Fudan University Shanghai og Det juridiske fakultet (BILATERAL - 3. og 5. studieår)
- LandKina
- ByShanghai
- Studieplassar4
- StudienivåMaster
- AvtaletypeBilateral
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap. For å kvalifisere til studier ved Fudan University må du ha eit karaktersnitt på "rein C" eller betre.
Om tal på plassar:
Det er to plassar til studentar på 3. studieår og to plassar til studentar på siste studieår.
Dersom det er fleire søkarar enn det finst tilgjengelege plassar for siste studieår gjennom denne avtalen, vil studentar som vil utveksle for praksis og studier i kinesisk rett bli prioriterte ved søknadsfrist 1. februar.
Når i studiet kan eg reise
Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.
I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.
Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.
Språk
Det vanlege undervisningsspråket er kinesisk, men fleire emne blir underviste på engelsk. Du treng ikkje å kunne kinesisk for å utveksle til Fudan Law School.
Kva emne kan eg ta
Utvekslar du til dette universitetet på 3. studieår tar du juridiske emne som blir godkjente som valemne på 3. studieår.
Sudieåret 2024/2025: Utvekslar du til dette universitetet på 5. studieår tar juridiske emne som blir godkjente som spesialemne (30 sp).
Frå 2025/2026: Utvekslar du til dette universitetet på 5. studieår tar du juridiske emne som blir godkjente som spesialemne (10 sp) og fordjupingsemne (20 sp).
Fudan University tilbyr juridiske emne som blir underviste på engelsk. Oversikt over desse finn du på denne nettsida. Ein vel blant dei same emna enten ein utvekslar på 3. studieår eller på 5. studieår.
Fudan nyttar eit grads- og creditsystem der 18 kinesiske credits tilsvarar 30 norske studiepoeng.
Studenter som skal ta praksis og studier i kinesisk rett skal velje juridiske emne på til saman 12 credits. I tillegg skal ein fullføre eit praksisopphald som svarar til 10 studiepoeng.
Fordi Kina ikkje har eit einskapleg nasjonalt grads- og creditsystem, varierer det frå universitet til universitet kor mange credits fakultetet vurderer at tilsvarar 30 norske studiepoeng.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare, ved UiB eller på utveksling.
Studieavgift
Studentar som reiser gjennom denne avtalen betaler ikkje skolepengar eller studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Sjølv om ein ikkje skal betale skolepengar så må ein betale medlemskap i den obligatoriske helseforsikringa ved universitetet som kostar 400 RMB for eitt semester (tilsvarar ca 600 kr per oktober 2023). Det er ikkje mogleg å søke om fritak frå universitetets helseforsikring sjølv om norske studentar normalt vil vere godt dekka gjennom norske forsikringar for studentar i utlandet som vi uansett sterkt anbefaler at alle kjøper.
Studentar som utvekslar til Kina får eit tilleggstipend frå Lånekassen på kr 2675 per månad. Dette er fordi nasjonale politikarar ønskjer å motivere fleire norske studentar til å studere i land som Norge særleg ønskjer å samarbeide med når det gjeld forsking og høgare utdanning.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Fudan University blei etablert i 1905 og er eit multidisiplinært universitet med til saman 30 000 studentar. Av desse er rundt 3 000 internasjonale studentar. Universitetet ligg sentralt i Shanghai og har eit godt omdømme både i og utanfor Kina sine grenser.
Shanghai er den største byen i Kina med meir enn 24 millionar innbyggarar. Den har alltid vore ein av Kinas mest moderne og vestlege byar.
Bustad
Universitetet har studentbustadar det går an å søke på. Utvekslingsstudentar får vanlegvis tilbod om bustad gjennom universitetet.
Semesterinndeling
August - januar og februar - juli.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - BA i kinesisk
15.08.2023 - 29.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Engelske er tilgjengelig i fleste steder
Undervisningsformer
mest på campus
Vurdering av emnetilbodet
Anbefaler at du tar kinesisk på middels nivå, mens avanserte eller spesialiserte er litt vanskelig for de som ikke er morsmål.
Fagleg utbyte og språk
språkkunnskapene vil være kraftig forbedret etter ett års utveksling, kinesiske studentene er veldig entusiastiske.
Universitetsområdet og byen
Campus er delt inn i tre områder. Den kinesiske avdelingen ligger hovedsakelig på Handan Road, metro i Shanghai er veldig praktisk
Sosialt miljø
Mange studenter kommer fra Korea og Japan, og noen få fra Europa, alle snakker kinesisk og kan kommunisere på engelsk.
2019
Bachelor i kinesisk - Haust 2019
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Kina er på mange områder et veldig annerledes land enn Norge, blant annet er det et veldig byråkratisk land. Så første tips er å være tålmodig. Det er veldig få som snakker engelsk, så det er lurt å laste ned ovelsettelsesapp på mobilen som kan gjøre kommunikasjon med kineserne litt enklere. Det kan også være en god ide å åpne en kinesisk bankkonto og laste ned Alipay som er en kinesisk app hvor all betaling og overføring av penger skjer via mobiltelefon. Dette er fordi det er få steder i Kina de tar imot kredittkort eller bankkort, kontanter opplevde jeg og vanskelig å bruke i Kina siden de fleste tar i bruk denne appen.
Undervisningsformer
Jeg var en språkelev ved Fudan universitetet og hadde forelesning fire timer hverdag. Forelesningene var ganske så intensive og siden undervisningen foregikk på kinesisk måtte jeg jobbe ganske hardt for å forstå det som foregikk under timen. Undervisningsformen er for de meste at læreren snakker og vi studenter lytter og noterer. Da vi hadde muntlig kinesisk fikk vi snakket litt mer, men jeg vil absolutt at forelesningene i Kina er mer "tradisjonelle". Så ikke så mye rom til å diskutere.
Vurdering av emnetilbodet
Som språkstudent i kinesisk, hadde jeg til sammen seks fag som fokusert kun på å lære det kinesiske språket. Vi hadde en undervisning som fokuserte på det muntlige, en som fokuserte på grammatikk, en om å lytte, en skrive klasse og en som fokuserte mer på lese og forståelse. Det funket veldig greit for meg og de ulike forelesningene hadde mange felles temaer, så på den måten fikk man repetert mye av det som man lærte i de forskjellige forelesnigene.
Fagleg utbyte og språk
Det er klart at når man studerer kinesisk språk så bør man nesten også dra en eller annen gang i løpet av studiet til Kina for å lære seg språket. Det er ingen bedre måte å lære seg et språk enn det å reise til landet man lærer språket til. Det å bli utsatt for kinesisk hele tiden har tydelig hjulpet meg mye når det kommer til forståelse men også kommunikasjon.
Universitetsområdet og byen
Fudan campus området er veldig stort og flott og har alt fra kiosker, kafeer til basketballbane og tennisbane. Universitetet tilbyr en rekke aktiviteter som man kan melde seg på som gjør at man komme lettere i kontakt med elevene ved Fudan. Shanghai er den mest internasjonale og moderne byen i Kina, og derfor er det alltid noe å gjøre i byen. det har et spennende by liv og kan være et godt valg for dem som aldri har vært i Kina før siden Shanghai kan minne litt om Vesten
Bustad
Jeg valgte å bo utenfor campus sammen med en medstudent, det er dyrere enn å bo på campus, men vi var heldige å finne noe i nærheten av universitetet til en akseptabel pris. Man kan så klart også velge å bo på campus som er mye mer økonomisk og enklere når det kommer til det å registrere adressen hos politistasjonen og for å søke om lovlig opphold der.
Sosialt miljø
På Fudan universitetet opplevde jeg at det sosiale miljøet var ganske bra, som nevnt tidligere er det mange aktiviteter man kan melde seg inn i for å bli kjent med ikke bare andre utvekslingsstudenter men også med de kinesiske studentene som går der. Det er klart man har en fordel hvis man bor på dormen med de andre utvekslingsstudentene fordi de ofte organiserer aktiviteter sammen. Jeg opplevde at miljøet der var veldig inkluderende, kanskje litt vanskelig å komme i kontakt med de kinesiske studentene på grunn av språkbarriere men også siden deres timeplan ofte er mer full en de til utvekslingsstudentene, så kan man si at de kinesiske studentene ofte tilbringer hele dagen i lesesalen.
VÅR 2019 PROF-SØK
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Kina er landet som oppfant papir, og de elsker å bruke det. Jeg måtte kjøpte en egen mappe for å holde styr på alle dokumente jeg trengte og fikk i løpet av oppholdet. Pass på å ha mist to kopier av inntaksbrev, karakterutskrifter, passbilder, forsikring, reisedokumenter, og visumform fra skolen.
For å reise til Kina må man ha visum. Merk at man må reise til Oslo for å få visum, og det kinesiske konsulatet har opptil 1 måneds ventetid for å få time. Vær altså ute i god tid.
Shanghai er et veldig høyteknologisk samfunn, og livet blir mye lettere om man har alle de riktige appene på plass. Før du drar bør du laste ned:
VPN-tjeneste: for å få tilgang til sider blokket av den kinesiske brannmur, eg. facebook, instagram, alle Google produkter, ect. jeg brukte ExpressVpn
WeChat: Must have! Alle bruker WeChat. Er en blanding av vipps, facebook og instagram
Alipay: Alternativ til WeChat, men greit å ha begge
Taobao: Nettshopping, mye billigere enn å gå i butikken.
HelloBike/Mobike: Gatesykkel tjeneste, veldig praktisk!
Didi: Kinas svar på Uber.
Undervisningsformer
Undervisningsformen ligner mye på den norske, med ca. 2 forelesninger i uken per emne. Det er ikke noe seminarundervising, men de fleste emnene har obligatoriske oppgaver man må gjøre underveis. Professorene er også veldig glad i presentasjoner, og alle emnene jeg hadde krevde en presentasjon på minst 20 minutter. Likevel vil jeg si at arbeidsmengden er mindre enn i Norge, siden kravene for å få godkjent er lavere.
Vurdering av emnetilbodet
Fudan er ganske seine med å publisere emnene tilgjengelig hvert semester, så det er ikke så mye vits å sette seg inn i dette før man drar. De to første ukene har en "add-dropp" period hvor man kan melde seg opp i så mange fag man vil, og droppe de dersom man ikke er fornøyd. Pass på å gjør dette med en gang, da klassene fort fylles opp. Jeg anbefaler å melde seg opp i alle kursene som er tilgjengelig på engelsk og prøve ut hvert emne. Min erfaring er at kvaliteten på professoren er viktigere enn innholdet i kurset. Noen av professorene har ganske dårlig engelsk eller urealistiske krav (for eksempel oppgaver på 24 sider og presentasjoner på 50 minutter). Andre professorer er veldig flinke, og jeg har hatt noen av de beste foreleserne så langt i mitt studieløp. Vær forberedt på at kravene til hvert emne kan forandre seg underveis.
Jeg tok tre emner som teller som «valgfrie fag i spesialisering master samfunnsøkonomi»: Chinas Financial System, World Economy and China, og Money & Banking. Jeg tok også et kurs i kinesisk, noe jeg kan absolutt anbefale.
Fagleg utbyte og språk
Jeg synes det tekniske nivået på fagene for utvekslingsstuder ved Fudan er lavere enn i Norge. Fra fagene hjemme er jeg vant til mye matematikk og modeller, noe jeg har hatt lite av ved Fudan. Samtidig har læringsutbyttet vært stort siden pensum settes mer i kontekst enn hjemme. For eksempel diskuterer vi dagsaktuelle temaer som handelskrigen mellom USA og Kina, Brexit og the Belt and Road innitativ. Siden klassene består av studenter fra hele verden, og alle blir oppfordret til å dele sine tanker og meninger har jeg lært veldig mye jeg ikke kunne funnet i en bok hjemme.
Språkmessig foregår alt på engelsk. Siden alle bruker et fremmedspråk (veldig få studenter fra USA og England) er terskelen lav for å snakke og nivået på engelsken kommer seg raskt. Min engelsk har ofte vært bedre en professorene, så man trenger ikke være nervøs for skriftlige oppgaver eller presentasjoner.
Universitetsområdet og byen
Fudan er delt opp i 4 capuser, men jeg forholdt meg bare til Handan campus. Det er også her studentboligene er. Handan campusen er nydelig, med mange små parker og trær overalt. Man finner også alt man trenger i og rundt campus, både av mat, klær og alt mulig annet.
På Handan campus er det tre kantiner, hvor man får billig og god mat. Det er også en gate med resultanter og et svært kjøpesenterområde like i nærheten.
Bustad
Jeg valgte å bo i studentboligene tilbudt av Fudan, og er veldig fornøyd med dette valget. Fra andre hadde jeg hørt at studentboligene ikke var særlig bra, men jeg er uenig i dette. Rommet mitt besto av en seng, pult og nattbord, samt en liten balkong. Jeg delte et fellesarealet med 3 andre jenter, og et toalett med en annen. For 4 måneders leie betalte jeg ca. 6000 kr. Man kan også få et større rom med eget bad til ca. 13000 eller et dobbeltrom med bad til ca. 5500. Noen velger også å leie privat, men prisene i Shanghai er ca. det samme som i Norge. Jeg vil også påstå at det er mer sosialt å bo på studentboligene, men dersom man vil oppleve mer av Shanghailivet er privat bolig kanskje best siden studentboligene ligger ca. 45 min med metro vekk fra sentrum.
Sosialt miljø
Å være på Fudan har vært litt som å være tilbake på folkehøyskole. Alle utvekslingsstudentene jeg har møtt er veldig åpen for å bli kjent med nye, og det er alltid noe å finne på. Siden maten på kantinen er både god og billig er det vanlig at alle går sammen og spiser etter forelesning, eller studerer sammen på en cafe. Å spise og drikke ute er også ganske billig, og Shanghai tilbyr alt man kan ønske seg av underholdning og natteliv.
2018
Master i samanliknande politikk - Vår 2018
05.03.2018 - 06.07.2018Førebuingar/praktiske tips
Skolens internasjonale avdeling er svært hjelpsom og forsøker å svare på de fleste spørsmål.
Det er et must å laste ned og installere VPN før en drar fra Norge. Det finnes flere aktører på markedet, og de beste må en betale litt for.
Undersøk med lege/vaksinekontor om du behøver vaksiner.
Undervisningsformer
Jeg tok statsvitenskapelige emner på masternivå. Undervisningen er stort sett i mindre klasser og består av presentasjoner fra professor og diskusjoner i klassen. Ofte har en som student en eller flere presentasjoner i løpet av et semester.
Vurdering av emnetilbodet
Fagtilbudet er større på papiret enn i virkeligheten. Likevel tilbyr Fudan en del engelskspråklige emner. De to første ukene har en anledning til å følge undervisningen i alle fag for å se hvilke en ønsker å ta. Da kan en også undersøke andre faktorer som er viktige, for eksempel engelskferdighet til professoren.
Fagleg utbyte og språk
Jevnt over bra. Professorene har varierende engelskferdigheter. Anbefales å ta kinesiskundervisning når en først er i Kina.
Universitetsområdet og byen
Vakker og stor campus, men den ligger et stykke utenfor byen.
Bustad
Universitetet tilbyr bosted på campus. Jeg bodde ikke der, men jeg hadde bekjente som bodde der og som synes det var OK. Det er nært til campus og en får eget rom med bad. Det er også billig.
Sosialt miljø
Bra. De første ukene er det introduksjonsuke med ulike sosiale tilbud. En får også tildelt en kinesisk "buddy".
Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett
26.02.2018 - 02.07.2018Førebuingar/praktiske tips
NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).
*Studieopphold ved Fudan University Shangai
NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).
Jeg synes studentrapporten om Fudan fra våren 2017 var veldig bra, så sier meg stort sett enig i det som står der.
Man bør være forberedt på at det vil ta lang tid fra du søker på utvekslingsavtalen til ting begynner å falle på plass, så det er bare å være tålmodig og forholde seg til de fristene man får av UiB og Fudan. Språk- og kulturkurset med Konfutse Instituttet var nyttig, siden det er veldig mange (selv i Shanghai) som ikke snakker engelsk, så det er veldig fint å kunne noen basic ord fra før. Det er absolutt lurt å laste ned VPN før man reiser ned, og ellers er det jo en rekke apper man blir avhengig av i Kina, men det finner du raskt ut av. De mest sentrale appene man trenger i Kina er WeChat, Alipay, DiDi, Sherpas, Ofo og Mobike.
Jeg valgte å bo på campus ved Fudan, så da må man være våken på natten norsk tid og være klar til å booke rom via Fudan sine nettsider. Det er viktig å ha all informasjon du trenger for registrering klar (Fudan studentnummer etc.), siden rommene går veldig fort. Når du kommer til Kina, så er ting litt stress frem til du får fikset kinesisk mobilnummer og bankkort. Jeg endte med China Unicom (unlimited data for 100 RMB i måneden) og ICBC. Det er greit å vite at man må fikse telefonnummer før man kan få bankkort, og at man må ha med pass for å fikse begge deler. Når man har fikset både mobilnummer og bankkort, så kan man koble bankkortet til WeChat og Alipay og deretter bruker man stort sett mobilbetaling. Siden de første dagene går til dette, registrering på Fudan og enten registrering på dormen eller fiksing av leilighet, så er det lurt å komme ned litt før undervisningen begynner.
Undervisningsformer
Undervisningsformen er som regel klasseromsundervisning med alt fra 4-15 studenter i LLM-fagene til 15-30 studenter i undergraduate-fagene. I LLM-fagene er det kun internasjonale studenter, mens flertallet av studentene i undergraduate-fagene er kinesiske, men det er også noen utvekslingsstudenter. Jeg synes derfor det var greit at vi måtte ta 2 LLM-fag og 2 undergraduate-fag, så fikk man litt variasjon.
Vurdering av emnetilbodet
De første ukene med undervisning, så kan man gå i alle fagene for å se hvordan de er, før man bestemmer seg for hvilke fag man skal ta. Det er lurt å forhøre seg med LLM-studentene (som allerede har vært der et semester når dere kommer) eller andre på Fudan, og høre hvilke forelesere og fag som er bra. Mitt inntrykk var at utvekslingsstudentene kunne velge hvilke fag de ville, selv om andre studenter måtte melde seg opp i fagene digitalt og risikerte at enkelte fag ble fylt opp.
Jeg endte med IP Law + Labor Law som LLM-fag og International Commercial/Business Law + International Commercial Arbitration som undergraduate-fag, og var stort sett fornøyd med de fagene. Jeg hadde 3 papers og en hjemmeeksamen som eksamensform, som innebar at det ble mye skriving den siste måneden. Det kan være greit å sjekke hva eksamensformen er før man velger fag.
Fagleg utbyte og språk
Man må nok forvente at det faglige utbyttet i Kina er lavere enn det man er vant til. Likevel var de fleste fagene en grei innføring til de ulike rettsområdene, selv om noen av de kinesiske foreleserne og studentene på undergraduate-nivå slet litt med engelsken. Hvis man har paper som eksamensform, så anbefaler jeg å velge et tema man faktisk synes er interessant, slik at man får litt ekstra faglig utbytte ved å fordype seg i dette temaet. Likevel kan det være vanskelig å velge interessante temaer, siden det kan være vanskelig å finne gode kilder om kinesisk rett på engelsk. Selv om det var litt dårlig utvalg på både Fudans fysiske og digitale bibliotek, så har faktisk UiB en del digitale kilder om kinesisk rett som var nyttig. Sørg derfor for at du har lastet ned UiBs VPN før du reiser ned, slik at du har tilgang til det digitale biblioteket. Bortsett fra utbyttet jeg fikk av å skrive papers, var nok det nok Arbitration-faget jeg fikk mest ut av, siden dette er et veldig internasjonalt rettsområde.
Det språklige utbyttet er veldig avhengig av hva man gjør det til selv og hva man kan fra før. Språkkurset i Bergen var som nevnt en grei start, men hvis man faktisk skal lære seg noe særlig kinesisk, så anbefales det å ta et språkkurs i Kina. Fudan tilbyr språkfag på ulike nivåer som jeg tror vi kan ta, men man får ikke noe studiepoeng for det av UiB. Det spørs derfor om man får tid til det ved siden av 4 jussfag og praksisoppholdet.
Jeg fikk for min del kanskje like godt faglig utbytte av praksisoppholdet på Generalkonsulatet. Jeg fikk skrive rapporter om juridiske temaer i Kina, og brukte mye av tiden min på å gjøre research om disse temaene, delta på seminarer og ha møter med blant annet Innovasjon Norge og Wikborg Rein for å få innspill til rapportene. Det sosiale miljøet på konsulatet var også veldig bra, så anbefaler veldig det praksisoppholdet.
Universitetsområdet og byen
Fudan sitt campus (både Main Campus og Law School) er et stykke utenfor byen sammenlignet med Jiao Tong, men siden jeg bodde på dorm så synes jeg det gikk helt fint. Shanghai som by har mye kult å by på og er nok mye mer internasjonal og (sånn sett) praktisk enn Beijing. Hva man foretrekker er nok litt avhengig av hvilken Kina-opplevelse man ønsker. Shanghai passer bra for dem som vil bo i en internasjonal storby med kinesiske karakteristikker.
Bustad
Jeg bodde som nevnt på campus ved Fudan. Det er greit å vite at International Students Dorm befinner seg ved Fudan Main Campus, som er et godt stykke fra Fudan Law School, og det blir derfor uansett litt reisevei til fakultetet hvor man har undervisning. Fordelen er at det går en shuttlebuss regelmessig mellom disse fakultetene, så vil anta at reiseveien er litt kortere enn for de som bor i sentrum og tar metroen. Ulempen er at dormen er et relativt godt stykke unna nærmeste metro (20 min å gå, 10 min å sykle, kanskje 7 min med buss + gå). Det kan derfor ta litt tid å komme seg til sentrum når man skal jobbe, jeg beregnet ca. 1 time til Generalkonsulatet ved Yuyuan Garden.
På den andre siden så er det ganske mye billigere å bo på dorm, jeg betalte ca. 3350kr i måneden for single room i de 4 månedene jeg bodde i Shanghai. I tillegg er det en billig kantine i nærheten av dormen med veldig grei mat, så man kan spise frokost/lunch/middag ganske billig der. Metroen slutter å gå relativt tidlig (mellom 22 og 23), så jeg tok stort sett DiDi hjem da jeg var ute i sentrum på kvelden, som kostet et sted mellom 30 og 70 RMB avhengig av etterspørselen. Siden jeg jobbet i sentrum 2 ganger i uken, hadde mye besøk og det ofte var noe som skjedde i byen i helgene, så følte jeg at jeg fikk opplevd mye av sentrum selv om jeg bodde på dormen.
Sosialt miljø
Jeg var relativt mye sammen med de andre utvekslingsstudentene i Shanghai fra UiB og reise litt med dem rundt i Kina, noe som var veldig hyggelig. I tillegg er det ganske mange arrangementer med ANSA og Klubb Norge, så det er absolutt masse nordmenn i Shanghai å være sammen med hvis man ønsker det. I tillegg ble jeg godt kjent med de som jobbet på konsulatet og tok ofte en øl etter jobb med dem.
Bortsett fra det norske sosiale miljøet i Shanghai, så har man fag med internasjonale studenter både fra LLMen og de som tar fag på undergraduate nivå og blir relativt raskt kjent med disse. Man må nok gjøre en litt større innsats hvis man ønsker å bli kjent med kinesiske studenter, men noen av de som tok engelske fag på undergraduate nivå virket interesserte i å bli kjent med utvekslingsstudentene, så det lar seg nok gjøre.
Det er generelt mye som skjer i Shanghai til enhver tid, så mye ligger til rette for et sosialt utvekslingsopphold!
2017/18 - BA i kinesisk
15.08.2017 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Som nevnt i rapporten fra 2017 og 2018 er det en del praktiske ting som må gjøres dersom man bestemmer seg for å dra på utveksling, så det er viktig å være tålmodig og forholde seg til de instruksene og fristene UiB og Fudan gir.
Før du ankommer Kina vil jeg virkelig anbefale å ha:
• Lastet ned VPN dersom du vil ha tilgang til nettsider og sosiale medier som kinesiske myndigheter har blokkert (Google, Youtube, Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter osv).
• Lastet ned appen WeChat. Kinas Facebook og Messenger. WeChat har også funksjonen WeChat Wallet som du kan betale med.
Andre nyttige apper: Alipay (kan brukes til å betale med), Didi (Kinas Uber), Mobike/Ofo (samme som Bergen Bysykkel).
• Ta med flere fysiske kopier av viktige papirer (passet, admission notice, visa application form JW202 osv.)
Ingen vaksiner er påkrevd, men jeg ville ha sjekket om det er vaksiner som trenger å fornyes.
Jeg anbefaler å kunne litt kinesisk før man drar. Selv om Shanghai er en internasjonal by og det er flere og flere som kan engelsk, er det fortsatt mange som ikke kan det. Blant annet de som jobber i kantinene på Fudan og de som jobber på resepsjonen for dormen.
Husk å ta med alle papirer og kopier under registreringen den første uken. De tar også kun imot kontanter.
Undervisningsformer
For språkstudenter er undervisningen klasserom-basert, veldig likt det vi er vant med på videregående med tavle undervisning. Hver klasse består av rundt 25 elever. Som språkstudent har man time i lesing, skriving, snakking og lytting. Timene går som oftest ut på å lære nye vokabularer og grammatikk, lese tekster og gjøre oppgaver (grammatikk oppgaver eller oppgaver knyttet til tekstene). De fleste lærere liker å velge ut hvem som skal svare eller lese høyt, men det er også lesing i kor (spesielt vokabularer). Vi hadde også lekser, diktat, fremføringer, diskusjonsoppgaver, midterm og eksamen. Vær oppmerksom på at hvor aktiv man er i timene, om man gjør leksene og oppmøte vil påvirke karakteren. Vær oppmerksom på fraværsgrensen, ettersom den er ganske streng. Dersom man har mer enn 1/3 fravær (uansett om de er gyldige eller ugydlige) i et fag, får man ikke gå opp til eksamen i det faget.
Vurdering av emnetilbodet
Det er ti nivåer til sammen (A-J). A-D er begynner nivå, E-H er mellom nivå og I og J er avansert nivå. Som språkstudent får vi ikke velge nivå eller timeplan selv, men blir plassert i en klasse etter å ha fullført en plasseringstest under den første uken. Som på UiB fullfører man 2 nivåer på ett semester. Jeg ble plassert i nivå E etter å ha fullført 90 studiepoeng med spesialisering i kinesisk (altså tatt alle kinesisk emnene som inngår i bachelorgraden i kinesisk).
Fagleg utbyte og språk
Timene er mye mer intensivt enn det man kanskje er vant med på UiB, men til gjengjeld lærer man mye. På mellom nivået foregikk all undervisning på kinesisk og lærebøkene inneholdt ikke pinyin eller engelsk. I friminuttene snakket klassen min for det meste bare på kinesisk, så jeg fikk virkelig fordypet meg i språket.
Universitetsområdet og byen
Som språkstudent vil man holde seg til hoved campusen, Handan Campus. Det er veldig stort med flere kantiner, små butikker, nærbutikker, sykkel og moped verksteder, en liten park, idrettshaller, dormer osv. Det finnes også mange restauranter rundt universitetet, spesielt på gaten da xue lu (大学路). Rundt 10 min gange fra Handan Campus ligger også wu jiao chang (五角场) som har 5 kjøpesenter. Her ligger også metrostoppet man kan ta inn til sentrum. Metroen i Shanghai er veldig billig og lettvint.
Shanghai er en veldig livlig og moderne by med både vestlige og kinesiske karakteristikk. Det er mange steder som kan utforskes og ulik mat man kan prøve. Er man i Shanghai er det en must å smake på byens delikatesse, xiao long bao (小笼包).
Bustad
Under mitt utvekslingsopphold på Fudan endte jeg opp med å bo i et kollektiv med 3 kinesere. Jeg slapp å måtte gå gjennom et byrå ettersom rommet mitt var lagt ut av utleieren selv og vi kunne kommunisere på engelsk. Hvis man ønsker å leie privat, anbefaler jeg at man selv eller får noen man kjenner til å få sett på stedet fysisk før man takker ja.
Dersom du ønsker å bo på dormen er det viktig å søke når rommene blir lagt ut (som skjer midt på natten i Norge) og ha all informasjonen klar.
Sosialt miljø
Jeg var veldig heldig med klassen min (spesielt det første semesteret), miljøet var kjempe bra. Vi gikk å spiste middag eller fant på andre aktiviteter å gjøre sammen. Det var veldig kjekt og interessant å bli kjent med folk fra hele verden og lære om deres kultur. Som språkstudent tar det litt ekstra innsats å bli kjent med kinesere, siden man kun studerer med andre utvekslingsstudenter. Delta på ulike arrangementer og ikke vær redd for å ta det første skrittet.
Det finnes mange ulike studentorganisasjoner og idretts grupper man kan bli med i. Det holdes også ulike aktiviteter på campus av forskjellige studentorganisasjoner som man kan delta på, spesielt når det kommer til kinesiske høytider. Jeg deltok for eksempel på å lage månekake under månefestivalen. Jeg lærte mer om høytiden og fikk muligheten til å bli kjent med andre folk.
Vår 2018 – Praksis og studier i kinesisk rett
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).
*Studieopphold ved Fudan University Shangai
NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).
Kina er et veldig spennende land med en rik kultur du raskt vil merke at er svært forskjellig fra den kulturen du reiser fra. En fin måte å beskrive Kina på er etter min mening et krysningspunkt mellom et høyteknologisk industriland og et utviklingsland. Ikke forvent å kom hit til dekket bord, det er mye som må ordnes i starten og en del ting du er vant med at kan ordnes på et øyeblikks sekund i Norge, vil fort kunne ta timer, dager eller uker her borte. Om du skal på utveksling til enten Shanghai eller Beijing anbefaler jeg å laste ned ANSAs guide til leve og studere i Kina (finnes på ANSA's nettsider eller ved et raskt googlesøk). Denne gir en god innføring i hva du må vite på forhånd, hvordan man går frem om man vil leie privat og en del annen viktige ting en bør vite. Under skal jeg liste opp de viktigste praktiske tingene du kan forberede enten på forhånd eller i det du lander:
1. Last ned VPN på forhånd - Kinesiske myndigheter har blokkert en del nettsider og medier du er vant til å bruke hver eneste dag (inkludert Google) så dersom du vil ha tilgang til Facebook, Instagram, Snapchat, Gmail, Google søkemotor eller translate bør du ha ordnet dette før du kommer ned. De fleste bruker ExpressVPN, denne koster rundt 10 dollar i måneden og funker helt greit.
2. Ta med fysiske kopier av alt av papirer: Det være seg universitetspapirer du har fått tilsendt, pass (forside, bakside, visumside og infoside), du kommer til å bli overrasket over hvor glad Kineserne er i fysisk papir, og de tilbyr deg neppe muligheten til å kopiere på stedet.
3. Ta med ekstra bankkort / kredittkort
4. Har du muligheten, ta med deg en ekstra mobiltelefon (Alt i Kina styres gjennom mobilen; betaling, skolegrupper, sosialisering, eiendomsmegler, taxi etc.) Å miste mobilen her nede er et rent mareritt ettersom det tar ganske lang tid å sette opp alle nødvendige apper, men nytten av en backup-mobil dersom du skal være uheldig er en erfaring jeg nøt veldig godt av selv!
5. Last ned disse appene enten ved ankomst eller før du drar ned: Wechat (Whatsapp for Kina), SmartShanghai (Guide til Shanghai, veldig praktisk), BonApp (restaurant-guide som lar deg booke bord i appen), Sherpa's (leveringstjeneste på engelsk), OFO (tilnærmet gratis sykkel i Shanghai), Didi (Kinas svar på Uber).
Når du lander er det flere ting som må ordnes; sim-kort - gå til China Unicom eller China Telecom og kjøp et pre-paid simkort. De tilbyr normalt ubegrenset data-bruk for rundt 120NOK i måneden. Når du har et simkort, kan du ta med deg passet ditt og gå i banken (ICBC, Bank of China etc.) og opprette en debitkonto. Dette kortet må du ha for å kunne bruke mobilbetaling, taxi etc. fordi de kinesiske appene ikke aksepterer internasjonale kort.
Kina har lagt restriksjoner på hvor mange ganger man får forlate landet når man holder et såkalt X2 visa (som utvekslingsstudenter gjør), og i 2018 er det i utgangspunktet bare anledning for å skaffe seg én ekstra innreise utover den du benytter første gang. Har du planer om å reise rundt anbefales det derfor å gjøre dette før semesteret starter (Da har du rimelig god tid ettersom skolen ikke begynner før slutten av februar) eller etter semesteret er ferdig. På den måten har du anledning til å dra på en spontantur mens du er der borte enten det er med ANSA eller på eget initiativ.
Undervisningsformer
Kinesiske professorer har svært ulik tilnærming til undervisningen, og man merker også forskjell på LLB og LLM kursene. Noen professorer kjører full forelesning hvor det stilles enkelte spørsmål, andre har en mer disksjonsbasert tilnærming.
Fordelen er at du får 1 uke på starten av semesteret til å prøve ut de ulike fagene, og på den måten har du stor påvirkningskraft til både ta de fagene du synes er mest interessante, samt der hvor professorene virker pedagogiske.
Vurderingsformene varierer også veldig fra professor til professor - personlig hadde jeg 4 fag hvor to var LLM og to var LLB. Her var to av fagene basert på en final paper, mens de to andre var henholdvis en open-book og en closed-book exam. Karakterene baseres på det skriftlige du leverer samt deltakelse i timen og oppmøte. Dette er veldig annerledes fra hva du er vant med ellers, ettersom du oppfordres til å delta muntlig i mye større grad enn på Jussen i Bergen.
Vurdering av emnetilbodet
Kinapakken som tilbys her er en veldig god og variert utvekslingsavtale. Det er en fin linje mellom skolearbeid og praktisk jobb som gjør at hverdagen blir ganske annerledes på utveksling, hvilket etter min erfaring er en av grunnene til å dra på utveksling i førsteomgang. Det er riktignok Kina det er snakk om og selv om universitetet gjør så godt de kan med å opprette avtaler med arbeidsgivere og universitet, må du nok regne med at ikke alt kommer til å gå helt som planlagt - mitt største tips er å kontakte arbeidsgiver så fort som mulig og sette i gang med jobb. Det er selvfølgelig deilig å nyte litt ekstra fri i starten osv men av egne erfarninger er Shanghai mye bedre i Mai enn i Mars, og derfor er det smart å få unna så mange jobbdager som mulig tidlig i semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Faglig merker man veldig at norske studenter innehar et høyt kompetansenivå sammenlignet med veldig mange andre land. Personlig bød ikke utvekslingsoppholdet i Kina på særlige faglige utfordringer, men tilbudet av internasjonale fag var variert og ga en fin oversikt over enkelte fagdisipliner i et internasjonalt spekter sammenlignet med det å studere norsk rett.
Språklig var det veldig bra å få studert på engelsk og frisket opp kunnskap som ikke har blitt aktivisert på en del år, samtidig som det er veldig nyttig å ha en viss innsikt i juridisk engelsk når man skal ut i arbeidslivet. Heldigvis er ikke professorene eller andre utvekslingsstudenter så veldig mye bedre enn deg selv i engelsk slik at terskelen er ganske lav for å begynne å prate og praktisere.
Når det kommer til å lære seg kinesisk er det veldig interessant å ha et grunnleggende kurs i Bergen før man drar. Imidlertid opplevde vi som var her våren 2018 at 4,5 måneder er for liten tid til å lære et såpass komplisert språk, og i hvert fall når du ikke blir tvunget til å følge språkundervisning her nede. Personlig skulle jeg ønske at universitetet tilbød språkurset i Kina, fremfor i Bergen fordi det er mye lettere å lære noe når man omgås av et språk hele tiden, samtidig ville man også fått anledning til å begynne på arbeidet litt tidligere. Det må sies at når skolen ikke begynner før midten av Mars, er det vanskelig å avtale en arbeidsplan med arbeidsgiver, og 25 arbeidsdager i løpet av april, mai og juni er mer enn man tenker at det er. Dette medførte at man på slutten fikk litt mer å gjøre enn det man kanskje skulle ønske og man ser tilbake til januar og februar som litt dårlig utnyttede måneder.
Universitetsområdet og byen
Fudan campus er splittet i to, og det juridiske fakultet ligger for seg selv i en ny og svært moderne campus nord for hovedcampus. Det tar omlag en time dør til dør fra hjertet av sentrum til klasserommet, og metrolinjen er ikke så veldig busy når du kommer deg litt ut av sentrum.
Campusen er veldig stor og fin, med moderne bygninger som minner om Amerikanske Universiteter, men det er rimelig folketomt der. Ettersom campus er såpass langt unna alt annet, har vi stort sett hvert der når det er undervisning, selv om biblioteket har fine faciliteter ødelegger reiseveien litt for fordelen av å bruke det.
Shanghai er en veldig moderne og spennende by, den er sterkt preget av å ha vært en internasjonal handelssentrum, og du finner nærmest hva enn du måtte lete etter. Expats i Shanghai virker å trives best i French Concession området som bærer preg av lave bygninger og grønne gater, med mange små og gode restauranterer, cafeer og barer.
Byen har også mye annet å by på, og det anbefales å sette av god tid i starten til å reise seg rundt og oppleve, få inntrykk å bli kjent med byen i starten.
Bustad
Å bo på campus er en relativt billig affære, og passer bra dersom du reiser alene og vil bo i et internasjonalt miljø. Hvis du søker til Fudan bør du merke deg at campus ligger ganske langt i fra sentrum, og det juridiske fakultetet er heller ikke i nærheten av campus hvilket gjør at du bor et sted mellom campus og byen. På kveldene kan dette være litt problematisk fordi metroen stopper i 12-tiden, men det er vanlgivis greit å få tak på taxi, uten at dette koster så altfor mye.
Ingen av studentene i år bor på Jiaotong campus, men ettersom Jiaotong ligger i sentrum, kan du være heldig å få en billig studentleilighet i et av de bedre strøkene i byen.
Derimot må du ikke forvente at standarden på campusboligene er av særlig høy kvalitet, men du får det nødvendige som seng, pult og bad til en rimelig penge.
Hvis du ønsker å leie bolig privat i Shanghai er dette egentlig ganske lettvindt, men vær forberedt på at du må se leiligheten fysisk før du takker ja til noe ettersom bilder av leiligheter ofte gir et bedre inntrykk enn leiligheten i seg selv. Prisen for leilighet sentralt ligger på NOK 5000 og oppover og det er lettest å finne leilighet for 2 pers, men vi klart helt fint å finne leilighet til 3 pers også. En god idé dersom dere er flere som skal leie sammen eller du er alene på leting etter et rom er å få innpass i ANSA sin wechat gruppe og spørre om noen kan videreformidle kontakt til en eiendomsmegler. Disse kan du spørre om alt mellom himmel og jord og de vil sende deg uttallige forslag til leiligheter. Det kan være lurt å opprette denne kontakten noen dager i forveien sånn at du har noen visninger klare når du ankommer Shanghai, dermed bør du høre litt rundt hvor det er lurt å bo, og også vurdere hvor mye du kan betale (I nærheten av Jingan, French concession, Xintiandi, Peoples square og ned mot Jiaotong university er ypperlige områder og nært til alt). Fordelen med megleren er at de sikrer deg en leiekontrakt hvor du ikke selv står til ansvar for å leie leiligheten ut når du skal dra igjen etter knappe 5 måneder, og du har en engelsktalende person som kan hjelpe deg med alt fra betale strømregning til å oversette informasjonsskriv som blir hengt opp i heisen utenfor leiligheten. Megleren vil ta et honorar på ca. 35 % av en månedsleie, og vær samtidig forberedt på at du må betale store deler av leien med en gang (Vi måtte betale 3 måneders leie + 1 måned i depositum).
Når det kommer til betaling er dette håpløst i Kina, det finnes svært begrensede muligheter for å få overført penger, og de fleste studenter her nede tar ut cash på norsk kort, for så deponere dette på det Kinesiske kortet, og deretter overfører disse til enten Alipay eller Wechat pay. For å unngå at du blir stående i en stressende situasjon for å betale ganske mange 1000 i leie første uken, bør du sette deg inn i uttaksreglene i banken din, for å forsikre deg mot at minibanken ikke svelger kortet ditt.
Ettersom at minibankene tar et honorar for uttak, kan det være smart å undersøke hvor mye det koster å ta ut valuta i Norge før du drar.
Sosialt miljø
Shanghai er en by som aldri sover, og du kan stort sett gå ut å være sosial hele døgnet, mandag til søndag. Det er et voksende norsk miljø her som er greit å involvere seg med i starten, men LLM-programmene gir deg også muligheten til å komme i kontakt med andre nasjonaliteter, så benytt muligheten!
2017
Vår 2017 - Praksis og studier i kinesisk rett
09.01.2017 - 10.07.2017Førebuingar/praktiske tips
NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).
*Studieopphold ved Fudan University Shangai
NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).
Før man reiser er det endel praktiske ting som må fikses i form av dokumentasjon til universitet og visum osv. Det kan ta lang tid før man får det man trenger fra kinesiske universitet så her gjelder det å ha litt is i magen. Videre kan det være lurt å laste ned VPN før man drar, da Google, Facebook osv. er stengt i Kina. Jeg brukte UiB sin (gratis)og Express VPN (ca. 100 kr i mnd). Utenom det praktiske lønner det seg å se på bolig tidlig dersom man skal bo på campus. Vi fikk ikke plass når vi prøvde å søke på morningen i Norge når rommene var lagt ut et par timer før. For å få bo på campus på Fudan må man altså være klar idet de slippes som vil være midt på natten norsk tid.
Skal man leie privat kan det være greit å leie gjennom et privat byrå. Det er vanskelig å komme på markedet uten og jeg tror alle utvekslingsstudentene som bodde privat leide gjennom slike byrå. Jeg dro ned en uke før skolen begynte, hadde en dag med flere forskjellige visninger og fikk leiligheten et par dager etterpå. Så alt kan gå relativt kjapt - men det kan også være lurt å starte å se litt på leiligheter på forhånd. Likevel anbefales det å gå på visning, da ikke alt er sånn det ser ut på bilder.
Ellers er det et MUST å laste ned WeChat. WeChat blir brukt til alt mulig og all form for kommunikasjon skjer her. Det var f. eks gjennom WeChat man kan få kontakt med utleiebyrå. Ellers anbefales det å legge til Ansa Sosial og KlubbNorge om du skal bo i Shanghai. Veldig lavterskel for å stille spørsmål om praktiske ting. Her er det også mulig å få kontakt med andre norske studenter som leter etter bolig osv.
WeChat er også vanlig bruke til betaling, men for at det skal fungere må man ha kinesisk tlfnr. og bankkort. Dette bør egentlig gjøres så fort som mulig. Min anbefaling er å bruke en av de større kjedene. Jeg brukte China Mobile og ICBC som bank og det funka helt fint.
Vi dro ned en uke før vi skulle starte på Fudan for å fikse praktiske ting. Det var strengt tatt ikke nødvendig, da det eneste vi gjorde første uken var å registrere oss.
Undervisningsformer
Vi tok fag på to ulike nivå på Fudan: LLM og Undergraduate.
Undergraduate-fagene tok vi sammen med kinesiske elever samt de andre utvekslingsstudentene. Fagene jeg hadde på dette nivået foregikk som en mindre forelesning, hvor vi var ca. 20-30 studenter. Det ble tatt oppmøte, men jeg er usikker på hvor strengt dette ble praktisert ovenfor utvekslingsstudentene. Professorene stiller også spørsmål til studentene i timene - men noen nesten utelukkende til de kinesiske studentene. Utover dette var det ikke særlige krav til at vi kom forberedt.
LLM-fagene tok vi med resten av utvekslingsstudentene og det var derfor mye færre elever i klassen. Dette ble derfor mer som et slags seminar.
I det ene faget jeg tok var vi kun 4 studenter noe som gjorde at vi ble godt kjent med professoren og timen var mer som en samtale. Mitt inntrykk var at de også her er veldig snille med oss som utvekslingsstudenter, og de stilte ikke særlige krav til forberedelse. Selv om LLM-fagene skulle være på et nivå høyere enn Undergraduate-fagene, så er inntrykk mitt at det kreves mindre innsats for å gjøre det bra i disse fagene.
Alle fagene hadde en dag i uken med undervisning på enten 2 eller 4 timer ( ut fra credits). Det ene faget ble intensivert pga. professorens timeplan slik at vi kun hadde det i 1 mnd, og dermed flere timer av gangen. Vurderingsformen varierte: Jeg skrev 2 essays, hadde en fremføring (50 % av karakteren) en eksamen og en hjemmeeksamen. Hvordan undervisningen er lagt opp og hvilken vurderingsform faget har blir det opplyst om helt i starten. Da har man også en "prøveperiode" på 2 uker hvor man kan gå i forelesninger og se hvilke fag man kan ta. Det er ikke sånn som på andre universitet at man må være tidlig ute med å velge fag - mitt inntrykk var at det alltid var ledig plass.
Pensum varierte - i noen fag hadde vi egne bøker, mens i andre fikk vi flere artikler vi skulle lese. Jeg fikk helt klart mest ut av de fagene hvor vi faktisk fikk en bok/kompendium.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet svarer ikke nødvendigvis med det som man har fått tilsendt på forhånd. Fudan er en Business Law School, så fagene er begrenset til dette feltet. Det er likevel greit med fag å velge i, selv om det kanskje ikke er det mest spenstige utvalget.
Siden vi tok fag på to ulike nivå fikk vi tatt både internasjonale og kinesiske fag. Fokuset og perspektivet i de internasjonale fagene var fra likevel fra kinesisk rett.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte fra Fudan var godt. Professorene var flinke og snakket greit engelsk. Jeg hadde Chinese Trial System, Chinese Labor Law, International Commercial Law og International Arbitration, og var godt fornøyd med disse fagene.
Man trenger ikke være særlig nervøs ovenfor egne engelskferdigheter. De fleste kinesiske studentene og professorene er dårligere enn nordmenn i engelsk og det gjelder forsåvidt mange av utvekslingsstudentene også. Når alt foregår på engelsk så kommer man veldig fort inn i det.
Vi hadde et kurs i kinesisk i Bergen før vi dro. Dette var nyttig, men det var veldig basic det vi lærte. For optimal praktisering burde man nok velge kinesisk på Fudan (vi hadde muligheten, men for meg kræsjet det med et annet fag) eller ta et privat kurs.
Universitetsområdet og byen
Law School ligger ikke på hovedcampus, og der er det ikke så veldig mye som skjer utenom undervisning. Det er også en kantine som serverer veldig billig og grei kinesisk mat. Vær obs på at de ikke snakker engelsk, så man vet ikke alltid hva man bestiller. Hovedcampus ligger et stykke unna, men det går shuttle-buss - i tillegg til bane. Her skjer det mye mer; det er her de fleste utvekslingsstudentene oppholder seg. Det er flere kantiner, butikker, idrettsanlegg osv. Siden jeg ikke bodde på campus var jeg ikke så mye her.
Min anbefaling er: dersom du vil ha opplevelsen av å bo i en storby så ville jeg helt klart bodd utenfor campus. Shanghai er en fantastisk kul by! Det skjer alltid noe spennende, og det er alltid nye steder man kan dra. Vil du ha kinesisk kultur kan du enkelt få det - og på dager hvor du savner vestlig mat og kultur så er det like enkelt å få. Det er veldig lett å komme seg rundt i de ulike stedene i byen: metro(4 kroner maks), taxi (gjennomsnittet på tur i sentrum er kanskje 20-30 kr) og bysykkel (1 kr for en halvtime - og man kan sette den fra seg hvor man vil!).
Jeg tror dersom man bor på campus og dersom man bor i sentrum så kan man få to ganske ulike opplevelser av utvekslingsoppholdet. Nå har jeg ikke prøvd å bo på campus, men dersom du vil oppleve hvordan det er å bo i en skikkelig storby og få et litt miljø litt utenom studentene på universitetet så anbefaler jeg på det sterkeste å bo i byen. For min del var det absolutt verdt de ekstra pengene! (For oss som gikk på det juridiske fakultetet måtte man også brukt tilsvarende tid fra hovedcampusen hvor dormsene ligger til vår campus som vi gjorde fra byen - så skoleveien kan være nesten like lang!)
Bustad
Vi hadde som nevnt over plan om å bo på campus, men fikk ikke innvilget plass. Jeg endte derfor opp å bo i en privatleid leilighet sammen med 3 andre jenter fra Norge og Danmark. Skal man bo i sentrum og ha en ok standard så må man betale endel mer enn på campus (ca. tilsvarende norske priser). Men som sagt ovenfor så synes dette absolutt var verdt det.
Jeg bodde i Huangpu-distriktet som er supersentralt og på linje 10 som går direkte til Fudan. Herfra var det veldig lett å få seg rundt til ulike deler av byen. Utenom dette ville jeg anbefalt å bo i Jingan eller French Conncession (kanskje litt dyrt, men veldig fint og endel roligere her, særlig i French). Her er det utrolig mange kule restauranter, cafeer, butikker etc. Litt mer kronglete å komme seg til Fudan, men veldig kule områder.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på Fudan blant utvekslingsstudentene var veldig godt. På det juridiske fakultetet var vi kun 11 utvekslingsstudenter, så vi ble derfor godt kjent med alle. Det var litt vanskeligere å bli kjent med kineserne vi gikk i klasse med, som ikke var like sosiale og veldig opptatt av det faglige. Fudan er for øvrig kjent for å ha mange utvekslingsstudenter (og mange norske), men det juridiske fakultet har sin egen campus så man møter ikke disse like lett om man ikke bor på campus. Men så er også Shanghai en av verdens største byer, så det er masse sosialt som skjer utenom universitetet. Jeg opplevde aldri at det var vanskelig å bli kjent med nye mennesker.
Det er også lett å få kontakt med andre nordmenn som er i Shanghai gjennom bla. ANSA, Klubb Norge og NBA, som gjennom hele året har masse events.
Haust 2016 og vår 2017 - BA i språkvitskap
15.08.2016 - 15.06.2017Førebuingar/praktiske tips
Foruten de formelle forberedelsene som å søke seg inn til universitetet, skaffe visum, bestille flybilletter og pakke kofferten, synes jeg det var veldig nyttig å ta et språkkurs i forkant av utvekslingsoppholdet. Jeg fulgte UiBs nybegynneremner i kinesisk i løpet av vårsemesteret før jeg reiste til Shanghai, og selv om det ikke var nok til å holde en samtale gående, var det deilig å ha litt grunnleggende vokabular i begynnelsen. Jeg leste også en bok om Kinas historie, noe jeg definitivt ikke får mye bruk for i dagliglivet, men som likevel er interessant når man setter inntrykkene sine fra dagens samfunn i et litt videre perspektiv.
Ellers: Jeg vil absolutt anbefale alle som reiser til Innlands-Kina å 1) laste ned WeChat, 2) opprette en bankkonto her, slik at du kan betale med bankkort der utenlandske kort ikke godtas, 3) knytte det nye kortet til WeChat Wallet (en funksjon kun tilgjengelig i Kina), og vips! så kan du praktisk talt betale for ALT, hvor som helst, når som helst, så lenge du har batteri på mobilen.
Ta gjerne med småting fra Norge du kan gi til nye venner! Kvikk Lunsj er alltid en slager.
Undervisningsformer
Som språkstudent er studiehverdagen som å være på skolebenken igjen, fravær tas i hver time og man får gjerne lekser hver dag. Klassene er ikke større enn ca 25 studenter, så man blir ganske godt kjent med folk og det gjør språklæringen mye lettere. Generelt går timene ut på å lære nytt vokabular ved å gjenta i kor, lese tekster, svare på spørsmål og løse grammatikkoppgaver. Det involverer veldig lite samarbeid, og mye gjetting.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg er registrert som språkstudent her, noe som betyr at jeg ikke kan velge emner eller timeplan. Klassen jeg havnet i ble bestemt på grunnlag av en språktest jeg tok ved semesterregistreringen, og deretter er det ganske rett frem. Som språkstudent har man timer i lytting, lesing, skriving og snakking, og de fleste timene er på morgenen og ettermiddagen.
Fagleg utbyte og språk
Personlig har jeg ikke noe imot det, men norske studenter er nok ikke så vant til puggemetoden som kinesere generelt bruker ganske ofte. Det er helt nødvendig for å lære seg å lese og skrive tegnene, men så snart man har et solid grunnlag blir det mye lettere å gjette seg frem. Mange (meg selv inkludert) går til verks med store intensjoner om å lære alt pensum grundig, kunne alt vokabularet som dekkes i timene og bruke grammatikken. Det er umulig. Pensum gir anledning til å lære mye på kort tid, men ofte er det bedre å praktisere enn å låse seg inne på rommet for å studere. Det viktigste er å la seg eksponere for mye stimuli, så kommer resten etter hvert. Finn en kinesisk venn som du kan øve med, les enkle tekster, hør på radio (selv om du ikke skjønner noe), se filmer og skriv kinesisk når du kan (for eksempel en veldig veldig enkel dagbok!).
Universitetsområdet og byen
Campus på Fudan er veldig stort, og i praksis kan man leve helt fint der inne uten å dra noen andre steder. Flere kantiner, små sjapper og supermarkeder, kafeer, parker, to idrettshaller og flere sportsbaner utendørs, i tillegg til alle undervisningsbyggene og bibliotekene. Det er en fare man må passe seg for: Studentlivet i Kinas største storby er av og til litt for lettvint til å gidde å benytte seg av alle mulighetene man har. Det er mye å finne på i en by som Shanghai! Det siste året har det poppet opp flere sykkelselskaper som gjør livet og logistikken utrolig mye enklere: syklene finnes spredd over hele byen, så lenge du har appen kan du låse dem opp og sykle så langt du vil for ca 1 kr pr halvtime. De kan også låses hvor som helst, så lenge de ikke er i veien for annen trafikk. Det gjør det mulig å komme seg ganske mye raskere til nærmeste metrostasjon osv. Shanghai har endeløse gater med gatekjøkken, gatemat, fruktselgere, tesjapper (både de tradisjonelle og de moderne), fancy og shabby restauranter. Kort sagt er det mye som handler om mat her, og det er mye å prøve ut! Xiao long bao og Shengjian anbefales spesielt, og selges ofte fra gatevendte, åpne kjøkken som gjerne tilhører en restaurant rett ved siden av.
Bustad
Første semester bodde jeg i Foreign Students Dormitory på campus. Det er et bygg som best kan sammenlignes med et shabby hotell der resepsjonspersonalet ikke har noen forståelse for at utenlandske studenter ikke snakker kinesisk. Husleien er billigere enn både norske og Shanghainesiske standarder, men boforholdene er ganske mye bedre enn de kinesiske studentenes campus dormitories. Det ligger relativt langt unna bysentrum, men siden det er på campus tar det maks en halvtime å gå til forelesning, ti minutter på sykkel. Fordi jeg ønsket å praktisere kinesisken min mer, hadde jeg lyst til å bo med kinesere og flyttet derfor inn i et kollektiv i andre semester. Det er en komfortabel leilighet jeg deler med to andre, omtrent hundre meter unna mitt forrige bosted. Husleien er fortsatt rimelig, og det er mange fordeler ved å bo med kinesere: man kan lære å lage ordentlig kinesisk mat, språkferdighetene forbedrer seg merkbart, man får et tettere forhold til kinesisk kultur og har alltid mulighet til å spørre om rare ting man legger merke til rundt seg. Ellers går det også an å bo i en kinesisk vertsfamilie, ofte gratis mot at man kan undervise familiens barn i engelsk el.
Sosialt miljø
Siden klassen min kun består av utvekslingsstudenter, er det sosiale miljøet svært internasjonalt og mangfoldig. De fleste har sine særegne inntrykk av kinesisk kultur, basert på hvor i verden de kommer fra, hvor lenge de har vært i Kina, hvilke steder i Kina de har besøkt osv. Det er ofte like interessant å lære om medstudenters kulturer som den kinesiske, og det er som regel vanskelig å holde seg til kinesisk når man diskuterer. Jeg opplever det som vanskelig å bli godt kjent med kinesiske studenter, kanskje like vanskelig som utvekslingsstudenter i Norge synes det er å bli kjent med oss. De fleste er ganske opptatt med studiene sine, eller de har aktiviteter utenom som tar det meste av fritiden. Likevel har jeg klart å få to gode kinesiske venner, den ene bor jeg med og den andre møtte jeg på en fjelltur organisert av et turistselskap. Det gjelder å ta initiativ, og ikke være redd for å dumme seg ut! Kulturforskjellene er ikke større enn at man kan spørre når man legger merke til dem, og folk vil gjerne hjelpe til hvis man bare spør.
2014
Haust 2014 - BA i historie
02.09.2013 - 20.07.2014Førebuingar/praktiske tips
VIl anbefale alle til å dra på utveksling. Jeg valgte Kina, og det angrer jeg ikke på. Det beste tipset jeg har er at du må huske at du ikke er i Norge, og ting vil være forskjellig enn hva man er vant til.
Vær forbrett på at ovner til å lage mat ikke er en ting i Kina.
Ha god forsikring, og bruk et sykehus hvor legene snakker engelsk. Jeg brukte "Shanghai United Family Hospital and Clinics" hvor alle legene snakker engelsk og er utdannet for det meste i Europa og USA, men her er det dyrt. Derfor er forskningen veldig viktig.
Undervisningsformer
Undervisningen er mer klassebasert enn i Norge, det er også et annet karaktersystem. Det er eksamen, midterm, lekser og fremføringer, disse vil påvirke karateren, samt oppmøte. Det var veldig mange utenlanske undervisere, og noen få fra Kina. Det er runt 10-50 i hver klasse.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mange forksjellige emner som ble tilbudt, men det må bli nevnt at emne tilbudet som blir lagt frem på internett, kommer til å forandre seg. Bare ta en titt på hjemmesiden til Fudan, og man får et greit bildet av de forskjellige fagene. Fagene baserer seg på credits og det vanligste er at hvert fag gir 2 eller 3, og man trenger minst 12 hvert semester. Da "fyller" man mengden fag vi pleier å ha i Norge.
Det er både introduksjons fag og muligheter for fordypning.
Det er en "prøve" periode i starten av hvert semser, hvor i en lengde på to uker, er muligheter til å prøve forskjellige fag.
Fagleg utbyte og språk
Det var mange fag, og derfor mye å lese. På grunn av lekse system forventes det at det ting blir gjort til hver time. Hele opplegget føltes likere vgs i Norge, enn universitet. Språk messig kan det være greit å ha hatt litt kinesisk før man drar, men det er ikke nødvendig. Det er språktilbud rundt skolen (Go East heter det), og hvis man ønsker å lære så mye som mulig, er det anbefalt og gjøre det der, heller enn på skolen. Ettersom ved Go East vil man være 2-6 elever per lærer sammenlignet med på skolen hvor det vil være 10-50.
Hvis man ikke har språkfag eller privatlærer (som også er en mulighet) er det vanskelig å lære kinesisk, men man klarer å lære strofer nok til å overleve.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er stort, det er delt opp i fire. Jeg forholdt meg bare til ett av de. Hvert område er inngjertet og for det meste samlet.
Byen er stor, trodde at størelsen på byen kom til å bli skremmende stor, men dette gikk helt fint. Endte opp med å bruke bare noen få steder i byen over oppholdet. Er bra metro nettverk og taxi er billig, noe som gjør det lett å komme seg rundt, men taxier kan enkelt velge å ikke stoppe for det. Sikkert fordi de ikke orker utenlendinger, og var føere av mine venner som endte med å blir lurt av taxiene, personlig skjedde dette ikke med meg.
Bustad
Bodde første semester på dormen, det funket fint. Hadde rom med bad, seng og internett (internett er ikke veldig stabilt og går sakte). Jeg gikk lei av å bo på dormen og flyttet ved starten av andre semester inn i en leilighet med to venner. Det var noe dyrere, men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det.
Sosialt miljø
Det er mange utvekslingsstudenter på universitetet til en hver tid, og er alltid noe som skjer i byen og noen å gjøre dette med. Er masse grupper på facebook (man trenger VPN) som gjør det enkelt å skaffe seg en turgruppe hvis det er ønsket. Er også forskjellige eventer som skjer på skolen i løpet av semestere. Hvis man ønsker å drive med aktiviteter er det forksjellige idretts grupper, disse er drevet av de lokale studentene og noen er lettere enn andre å bli med i (på grunn av språk). Da jeg var der endte mange utenlandske studenter opp med å lage vår egen fotball gruppe, og leide baner rundt om i byen da vil øsnket å spille.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.fudan.edu.cn/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb8033
- FagnavnJuridiske fag