fagfelt. Semesteret er fordelt i blokker som er ganske intensive. Dette førte til et utfordrende, men også høyt faglig utbytte. Universitetet har blitt rangert som topp ti innen psykologi på verdensbasis, og det er derfor ekstra interessant å studere ved et universitet med gode omtaler og høyt faglig nivå.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er spredt utover sentrum, hvor det psykologiske fakultet, og det meste av sosialvitenskaps-fagene er på Roeterseiland campus. Jeg synes det var et fint og sosialt område å studere ved, med kort avstand til forelesninger og mange koselige cafeer og spisesteder i området. Får å se mest mulig av byen anbefales det å skaffe seg sykkel med en gang. Da sparer man penger på kollektiv transport, og det er både en praktisk og effektiv måte å komme seg rundt.
Bustad
Jeg søkte bolig gjennom UvA, og var heldig som fikk hybel nærme sentrum i bydelen Nieuw- west, ikke så langt unna Vondelpark. Det er mange studenter som ikke får tilbud om dette, så det er lurt å søke tidlig! men også å lese om de ulike områdene i byen og hvor det ligger i forhold til universitetet, da noen av studenthusene ligger et stykke unna sentrum. Men kollektiv transport er bra her, så om du får bosted et stykke unna er det ikke vanskelig å komme seg til sentrum.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra! ved semesterstart arrangeres det en fadderuke for alle internasjonale studenter, ISN introweek, hvor man har mulighet til å bli kjent med mange andre utvekslingsstudenter og byen generelt. Dette anbefales sterkt. Jeg holdt kontakt med faddergruppen min gjennom semesteret, men ble også kjent med flere gjennom studenthuset jeg bodde i. Jeg ble også godt kjent med de andre utvekslingsstudentene i psykologi siden vi hadde flere felles fag og gjorde mye sosialt sammen utenom skolen.
Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap
05.09.2016 - 27.01.2017Førebuingar/praktiske tips
I april/mai begynte mailene å komme fra UvA, med informasjon om hvordan oppstarten ville foregå, og hva som måtte gjøres. Det er lurt å lese de nøye for å ikke gjøre noe feil.
Når det gjelder studentbolig, fikk vi i løpet av sommeren en mail med aktiveringskode til en side hvor man kunne booke rom. Jeg var på ferie da koden ble sendt, og da jeg ville logge meg inn var det for sent. Etter å ha ringt til Exchange student desk ved UvA fikk jeg heldigvis ny kode, men endte opp med å bo utenfor byen og måtte sykle i ca. 30 min for å komme til skolen. Så det er viktig å følge med på mailen, og også å være oppmerksom på hvor man velger å bo når man først har kommet inn på boligsiden!
Et praktisk tips (og klassisk Amsterdam-tips): skaff deg sykkel! Jeg dro på et marked for brukte sykler på min andre dag i Amsterdam, men det jeg ikke var klar over var at det er nesten utelukkende stjålne sykler som blir solgt på markedet. Sykkelen jeg kjøpte der var kjempebillig, men falt fra hverandre etter en uke, så det er ikke å anbefale. Etter det endte jeg opp med å kjøpe en ordentlig sykkel fra en sykkelbutikk, som jeg solgte igjen før jeg dro.
Undervisningsformer
Undervisningen var stort sett forelesning, seminar eller "working groups", som minner om seminarer ved UiB, hvor en professor leder timen og man får diskutert stoffet. Professorene i fagene jeg hadde var stort sett flinke.
Eksamensformen varierte mellom å tillate hjelpemidler eller ikke, og opplevdes også som litt mindre formell i noen av fagene. På en av eksamene mine sendte jeg bare oppgaven jeg hadde skrevet på mail til professoren, og det var det. Det var heller ikke unormalt å ha eksamen på kveldstid, og min siste eksamen før semesterslutt var ferdig så sent som 21.30 på kvelden.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet ved Universitetet i Amsterdam er bra, det er mye å velge mellom av engelske fag, og som utvekslingselev kan man plukke og mikse fra forskjellige "master tracks", altså masterprogram med tilhørende valgfag. For å finne utvalget, er det lurt å klikke seg litt rundt på UvA sin Course Catalogue. Semesteret er delt opp i tre blokker, så det er også lurt å fordele fagene ut over blokkene.
I løpet av første uken fant jeg ut at jeg ville bytte ut det ene faget jeg hadde valgt på forhånd, "Comparative Law", ettersom det overlapper 50% med Rettshistorie og komparativ rett. Jeg ga beskjed om det til UiB og endret på min Learning Agreement, og tok heller et annet fag i blokk 2.
Til sammen hadde jeg "European Private Law" og "European Labour Law" i blokk 1, og "European Contract Law", "European Consumer Law" og "European Criminal Law" i blokk 2. Alt passet bra sammen, med unntak av Criminal Law, som tilhørte et annet master track enn resten. Jeg synes likevel det var et interessant fag og det var spennende at det faget hadde en offentligrettslig vinkling, i motsetning til de andre privatrettslige fagene.
Fagleg utbyte og språk
I starten var fagene litt overveldende, særlig i Labour Law hvor læreren presenterte for oss i uke 1 at vi skulle ha en prosedyrekonkurranse i uke 5. Man oppdager fort at det lønner seg å være forberedt til seminarene for å henge med. Til gjengjeld føler jeg det faglige utbyttet har vært veldig bra, og jeg er fornøyd med alle fagene jeg tok. Jeg fikk også god trening i å lese og å skrive tekster på engelsk. Professorene var veldig kunnskapsrike på sine områder, og i Nederland er det heller ikke uvanlig at lærerne inviterer studentene med på å ta en øl etter at kurset er ferdig. Med andre ord kan de oppleves som litt mer uformelle enn vi er vant til her hjemme.
Universitetsområdet og byen
Det juridiske fakultetet ligger veldig fint til, midt i sentrum. Det er en litt gammel bygning med begrensede lesesalplasser, så i eksamensperioden foretrakk jeg å sitte på en annen campus, Roeterseiland, hvor det finnes et større bibliotek og kantine.
Ellers er Amsterdam en utrolig sjarmerende by, hvor man om sommeren kan sitte langs kanalene og se på båtene, eller leie en båt selv, og på vinteren er det alltid en pub eller cafe man kan gå på. Det er mye som skjer der stadig vekk, og det er bare å forsøke å oppleve så mye som man kan mens man er der, for tiden går fort!
Bustad
Jeg bodde i Diemen, øst for Amsterdam, i en svær studentblokk med både nederlandske og internasjonale studenter. Heldigvis var det en studentkomité der som arrangerte mye forskjellig sosialt, som båttur og pubcrawl, i tillegg til at det ganske ofte var "house party" et sted i blokkene. Jeg hadde eget rom og bad og delte kjøkken med fem andre internasjonale studenter. Det var ikke den beste standarden, men det går fint når man bare skal bo der ett semester. Selv syklet jeg frem og tilbake til skolen hver dag, men det gikk også trikk og tog inn til byen. Som jeg skrev ovenfor, er det et godt tips å være oppmerksom på hvor man velger å bo for å ikke havne for langt unna!
Sosialt miljø
På starten av semesteret arrangerer ISN fadderuke for alle utvekslingselevene, det får man også mail om på forhånd, og det var veldig gøy å være med på! ISN arrangerer også diverse fester og turer utover i semesteret, så det er mange muligheter til å møte andre utvekslingsstudenter. Utvekslingsstudenter vil som regel oppleve mest mulig mens de er der, og i Amsterdam er mye å finne på, for eksempel er byen full av museer for alt mulig rart. Ellers er dette sikkert skrevet av andre studenter, men benytt muligheten til å reise og se mer! Det er kjempelett å dra rundt med tog til andre byer, og man kan fint ta seg en dagstur for å oppleve Rotterdam, Utrecht, Harlem, Den Haag osv. I tillegg er også nabolandene lette å komme seg til!
Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap
05.09.2016 - 27.01.2017Førebuingar/praktiske tips
Det må settes av en del tid til alt som må fikses i forkant av utvekslingsoppholdet. Det er lurt å holde god oversikt over diverse frister for innsending av papirer etc. Veilederne er behjelpelige med å svare på spørsmål i denne perioden, så det gikk veldig fint.
Undervisningsformer
Undervisningsformene preges av forelesninger, seminarer og innleveringer, og ligner stort settundervisningsopplegget ved UiB. I motsetning til jusstudiet i Bergen, har vi flere kurs parallellt. Dette var utfordrende i starten, men man kommer raskt inn i det. Det er viktigere enn ellers å jobb jevnt med fagene her, ettersom det ikke er satt av tid til "eksamensperiode". Eksamensformen varierer fra skoleeksamen, hjemmeeksamen, papers og muntlige presentasjoner. Arbeidsmengden er relativt stor.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Amsterdam tilbyr et bredt utvalg av emner der undervisningen foregår på engelsk. Dette var en av hovedgrunnene til at jeg valgte utveksling i Amsterdam. Du kan velge fag fra ulike masterprogram, men det anbefales likevel å velge fra samme program slik at undervisningen ikke kolliderer. Semesteret er inndelt i blokker, så det er viktig å fordele fagene utover semesteret. Jeg anbefaler å velge to fag i block 1 og tre fag i block 2. Ettersom det er mye nytt i starten av utvekslingsoppholdet, er det greit å bare ha to fag å konsentrere seg om. Jeg valgte kursene European Private Law, European Contract Law, European Consumer Law, European Labour law og Law of Internal Market, og kan anbefale denne kombinasjonen.
Fagleg utbyte og språk
De fleste foreleserne har høy faglig kompetanse, og snakker godt engelsk. Det faglige og språklige utbyttet er derfor stort dersom du legger ned litt innsats.
Universitetsområdet og byen
Amsterdam er en helt fantastisk by med et yrende liv og et hav av muligheter! Byen er akkurat passe stor, og med sykkel kommer du deg enkelt rundt. Det juridiske fakultet ligger mitt i hjertet av Amsterdam. Det er et gammelt, ærverdig bygg som ser flott ut fra utsiden, men fasilitetene er langt dårligere enn på jussen i Bergen. Det er muligheter for å kjøpe mat og drikke, men det er ikke noe kantineområde med muligheter for å sitte. Jeg har derfor ikke benyttet meg noe særlig av jussen utenom undervisningen. Jeg har lest en del på det offentlige biblioteket som ligger i sentrum med utsikt over byen.
Bustad
Jeg søkte bolig gjennom UvA, og dette var veldig greit. Jeg bor i Prins Hendrikkade, som ligger veldig sentralt. Fasilitetene er helt kurante. Et tips er å lese seg opp på de ulike områdene i Amsterdam før du velger bosted. Jeg har venninner her som bor et stykke utenfor sentrum, og de er ikke spesielt fornøyde.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra her. Anbefaler å bli med på ISN introduction week, som ligner fadderuken i Bergen. Dette er en god mulighet til å skaffe seg venner i starten. Det er også lett å skaffe seg venner dersom du bor på en dorm fremfor i egen leilighet.
2016
Haust 2016 - BA i sosialantropologi
15.08.2016 - 31.12.2016Førebuingar/praktiske tips
Mine erfaringer i forhold utvekslingen er med tilknytning til antropologi fag ved UvA (Universitetet i Amsterdam), ved disse fagene er det ofte ikke eksamener men heller avsluttende oppgaver. En ting å være oppmerksom på når man ønsker å studere ved UvA er at semesteret er oppdelt i tre blokker hvor den siste blokken er Januar måned, og de fleste av fagene i denne blokken er metode fag og ikke tilgjengelige for utvekslingsstudenter. Siden man har et minimums krav om 30 studiepoeng betyr dette at man må ta et ekstra 6 poengs-fag i ett av de to første blokkene. Dette gir økt arbeidsmengde, men med god vilje er dette mulig å gjennomføre og jeg er blitt fortalt at man har muligheten til å få utsatt noen av de større oppgavene på slutten av året på grunn av denne ekstra arbeidsmengden.
En annen ting man må være oppmerksom på er at bankkortet man har i Norge ikke vil virke mange steder her i Nederland, det er også ikke alltid mulig å betale kontant. Derfor jeg vil jeg anbefale å opprette en Nederlandsk bankkonto så tidlig som mulig slik at man ikke opplever problemer med betaling. Dette er ikke veldig dyrt, og jeg har hatt stor nytte av denne bankkontoen i løpet av oppholdet.
Mitt beste tips tror jeg vil være å ha tilgang til Internett på telefonen, i hvert fall den første perioden man er her. Dette gav meg muligheter til å bruke kart til å komme meg frem og oppleve byen, og jeg fikk stort utbytte av dette i begynnelsen da det var mange steder jeg trengte å finne frem til.
Undervisningsformer
Ved de fagene jeg har deltatt i, hvor alle er antropologi, har undervisningformen bestått av mindre grupper på rundt 20 studenter og de har en blanding av forelesning og seminar. De ulike fagene har forskjellig tilnærming, men generelt så er det er fokus på en variert tilnærming og vurdering hvor den endelige karakteren er basert på forskjellige aspekter av undervisning og selvstudie. Den største delen av karakteren består av en mindre midtoppgave på rundt 2000-3000 ord og en sluttoppgave på rundt 6000 ord (dette er for 12 poengs fag, 6 poengs fag har ca. halvparten). Man må levere kortere tekster som omhandler den obligatoriske litteraturen, hvor ofte varierer - enten hver uke eller to ganger i løpet av semesteret. I forelesningen er aktiv deltagelse et viktig element i undervisningen, og også en del av karakteren. Dette består av at man må delta i diskusjonene i klassen, noe som alltid er spennende og givende, men man vil også bli bedt om å holde en presentasjon per fag sammen med en mindre gruppe. Man får god oppfølging av foreleseren gjennom semesteret, spesielt med den avsluttende oppgaven.
Det kan være vanskelig å vite hva som er forventet av en som student, og jeg må innrømme at det har vært en utfordring å studere her med tanke på at de har høye krav til kvaliteten på arbeidet og det er mange dyktige medstudenter. Men dette burde ikke forhindre noen i å søke på UvA da man også kan komme ut av et studieopphold her med gode erfaringer og et litt annet perspektiv da undervisningen her er meget forskjellig i forhold til i Norge.
En ting man burde forberede seg på er at det er et krav, i hvert fall høstsemesteret, om å produsere data selv. Dette involverer ofte intervju eller tekstanalyse. Dette kan virke skummelt om man ikke har gjort noe slikt før, men det er også en spennende opplevelse som inspirerer til videre utdanning. Det kan være lurt å lese seg litt opp på metode i forkant slik at man er forberedt på dette om man ikke har erfaring med slikt.
Vurdering av emnetilbodet
Det er flere interessante emner å velge mellom ved dette universitetet og de jeg har deltatt i har alle vært gode. Om man er interessert i globalisering eller Asia regionen vil jeg anbefale UvA da de virker å ha et fokus på disse emnene, spesielt Asia.
Fagleg utbyte og språk
Man kan lære mye ved å velge UvA, men dette krever muligens litt mer selvstudie enn det man er vandt til. Det virker for meg som om det er mindre eksplisitt fokus på teoretisk undervisning og forståelse, og mer fokus på til kritisk tenkning og evnen til å uttrykke dette i diskusjoner og presentasjoner. Dette betyr at man kan få mye ut av undervisningen, men det betyr også at det er fare for at diskusjonene i seminarene ikke alltid er like givende da det er foretrukket at diskusjonene skjer mellom studentene, noe som kan gi mangler på teoretisk innsikt. Noe som har vært veldig interessant gjennom oppholdet her har vært å se verden gjennom et antropologisk perspektiv fra et annet land enn Norge, noe jeg tror kan være verdifullt for egen faglig utvikling.
Når det kommer til språk så foregår all undervisning man har tilgang til (tror jeg) på engelsk, og de fleste man møter snakker også engelsk. Det er også utvekslingstudenter fra mange forskjellige deler av verden her, så man har gode muligheter til å utvikle sine engelsk egenskaper ved utveksling i Nederland. Om man ønsker å lære seg nederlandsk så er dette også en mulighet, men man må betale for denne undervisningen. Kravet for presentasjoner og aktiv deltagelse i undervisningen er også positivt for å bli komfortabel med å snakke engelsk offentlig.
Universitetsområdet og byen
Jeg befant meg stort sett på Roeterseiland Campus som ligger sør-øst for Amsterdam sentrum. Her er fakultetene for Økonomi, 'business', 'behavioral science', og samfunnsfag. Det juridiske fakultetet vil også bli overført til dette området i 2017. Det er et stort universitetsområde med forskjellige muligheter for å studere, samt for å spise, ha en kaffe, eller ta seg en øl.
Amsterdam generelt er spennende og vakker, og det er aktiviteter for mange forskjellige typer mennesker. Sentrum er preget av å være et turist område, men det er allikevel noe interessant å oppleve. Området rundt sentrum er perfekt til å "gå seg vill i" (som viser til viktigheten av å ha kart tilgjengelig) hvor man kan oppleve ulike gater som er meget forskjellige. Det er også et aktivt og levende uteliv her, noe jeg tror flere kan sette pris på i moderate mengder. Selv er jeg fascinert av hverdagslivet man møter her i Amsterdam. Både på gaten og på universitetet møter man en stor variasjon av mennesker med ulike bakgrunner. Og folk er veldig hyggelige her, noe man oppdager når man blir vandt til hvordan dette blir uttrykk da det i begynnelsen kan være litt vanskelig å se.
Til slutt - byen ser best ut fra sykkelsete. Og selv om de sier det regner mye her så gjør det ikke det, ihvertfall ikke når man er vandt til Bergen.
Bustad
Det er anbefalt å anskaffe bolig gjennom universitetet som henviser deg til en av tre forskjellige bedrifter som leier ut til studenter. Dette er noe jeg vil si meg enig i da det virker veldig vanskelig å finne et bosted selv, og jeg er fornøyd med den boligen jeg leier. Men det må sies at jeg leier en hybelleilighet alene. Men siden utvekslingen bare er noen måneder kan det kanskje være spennende å bo sammen med andre.
Sosialt miljø
Det kommer selvfølgelig an på hvem man har fag sammen med, men min erfaring er at det er veldig lett å ta kontakt med både andre utvekslingsstudenter samt studenter fra Amsterdam. Etter min erfaring er det også ganske lett å komme i kontakt med tilfeldige personer man møter også, spesielt andre utvekslingsstudenter. Det er også en organisasjon her i Amsterdam som tilrettelegger aktiviteter for utvekslingsstudenter ISN (International Student Network Amsterdam) som man kan bli medlem av, denne organisasjonen har mange uteliv-aktiviteter etter hva jeg har fått med meg, men de arrangerer også reiser til forskjellige deler av Europa gjennom semesteret.
Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap
01.02.2016 - 24.06.2016Førebuingar/praktiske tips
Det er en del forberedelser som man må gjennom før man kan dra på utveksling, så være påpasselig med frister og forskjellige dokumenter som må signeres og sendes hit og dit. Jeg opplevde at både UiB og UvA var veldig behjelpelige, selv om det kunne ta noe tid før man fikk svar fra UvA på mail.
Undervisningsformer
Undervisningsformene er ganske annerledes enn på UiB. Det er fremføringer, gruppeinnleveringer og lekser hver uke, samt at det ofte er obligatorisk oppmøte i forelesninger. Dette var en overgang i starten, men man vender seg til det. Jeg gleder meg likevel til å få litt mer frihet til å disponere dagene mine igjen!
En annen ting er at det er VELDIG forskjellig hva man må gjøre for å få 6 studiepoeng i de forskjellige fagene. I et fag trenger man feks. kun å levere eksamen. I et annet fag, i tillegg til eksamen, har man både ukentlige innleveringer og fremføringer. Hvis du har muligheten ville jeg rådført meg med noen som har vært på utveksling ved UvA, før du velger fag.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mange forskjellige fag å velge mellom på UvA. Pass på å velg fag fra forskjellige blokker. Semesteret er delt opp i tre blokker, hvor man har fag i blokk 1 og 2, og har mulighet for gjentak av eksamener i blokk 3. Det er lurt å fordele fagene relativt likt på blokk 1 og 2.
Fagleg utbyte og språk
Jeg synes det er vanskelig å evaluere mitt eget språklige utbytte, men jeg merker at det går fortere å skrive på engelsk etter å ha levert oppgaver og lekser hver uke. Jeg merker også at ordforrådet har blitt videre.
Det faglige utbytte bestemmer man i stor grad selv. Da jeg bare har valgt fag med hjemmeeksamen kan man komme seg unna uten å lese for mye på pensum. Likevel er det lurt å ha noe kunnskap da man kan risikere å bli spurt i timen. Det faglige utbyttet er nok uansett større om man velger fag med tradisjonell skoleeksamen.
Universitetsområdet og byen
Amsterdam er en vakker by med masse tilbud. Jussen på UvA ligger perfekt plassert, midt i hjertet av Amsterdam.
Bustad
Jeg har bodd gjennom DUVO. For meg har det tatt 30 min å sykle til sentrum hver dag. Det var langt i starten, men man vender seg fort til det. Jeg har nok bodd ganske usentralt i forhold til hva som er vanlig.
Sosialt miljø
I de fleste klassene er det mange utvekslingsstudenter som alle ønsker nye bekjentskaper. Derfor er det lett å skaffe seg et sosialt miljø på UvA. Jeg var også med i en "Buddy-ordning" hvor jeg fikk en nederlandsk fadder som hadde ansvar for en gruppe utvekslingsstudenter. Vi møttes en gang i måneden og dro på kino ol. Dette er et bra tiltak jeg råder alle til å være med på, selv om det ikke var gjennom buddy-gruppen jeg fikk mine nærmeste venner. Videre er det, som ved UiB, en rekke undergrupper man kan delta i på UvA.
Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap
01.02.2016 - 24.06.2016Førebuingar/praktiske tips
I forkant av utvekslingsoppholdet er det en del formelle ting som må fikses, dette er ting knyttet til både UiB og UvA, samt ift. Erasmus. Det er derfor viktig å ha oversikt over frister og de ulike dokumentene du mottar/sender. Vær derfor forberedt på å måtte bruke litt tid på dette jevnt over i månedene før du skal dra. Mine kontaktpersoner ved UvA var hjelpsomme og svarte (stort sett relativt) raske til å svare på mail.
Undervisningsformer
Det forventes at man møter i forelesningene, og enkelte forelesere fører oppmøteprotokoll. Arbeidskravene varierer fra korte oppgaver etter forelesninger, lengre oppgaver, presentasjoner, gruppearbeid, hjemmeeksamen/final paper og skoleeksamen (vanligvis 3 timer). Størrelsen på pensum kan også variere. Arbeidsmengden kan derfor til tider være stor, men på den andre siden kan man likevel stå med kun å gjøre det obligatoriske og minimalt med lesning. I forhold til hjemmeeksamen opplevde jeg at man alltid hadde god tid.
Vurdering av emnetilbodet
UvA har et stort utvalg av fag da man kan plukke og mikse fra alle LL.M.- linjene. Det viktigste når man velger fag er at man fordeler fagene ut over både block 1 og 2.
Fagleg utbyte og språk
Det er gode muligheter for å ha et stort faglig utbyttet av et semester ved UvA. Det er flere interessante fag, med mange gode forelesere. Jeg mener likevel det faglige utbyttet er mest opp til den enkelte studenten. Man kan være aktiv, møte forberedt og lese (det meste av pensum), og da er det jo klart man får et bra faglig utbyttet av et ellers bra opplegg. Det er likevel mulig å "snike seg litt unna" da man for eks. kan velge fag med hjemmeeksamen og i større grad fokusere på et snevrere området av pensum.
Amsterdam er en by hvor alle snakker bra engelsk. Det er derfor ikke noe behov for å lære seg nederlandsk. På universitet er det bra nivå på engelsken hos foreleserne (og medstudentene). Når det gjelder den skriftlige engelsken følte jeg at det ble enklere utover i semesteret da man hadde en del skriftlige innleveringer. Jeg mener derfor det språklige utbyttet har vært bra.
Universitetsområdet og byen
Amsterdam som by her en perfekt studentby. Det er en internasjonal storby, men byen oppleves likevel ikke som for stor da sentrum er relativt sentrert rundt kanalene. I tillegg er man på sykkelen hele tiden og avstandene blir derfor korte. Videre er Amsterdam også en by hvor det alltid er masse som skjer, med forskjellige typer stemning. Byen har ellers mye bra kaffer, restauranter og utesteder, samt shopping. Jeg vil anbefale å være flink til å oppsøke andre ting en turiststedene - det er kun da man virkelig får oppleve hvor bra byen er.
Det juridiske fakultet ved UvA ligger midt i sentrum (av kanalene) - m.a.o. perfekt location. Eller har Universitetet flere ulike bygg/fakulteter rundt omkring i sentrum/utkanten. Videre er det også ok bra med leseplasser på ulike lokaler i sentrum. (Merk at det kan være litt press på plassene akkurat rett før eksamen).
Bustad
Jeg vil absolutt anbefale å søke på bolig gjennom UvA. Riktignok er det noe ulik standard og plassering på studentboligene, men det er krevende å finne bolig på egenhånd – særlig hvis du ikke er i byen selv. Når du søker om bolig via UvA vil jeg anbefale å velge/krysse av på det alternativet som viser høyes budsjett da jeg tror man vil få flere valgmuligheter ift location på boligen. Men skulle man være uheldig, og får en litt dårlig plassering blir man fort vant til en litt lengre sykkeltur.
Sosialt miljø
I forhold til det sosiale vil jeg anbefale at man melder det på ISN sin fadderuke. Dette er åpent for alle utvekslingsstudenter i byen og det er derfor en del unge fra andre studieretninger enn juss, men er likevel en grei start. Videre er det mange tilreisende på jussen og de fleste er derfor interessert i å knytte kontakter. Jeg har også inntrykk av det kan bli litt "klassemiljø" på de ulike LL.M. linjene - et triks kan derfor være å snike seg inn på noe av deres aktiviteter.
Haust 2015 – Integrert master i rettsvitskap
31.08.2015 - 29.01.2016Førebuingar/praktiske tips
Både vertsuniversitetet og UiB er hjelpsomme i denne prosessen, så det gikk veldig greit så lenge man overholder alle frister. Praktisk tips i forbindelse med søknaden til UvA er å melde seg på ISN sin fadderuke. Selv om det ser forholdsvis ok ut på papiret er dette ganske nære vår egen fadderuke med mye festing og morsomme aktiviteter, og en veldig god mulighet til å møte nye venner (særlig mtp at juridisk fakultet ikke har egen fadderuke).
Undervisningsformer
Går mye i forelesninger og seminarer som er veldig like våre egne arbeidsgrupper, så det går veldig greit. Eneste forskjellen er at man ikke må levere en oppgave til seminarene.
Vurdering av emnetilbodet
Relativt greit emnetilbud. Eneste ulempen er at man velger enkeltfag fra fastsatte "masterlinjer". Man får dermed ikke "hele bildet" ved valg av enkeltfag med mindre man er flink til å koordinere dette på forhånd (men det kan også hende at et fag ikke går det aktuelle semesteret pga for få påmeldte). Ellers er nivået ganske høyt, etter som man tar fag på masternivå med andre masterstudenter. Det må utvilsomt legges inn en viss innsats (lese"leksene" i de enkelte fagene kan være ganske store), men det bør gå fint mtp arbeidsmengden man er vant til fra UiB. Men alt i alt ikke forvent å dra hit for å "slappe av på utveksling".
Fagleg utbyte og språk
Av de relativt få fagene man har tilgang til, er det til gjengeld spennende fag, som man føler man får bruk for ved senere anledninger. De aller fleste underviserene er veldig dyktige og språkkyndige. Kravene som stilles til deg gjør også at utbyttet kommer automatisk.
Språkmessig går det helt fint så lenge du er gjennomsnittlig god i engelsk (ift en norsk standard).
Universitetsområdet og byen
Jussfakultetet skal pusses opp fra nyttår/sommer 2016, men mange gode biblioteker å velge mellom i sentrum.
Byen er veldig sjarmerende. Ganske lite sentrum, og når man sykler overalt ligger det meste innenfor rimelig rekkevidde.
Bustad
Man får nesten alltid tilbud om studentbolig, hvor man bor i "dorms" med andre internasjonale studenter som er veldig hyggelig. Er man uheldig kan det private markedet være ganske så dyrt (700-800€). Standarden varierer åpenbart fra sted til sted, men man må nok regne med litt lavere standard enn hjemme i Norge med mindre man går for en dyr og ny bolig (men disse ligger gjerne litt utenfor sentrum). Ville absolutt anbefale å søke på de litt dyrerere stedene, da man fort kan havne 20-30 min utenfor sentrum.
Sosialt miljø
ISN-uken som sagt veldig viktig. Ellers er folk på skolen og i dormsene veldig åpne og hyggelige, ikke minst nederlenderene selv. Man har mulighet til å delta på flere aktiviteter (løpeklubber, fotball osv), så det sosiale er veldig bra.
2015
Haust 2014 og vår 2015 - BA i psykologi
01.09.2014 - 15.07.2015Førebuingar/praktiske tips
Det meste kan ordnes etter ankomst Amsterdam. Eneste unntaket er sted å bo. Amsterdam er en overbefolket komprimert by med massivt trykk på boligmarkedet så det er lurt å fikse overnattingssted tidlig! Det er visstnok muligheter å ordne overnatting gjennom universitetet her nede men har selv ordnet overnatting gjennom privat marked.
Undervisningsformer
Mesteparten foregikk for min del som fellesundervisning i auditorium med en del seminarer/gruppearbeid innimellom. Det skal nevnes at jeg selv har nederlandsk som morsmål og derfor valgte fag med undervisning på nederlandsk. Undervisningen for engelskspråklige fag kan derfor selvsagt variere.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er generelt sett veldig bra, også blant de engelskspråklige fagene. Mesteparten av litteratur, uansett undervisningsspråk, er på engelsk. Fagene går som blokker enten kronologisk, men også tidvis som fag med parallel undervisning.
Fagleg utbyte og språk
Som nevnt er det emnetilbud på flere ulike språk og jeg valgte selv fag på nederlandsk. Undervisningen er bygd opp i blokker og er ganske intensiv. Læringsutbyttet har vært svært bra.
Universitetsområdet og byen
Undervisningen foregår på ulike steder i byen. Noen steder med mer "amerikansk campus"-følelse enn andre. Ofte mange kafeer i områdene rundt der undervisning foregår og sosialt. Amsterdam kjenner de fleste. Amsterdam sentrum er relativt lite med en diameter på 10 km og "sentrum" sentrum på ca 5 km. Sykkel er et must da det som regel er mye raskere enn buss/tram og lignende.
Bustad
Jeg styrte lenge med å ordne bolig og endte til slutt opp med en "containerwoning" som er en lavblokk bygd opp av containere. Høres stusselig ut og var ca 22 kvadratmeter med relativt enkelt men rent boareal. Helt ok for 6 måneder, men ikke noe å anbefale.
Sosialt miljø
Sosialt miljø er veldig bra. En blir veldig fort inkludert og det er mange tilbud om aktiviteter en kan delta på. Spesielt når det nærmer seg sommeren blir det mye liv og røre i byen. Anbefaler derfor vårsemesteret framfor høstsemesteret som alternativ for utveksling.
Haust 2014 – Integrert master i rettsvitskap
25.08.2014 - 30.01.2015Førebuingar/praktiske tips
Gå til anskaffelse av sykkel så snart som mulig. Sykkel er det enkleste og mest praktiske fremkomstmiddel.
Sjekk fagene du ønsker å ta i timeplanen kalt "rooster" før du melder deg opp til fagene. Der vil du se om fagenes forelesninger, seminar og eksamener overlapper.
Undervisningsformer
De fleste fagene består av forelesning, innleveringsoppgaver og en tre timers skoleeksamen. Noen av fagene krever imidlertid innlevering av gruppeprosjekt og essay i tillegg til/istedet for skoleeksamen. Sjekk derfor emnebeskrivelse nøye før du bestemmer deg.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er utrolig bra, det tilbys veldig mange kurs på engelsk. Kursene er inndelt etter syv ulike masterprogram, og man har eks antall fag å velge mellom innenfor hvert masterprogram. Som utvekslingsstudent kan man imidlertid velge fritt blant alle fagene, og man trenger ikke å forholde seg til fag innenfor en av de syv masterprogrammene. Dersom man kombinerer fag fra ulike program må man imidlertid sjekke at fagenes undervisning og eksaminasjon ikke overlapper/krasjer.
Fagleg utbyte og språk
det faglige nivået er nokså høyt; jeg har opplevd forelesningene som informative og interessante, og foreleserne som engasjerte. Språket har ikke hatt et for avansert nivå til at det er overkommelig, og jeg synes alle eksamenen har gjenspeilet det man skal ha lært i løpet av kursene.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger veldig sentralt, ca 5 min sykkeltur fra central station. Det er sykkelparkering utenfor, samt lesesalplass dersom man ønsker å sitte på skolen å lese.
Byen har jeg opplevd som svært innbydende, mange koselige små gater og steder. Den har et ulmende kulturliv, og det er alltid mye kjekt man kan finne på dersom man trenger et avbrekk fra lesingen.
Bustad
Jeg bodde i Prins Hendrikkade, som ligger ca 5 min sykkeltur fra central station. Jeg bodde derfor veldig sentralt, også i forhold til skole, shopping og øvrig transport. Rommet mitt holdt høy standard, og var av grei størrelse. Jeg bodde på alene på en hybel, med eget bad og kjøkken. Jeg fikk bosted gjennom DeKey, etter å ha søkt bosted gjennom tilbudet jeg mottok fra Universitetet i Amsterdam. Der kunne man velge makspris og om man foretrakk å bo alene eller sammen med noen. Flere av vennene mine bodde andre steder tilbudt gjennom denne ordningen, og de var også fornøyd med boligen sin.
Man må imidlertid bemerke seg at prisen er nokså høy; jeg betalte 632 euro i måneden, noe som tilsvarer ca. 5600 norske kroner.
Sosialt miljø
Første uken jeg var i Amsterdam deltok jeg i noe som heter ISN intro week, som er en fadderuke for nternasjonale studenter. Denne må man melde seg på i forveien, og man mottar bekreftelse og program for uken før avreise. Dette var en veldig grei måte å bli kjent med andre studenter på, og jeg holdt kontakten med faddergruppen min gjennom hele oppholdet. Å delta på denne uken er derfor å anbefale på det varmeste.
Videre fikk jeg mange venner i boligkomplekset hvor jeg bodde, samt noen gjennom skolen. Alt i alt opplevde jeg det sosiale miljøet som veldig bra, da det var lett å bli kjent med andre internasjonale studenter.
Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap
25.08.2014 - 30.01.2015Førebuingar/praktiske tips
Måtte ordne forsikring, samt søke om bolig. Fikk studentbolig gjennom UvA og Dekey - anbefales. Det er både vanskelig og dyrt å skaffe seg en sentral bolig i Amsterdam. Jeg endte opp med å betale 540 euro for et rom med eget kjøkken, men delte bad og toalett med en annen utvekslingsstudent. Også lurt å skaffe seg en brukt sykkel med en god lås så fort som mulig.
Undervisningsformer
Ikke-obligatoriske forelesninger og seminar.
Vurdering av emnetilbodet
Ganske greit utvalg av engelske fag.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har hatt et godt både språklig og faglig utbytte av oppholdet mitt i Amsterdam. Kursene var noe mer utfordrende enn jeg hadde forestilt meg, og arbeidsmengden var krevende, men jeg har virkelig lært mye.
Universitetsområdet og byen
Amsterdam er en helt fantastisk by. Kan ikke skryte nok. Atmosfæren, folkene, kanalene, syklene - Amsterdam har virkelig personlighet. Det er umulig å kjede seg her, det er alltid noe som skjer. Universitetsområdet er også veldig fint. Flere lesesaler og bibliotek å velge mellom, men trangt om plassen i eksamensperiodene.
Bustad
Fikk som sagt bolig gjennom Dekey, og det var ypperlig. Ble hentet på flyplassen og kjørt til deres kontorer. Her signerte jeg leiekontrakten og fikk samtidig hjelp til alt det praktiske (som å åpne nederlandsk bankkonto og å registrere citizenship). Etterpå ble jeg kjørt til studentboligen, så ankomsten min i Amsterdam gikk veldig smertefritt og greit. Rommet jeg fikk tildelt hadde en helt fantastisk beliggenhet - kjempesentralt og i et veldig koselig område. Størrelsen var også veldig bra, men standarden var litt så som så. Badet så gammelt og brukt ut, men det gjorde nytten sin. Siden beliggenheten var så god synes jeg det var verdt prisen (540 euro).
Sosialt miljø
Jeg kjente egentlig ingen da jeg flyttet, men det var virkelig ingen problem. Jeg bodde i en studentbolig med kun internasjonale studenter, så alle var i samme båt og vi ble fort kjent. Anbefaler også å være med på ISN sin intoduksjonsuke. Her møter en mange andre utvekslingsstudenter, og får hjelp til å bli kjent i byen. ISN arrangerer også ukentlige eventer, samt flere helgeturer.
Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap
25.08.2014 - 30.01.2015Førebuingar/praktiske tips
Først og fremst: vær klar over at det koster en del å dra på utveksling. Bare husleien i Amsterdam var ca 5500 kroner. Mat er ikke nevneverdig billigere og skal man bli inkludert og ha det gøy må man betale seg med på ting og arrangementer. Det man får av reisestipend fra Lånekassen er ikke i nærheten av prisen for reisen, og ellers strekker ikke Lånekassen sitt lån til. Man får Erasmus-stipend, men også med dette får man det økonomisk trangt om man skal leve kun av stipend og lån. Jeg måtte bruke en del sparepenger for å kunne få max ut av oppholdet. Det var verdt det for meg - men forutsetter at man har disse ekstra tusenlappene.
Start tidlig med forberedelsene, men vær forberedt på at ting tar tid. Man venter og venter, og plutselig skal mange ting gjøres samtidig. Jeg fikk god hjelp og rask respons fra de internasjonale koordinatorene i Bergen og i Amsterdam.
På ett tidspunkt var det så mye skjemaer og kopier som skulle sendes hit og dit at jeg spurte meg selv om dette var verdt det. For å svare på spørsmålet: ja, det var definitivt verdt det!
Man blir godt tatt i mot i Amsterdam mtp. praktiske ting. De første dagene er det et "velkomst-torg" der lokale myndigheter, banker, universitetet og diverse organisasjoner er tilstede for å hjelpe deg (og selge deg ting du trenger og ikke egentlig trenger).
Jeg synes akademisk veiledning og kontakt med de ansatte ved Law School var ganske fraværende gjennom hele oppholdet. Man må klare seg selv. Studiekatalogen online er litt knotete å bruke, så prøv og feil litt i disse databasene før fristen for å melde seg opp åpner.
Midt i sommerferien åpner kurspåmelding. Her er det første mann til mølla som gjelder. Dette var en veldig stor stressfaktor, og den ble ikke mindre av at systemet kræsjet fullstendig. Et tips kan være å ha klar en ferdigskrevet e-post med de fagene man vil ha, og sende denne til UvA-folka med en gang det kræsjer. Da har man i hvert fall meldt ifra i tide.
Undervisningsformer
Semesteret i Amsterdam er delt opp i to blokker. Hver blokk er 8 uker; 7 uker med undervisning og eksamen i 8. uke. Man må med andre ord henge med fra starten.
Fra Bergen er vi vandt til å kun ha ett kurs om gangen, på UvA har man 2-4 kurs som går parallelt.
Fagene er enten 6 eller 12 sp. 12 sp går over begge blokker, 6 sp er en blokks kurs. 6 sp høres veldig lite ut, men tilsvarer i arbeidsmengde 10 sp i Bergen, vil jeg si. Jeg vil anbefale å ta 6 sp-kurs i stedet for 12 sp. 12 sp blir fort veldig komplisert, og for min del var språk osv hindringer som gjorde at 6 sp var nok om gangen.
Undervisningen er forelesninger. I noen 12 sp-fag er det også seminarer. Ingenting er obligatorisk oppmøte, men noen kurs har obligatoriske oppgaver underveis.
Ellers blir det en del lesing på egenhånd. Heldigvis er det stort sett ganske spesifiserte pensumlister, så man vet hva man trenger å lese og ikke - dette i motsetning til ryktene om andre internasjonale universiteter.
Vurdering av emnetilbodet
Som nevnt så er studiekatalogen litt vanskelig å skjønner. UvA tilbyr en rekke "master tracks". Dersom man er LLM følger man ett av disse, men som Erasmus kan man plukke fag selv fra alle trackene. Det gjorde jeg, men ville kanskje anbefalt nå i ettertid å ta fag innenfor samme track. Jeg angrer litt på mine valg av fag. Jeg valgte kurs innen for "EU competition Law and regulations", men hadde nok valgt mer "International Law" hvis jeg skulle valgt på ny.
Fagleg utbyte og språk
For meg var språk hovedgrunnen til å dra på utveksling, og det var hovedgrunnen til at jeg valgte Amsterdam. Undervisning er på engelsk både for internasjonale og nasjonale. Med andre ord deltar man på de samme forlesningene som de nederlandske studentene.
Amsterdam har vært en internasjonal handelsby i hundrevis av år, og engelskferdighetene for alle generasjoner er supre. Derfor er dette en super by å være for å bli bedre i engelsk.
Når det gjelder nederlansk språk, så tok jeg tre ukers språkkurs i august. Man lærer ikke å snake særlig godt der, men man lærer nok til at man kan lese seg fram i byen og forstå enkle beskjeder over høytaleranlegg osv. Anbefales, men ikke har forventninger om å få bruke språket muntlig. Dessverre er nederlenderne sånn som oss nordmenn; når de hører at du knoter, så slår de over på engelsk.
Det faglige er litt bob-bob. Har litt blandede opplevelser av UvA, men dette gjorde jeg rede for ovenfor. Jeg opplevde det som frustrerende å måtte ta introduksjonskurs i EU-rett, siden jeg hadde NIRI, men faktisk er det nok introduksjonskurset jeg lærte mest av og har mest igjen for nå i ettertid.
EU Competition Law ble for EU-teknisk og komplisert språklig for meg, så jeg strøyk i dette.
Jeg vil anbefale alle å ta European Contract Law. Faget er komparativt og tar utgangspunkt i et forslag til et EU-direktiv (Common European Sales Law). Professoren er en av de fremst i sitt felt i Europa, og var med i komiteen som utarbeidet direktivforslaget. Veldig inspirerende og nyttig.
Som UiB-student opplevde jeg selve gjennomføringen av eksamen som hårreisende. Eksamen foregår i auditorium, der man oppfordres til ikke å sitte for tett. Det blir opplyst om tillatte hjelpemidler, men ingen kontroll. Man får utlevert eksamen, og på denne fører man fullt navn, studentnummer og eventuelle eksamensnummer. Underveis kan man gå på toalett etc. som man vil, men helst bare en person om gangen. Eneste person tilstede for å kontrollere er en assistent som sitter framme og tar imot oppgavene når man er ferdig. Man leverer bare inn eksamen, men det er ingen kontroll av id eller tilsvarende, så ingen vet at navnet på eksamen er ditt osv. I tillegg får man ikke med seg kopi av eksamen, og man signerer ikke på at man var tilstede, så hvis fakultetet roter bort din besvarelse, så har du ingen mulighet for å bevise at du var der.
Men alt i alt er ikke dette opplevelser som ødelegger for helhetsinntrykket av at det var et bra opphold.
Universitetsområdet og byen
UvA har til felles med UiB at fakultetene og instituttene er spredt utover hele byen. De driver og samler fagmiljøer i ulike campus nå, og det ryktes at Law School skal flyttes. Law School ligger nå midt i sentrum, i gamlebyen faktisk - eller Red Light District som det også kalles. Vakre omgivelser, men gammel bygningsmasse for undervisning. Bygget er som en labyrint, så vær ute i god tid i starten for å finne fram i tide til forelesning beginner.
Ja, apropos tid, vær alltid tidlig ute, nederlendere er alltid i tide, og man får superfæle blikk dersom man er forsinket.
Byen Amsterdam er magisk! Falt fullstendig med en gang. Skaff deg en sykkel og et kart, og kos deg. Anbefaler å kjøpe Museumskaart, da får man tilgang til (nesten) alle museer i Nederland i ett år for en engangssum på rundt 500 kroner. Når det gjelder uteliv, vil jeg anbefale ISN Introduction Week i starten, men for resten av semesteret vil jeg anbefale å holde seg unne turist-utestedene i sentrum. Gå heller på lokale kneiper og puber. Nederlenderne er glade i øl, så alle bydeler har sitt sted.
Gå på marked, gå på museum, nyt parkene og sykkelturene, ta dagturer med tog i helgene - man kommer utrolig langt på en dag med tog i Nederland. Eller dra på helgetur til Brussel, Berling, Paris, Praha, London - alt er tilgjengelig med buss og tog fra Amsterdam, og gode priser hvis man er tidlig ute.
Bustad
Å bo i Amsterdam er DYRT. Søk om studentbolig og håp på det beste - de aller, aller fleste får plass. Men også studentboliger koster, minst 5000 må man regne med for ett rom i kollektiv. Boligmarkedet er "utleiers marked", og man har ikke så mye å komme med og med akseptere det man får. Personlig hadde jeg mye å klage over da jeg flyttet inn. Det var ikke vasket (det første som skjedde da jeg flyttet inn var at jeg tråkket i glasskår på gulvet, så det var ikke støvsugd en gang) og rommet var som en fengsels-celle.
Jeg vil anbefale å forsøke å få venner og ha det høy utenfor rommet i stedet for å bruke mye tid og penger på IKEA-turer eller lignende. Det er ikke verdt det, for månedene flyr, og sannsynligvis kommer du ikke til å bruke mye tid på rommet læll.
En av mine beste kamerater valgte å bo privat i stedet for å søke studentbolig. Han endte opp med å stresse hele sommeren med å få tak i rom. Til slutt fikk han et dyrt rom langt borte fra sentrum (25 min på sykkel). I tillegg var huseier en tulling, så han måtte til slutt flytte ut igjen.
For å summere opp: det er mye ugreier med studentboligene, men mindre enn med private utleiere.
Sosialt miljø
Dette er det beste med utveksling! Skal man til Amsterdam vil jeg anbefale ISN introduction week. Det er ikke for Law School spesielt, men for UvA generelt. Man treffer med andre ord ikke mange framtidige klassekamerater der. Men man treffer folk fra hele verden og fra alle mulige fagfelt. Spennende. Selve opplegget i uken er litt sånn fadderuke-kleint, men prøv å nyt det sosiale mer enn arrangementene.
Når skolen først begynner er det litt vanskeligere å få venner. Kanskje 80 % av studentene er nederlanske studenter som allerede har venner. De andre 20 % er vanskelige å skille ut i mengden og mange har venner allerede fra ISN. Hvis man ikke deltar på ISN, er introduksjonsdagen på fakultetet det nest beste alternativet for å få venner sånn i starten.
Ikke vær redd for å sitte alene på utveksling. Er man litt frampå, så går det greit. Og hvis man bor i kollektiv, så har man alltids en møteplass i fellesarealene.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.uva.nl/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7820
- FagnavnSpråkfag