Hjem
Studentsider
bilateral

Shanghai Jiao Tong University og Det juridiske fakultet (BILATERAL - 3. og 5. studieår)

  • LandKina
  • ByShanghai
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap. For å kvalifisera til studier ved Shanghai Jiao Tong University må du ha eit karaktersnitt på C eller betre.

Dersom det er fleire søkarar enn det finst tilgjengelege plassar gjennom denne avtalen, vil studentar som vil utveksle for praksis og studier i kinesisk rett bli prioriterte ved søknadsfristen 1. februar.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Det vanlege undervisningsspråket er kinesisk, men dei har ei rekke kurs som blir undervist på engelsk, slik at du treng ikkje å kunne kinesisk for å utveksle til Shanghai Jiao Tong University.

Kva emne kan eg ta

Ved Shanghai Jiao Tong University kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga). Utvekslingsstudentar kan velge mellom juridiske emne som blir underviste både på engelsk og på kinesisk dersom ein har tilstrekkeleg gode språkkunnskapar i kinesisk.

Shanghai Jiao Tong tilbyr ei rekke juridiske emne som blir underviste på engelsk, både om kinesisk rett og internasjonal rett. Oversikt over desse finn du på denne nettsida. ilbodet er likevel ikkje like stort som det ser ut som ved første augekast. Alle emne blir nemleg ikkje underviste kvart semester. Det er likevel nok emne på engelsk til å fylle semesteret. Ved Shanghai Jiao Tong University vel ein blant emne på masternivå uavhengig av om ein utvekslar på 3. studieår eller på 5. studieår. Nokre av dei engelskspråklege emna er berre opne for LLM-studentar, altså ikkje utvekslingsstudentar.

Jiao Tong nyttar eit creditsystem der 15 kinesiske credits tilsvarar 30 norske studiepoeng ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen. Nokre semester er det kun emne på 2 credits som blir tilbydd. Nokre semester er alle emne på 2 credits og går ikkje opp i 15, Då blir også 14 credits godkjend som 30 norske studiepoeng.

Fordi Kina ikkje har eit einskapleg nasjonalt grads- og creditsystem, varierer det frå universitet til universitet kor mange credits fakultetet vurderer at tilsvarar 30 norske studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Studentar som reiser gjennom denne avtalen betaler ikkje skolepengar eller studieavgift ved vertsuniversitetet, men ein må kjøpe ei obligatorisk helseforsikring som kostar 400 RMB per semester.

Ein skal også registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida ein er på utveksling.

Studentar som utvekslar til Kina får eit tilleggstipend frå Lånekassen på kr 2675 per månad. Dette er fordi nasjonale politikarar ønskjer å motivere fleire norske studentar til å studere i land som Norge særleg ønskjer å samarbeide med når det gjeld forsking og høgare utdanning.

Andreas Slettevold - utveksling Kina

Produsent:
Utdanning i verden

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Shanghai Jiao Tong University blei etablert i 1896 og har eit godt omdømme både i og utanfor Kina sine grenser. Universitetet har til saman 40 000 studentar, der rundt 1700 er internasjonale studentar.

Universitetet er fordelt på fleire ulike campusar og KoGuan Law School med sine 750 studentar held til på campusen i Xujiahui, sentralt i Shanghai.

Shanghai er den største byen i Kina med meir enn 24 millionar innbyggarar. Den har alltid vore ein av Kinas mest moderne og vestlege byar.

Bustad

Universitetet tilbyr bustad på campus. Dette er rimelegare enn å leige privat.

Semesterinndeling

September til januar, og februar til juni.

Studerer ein utelukkande på engelsk vil emna i haustsemesteret vanlegvis ha eksamen i desember.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

20.02.2024 - 30.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003* Selv om denne rapporten kan virke å bære preg av det som har vært negativt, vil jeg i sin helhet definitivt anbefale Kina som utvekslingsdestinasjon, da det kanskje er den beste plassen å utfordre egne kulturelle preferanser. Likevel er det flere alternativer i Kina, som kanskje passer andre bedre eller dårligere, alt etter hva man er ute etter. De negative sidene skyldes stort sett faktorer knyttet direkte til undervisningsstedet som ikke passet meg personlig.

Kina er så stort at det har ALT. Fra et tropeparadis på øya Hainan i sør, til snøbelagte fjell i Xi’an i nord. Man har kulturelle Beijing, og hypermoderne Shanghai. Tettbefolkede områder i øst, og mangel på folk i vest. De store forskjellene gjør at Kina fungerer på en annen måte enn det vi er vant til. Hvilket vi har funnet ut at gjelder på godt og vondt. Selv om mye av det som skjer i Kina ikke hadde passet inn i vesten, så er det dette som har fungert for dem. Stort sett virker folk tilfreds med situasjonen. Likevel er det vanskelig å vite om tilfredsheten skyldes at det faktisk fungerer for dem, eller at det skyldes manglende perspektiver fra andre fungerende samfunn.

Kinesere er, etter min mening, stort sett svært vennlige. De ønsker å hjelpe, uten at de alltid velger den mest effektive fremgangsmåten for å løse problemet ditt. Noen har beskrevet kinesere som “frekke”. Dette mener jeg ikke stemmer, men at kulturen hva gjelder manérer er svært annerledes. Det er blant annet mye raping, harking og hosting i offentligheten. Samtidig er det ikke fremmed at man møter noen som aktivt bidrar til at det kan lukte urin på åpne gater.

Kina er veldig bra når ting fungerer – det er internettilgang over alt, infrastrukturen er bra, transport er billig og enkelt og man har tilgang til det meste innenfor kort rekkevidde. Likevel opplevde vi at det hele tiden var noe “lugging” – spesielt på den teknologiske fronten. Enkelte kinesiske apper sluker strøm, noen steder må man ha kinesisk bankkort for å betale, noen dager fungerer ikke internett, mobildata eller VPN’en som den skal og man mister tilgang til det meste ettersom Kina stort sett drives digitalt.

Videre kan man trekke frem at det er overvåkning over alt. Vi har konkludert med at utslaget av dette, for oss, er netto positivt. Det er svært trygt overalt i Kina. Man ofrer ikke utryggheten én eneste tanke, selv i de mørkeste bakgater. Kriminalitet eller fyll er også fremmed i offentligheten. Likevel bidrar jo overvåkningen til at man alltid har et øye på seg. Kineserne er som oftest svært varsomme med å uttrykke seg regimekritisk, eller i det hele tatt nevne navnet på egen leder. Dette påvirker imidlertid ikke oss utenom at det er vanskelig å få genuine svar på vanskelige spørsmål.

VPN er nødvendig. UiB sin fungerer faktisk best. Ellers kan det være lurt å kjøpe en ved hjelp av noen kinesere når man først kommer ned.

Betaling foregår gjennom AliPay eller WeChat Pay. Kontanter og bankkort er ikke i bruk.

ALT kan kjøpes på appen Taobao. Ting er ekstremt billig og blir levert på døren innen et par dager.

Mat kan bestilles på appen Ele.me. Hvis man handler dagligvarer har stort sett alt gått ut på dato.

Google Maps er stort sett ubrukelig. Appen AutoNav fungerer bra, men er på kinesisk.

Last ned appen "DiDi" for taxi.

Man får kun én innreise til Kina med norsk visum. Det betyr at hvis man skal reise til f.eks Japan, må man søke om utvidet visum der nede. Dette er en prosess i seg selv.

Det kan være greit å lære seg helt grunnleggende ord og uttrykk. F. eks tall eller mat man foretrekker.

Det meste må ordnes på egen hånd, da det var lite hjelp å hente fra koordinatorene ved UiB. Kommunikasjonen var stort sett preget av helt generell info og lang svartid. Jeg anbefaler dermed å komme i kontakt med noen som faktisk har vært i Kina, eller som bor der nå hvis man ønsker hjelp.

Undervisningsformer

Jiao Tong er et prestisjeuniversitet i Kina. Det merkes på kineserne når de spør hvor man studerer. Man utveksler ikke til Jiao Tong for å ha ferie. Man har totalt 7 – 8 fag med forelesninger hver dag som starter kl. 14.00 eller 18.00 og varer i 2 – 3 timer. Disse er i utgangspunktet obligatoriske, men kun et fåtall av professorene følger opp dette. Vurderingsformen i fagene er også varierende. I enkelte fag har man kun én presentasjon, mens i andre kan man ha presentasjon, research paper og skoleeksamen. Dette, sammen med obligatorisk oppmøte, gjør at man hele tiden har mye å gjøre. Semesteret er imidlertid i praksis ferdig i starten av mai, og man har dermed god tid på innleveringene man skal skrive ferdig etter dette.

Selv om semesteret er hektisk fikk jeg selv presset inn to uker i Japan/Sør-Korea, helgetur til Xi'an og Beijing, og én uke på Hainan. Det er altså mulig om man planlegger godt.

Professorene er relativt dårlige i engelsk, og noen skjønner stort sett lite om man spør dem spørsmål. Klassene man går i er små. Vi hadde stort sett mellom 5 og 10 personer i klassen. I ett av fagene var det kun oss norske utvekslingsstudenter. Dette begrenser antallet medstudenter man blir kjent med, spesielt om man ikke bor på campus.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet virker bra når man søker seg til universitetet. Likevel er ikke dette reelt da kun noen av disse emnene går hvert semester. I praksis blir man tvunget til å ha de emnene som er tilgjengelige på engelsk, uten at det var mulig å finne ut av hvilke emner dette var, eller hvor store de var, på forhånd.

Fagleg utbyte og språk

Selv om det er mye å gjøre, er det faglige nivået lavt sammenlignet med hjemme. Det er heller ikke mye “jus” i det man gjør, og man føler stort sett at fagene er mer eller mindre lik samfunnsfag-timene på videregående. Man sitter i to timer på en benk mens professoren leser fra PCen sin, så presenterer man 10% av pensum på en 15-minutters presentasjon og skriver en stil om det samme. Faglig utbytte er dermed minimalt forutsatt at man legger ned tilsvarende innsats. Hvis man absolutt vil kan man selvfølgelig få et større faglig utbytte på eget initiativ. Ellers får man god drahjelp av ChatGPT i de fleste fag.

Universitetsområdet og byen

Jiao Tong er fordelt på to campuser – Minhang og Xuhui. Det juridiske fakultetet holder til på Xuhui, som er langt mer sentralt enn Minhang. Skolen ligger dermed fint plassert med tanke på nærhet til det man kan kalle byens kjerne – The Bund. Campus er stort og fint, har flere kantiner, restauranter, caféer og kiosker. Man får tak i alt man trenger innenfor eller utenfor campus. Skolen kan enkelt nås med flere metrolinjer, deriblant 9, 4, 3, 11 mm.

Shanghai er en internasjonal hub med et hav av mennesker. Man får nok aldri sett hele byen, men vi føler vi fikk sett mye på et halvår. Byen har det meste, men man må vite hvor man skal lete om man er på utkikk etter noe spesielt. Enkelte deler av byen kan virke livløs, mens andre deler kan være fulle av liv. Delen av byen som heter “French Concession” er nok det man setter størst pris på som vestlig tilreisende. Det er også lett å komme seg fra Shanghai til andre steder i Kina med tog eller fly, samtidig som man kommer seg til en rekke utenlandsdestinasjoner for en relativt lav pris.

Man kan si at store deler av Kina “stenger” kl. 23.00. Metroen slutter å gå, det er få folk i gatene og flere av restaurantene stenger. Samtidig er det langt mellom områdene som har barer eller nattklubber, hvilket gjør at byen kan føles “død” på kveldstid – selv en lørdags kveld.

Været i Shanghai er varierende. Selv om det er på samme breddegrad som Marrakech, blir det svært kaldt i vintermånedene. Vi gikk med ull i et par uker før været bedret seg. Om sommeren er det svært varmt og fuktig. Med andre ord: Pakk hele spekteret av klær!

Kina er i utgangspunktet billig, men man kan selvfølgelig også gjøre det dyrt for en selv. Vi har kun laget mat selv et fåtall ganger, og bestiller stort sett måltider på døren gjennom appen “eli.me”. Dette koster alt fra 50 – 200 kr etter hva man bestiller. I lengden blir man lei av kinesisk mat, og ønsker kanskje å gå for mer vestlige restauranter, som igjen er noe dyrere.

Metroen i Shanghai er svært bra og koster kun 6 kr pr. tur. Ellers er taxi helt sinnssykt billig gjennom appen “DiDi”. Det går dermed ikke så mye penger på transport.

Bustad

Vi bodde sør i distriktet Xuhui som kan anbefales. Det var kun ett stopp fra campus, hvilket gjorde det enkelt og greit å komme seg til og fra skolen. Vi betalte rundt 6.500 kr pr. person i måneden, og bodde med høy standard – likevel uten stue. AirBnB er ikke tilgjengelig i Kina, så vi brukte tjenesten ZiRoom. Selv om tjenesten er tilgjengelig, måtte vi bli ledet gjennom leieprosessen av såkalte “agenter”. Dette gjør kommunikasjonen med utleier vesentlig lettere. Agentene fikser også alt relatert til leiligheten. Husleien må også betales med en kinesisk bankkonto, hvilket er problematisk om man ikke kjenner noen i Kina fra før.

Selv tror jeg at jeg ville anbefalt andre studenter å bo på campus. Selv om standarden er lav, og man kanskje må dele rom med andre, så blir man kjent med langt flere medstudenter på denne måten. Ettersom vi bodde privat, opplevde vi å være noe isolert fra studentene på campus, og forholdt oss dermed primært til våre norske medstudenter eller de andre i klassen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på skolen var stort sett fraværende. Ingen events som ble arrangert av skolen eller foreninger for utvekslingsstudenter. Man var på skolen for å gå i forelesning, så gikk man hjem. Det sosiale kan nok bedres med å bo på campus.

(!!) Igjen, denne rapporten er ikke ment som en nedsabling av Kina (som er en helt fantastisk utvekslingsdestinasjon). Men heller en helt ærlig rapport om tilværelsen som student på Jiao Tong. Oppholdet var på ingen måter jævlig, men heller litt annerledes enn forventet. Rapporten tar derfor sikte på å belyse det som ikke blir belyst av andre rapporter.

Vår 2024 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2024 - Praksis og studier i kinesisk rett

20.02.2024 - 30.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Før avreise til Kina, må du ordne visum. Dette er en prosess som kan ta noe tid, og jeg anbefaler derfor å starte tidlig. Visum kan skaffes ved å møte fysisk på ambassaden i Oslo eller ved å benytte seg av et visumbyrå. Normalt vil det nok være billigere å møte på ambassaden i Oslo selv. Merk imidlertid at du normalt må møte på ambassaden to ganger dersom du ordner visum selv: når du leverer nødvendig dokumentasjon + når du plukker opp visumet noen dager senere (noen andre kan også plukke opp visumet ditt).

Før avreise må du også få på plass en VPN. Personlig brukte jeg UiB sin VPN under hele utvekslingsoppholdet. Dette funket bra. Når det kommer til kinesisk SIM-kort, vil jeg anbefale å skaffe dette på flyplassen. Det er riktignok noe dyrere å kjøpe SIM-kort der, men du kan veldig fort bli avhengig av internett etter å ha forlatt flyplassen. En av studentene fra UiB brukte E-sim istedenfor et fysisk SIM-kort. Dette virker også som en god løsning, og dette kan nok ordnes før avreise til Kina.

Her er en oversikt over noen apper som du MÅ laste ned i løpet utvekslingsoppholdet. Det kan være lurt å gjøre dette før avreise:
- WeChat (melding- og betalingstjeneste)
- Alipay (mulitapp hvor du blant annet betaler og bestiller taxi)
- Eli.me 饿了么 (app hvor du bestiller mat)

Når du reiser til Kina, må du forvente å måtte sette deg inn i mye nytt. Det er begrenset hjelp å få fra utvekslingskoordinatorene ved UiB, både før, under og etter utvekslingsoppholdet. Jeg anbefaler derfor å ta kontakt med noen som har vært i Kina før dersom du har spørsmål.

Undervisningsformer

Undervisningsformen ved Shanghai Jiao Tong University kan minne litt om undervisningsformen ved norske videregående skoler. Klassene er små, noe som gjør at undervisningen blir mer interaktiv enn hva man er kjent med fra UiB. Vurderingsformene ligner også på videregående. Det varierer mellom presentasjoner, skoleeksamener og avsluttende "course papers".

Vurdering av emnetilbodet

Vi kunne totalt velge mellom 8-9 fag. Jeg hadde praksis og studier i kinesisk rett, og jeg måtte ta 5 fag. Til sammenligning måtte studentene som bare tok fag ved universitetet, ha 7 fag.

Et utvekslingsopphold ved Shanghai Jiao Tong University passer nok ikke for den som vil ha et veldig rolig semester. Arbeidsmengden var stor, spesielt for meg som hadde praksis og studier i kinesisk rett. Mye av problemet knyttet til arbeidsmengden skyldtes at semesteret var så kort. Semesteret startet 26.02, og allerede i løpet av mai og begynnelsen av juni krevde de fleste professorene at vi leverte avsluttende "course paper". Nesten alle fagene ble med andre ord avsluttet i mai og begynnelsen av juni. For å få ferdigstilt praksisoppholdet på 25 dager, måtte jeg arbeide 2-3 dager i uken hos utplasseringsstedet.

Jeg hadde følgende timeplan store deler av semesteret:

Mandag og tirdag: Undervisning 14:00 - 20:20

Onsdag og torsdag: Praksisarbeid 10:00 - 18:00

Fredag: Praksisarbeid 10:00 - 17:45 + undervisning 18:00 - 20:20

Totalt hadde jeg omtrent 38 timer med "obligatorisk oppmøte" flere uker, altså mer enn en norsk alminnelig arbeidsuke. I tillegg måtte jeg på universitetet levere 5 course papers: (2 på 5000-7000 ord, 2 på 4000-6000 ord og 1 på 1000-2000 ord) samt gjennomføre 3 presentasjoner, en forhandlingsøvelse og en skoleeksamen. Dersom du velger praksis og studier i kinesisk rett, vil jeg nok anbefale å reise til Kina før semesterstart for å få unnagjort litt av praksisoppholdet.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen på universitetet foregår på engelsk, og professorene har jevnt over gode engelskkunnskaper. De siste månedene har jeg absolutt blitt bedre i engelsk.

Universitetsområdet og byen

Shanghai er virkelig helt ubeskrivelig fantastisk. Dette er uten tvil den mest imponerende byen jeg har vært i. Jeg anbefaler virkelig å dra på utveksling hit. Universitetsområdet for utvekslingsstudentene ligger svært sentralt (Xuhui campus).

Bustad

Jeg bodde privat sammen med en kamerat fra jussen i Bergen like ved Yishan Road. Vi brukte omtrent 15 minutter til campus med metro. Leiligheten var helt nyoppusset og den befant seg i øverste etasje. Vi betalte omtrent 6250,- hver per måned. Sjekk gjerne ut appen/nettsiden «Ziroom». Her ligger det ute masse leiligheter i Shanghai.

For å være helt ærlig, så var det en tungvint prosess å ordne leilighet. Det kinesiske utleieselskapet som vi kontaktet, ønsket å vise oss leilighetene fysisk. Vi brukte derfor mye tid på å reise rundt for å se på leiligheter. Når vi omsider fant en passende leilighet, fikk vi problemer med registrering og betaling. Det kan derimot godt hende at vi bare var uheldige.

Jeg har inntrykk av at det er lettvint å bo på campus. Her er du nok veldig godt ivaretatt av universitetet gjennom hele utvekslingsoppholdet. Samtidig er det enklere å bli en del av studentmiljøet. Basert på det jeg har hørt, er det imidlertid svært vanskelig å få tak i et alenerom. Dersom du bor på campus, må du derfor forvente å dele soverom med noen andre.

Sosialt miljø

Universitetet tilbød verken velkomstuke eller andre sosiale aktiviteter. Heldigvis var vi en god gjeng med studenter fra UiB. Vi ble også kjent med andre norske studenter som var på utveksling til Shanghai. Jeg anbefaler å bli med i gruppen på WeChat med navn "Norske studenter i SH". Sjekk gjerne også ut "Klubb Norge Shanghai NY". Klubb Norge er en organisasjon som arrangerer en rekke samlinger for nordmenn i Shanghai. Merk imidlertid at du kun får tilgang til disse gruppene ved å bli lagt til av noen som allerede er medlem.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.*
Teknologi og betaling
Kina er svært avansert når det gjelder bruk av teknologi, spesielt når det kommer til betaling. Det er sjelden at man bruker kontanter eller kort, da de fleste betalinger skjer gjennom mobiltelefonen. Det er derfor essensielt å laste ned enten Alipay eller WeChat Pay, som er de mest brukte betalingsappene i Kina.

Alipay: Denne appen er utrolig praktisk, ikke bare for betalinger i butikker og restauranter, men også for å betale transport som buss og taxi. Taxitjenester er også veldig rimelige i Kina, og Alipay gjør det enkelt å betale for disse.

WeChat Pay: Innebygd i WeChat, som er den mest brukte meldingsappen i Kina. Den brukes til alt fra chatting og sosiale medier til betalinger.

Språkbarrierer og oversettelse
Engelskkunnskapene i Kina kan være begrenset, og mye informasjon er kun tilgjengelig på kinesisk. Derfor er det lurt å laste ned en oversetterapp før du reiser.

Google Translate: Denne appen er uvurderlig for å oversette tekst og snakke med lokalbefolkningen. Den har også en funksjon som lar deg bruke kameraet til å oversette skilt og menyer direkte.
Visum
For å reise til Kina må du ha et gyldig visum. Det er viktig å starte visumprosessen i god tid, helst minst en måned før avreise.

VPN
De har blokkert Google her og endel andre amerikanske nettider. Så du må skaffe seg en VPN før avreise. UIB har en gratis VPN som fungerer bra. Den heter Cisco Secure Client.

Undervisningsformer

Hvert fag er verdt 4 norske studiepoeng, og vi startet med å ha 8 fag. Det var begrenset valgfrihet på vårsemesteret, så alle oss norske studenter endte opp med å ta omtrent de samme fagene. I begynnelsen hadde vi fag tilsvarende 16 credits (som tilsvarer 32 norske studiepoeng), men etter flere e-poster til fakultetet fikk vi godkjent å redusere til 14 credits (som tilsvarer 28 norske studiepoeng). Det kan være lurt å diskutere studiekravene med fakultetet i forkant for å sikre en godkjent studiebelastning.

Vurdering av emnetilbodet

Som nevnt hadde vi mange fag, og de var veldig varierte. Likevel var det litt begrenset hvor mye man lærte i hvert fag. Jeg føler vi fikk en god oversikt over Kinas politiske struktur og sammenhenger, men det var kanskje ikke så mye juss som jeg hadde forventet.

Et fag jeg fikk veldig godt utbytte av var konstitusjonell rett. Professoren i dette faget var veldig dyktig, og undervisningen var både engasjerende og informativ.

Fagleg utbyte og språk

Kinesisk er et svært utfordrende språk, så det er viktig å være forberedt på å investere tid og krefter i å lære det dersom man ønsker å forbedre seg. Universitetet tilbød språkkurs på ulike nivåer, men for oss var dette vanskelig å benytte seg av. Kursene kolliderte med undervisningen vår, og de ble holdt på Minhang-campus, som ligger en time unna. Dette gjorde det upraktisk for oss å delta. Vi lærte litt hverdagskinesisk gjennom daglig interaksjon, men dette var veldig begrenset.

Universitetsområdet og byen

Det er to campuser ved universitetet, men alle våre fag var på campuset i sentrum, Xihui. Dette campuset er ganske stort, og kantinene er veldig billige, selv om kvaliteten på maten kan variere. Generelt synes jeg Shanghai er en veldig fin by. Den er overraskende ren og moderne, men noen områder har en mer gammeldags sjarm, avhengig av hvor man befinner seg. En ting som skiller seg ut er det store antallet overvåkningskameraer i byen. Det kan være litt uvant i begynnelsen. Men det bidrar også til en stor følelse av trygghet. Det er fullt mulig å gå alene ute midt på natten og føle seg helt trygg.

Bustad

Alle oss norske studenter bodde privat. Det var mulighet til å søke om å bo på dorms, som er mye billigere, men de single rommene var fulle, og jeg ønsket ikke å dele soverom med en annen. Vi betalte rundt 6000 kroner per person for privat bolig. I tillegg måtte vi betale for strøm, gass og vann, men dette var ikke mye per måned.

Hvis du vil bo nærme skolen, anbefales det å holde seg innenfor området Xihui. Det er litt billigere å bo utenfor dette området, men jeg anbefaler å bo i nærheten av metrolinje 11 eller 10, da disse linjene kjører forbi skolen.

Sosialt miljø

Det var ikke mange andre utvekslingsstudenter på jussen. De fleste av våre medstudenter var fra andre land, men de tok hele masteren sin ved Jiao Tong. Vi var veldig få i hver klasse, og i en av klassene var det bare oss nordmenn.

Det var heller ingen fadderuke eller sosiale undergrupper, så vi tilbrakte lite tid med andre studenter på fritiden. Vi norske holdt oss stort sett sammen utenom skolen, noe som var litt kjedelig fordi det hadde vært hyggelig å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Heldigvis fant vi andre norske studenter i Shanghai som studerte andre fag, og vi tilbrakte tid med dem også.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.*

Man burde laste ned Alipay før reise.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er forelesninger.
Det er én forelesning i uken i hvert fag. Forelesningene er på mellom 2 timer og 20 minutter og 2 timer og 40 minutter.
Det tas gjerne en eller to pauser på rundt 10 minutter underveis. Forelesningene er obligatoriske, men professorene er i varierende grad opptatt av oppmøte. I noen fag inngår oppmøte og/eller muntlig aktivitet i forelesningen i vurderingen.
Noen av forelesningene starter sent, slik at man er ferdig i halv 9-tiden.
I noen fag foreleser professoren hele den tilgjengelige tiden. I andre fag er det lagt opp til mer diskusjon.
Klassene er små, 5-15 studenter.
Man må ta 7-8 fag for å oppnå 30 studiepoeng. Dermed 7-8 forelesninger i uken.

Vurderingen i fagene er stort sett presentasjon på 10-20 minutter, oppgaveskriving (4000-6000 ord) eller skoleeksamen med alle hjelpemidler tilgjengelig. I noen fag benyttes flere av disse vurderingsformene. I tillegg kan oppmøte/muntlig aktivitet spille inn i noen fag.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var svært dårlig våren 2024. Det var 8 fag å velge mellom, og vi trengte 7 fag for å oppnå 30 studiepoeng. Det førte til at man måtte ta noen fag man kanskje ellers ikke ville valgt.

Fagleg utbyte og språk

Fagene dreier seg stort sett om kinesisk rett. Innholdet i de fleste fagene er interessant, og det legges i stor grad opp til sammenlikning mellom kinesisk rett og norsk rett. Man sitter igjen med en del kunnskap om kinesisk rett. Det største utbyttet ligger kanskje i å bruke engelsk i diskusjon og oppgaveskriving.

Universitetsområdet og byen

Vi hadde alle våre forelesninger på Xuhui campus, midt i byen. Vår undervisning foregikk ikke i jusbygget, men stort sett i et gammelt og litt slitt bygg med dårlige benker. Campus hadde fotballbane, tennisbaner, bordtennishall og treningsrom. Treningsrommet var lite og dårlig utstyrt.
Mattilbudet på campus er ganske godt. Det er flere kantiner, restauranter og kafeer. Maten er billig, og mange av rettene er gode.

Shanghai er en fin by å bo i. Kollektivtransport og taxi (didi) er billig og effektivt. Maten på restaurantene er billig og ofte bra. Det er også billig og praktisk å få levert mat og dagligvarer på døren. Folk kan stort sett ikke engelsk, men man kommer langt med kroppsspråk og et par kinesiske ord.

Sosialt miljø

Sosialt miljø er bra på skolen. Man blir godt kjent med medstudenter, siden man møtes ofte.

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.*

For å få visum må du fysisk til Oslo for å levere søknaden og ta fingeravtrykk. Visumkontoret i Oslo tok drop in, så jeg trengte ikke å bestille time. Prosessen på kontoret tok ikke mer enn 15-20 minutter, og visumet var klart etter 4 virkedager. Dette kan selvfølgelig variere. Heldigvis trenger man ikke å hente ut visumet selv. Jeg fikk en venn til å hente det og sende i posten til meg. Du kan også bruke visumservice. Personen som skal hente visumet må ha med den originale kvitteringen som man får når man leverer visumsøknaden. Det er ikke nok å ta bilde av den.

Skjemaet for visum finner du på https://www.visaforchina.cn/OSL2_EN/. For studenter som skal være ett semester i Kina er det X2-visum som gjelder, og dette gir deg kun én entry inn til Kina. MEN når du har kommet til Kina er det en ganske rask prosess for å få ordnet en ny entry hvis du har lyst til å dra utenlands i løpet av semesteret, det kan man få ordnet på Minhang Campus. Når det er sagt er det mer enn nok å se i Kina, for eksempel Beijing, Chengdu, Zhangjiajie, Xi’an, Chongqing, Tibet, Yunnan-provinsen, Guilin osv., og jeg vil anbefale å tidlig planlegge alt du vil se og gjøre sånn at du faktisk får gjort det, semesteret går veldig fort!

Kina utvikler seg raskt, og noen ting har selvfølgelig endret seg siden utvekslingsrapportene fra 2019 og bakover. Du trenger ikke kontanter til taxi fra flyplassen, kineserne bruker ikke kontanter lenger. Last heller ned Alipay før avreise. Du trenger ikke kinesisk bankkort for å betale med Alipay eller Wechat pay!. Jeg brukte Alipay under hele oppholdet og det funket veldig bra, også til taxi på flyplassen. Du kan eventuelt bestille Didi (Uber) inne på Alipay. Wechat funker også fint! Jeg styrte litt i starten med å få til betaling på Wechat fordi man bla. må legge inn bilde av passet og scanne ansiktet - noe jeg måtte gjøre maange ganger før Wechat omsider godkjente det.

Jeg kjøpte SIM-kort på flyplassen, men det kan godt hende det finnes bedre steder å gjøre det. Gå til taxi-terminalen eller bestill taxi på Didi for å få billigst mulig taxi fra flyplassen. Ved ankomsthallen på flyplassen i Shanghai kommer du sannsynligvis til å bli oppsøkt av noen som spør om du trenger taxi, lenge før du kommer deg til taxi-terminalen. Dette er scam, så styr unna. Jeg gikk på smellen og endte opp med å betale det dobbelte av det jeg hadde trengt å betale.

Før avreise må du laste ned VPN på telefon og pc for å ha tilgang til Instagram, Facebook, Snapchat, NRK, Google osv. Jeg kan anbefale UiB sin (gratis) VPN. Det er også mange som bruker Astrill uten problemer. Jeg lastet ned begge før jeg dro, i tilfelle en av de ikke fungerte, noe jeg vil anbefale å gjøre fordi flere hadde problemer med VPN. NordVPN og ExpressVPN funket ikke i Kina mens jeg var der, men har virket tidligere så dette endrer seg nok hele tiden!

Last ned Alipay, Wechat, Meituan (matbestilling), Ele.me/are you hungry (matbestilling) og Taobao (her kan du kjøpe alt til en ekstremt billig penge).

Jeg brukte Trip.com for bestilling av fly, tog og hotell i Kina.

Semesteret vårt startet offisielt 19. februar, men vi hadde semesterregistrering 17.februar. Utenom semesterregistrering hadde vi fri hele den første uken. Denne uken velger man fag, og det er ingenting å møte opp på. Jeg skulle ønske jeg hadde visst dette i forkant, fordi det er en perfekt anledning til å reise til en annen by i Kina. Semesteret er nokså intensivt, så bruk fridagene godt. Vi hadde siste uke med undervisning i midten av mai og så noen innleveringer med frist i slutten av mai/juni.

Skolen har ikke emnebeskrivelser tilgjengelig, så jeg måtte sende mail til professorene i de ulike fagene på SJTU. Dette gjorde jeg første uken i Kina.

Undervisningsformer

Det gikk i forelesninger. Noen av professorene la opp til diskusjoner.

Vurdering av emnetilbodet

Vi hadde få valgmuligheter når det gjaldt fag – vi måtte ha 7 fag for å få semesteret godkjent, og SJTU tilbudte bare 8 fag som ville blitt godkjent av UiB.

Vi hadde undervisning på kveldstid de fleste dagene i uken, med 2.5 timer i uken i hvert fag. Professorene var litt ulike når det gjaldt krav til oppmøte, men formelt sett kunne vi max ha fravær i 3 av 12 classes per fag. Professorene forventer at man gir beskjed på forhånd om at man ikke møter opp.

Fagleg utbyte og språk

Jeg opplevde at det var en del å gjøre i løpet av semesteret i form av oppmøte, presentasjoner, mid terms, og mot slutten av semesteret hadde vi flere innleveringer på 5-7000 ord og et par open book exams som varte i 2t. Samtidig var fagene i stor grad på overflatenivå så jeg følte ikke at jeg fikk noen dybdekunnskap eller forståelse i de ulike fagene. Når det er sagt er det jo vanskelig å få noe særlig dybdekunnskap innen et helt nytt rettssystem på bare 3 måneder. Jeg sitter igjen med en større forståelse for det kinesiske rettssystemet og samfunnet generelt, noe som er gøy! Bare det å bo i Kina lærte meg mye om landet og kulturen.

Som tidligere rapporter skriver, er engelsknivået dårlig blant kinesere og de fleste kan ikke engelsk i det hele tatt. Men man kommer langt med google oversetter og kroppsspråk så det har gått helt fint! Når det er sagt snakket alle professorene ganske bra engelsk ettersom samtlige hadde studert opp til flere år i utlandet.

Språkkurset var dessverre på Minhang-Campuset på fredagskveldene, så det ble ikke prioritert av noen av oss. Før jeg kom til Shanghai brukte jeg Hello Chinese for å lære meg litt kinesisk på forhånd. Man kommer ganske langt med tall, hei, hadet og takk, men det hadde selvfølgelig vært kult å lære litt mer kinesisk enn det.

Universitetsområdet og byen

Xuhui-campuset er plassert i et veldig fint område, og man finner barer, restauranter, parker osv like i nærheten. Campuset i seg selv var stort og veldig fint, og de hadde alt fra tennisbane og løpebane til Starbucks og KFC. Kantina tilbyr kinesisk mat som er helt innafor til hverdags og ikke minst superbillig. Kunne spise meg mett for 10-30 kr. Jussbygget var også fint, men utvekslingsstudentene hadde kun timer i et annet, mindre moderne bygg.

Jeg synes Shanghai er en fantastisk og variert by. Byen har supermoderne områder, tradisjonelle områder, og alt imellom. Av de kinesiske byene jeg har vært i liker jeg utvilsomt Shanghai best. Shanghai føles rent, trygt, variert og spennende. Jeg brukte mye tid på å sykle rundt i byen, som var helt nydelig. Klimaet var heller ikke feil. Oppsummert synes jeg det var flott å bo i Shanghai!

Selv om Shanghai er en av verdens største byer, så er det en veldig trygg by. Det er kamera overalt, så man trenger ikke å bekymre seg noe særlig for kriminalitet. Som jente hadde jeg ingen ubehagelige opplevelser, og for meg opplevdes Shanghai som like trygt eller tryggere enn Norge på denne fronten. Når det er sagt bør man likevel ta forholdsregler, som i enhver storby.

Bustad

Vi betalte 6000 norske i måneden hver for en veldig stor og fresh leilighet, men vi fikk prutet ned prisen fra 8000 per pers. Pruting er veldig vanlig i Kina, så det vil jeg absolutt anbefale å prøve. Men hvis du får muligheten til å bo på campus så tror jeg det er en veldig god opplevelse, ettersom alle de andre utvekslingsstudentene i klassene bodde på campus. Det er myyye enklere å bli kjent med folk hvis du bor på campus enn hvis du bor privat! Jeg ville nok vurdert å prøve campus.

Man må være forberedt på å ta mye Metro uansett hvor i byen man bor. Vi bodde i Putuo-området, og syntes det var et greit område å bo i! Fra leiligheten tok det 30-40 minutter med gange og metro til skolen eller sentrum. Vi kunne gjerne bodd mer sentralt eller nærmere skolen. Som tidligere utvekslingsstudenter sier i sine rapporter er nok French concession-området eller Xuhui de beste områdene å bo i fordi det er nært skolen og har det beste utvalget av barer, restauranter, sjarmerende butikker. Mer spesifikt er området rundt Fumin road og Changle road mitt favorittområde i Shanghai. Jing’an området er også fint og veldig nært alt! Så lenge man bor relativt nært skolen med metro tror jeg det er mange andre områder som også er fine.

Sosialt miljø

Skolen la ikke til rette for noe sosialt i det hele tatt, noe som trekker opplevelsen ned. I tillegg var klassene veldig små, så det var ikke så mange å bli kjent med i klassen. I et av fagene var det kun oss 5 fra UiB, og i de fleste andre fagene var det oss og 2-8 andre. Man må være på jobb selv for å bli kjent med folk.

2019

Vår 2019 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2019 - Praksis og studier i kinesisk rett

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Last ned appen "WeChat". Kineserne bruker den til absolutt alt. Jeg fikk hjelp i banken til å laste ned "WeChat Pay". Det fungerer da som et bankkort. Før man kan opprette WeChat Pay, må man først opprette en bankkonto. Jeg opprettet en bankkonto i China Minsheng Bank. Den lå rett ved Jiatong Xuhui. I den banken var de veldig imøtekommende og hjelpsomme.
Andre apper som er å anbefale: Pleco (oversettelsesapp), Shanghai Metro, DiDi (Kinas svar på Uber), Smart Shanghai (guide til ting som skjer i byen, barer, uteliv og restauranter).

Man er avhengig av å laste ned en VPN for å få tilgang til apper som Facebook, Instagram og Snapchat m.m. Jeg brukte Express VPN.
Det kan være et tips å laste ned den før man reiser inn i Kina, slik at man er sikker på at den fungerer.

Når det gjelder visum, kan man ikke søke om det før man får dokumentasjon fra studiestedet at man er kommet inn. Dette blir sendt til universitet først og deretter overlevert til studenten. Jag husker at dette tok litt tid. Tror gruppen fikk det i midten/nærmere mot slutten av januar. Men selv om man venter på denne dokumentasjonen; gå inn på ambassadens side for timebooking, og bestill en time i slutten av januar/starten av februar. Husk at det tar en liten uke for behandlingen av visumet.

De språkkunnskapene man tilegner seg i løpet av språkkurset kommer godt med. Enkle fraser som høyre, venstre og spørreord kommer man langt med. Dersom man også kan tall er det til god hjelp i hverdagen. I løpet av kurset fikk vi også innblikk i litt kultur, noe som jeg satt pris på da jeg ankom Kina. Man møter nok på en del kultursjokk i starten, men dette er noe man ler av nå oppholdet nærmer seg slutten.

Når det gjelder praksisoppholdet; lag en plan sammen med arbeidsgiver ganske tidlig i oppholdet og kom i gang med en gang. Da har man god tid i slutten til å reise rundt i Kina eller dra på noen utenlandsturer.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg tok ble undervist på engelsk. Jeg valgte fag som hadde en "semsteroppgave", som måtte inn i slutten av oppholdet.
Professorene var relativt gode i engelsk. De fleste hadde selv studert i utlandet.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde fem fag, hvor hvert fag var 2 credits. Til sammen måtte vi ha 10 credits fra fag og 10 credits gjennom praksisoppholdet. 20 credits tilsvarer 30 studiepoeng.
Det var ikke alle fag som ble undervist året rundt. Enkelte fag gikk om høstsemesteret og noen om vårsemesteret. Om vårsemesteret kunne jeg velge mellom ca 8 fag. Jeg valgte litt etter vurderingsformer og hvilke fag som var tidligst ferdig med undervisning. Dette gjorde jeg også med tanke på praksisoppholdet. I tillegg hadde jeg en plan om å reise en del i slutten av oppholdet.
I fire av fagene hadde jeg en større oppgave hvor man valgte tema og problemstilling selv. I det femte faget levert vi inn en gruppeopppgave og hadde en fremføring av oppgaven foran klassen.

Jeg hadde følgende fag:
Law and Development in China.
Global Governance, Conflict and China (dette var faget hvor vi leverte inn en gruppeoppgave)
Law and Financial Market in China.
Chinese Foreign Trade Law.
Chinese Foreign Investment Law.

Fagleg utbyte og språk

Språkkurset kom godt med og jeg lærte noen nye kinesiske fraser etter at jeg ankom Shanghai. Man kommer også langt med kroppsspråket!
Jeg var litt spent på hvordan det skulle gå å skrive akademisk engelsk. Det kommer man fort inn i, så ikke la dine egne engelskkunnskaper være en hindring! Man blir komfortabel med å både skrive og snakke engelsk i løpet av noen uker, om ikke dager!

Universitetsområdet og byen

Shanghai er en fantastisk by, som har så utrolig mye å by på! Man kjeder seg ikke en dag. Her er det bare å hive seg rundt på alt av arrangementer! Ta noen kvelder på roof tops, gå på gode restauranter (det er utrolig god mat), ta en dag i parken, dra på museum, sjekk om det er noen større konserter m.m. Man får mye for pengene i byen! Det er så utrolig mye å gjøre at man rekker ikke over byen på ett semester!

Shanghai er ganske internasjonalisert, så for å se litt mer av det tradisjonelle Kina vil jeg anbefale å ta noen turer utenfor byen også!

KoGuan Law School er på campusen Xuhui. Den ligger i byen. Et annet campusområde er Minsheng. Dette ligger ca 40 min med buss utenfor byen. Dersom man ønsker å bo på campus ville jeg anbefalt Xuhui pga. beliggenheten. Likevel er det mange studenter som bor på Minsheng og det er det største campusområdet.

Bustad

Jeg bodde privat med tre andre nordmenn fra jusstudiet. Jeg kan anbefale å leie privat. Vi fikk hjelp fra en agent, som vi fikk anbefalt fra en tidligere student i Shanghai. Vi betalte rundt ca. kr. 5000 hver. Strøm og internett kom i tillegg. Vi bodde sentralt og i et veldig kinesisk nabolag, så det var en opplevelse.
Så lenge man bor nær en metrostasjon kommer man seg rundt overalt. Metrosystemet er godt utbygd og man kommer seg lett rundt.

Sosialt miljø

Flere av studentene kjente hverandre fra forrige semester da det var semesteroppstart i februar. Dette var fordi flere tok en LLM-grad. Men det var også andre utvekslingsstudenter som hadde oppstart i februar. Blant annet var det en del fra Europa. Vi møttes av og til for noen drinks på barer. Ellers er det mange arrangementer som blir arrangert rundt om i byen. Spesielt under "fadderuken" er det masse sosialt som skjer! Her kan man finne grupper på WeChat, hvor det legges ut arrangementer og møteplasser for nye studenter.

Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del ting som er greit å ha unnagjort før man setter seg på flyet østover. Det mest opplagte er naturligvis å ha sikret seg en VPN dersom man ønsker å benytte diverse sosiale medier. NRK er av en eller annen grunn også blokkert i Kina, så det er flere gode grunner utenom sosiale medier å ha ordnet dette i forkant. Selv benyttet jeg UiB sin VPN-tjeneste, som fungerte utmerket og anbefales på det sterkeste. Du får og god hjelp av universitetet med å sette den opp.

Et annet tips er ordne seg noe penger før man lander på flyplassen i Shanghai. Samtlige av oss så oss nødt til å ta en egen type taxi (fordi de tok kort) som kostet det dobbelte av normal pris fordi det ikke var mulig å ta ut penger på flyplassen.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i klasserom / små forelesningssaler. Den nærmere formen er i stor grad avhengig av foreleseren selv, hvor noen er opplagt mer pedagogisk anlagt enn andre. Jevnt over var det imidlertid et høyt nivå på timene, og særlig i konkurranseretten kan man få med seg mye. Det er og åpnet for en stor del muntlige presentasjoner og diskusjoner i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var bra hos Jiao Tong University. Man kan fint velge å vrake blant emner, hvor særlig noen av teknologifagene fremstod som veldig interessante. Man kan og fint dra å prøve ulike forelesninger for å se hva man liker. Det er ofte forholdsvis små klasser, og dette gjør kravet om deltakelse noe større.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte avhenger i stor grad av hva man legger ned av egeninnsats. Det er gode muligheter for å lære seg mye i løpet av semesteret om man går inn for det. Personlig var nok mitt største læringsutbytte det å jobbe med de ulike innleveringene, da disse krevde at du satte deg skikkelig inn i stoffet.

Uavhengig av nivå så lærer man nødvendigvis mye engelsk i løpet av semesteret. Vi var fire nordmenn som bodde sammen, men inntrykket er at vi alle likevel satt igjen med et stort utbytte gjennom skolen og jobb.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er fantastisk, sentralt plassert midt i byen. Byen fremstår som uoversiktlig, kald og noe kaotisk til å begynne med, men det tar ikke lang tid før man føler seg godt orientert og bestiller en dumpling på kinesisk med den største selvfølge. En anbefaling er å ta seg tid til å gå en del da man får et helt annet inntrykk av byen på denne måten og mange a-ha opplevelser. Metroen er ellers et supert og enkelt alternativt.

Hvis du kommer i februar er det forholdsvis kaldt i Shanghai. Heldigvis er det mye mer behagelig temperatur innen mars.

Bustad

Vi bodde nærmere People Square, som er et stykke unna campus. Vi angret likevel ikke fordi metroen tok deg til universitetet raskt, og vi synes nabolaget var veldig ålreit. Mange vestlige studenter samler seg mer i området kalt French Concession, som er fult av barer og restauranter og hyggelig cafeer. Selv om vi trivdes godt i vårt mer lokale nabolag tror jeg man som enslig norsk student fort kan trives godt i French Consession.

Sosialt miljø

Sosialt er det noen initiativer fra universitetet, men man må ta litt tak selv og. Man kan og få god drahjelp gjennom ANSA og deres arrangementer.

Vår 2019 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2019 - Praksis og studier i kinesisk rett

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om studier og praksis i Kina, utveksling kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical Programme http://www.uib.no/en/course/JUS334

Det er lurt å ordne visum så raskt som mulig. Det kan være lange ventetider på visumkontoret i Oslo, så det kan være lurt å booke time i god tid før avreise. Når du først har vært på ambassaden, tar det kort tid å få selve visumet.

Et must i Kina, er en god VPN. Det anbefales å ordne det også før avreise, på både mobil og data etc.

Det er veldig lurt å laste ned WeChat til telefon og bli medlem i den norske gruppen. Gruppen har mange medlemmer og nordmenn er ivrige etter å hjelpe deg. Her kan man få nyttige tips, mye hjelp og invitasjoner til ulike eventer.

Meld deg også inn i ANSA for å få kontakt med andre studenter som også bor i Kina.

Jeg anbefaler også å ha en sum kontanter evt ta ut dette på flyplassen. Det er veldig vanskelig å betale med vanlig Visa-kort. En taxitur inn til byen fra flyplassen vil måtte betales med kontanter eller med WeChat. Betaling gjennom WeChat, er kun mulig med et kinesisk bankkort, så det anbefales å skaffe seg det ganske fort.

SIM-kort burde også skaffes tidlig. Ta også med en solid powerbank, du kommer til å trenge den.

Undervisningsformer

Undervisningsformen besto av klasseromsundervisning med fremføringer og/eller innlevering som endelig vurdering. Det var en egen klasse for utvekslingsstudentene.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene var veldig rettet mot økonomi.

Fagleg utbyte og språk

Språkkurs forut avreise var gull verdt! Anbefaler alle å legge inn en liten innsats her, da du får mye nytte av det når du ankommer Kina.

Universitetsområdet og byen

Byen er fantastisk! Bruk mye tid på å vandre rundt, kikk innom lokale restauranter og besøk ulike marked. Masse spennende mat i de rareste lokalene.

Bustad

Vi bodde i en privatleid leilighet og var kjempefornøyd med dette. God standard med kjøkken og to bad.

Sosialt miljø

Godt sosialt miljø blant utvekslingsstudentene. På utplasseringspraksisen møtte jeg mange kule lokale folk.

Vår 2019 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2019 - Praksis og studier i kinesisk rett

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Shanghai Jiao Tong University

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

Før du drar bør du ha lastet ned vpn (jeg anbefaler ExpressVPN eller NordVPN), og wechat. Dette er must have apper om du skal overleve i Kina. Wechat fungerer som facebook, vipps, messenger etc, der.

Undervisningsformer

Undervisningsformen var forelesninger i hver enkelt emne, hvorav jeg hadde fem. Fagene er stort sett ganske lette, og det er ikke skoleeksamen men en "term paper" som man kan levere inn når man vil. Oppgaven trenger for øvrig ikke være om noe som har vært undervist om, det trenger bare å bli godkjent av professoren som er ansvarlig for undervisningen. Utfordringen ligger i å finne noe å skrive om, men heller ikke dette er en særlig stor utfordring.

Når det gjelder utplasseringen var jeg hos Jotun hvor jeg fikk en grei mengde med relevante arbeidsoppgaver. Den største utfordringen var nok at de aller fleste av kollegaene mine ikke var særlig flinke i engelsk. Det var derfor litt vanskelig å bli kjent med dem.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde totalt fem emner, og det var åtte å velge mellom. Det hadde vært fordelaktig å kunne velge blant flere emner.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde fagene Global Governance and China, Chinese Trade Law, Chinese Investment Law, Chinese Financial Markets og Law and Development. Fagene var forsåvidt interessante, men jeg fikk ikke så mye ut av fagene som jeg ser er relevant for jussen. Mange av fagene bærer preg av å dreie seg om politikk mer enn juss. Samtidig kan det være vanskelig å skille mellom politikk og juss i Kina, så hvis man skal ha noe å gjøre med Kina i yrkeslivet så er det greit å få en innføring i det.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger midt i byen og det er et metrostopp rett utenfor campus. Selve campusområdet er fint, men jeg oppholdet meg ikke mye der ettersom jeg bodde off-campus.
Jeg har bodd i både Beijin og Shanghai, og Shanghai er definitivt en av verdens beste byer å bo i, og den beste byen å bo i i Kina. Alle slags restauranter

Bustad

Når det gjelder sted å bo fikset jeg og 3 andre et sted å bo privat, noe som kan gjøres når man ankommer Shanghai. Vi bodde i Qufu Road, ett metrostopp fra Peoples Square, noe som var ganske bra. Bor man privat må man regne med å betale minst 5000 kr hvis man vil ha noe standard. Kan anbefale å bo privat dersom du vil bestemme hvor i byen dere vil bo, men om du vil bu på campus så er Xuhui ganske sentralt og et godt utgangspunkt for ås utforske byen.

Sosialt miljø

Det er lite sosialt opplegg i klassen, så om man vil ha nye venner så må man legge inn en liten innsats. Synes folk i klassen var hyggelige og imøtekommende, men dette vil åpenbart varierere fra år til år.

Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap

08.09.2018 - 13.01.2019

Førebuingar/praktiske tips

Når du skal reise til Kina er det en del ting som må fikses. Det viktigste er å søke visum i god tid. Du vil få et brev av universitetet med informasjon. Det er litt papirarbeid, men absolutt overkommelig og tar ikke mye tid i seg selv.

Dersom du ønsker å bo på dorm ved universitetet er dette noe du må søke om på forhånd. Jeg valgte å bo privat, så har derfor ikke noe informasjon om dette. Har imidlertid hørt at dorms ved Jia Tong er blant de bedre.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er veldig annerledes fra den vi har i Bergen, og det likte egentlig jeg. Greit med en forandring! Det er forelesninger i hvert i hvert fag, der 20 % deltagelse går inn i karakteren. Videre hadde vi en fremføring i de fleste fag og avsluttet med en innlevering. Framføringene og innleveringene handlet mye om å sammenligne vårt land sin rett med Kina sin rett. Vi hadde altså ikke hatt skoleeksamen slik som vi er vant til hjemme.

Noen forelesere er gode i engelsk, mens andre er ikke så gode. Dette må man nesten forvente i Kina, men det bød selvsagt på noen kommunikasjonsproblemer. Universitetet er veldig anerkjent i Kina generelt og opplegget var bra.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg trodde jeg kom til å få velge flere internasjonale fag, men endte opp med å bare ha kinesisk juss, med sammenligning til Norge. Selv om det ikke gikk helt etter planen var det likevel interessant å lære om det kinesiske rettssystemet med et komparativt blikk.

Fagleg utbyte og språk

Du kan lære mye om kinesisk juss dersom du vil det, selv om den er ganske basic. Det vanskelige er å ha juss på engelsk og ha om et rettssystem som er veldig annerledes enn det vi er vant ti.

Det handler også mye om hvor mye du engasjerer deg. Vi hadde mange gode diskusjoner i klassen og lærerne vil veldig gjerne at vi stiller spørsmål og får i gang en diskusjon. Det språklige utbyttet ble ikke like stort som forventet siden lærerne ikke alltid var så gode i engelsk. Du får likevel god trening ved å ha presentasjoner og skrive innleveringer på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Dersom du vil oppleve noe annerledes er Shanghai virkelig stedet å dra! Shanghai er en veldig kul by med mye kontraster. Her kan du oppleve et stort byliv med fancy restauranter og bygninger og med et super uteliv! På den andre siden kan du se veldig tradisjonell kinesisk kultur og spise mye god, billig og tradisjonell mat. Kineserene er ganske uhøflige og dårlige i engelsk, som gjør kommunikasjonen og livet litt vanskelig til tider. Men du kan også gjøre hva enn du vil her, noe som er ganske befriende. Du kommer til å merke at det er veldig trygt å bo her også! Dersom du er åpen for å lære om en kultur som er veldig annerledes fra den norske er Kina virkelig et land å dra til, og det handler veldig mye om hva du gjør det til selv.

Universitetsområdet ligger sentralt til i french consession som er et veldig fint området. Sammenliknet med mange andre universiteter har dette den beste beliggenheten etter min mening.

Noe av det beste med oppholdet har vært at det er god mulighet til å reise når du ikke har skole. Kina har så mange kule plasser å by på, og jeg anbefaler å sette av litt tid til å reise rundt.

Bustad

Jeg valgte å bo litt unna universitet, med tre jenter jeg ikke kjente fra før. Vi var på visning før vi valgte plass, og det er veldig lurt å gå på visning før du velger sted å bo. Jeg er veldig glad jeg valgte å bo i kollektiv. Vi har blitt veldig gode venner og det er de jeg har vært mest med.

Shanghai er en dyr by å bo i når det kommer til leige, og du må betale norske priser for å få noe greit. Det virket som om de på skolen som bodde på dorm var ganske fornøgde og hadde et sosialt miljø sammen. Dorm er et bra alternativ dersom en ikke vil betale så mye i leige.

Sosialt miljø

Jeg reiste ned alene og det var litt tøft i starten, men det gikk seg veldig fort til. Jeg har fått meg venner for livet og har møtt så mange bra folk! Det er litt tilfeldig hvordan man møter folk, men dersom man er åpen og er med på ting ordner dette seg, enten man bor i kollektiv eller på dorm.

2018

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

26.02.2018 - 30.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Shanghai Jiao Tong University

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

- Skal du bo privat (utenfor campus) så vil jeg anbefale å ta kontakt med tidligere studenter for å få kontaktinformasjon til utleiemeglere. De er helt avgjørende for å kunne inngå leieavtaler med kinesere som ikke kan engelsk. De gjør også utleieopplevelsen tryggere da det å betale depositum til en kinesisk utleier man antagelig ikke kommer til å møte ved WeChat er fremmed for oss nordmenn. Enkelte meglere fokuserer på internasjonale studenter og er derfor gode i engelsk. God kontakt med megler kan gjøre praktiske gjøremål, som å betale strøm, gass osv. lettere, og det er dessuten mindre sannsynlig at det vil oppstå problemer med utleier. Vanlig praksis i Shanghai virker å være 1-2 måneder depositum ved signering. Pris varierer. Vi var tre personer og betalte 4500 RMB per pers. Man kan leie rom fra rundt 4000 RMB (ok standard) til det uendelige. Leilighet med korttidsleie kan være noe mer krevende å få tak i, men stort sett ikke noe problem.
- Vært forberedt på at forhåndsgodkjente fag som ligger på Jiao Tong sin hjemmeside antagelig er utdatert.
- Oppmøtetidspunkt er obligatorisk, men det ble gjort mange tiltak for de som ikke hadde anledning til å møte opp. Ta derfor kontakt med skolen om det skulle være problem.
- Skolen starter med en prøveuke, og den er uken etter obligatorisk oppmøte. Man kan delta i så mange forelesninger man vil i prøveuken(e), og deretter "shoppe" fag etter ønske.
- Last ned VPN, WeChat, Alipay, SmartShanghai, BonApp, Ofo, Mobike, google oversetter mm. før du reiser og prøv å gjøre deg kjent med disse. Uten appene er man lost.
- For å få tilgang til Alipay og WeChat sin betalingsløsning, så må man skaffe seg kinesisk bankkort og kinesisk simkort - jeg anbefateler ICBC (bank) og China Unicom (telefonselskap).

Undervisningsformer

Undervisning er på engelsk med power point og lærer-elev-interaksjon. Vær forberedt på lite pauser - en forelesning kan gjennomføres på 3 timer uten pause. Noen foretrekker en pause etter 1 1/2 time. Professorene er relativt gode i engelsk, men det er store variasjoner. Noen er velidg gode, og noen er mindre gode.
Eksamen varierer fra fag til fag - noen har innleveringsoppgaver hvor det normalt skrives 5000 ord om et bestemt tema. Andre fag har open-book exams, og andre har closed book exam - closed book exam er derimot ikke vanlig tror jeg.

Vurdering av emnetilbodet

Totalt sett synes jeg emnetilbudet er ganske greit - morsomt å kunne arbeid i Kina og møte annen kultur. Arbeidet på praksisplassen er dog litt varierende ettersom jeg ikke sitter i en juridisk avdeling, men en salgsavdeling. Hva gjelder det faglige utbyttet så er det greit. De fleste fag gjelder kinesisk rett, og jeg har vanskelig for å se at dette blir aktelt for oss når vi går inn i arbeidslivet. Jeg skulle ønske det var mer internasjonale fag. Skulle gjerne hatt kurset "Legal English", men dette var ikke tilgjengelig for oss nordmenn.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er ikke veldig høyt, og nivået på engelsken har ikke blitt så alt for mye bedre. I flere av fagene blir vi bedt om å holde muntlige presentasjoner på engelsk. Det er god trening. Ellers er klassen internasjonal, og elvenene er stort sett fra engelskspråklige land, så nivået på elvenes språkkunnskaper er høyt, og det gir selvsagt god språktrening å kommunisere med medelever.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er veldig vakkert med en flott grønn park. Det ligger sentralt plassert, og omårdet er veldig hyggelig å gå rundt i - mange hyggelige cafér og restauranter i området. Ellers er det juridiske fakultat helt nytt, og mye høyere standard enn vi er vant til hjemme på Dragefjellet. Skolen har et treningssenter som er ok - ikke SIB-standard - hvor man betaler 5 RMB per time trening. Det er også en flott løpebane og fotballbane på campus.
Skolen har både kantine og 5 restauranter - de serverer frokost, lunsj og middag. I kantinen kan du spise deg mett på 10 RMB (13 kroner) og på restuaratene kan du få en mer vestlig middag eller lunsj for 30 kroner +.

Alt i alt veldig positivt overrasket over standardene. Og Shanghai eller er en veldig kul by å bo i. Pulserende liv, med det beste av kinesisk og vestlig kultur. Det er uendelige matopplevelser, og mange turistattraksjoner. Det er også gode muligheter for å reise fra Shanghai - både ved fly og tog for å oppleve kinesisk natur.

Bustad

Jeg bodde utenfor campus med to venner fra UIB. Det fungerte bra. Vi betalte 14.500 RMB og bodde setralt på Peoples Square. Pris: 14.500 RMB med ganske god standard. Ta kontakt med utleiemegler for å arrangere visning - om ønskelig kan kontaktinfo til megler videreformidles.

Sosialt miljø

Shanghai er en by der er enkelt å være sosial i - det er uendelig med restauranter som tilbyr rimelig mat og drikk. Vi var en relativt stor gjeng fra Norge, så interaksjonen med de internasjonale studentene som bodde på dorm var mindre enn den burde.

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

08.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Shanghai Jiao Tong University

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

Det kan være lurt å laste ned en ovelsettelsesapp på telefonen før ankomst, jeg brukte appen "pleco". Det kan også være lurt å printe ut adresse til hotellet på både engelsk og kinesisk hvis man tenker å ta taxi på flyplassen. SIM-kort kan kjøpes veldig enkelt på flyplassen, og da får man med en gang et kinesisk telefonnummer og tilgang til internett. Videre er det lurt å få skaffet et kinesisk bankkort. For min del var det kun banken ICBC som aksepterte mitt visum. Som jente var det så å si umulig å finne sko over str. 38 i butikkene.

Universitetsområdet og byen

Jeg gikk på Jiao Tong University. Campusen der law school befinner seg er i sentrum av Shanghai, og ligger veldig beleilig til. Metroen stopper rett utenfor campus. Selve området er veldig fint, og det både en park og en løpebane der. Mattilbudet på campus består av kinesiske kantiner der man får veldig billig mat, pluss en kantine med vestlig mat som også er ganske billig. Det er også flere kafeer som serverer kaffe. I området rundt campus er det massevis av spisesteder man kan velge mellom.

Shanghai er en veldig spennende by med store muligheter for å oppleve noe nytt. Jeg synes det var en kul miks av vestlig og kinesisk. Det er mange spisesteder man kan prøve ut med alt fra kinesisk mat til mer kjente retter som sushi, burger og pizza.

De største utfordringene har kanskje vært at at så få kan engelsk. Man kommer imidlertid langt med litt kroppsspråk og oversettelsesapper når språkbarrieren melder seg.

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

Vår 2018 - Praksis og studier i kinesisk rett

08.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

NB! Denne rapporten handler om utveksling gjennom studier og praksis i Kina (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240), kombinert med emnet JUS334 Chinese Law Clinical
Programme (http://www.uib.no/en/course/JUS334).

*Studieopphold ved Shanghai Jiao Tong University

NB! Du finner flere rapporter fra tidligere studenter på avtalenettsiden for hvert av universitetene som inngår i avtalen om utveksling gjennom praksis og studier i kinesisk rett (https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1240).

I starten av oppholdet kan Shanghai være ganske kaldt. Selv fikk jeg god nytte av ullundertøyet jeg hadde pakket med, og vil anbefale å ta med dette i tillegg til en lett dunjakke el. I tillegg vil jeg anbefale å skaffe seg Kinesisk simkort og bankkort så fort man har mulighet etter ankomst, da man trenger dette til alt man skal gjøre. China Unicom er det beste teleselskapet og ICBC er det vanlig valget av bank for utenlandske.

Ellers vil jeg anbefale en rekke apper: WeChat(kommunikasjon og betaling), Alipay(betaling), Baidu Translate(oversettelsesapp), Pleco(ordbok) Bon App!(beste app for å finne restauranter/barer), Didi(Kinas Uber, bedre og mer pålitelig enn taxi), Sherpas(hjemlevering av vestlig mat), Ofo(bysykkel), Epermarket(hjemlevering av matvarer). I tillegg anbefales nettsidene smartshanghai.com og timeoutshanghai.com på det sterkeste.

Undervisningsformer

Undervisningen på skolen er utelukkende forelesninger med 10-25 studenter i hver klasse. Det er en egen klasse for internasjonale studenter slik at det er ingen kinesere i klassen. Litt avhengig av engelskferdighetene til læreren legges det opp til noe mer dialog enn hva man er vant med fra UiB, men det er også helt greit å ikke si noe. Aktivitet i forelesning teller normalt 10-20% av karakteren. Alle fagene har hjemmeeksamen eller paper, i tillegg til en oblig som gjerne består i en gruppepresentasjon.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var noe dårligere enn forespeilet. Dette skyldes nok at de fleste fag bare undervises en gang i semester. Fra et utvalg på 9-10 fag måtte vi velge 5 av fag.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte har vært varierende, men tilfredstillende. Da flere av fagene har handlet om å forstå Kina på et overordnet nivå, vil jeg si at det er her utbyttet har vært størst, og jeg har i begrenset grad tilegnet meg noe detalj-juridisk kunnskap.

Universitetsområdet og byen

Shanghai er en veldig flott og moderne by. Den byr på alt man kan ønske seg av kulturelle opplevelser, shopping og matopplevelser. Det eneste man kanskje vil savne er fraværet av skog og natur, men blir savnet for stort vil jeg anbefale helgeturer ut av byen. Det er også mange flotte parker i Shanghai hvor man kan få litt pause fra storbylivet.

Universitetsområdet er veldig fint, og plassert sentralt i byen. Dette var grunnen til at jeg valgte Jiatong fremfor Fudan som ligger et godt stykke utenfor bykjernen.

Bustad

Når det gjelder bolig vet jeg at det er mulig å bo på campus for en relativt billig penge. Av det jeg har hørt kan man med litt flaks få et fint rom, men ofte er standarden etter hva man betaler. Selv endte jeg opp med å leie på privatmarkedet. Skal man gjøre dette anbefales det å gjøre det gjennom en agent som hjelper deg å finne bolig. Agenten skal ha 10-15% av en månedsleie som betaling, men til gjengjeld hjelper vedkommende deg gjennom hele oppholdet i Shanghai med praktiske ting vedrørende leiligheten, som for eksempel å sette opp Wifi, betale regninger osv. I tillegg er det mer sannsynlig at landlord er redelig og ordentlig, og det vil også være lettere å få tilbake depositum med en agent til å hjelpe deg.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra. Da vi ikke hadde noen kinesere i klassen var det dessverre litt vanskelig å omgås de, men vi var en god gjeng fra Norge som ofte fant på sosiale ting. I tillegg ble vi også kjent med flere av de andre internasjonale studentene i klassen. Det er også en rekke arrangementer i regi av ANSA Shanghai, så jeg anbefaler å følge dem på WeChat for oppdateringer om hva som skjer.

Informasjon