Hjem
Studentsider
erasmus+

Tampere University of Applied Sciences og Griegakademiet ¿ Institutt for musikk (ERASMUS+ - Tampere University of Applied Sciences)

  • LandFinland
  • ByTampere
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar på Bachelorprogram i utøvande musikk eller komposisjon ved Griegakademiet, Institutt for musikk. For meir informasjon, sjå https://www.uib.no/kmd/111762/reise-p%C3%A5-utveksling#griegakademiet-institutt-for-musikk

Når i studiet kan eg reise

Det passar best å reise på utveksling i 3. studieår av bachelorprogrammet. Vi tilrår at studentane reiser ut for heile studieåret, altså både for haust- og vårsemesteret.

Språk

Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.

Kva emne kan eg ta

Utøvande emner som erstattar hovedinstrument (25 stp) og utøvande støttedisiplin (5 stp) og 30 frie studiepoeng som inngår i graden som valemne.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Tampere University of Applied Sciences har 10 000 studentar på bachelor- og masternivå, innan sju ulike utdanningsfelt, med fokus på teknologi, helsefag, kultur og økonomi.

Tampere (svensk: Tammerfors) har tre høgskular/universitet, noko som gjer dette til ein studentby med mange kafear og utestader og mange kulturtilbod. Det er også gode mogelegheiter for naturopplevingar i nærområdet. Tampere blei grunnlagt i 1779 og ligg sør i Finland om lag 2 timar frå Helsinki. Det er den nest største byen i Finland med om lag 300 000 innbyggarar. Det er historisk sett Finlands største industriby, og har blitt kalla Finlands Manchester. Men ved opprettinga av universita i 1960-åra er byen i dag sentrum for høgteknologisk industri.

Bustad

Ein kan søke på studentbustader.

Semesterinndeling

August-desember og januar-mai/juni.

Studentrapportar

2018

Høst 2017/vår 2018 - BA utøvende musikk

Høst 2017/vår 2018 - BA utøvende musikk

21.08.2017 - 31.05.2018

Førebuingar/praktiske tips

Hei! Jeg kan absolutt anbefale å reise til Finland på utveksling. Husk å gjöre alt papirarbeidet du kan för du drar! Skaff deg en sykkel! Ved förste öyenkast kan det virke veldig likt Norge - bortsett fra språket og at man må veie frukten för man kjöper den - men etterhvert ser en alle forskjellene. Dette er et land ikke så mange drar til, for det er så närme, men så få folk vet noe om det. Det jeg ikke var forberedt på, var at det skulle väre mörketiden med snö fra oktober til mars. Og da er det snakk om at det er helt mörkt kl 16. I tillegg var det 25 minusgrader i en uke i februar. Mens nå, i slutten av mai, er det sol og 25 varmegrader. Om du har planer om å snakke finsk, burde du ta et språkkurs i Norge först. De har også noen veldig gode fag her som heter "Basics of Finnish", som hjalp en hel del for meg. Siden det er en del av det finsk-ugriske språktreet, har det veldig lite til felles med norsk eller engelsk. Det er noen ord som er låneord fra svensk, men setningsstrukturen og grammatikken er helt forskjellig. Men det er ikke umulig. Det trengs bare litt mer tid. Men det er ikke nödvendig å läre seg finsk for å bo i Finland, jeg har mött andre som har bodd her i mange år, og aldri lärt seg finsk.

Undervisningsformer

Finland er jo kjent for sitt undervisningssystem, som et av de beste i verden. Og det syns jeg absolutt. Men jeg hadde nok merket det bedre om jeg hadde kunnet finsk. Fordi vi var kun to utvekslingsstudenter på musikkavdelingen, fikk vi veldig lite gruppeundervisning på engelsk. Jeg fikk tatt kor-faget og dirigerings-faget, men ingen av dem var 100% på engelsk. Derfor tok jeg mest fag som var en-og-en, og fag som akkompagnement. Alle disse lärerne snakket bare engelsk til meg - med unntak fra de som kunne flytende svensk. Og alle disse lärerne var veldig gode, spesielt hovedinstrumentläreren min. Vi hadde også to timer med pianoklassen hver uke, der vi bare var studentene til vår pianolärer.

Finland har de samme undervisningsformene som i Norge, måter å undervise klassisk musikk på er jo ikke så veldig forskjellig rundt om i Europa. Det kommer mest an på läreren. Men studiepoengsystemet er ganske annerledes i Finland og Norge, selv om det brukes samme ECTS. På UiB må en velge fagene for hösten på våren för, men her i Tampere velger man fag i löpet av året, og du må selv sörge for at du har så mange studiepoeng du som du trenger.

Vurdering av emnetilbodet

Det var veldig mange fag å velge mellom, og jeg angrer på at jeg ikke fikk tatt flere. Men det var litt vanskelig å finne ut av hvilke fag jeg kunne velge, fordi alle emnebeskrivelsene og emnenavnene var på finsk store deler av året. Det kan väre litt vanskelig å få tatt fag som er ment for större grupper - som musikkhistorie - om en ikke kan flytende finsk på forhånd. Grunnen til dette er at Tampere ikke er en så internasjonal by som Helsinki. Om en drar der er ikke dette et problem i det hele tatt, det er veldig mange utvekslingsstudenter på Sibelius-Akademiet. Men noe som var veldig praktisk var at en fikk studiepoeng for all kammermusikken og prosjektene en var med på. Om en spilte med skoleorkesteret, övde inn en trio, eller sang i kor i et prosjekt med mange musikre, fikk en studiepoeng, om en framförte det. Det syntes jeg var veldig hendig.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har fått veldig mye ut av noen av fagene, og mindre av andre. Men helhetlig sett hadde fagene god kvalitet. De var gjennomtenkt på en annen måte enn i Norge. Forholdet til musikk er annerledes. Det er verdt å nevne at jeg mötte flere russere og estlandske folk, og hörte om deres musikkutdanningstradisjoner. For det er helt på den andre enden av skalaen fra Norge. Jeg har lärt meg litt finsk, men det er et såpass annerledes språk, at man ikke lärer det på to semestre med mindre en jobber veldig, veldig mye med det. Men det har värt til stor hjelp å kunne litt, om man kommer til Tampere. Folk her kan snakke engelsk, men de er ikke så vant til utlendinger.

Universitetsområdet og byen

Tampere University of Applied Sciences har hovedcampus, som ligger noen kilometer utenfor sentrum, musikkcampus og Mediapolis. Det eneste faget jeg hadde på hovedcampus var "Basics of Finnish", så jeg dro dit en gang i uka. Jeg dro dit også den förste uka, fadderuka for utvekslingsstudenter, hvor vi fikk hjelp med papirarbeid og andre praktiske ting. Musikkcampus ligger i utkanten av sentrum, og bygget deles med kulturskolen, men bare musikkdelen. Så på ettermiddagen fra mandag til fredag 14-18 er det nesten umulig å finne seg et överom. Tampere er en tidligere industriby, og kan väre veldig grå. Men den er også omgitt av skog, og to innsjöer. Om sommeren kan en bade i innsjöen, og på vinteren gå på sköyter. Det er også en fornöyelsespark her. Men det beste er den billige lunsjen. Hver hverdag kan en kjöpe lunsj til 2,60 euro, som inneholder varm mat, salat og bröd. Det har värt så befriende å ikke måtte lage matpakke hver dag.

Bustad

Jeg var veldig heldig og kjente noen i Tampere som visste om noen som skulle leie ut leiligheten sin. Og derfor endte jeg opp med å bo i en leilighet i et trehus, med egen peis, og eget kjökken og bad. Men mange av mine utvekslingsstudentvenner bodde i studentboliger gjennom TOAS, både i sentrum og rett utenfor, ved innsjöen, hvor det også er offentlig badstu. Tampere er veldig flatt sammenlignet med Bergen, og det har värt gull verdt å ha en sykkel her. Avstandene er ikke så store, og man kan sykle veldig store deler av året. Ofte går det raskere enn å ta bussen.

Sosialt miljø

Her var det for meg splittet mellom utvekslingsstudentene og de finske musikkstudentene. Vi var som sagt bare to musikkutvekslingsstudenter, men på hele universitetet var det ca 250 forrige höst. I fadderuka i august var det veldig greit å finne seg en gjeng, som man mötte mange ganger i uka. Kontrasten mellom denne livlige gjengen og mine sjenerte finske venner var stor. Og da alle utvekslingsstudentene dro hjem för jul - fordi de bare var her ett semester - satt jeg igjen med alle mine finske venner på musikkcampus. Men det var ikke noe problem i det hele tatt, bare en overgang. Det har värt utrolig artig å bli bedre kjent med finnene, noe jeg ikke hadde gjort om jeg hadde värt der i kun ett semester.

Informasjon