Hjem
Studentsider
erasmus+

Det Jyske Musikkonservatorium og Griegakademiet ¿ Institutt for musikk (ERASMUS+ - Det jyske musikkonservatorium)

  • LandDanmark
  • ByÅrhus
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor, Master og PhD
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar på bachelor- og masterprogram i utøvande musikk eller komposisjon ved Griegakademiet, Institutt for musikk. For meir informasjon, sjå https://www.uib.no/kmd/111762/reise-p%C3%A5-utveksling#griegakademiet-institutt-for-musikk

Når i studiet kan eg reise

Det passar best å reise på utveksling i 3. studieår av bachelorprogrammet. Vi tilrår at studentane reiser ut for heile studieåret, altså både for haust- og vårsemesteret.

Språk

Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.

Kva emne kan eg ta

Utøvande emner som erstattar hovedinstrument (25 stp) og utøvande støttedisiplin (5 stp) og 30 frie studiepoeng som inngår i graden som valemne.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Det Jyske Musikkonservatorium (DJM) er ein institusjon som tilbyr utdanning i musikk på høgste nivå, og som er med på å fremme musikkulturen i Danmark. Fordelt over avdelingar i Aarhus og Aalborg, tilbyr ein her kurs med stor ei fagleg breidd innan rytmisk, klassisk og elektronisk musikk. Her kan ein utdanne seg for den profesjonelle scenen, eller ein kan også avslutte som musikar, solist, komponist eller musikklærar. Med eit globalt fokus blant studentar og tilsette, har DJM ein sterk internasjonal profil. Det er om lag 300 studentar ved avdelinga i Aarhus, som er delt inn i klassisk, rytmisk og elektronisk musikk. Avdelinga i Aalborg er mindre, med om lag 100 studentar.

Århus ligg midt på Jyllands austkyst og er Danmarks nest største by med 325 000 innbyggarar. Byen er ein utprega studentby med rikt kulturliv, mange uteplassar, kaféar og scener. Namnet kjem av ei gamal genitivform av «å», og det ikkje lengre brukte ordet «os» som samanstilt tyder «elveutløp». Den same forma finst òg i fleire andre bynamn, som Nidaros og Västeros.

Bustad

Studentar må belage seg på å finne bustad sjølve.

Semesterinndeling

august - desember

januar - juni

Studentrapportar

2024

Høst 2023/vår 2024 - BA utøvende musikk

Høst 2023/vår 2024 - BA utøvende musikk

04.08.2023 - 20.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

Hvis man er nordmann er det en ganske grei overgang til Danmark. Språkene er ganske like hverandre på mange måter, men jeg hadde anbefalt å enten lese/se på noe dansk media før man flytter for å venne seg til lyden. Jeg har hatt noen danske venner før jeg flyttet til Aarhus så sånn sett var det litt enklere for meg enn det det er for de aller fleste. Derimot så tar det ikke lang tid å venne seg til det. Jeg måtte også utvanne dialekten min til "bokmål" for at de skulle forstå meg, fordi dansker er ikke så flinke til å forstå norsk.

Undervisningsformer

Det er klar struktur på undervisningen og hele studieforløpet. I starten av året får du hjelp av IT til å synche opp hele timeplanen inn i din personlige kalender, noe jeg ser på som en kjemperessurs. Man har ulike fag, både praktiske og litt mer skriftlige/akademiske. Man har også muligheten til å danne sin egen læreplan siden man skal velge både ensemble (både høst og vår) og to ekstra valgfag i vår semesteret. Det er mer enn nok variasjon i løpet av en uke.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes det var et bredt utvalg av fag man kunne velge. Jeg valgte for eksempel sangskriving med fokus på tekst som et valgfag, og Ableton intro kurs som det andre, og det er bare to av mange. De har noe for enhver elev. Noe av det jeg likte best var hvor mye man selv fikk dannet sin læreplan. Så kan du fordype deg i det du personlig synes er spennende.

Fagleg utbyte og språk

All undervisningen foregår på engelsk hvis det er minimum en elev i rommet som ikke forstår dansk. De tar virkelig hensyn til internasjonale elever. Derimot så er det ikke alle underviserne som har like gode engelsk ferdigheter, men de fleste er ekstremt dyktige og forberedt på det. Min opplevelse på RAMA var at du får oppfølging av lekser og oppgaver. Dette gjør at det er en større sannsynlighet for at du utfører de. På den måten så får du maksimalt utbytte. Samtidig så har de forståelse at noen ganger så er det mange ting på en gang og livet kan være uforutsigbart.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetsbygget er romslig og moderne. De har en kantina som serverer god mat til en god pris på alle uke dager. En kjøttbasert rett og en vegetariansk rett (med unntak på noen dager der det kun er vegetariansk eller vegansk). Det er også en nydelig takterasse der man kan se utsikten av hele byen og få litt solskinnsvær. Man kan sitte der oppe og spise, jobbe/lese eller bare slappe av. Det er også et lite bibliotek på skolen der man kan låne diverse bøker, CD'er, LP plater og noter. Der kan man også jobbe i stillhet eller bare slappe av. De har også et lite rom hvor man kan lytte til musikk i stille og ro. Det er massevis av øvingslokaler. Det finnes små "øvebokser" (de fleste er utstyrt med piano, men ikke alle), og større lokaler der man kan øve i større besetninger (med flygel, PA anlegg og diverse utstyr). En annen stor ressurs de har på skolen er det de kaller for "Utlån". Der kan man låne alt mulig utstyr og avtale når man skal levere det tilbake. Det kan være alt fra instrumenter, effektpedaler, kabler, videoutstyr, lysutstyr og lista går videre.

Bustad

For meg så var det litt stressende å finne bolig fordi jeg fikk litt sen beskjed at jeg hadde fått studieplass. Man kan sende mail til utvekslingskoordinator om at du har lyst på litt hjelp med å finne bolig og da videresender de deg til noen andre som skal hjelpe deg. Jeg fikk hjelp, men jeg endte opp med å finne sted å bo i et kollektiv via en Facebookgruppe som het "Kollektiver i Aarhus". Det er en veldig effektiv måte å finne bolig på i Aarhus, og det er gratis.

Sosialt miljø

Det sosiale miljø i Aarhus er helt herlig. Studentene der er ekstremt åpne og imøtekommende. Det er nok en fordel å kunne kommunisere med de på deres eget språk, men de aller fleste er dyktig i engelsk og liker å bli kjent med nye mennesker. Folk er ivrige til å spille og hjelper deg hvis du lurer på noe. Det er en del jammer, både jazz og pop og det er mange konserter, ikke bare i byen, men også på skolen. Å møte opp til disse sosiale arrangementene er en utrolig bra måte å bli kjent med folk og få kontakter du kan evt spille med (eller bare henge med).

Informasjon