Hjem
Studentsider
erasmus+

Danmarks Tekniske Universitet og Institutt for fysikk og teknologi (ERASMUS+)

  • LandDanmark
  • ByLyngby
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne utvekslingsavtalen gjelder for studenter på følgende studieprogram:

Integrert masterprogram i medisinsk teknologi (sivilingeniør)
Integrert masterprogram i energi (sivilingeniør)
Integrert masterprogram i havteknologi (sivilingeniør)
Integrert masterprogram i havbruk og sjømat (sivilingeniør)

Når i studiet kan eg reise

For studenter på de integrerte masterprogrammne i havteknologi og i medisinsk teknologi, er det lagt opp til at utveksling skjer i 6. semester.
For studenter på det integrerte masterprogrammet i energi, tilrettelegges det for utveksling i 4. eller 5. studieår.

Språk

Undervisningsspråk er angitt på de enkelte emnene i DTU sin course base
(http://www.dtu.dk/english/education/course-base).
Generelt undervises emner på BSc-nivå på dansk, emner på MSc-nivå undervises på engelsk.

Kva emne kan eg ta

Informasjon for innreisende studenter til DTU finnes på
http://www.dtu.dk/english/Education/Incoming-students/Exchange/BSc_and_MSc
Oversikt over emner finnes på http://www.dtu.dk/english/education/course-base
Du må ta emner under utvekslingsoppholdet som omtrentlig tilsvarer de obligatoriske emnene du skulle tatt på UiB samme
semester! Emnevalg må diskuteres med studieveileder.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Danmarks tekniske universitet (DTU) blei grunnlagt i 1829 av fysikaren H.C. Ørsted, den gong under namnet Den polytekniske Læreanstalt. DTU er i dag ein privat institusjon som utdannar sivilingeniørar og diplomingeniørar innan eit breitt spekter av realfag. Universitetet har om lag 7500 studentar, og er Danmarks største utdanningsinstitusjon for ingeniørfag. Hovudcampus er i Lyngby, 10 kilometer nord for København.

København ligg på øyane Sjælland og Amager ved Øresund, ein halvtimes togtur frå Sverige og halvannan times flytur frå Bergen. I storbyområdet København bur det rundt 1,2 millionar menneske. Dei kan glede seg over å bu det som fleire gongar har blitt kåra som verdas beste by å bu i, og som elles er kjend for verdsleiande gastronomi, den liberale fristaden Christiania og ivrige syklistar.

Bustad

Utvekslingsstudentar er ikkje garantert rom i studentbustad, men universitetet gjev informasjon om søknadsprosessen.

Semesterinndeling

Haustsemester: september-desember

Vårsemester: slutten av januar-mai

Studentrapportar

2023

Vår 2023 - master i havteknologi

Vår 2023 - master i havteknologi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

- Start tidlig å planlegge

Undervisningsformer

- Fysiske forelesninger, lab-øvelser og prosjekter

Vurdering av emnetilbodet

- Vanskelig å finne fag som passer med egne fag hjemme på UiB.

Fagleg utbyte og språk

- Noen engelske fag og noen danske

Universitetsområdet og byen

Stor campus litt langt unna København sentrum.
Veldig fin by å bo i.

Bustad

Anbefaler å finne bolig i sentrum. Gjerne gjennom "nordmenn i københavn" på Facebook, her finnes mange muligheter for kollektiv i byen. Kan også få bolig gjennom DTU, men disse ligger ved skolen.

Sosialt miljø

Veldig godt sosialt miljø. Startet oppholdet med en typ fadderuke hvor man møtte andre utvekslingselever. Her er det også en fordel å flytte inn i kollektiv, da dette gir bekjentskap til flere personer og miljør.

Vår 2023- Master i energi

Vår 2023- Master i energi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg valgte å ikke melde flytting til Danmark, fordi det er ikke noe du må gjøre når man kommer fra Norge og kun skal bo der en begrenset periode. Dette fordi man mister fastlegen, etter så så lang tid mister man forsikringer osv (dette burde man sjekke med egne forsikringer, for meg var dette 8 måneder så hadde gått fint).

Hadde jeg flyttet til Danmark igjen hadde jeg definitivt meldt flytting. De krever det som heter CPR nummer (et type person nummer) til omtrent alt. Man får ikke kjøpt busskort uten, egentlig veldig billig for studenter å ta kollekivt i Danmark, men jeg mått kjøpe enkeltbilletter hver gang. Man får heller ikke treningsmedlemskap uten, og listen fortsetter.

Viktigste tips:
Før du drar, meld flytting.
Når du har fått CPR nummer, sett igang prosessen med å søke etter månedeskort for student på kollektivtransport - dette er ikke noe man gjør i en app, man gjør det på en nettside så tar det litt tid fordi de må godkjenne søknaden din.
Bor du i sentrum skaff deg sykkel, det er sikkelig digg, alt er tilrettelagt for at sykel. Det er en helt flat by, mye enkelere å komme seg rundt med sykkel enn kollektivtransport i bykjernen.
Bor du på DTU campus, ville fortsatt hatt sykkel, kan være ganske store avstander mellom forelesningsområdene. Det er også gratis og ta med sykkel på S-toget så da kan man ha med sykkel til byen.
NB! Det er ikke lov å ha med sykkel på metroen mellom 8-17, og utenfor disse tidene må man kjøpe billett til den

Undervisningsformer

Jeg hadde litt praktiske fag, syntes det var deilig. De har lange dager, forelesninbg og gruppetimer er i et. Så du har et fag før lunsj og et fag etter.

Vurdering av emnetilbodet

10/10

Fagleg utbyte og språk

DTU er et supert universitet, lærte mye der, hadde fag UiB ikke tilbyr

Universitetsområdet og byen

København er stedet du vil bo som ung student, det er så mye forskjellig som skje rhver eneste dag og så mye å utforske. DTU har et vedlig bra campus. Siden jeg bodde i byen leste jeg mye i byen. Tips til steder å lese: den sorte diamant og generelt alle bibloteker i byen.

Bustad

Gikk på DTu men fikset bolig selv, i byen. Bodde i Østebro. Om du vil bo i byen og gå på DTU anbefaler jeg å bo enten i Østebro eller Nørrebro, derfra er det kollektivtransport som går direkte til DTU. (østebro må du ta toget et stopp også buss, eller sykle under 10 min til bussen)

Sosialt miljø

DTU har et veldig bra sosialt miljø. Det er buddy uke (litt som fadderuke) i starten av semesteret, denne er vist best høstsemesteret. Men jeg var der vår og ble god kjent med alle i min gruppe. Skjedde veldig mye sosialt utvekslingsstudentene i mellom på campus, så om man er interessert i det ville jeg bod der. Jeg bodde i byen, ble kjent med studenter fra fagene mine som også bodde i byen og var mest med de.

Vår 2023 - Master i medisinsk teknologi

Vår 2023 - Master i medisinsk teknologi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst vil jeg anbefale å ha kontroll på frister, slik som for forhåndsgodkjennelse av fag, oppmelding til fag og innlevering av diverse dokumenter. Det kan også være greit å ankomme Danmark en liten stund før skolestart, jeg var selv på plass i Danmark fire dager før oppstart. De dagene ble jeg kjent med noen av studentene i kollektivet og gjorde meg kjent på skoleområdet.

Det kan også være lurt å tenke på transportmiddel på forhånd, slik som å skaffe seg sykkel eller reisekort som kan brukes på offentlig transport. Jeg skaffet meg et reisekort, og det var helt supert da tilbudet om offentlig transport var ganske bra. Da Danmark er ganske flatt, er det greit å komme seg rundt på sykkel også ;-)

Undervisningsformer

På DTU er det vanlig med 5 ETC fag, så for å oppfylle 30 ETCs meldte jeg meg opp til seks emner. I løpet av en studieuke hadde jeg to timer undervisning per fag i uken, etterfulgt av to timer med gruppearbeid/oppgaveløsning. Jeg vil si det var mye gruppearbeid i fagene jeg tok på DTU. Læringen var ganske aktiv da foreleserne legger opp til faglig diskusjon i timene og det var flere fag som hadde individuell-/gruppeprosjekter gjennom semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Det var et veldig godt utvalg av emner, her vil man finne (kanskje for) mange fag av interesse. Det var heller ikke vanskelig å få overlapp med fag fra hjemme universitetet. For å finne fag brukes emnebasen til DTU: https://kurser.dtu.dk/search, som er oversiktlig og grei.

Fagleg utbyte og språk

Mesteparten av undervisningen jeg hadde var på engelsk, kun et av mine fag var undervist på dansk. I tillegg fikk jeg flest internasjonale venner under utvekslingsoppholdet, som resulterte i at mesteparten av kommunikasjonen gikk på engelsk. Jeg ser på det som positivt, da jeg har blitt tryggere på engelsken min.

Det kan være artig å lære seg dansk når en studerer i Danmark og det er muligheter til å melde seg opp til dansk kurs dersom en ønsker det.

Universitetsområdet og byen

DTU har et stort campusområde, og der kan en finne matbutikk, treningssenter, flere studentblokker og studentbarer. Første uken min med undervisning måtte jeg faktisk bruke Google maps for å finne fram til klasserommene :-) Campus ligger ca. 20-30 min unna København med buss, som gjorde det enkelt å dra inn til den nydelige hovedstaden. Selve campus ligger i Lyngby, som er litt nord for København. Sentrumsdelen av Lyngby var også veldig koselig, med flere restauranter og butikker :-)

Bustad

Jeg skaffet boplass gjennom BDTU, som har forskjellige studentboliger nært campusområdet. Jeg delte kjøkken med 11 andre personer og det var veldig sosialt og gøy! I min studentbolig var det en blanding av danske og internasjonale studenter, og gjennom oppholdet har jeg blitt godt kjent med de jeg bodde med. Jeg hadde mitt eget soverom og bad, så det var også rom for å ha litt alenetid også.

Sosialt miljø

Helt i starten av utvekslingsoppholdet mitt hadde jeg "introduction week", tilsvarende fadderuke, hvor jeg var en del av en gruppe med andre utvekslingstudenter fra all slags land. Dette var en utrolig gøy uke da alle studentene ønsket å bli kjent med nye folk. I tillegg bodde jeg i en studentbolig med delt kjøkken, så det var enkelt å skaffe seg venner der også :-) Det var også gode muligheter til å melde seg på diverse gruppesporter eller i en vinsmakingsgruppe for de som er interessert i det.

2022

Haust 2022 - Integrert master i energi

Haust 2022 - Integrert master i energi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å tidlig undersøke når man må melde seg opp til fag, ettersom fristene er ganske annerledes enn ved UiB. Det kan og være lurt å begynne å se etter bolig tidlig om man ønsker å bo nær København, siden det er stor etterspørsel etter utleieleiligheter. Om man skal være der i en kortere perioder og ikke ønsker kjøpe sykkel, så fins det ulike apper hvor man kan leie sykler for kortere perioder. Sykkel er en veldig praktisk måte å komme seg rundt på.

Undervisningsformer

Undervisningen bestod av ordinære forelesninger, hvor det var lagt opp til at man skulle jobbe med oppgaver etter forelesning. Sluttkarakteren består ofte av en sammensetningen av innlevering/gruppeoppgaver og en avsluttende eksamen. Mange av emnene er 5 poengs fag, og man må dermed ofte ha litt flere emner enn hva man er vant til for å oppfylle alle 30 studiepoengene.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange ulike emner å velge mellom på DTU ettersom det er et stor universitet med mange ulike studieretninger. Emnene kan du finne på denne nettsiden: https://kurser.dtu.dk. Det kan likevel være litt vanskelig å finne emner som tilsvarer akkurat de man skulle hatt på UiB, men noe lignende finner man.

Fagleg utbyte og språk

Det var godt faglig utbytte med flinke professorer. Universitetet har mye fokus på at man må jobbe jevnt ettersom det er litt innleveringer underveis i semesteret, samt en del gruppearbeid. Jeg hadde både engelsk og danske emner. Dansk var litt uvant i begynnelsen, men man ble fort vandt til det.

Universitetsområdet og byen

Universitet består av en stor campus som ligger litt utenfor København. Universitetsområdet består av mange ulike fasiliteter og kantiner så man kan spise mye god lunsj. Jeg tilbragte lite tid i Kongens Lyngby hvor universitet ligger, men var mye i sentrum av København. København er en veldig kul by, med mye bra kafeer og barer. Det er også veldig bra shoppingtilbud, spesielt vintage butikker.

Bustad

Bolig kan være vanskelig å finne om man ønsker å bo i byen. Jeg vil anbefale å bli med i ulike facebookgrupper hvor folk ligger ut leiligheter til leie. Man kan og finne studentboliger gjennom DTU. De har campuser i nærheten av både skolen og i sentrum. Jeg bode veldig nærme sentrum og er veldig fornøyd med det, men det gjør at man har en ganske lang skolevei. Busstilbud til skolen er likevel bra, men tar litt lang tid.

Sosialt miljø

Den første uken før skolen har begynt med undervisning kan man melde seg på internasjonal velkomstuke. Da blir man delt inn i noe som kalles "buddy groups" med andre internasjonale studenter. Det er da et sosialt opplegg hver dag, og dette gir gode muligheter for å bli kjent med andre studenter. Ellers er det mange norske studenter som studerer i København og ved DTU, som man kan bli kjent med gjennom studentorganisasjonen ANSA for eksempel.

Haust 2022 - MA i havbruk (siv.ing.)

Haust 2022 - MA i havbruk (siv.ing.)

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Finne fag:
Jeg dro på utveksling 5. semester av utdannelsen min som siv.ing i havbruk og hadde obligatoriske emner jeg måtte erstatte. Jeg skulle ha INN500 (10p), STAT110 (10p) og PHYS101 (10p) på UiB som ble erstattet med 42500 (5p), 25332 (5p), 02402 (5p), 02405 (5p) og 10033 (10p) på DTU. Måtte altså ta litt flere fag for å få poengene til å gå opp. DTU har en veldig bra kursbase som man finner på nettsiden eller googler "course base dtu". Her kan man søke på emnekoder til fag eller bare søke etter stikkord for å finne fag. DTU har veldig mange emner å velge mellom og når man klikker inn på emnet får man oversiktlig informasjon om emnet. Det står feks hvilken vurderingsform som benyttes, undervisningsspråk, hvor mange poeng (ECT), emneansvarlig osv. I tillegg står koder for når emnet undervises (feks E4B), noe som er viktig å notere seg siden man ikke kan ha to emner med den samme koden fordi disse blir undervist samtidig og har samme eksamensdato. Slik er det lett å finne ut om emnene går opp i timeplanen og jeg måtte hvertfall mikse og trikse litt for å finne emner slik at ingenting crashet. Man kan også laste ned "dtu course analyzer" på Chrome som viser en slags analyse for fagene og man kan feks se "laziness score" som viser hvor "lett" faget er.

Jeg hadde flere fag som bruker matmatikkprogrammet "maple" som kan være litt vanskelig å sette seg inn i hvis man ikke har brukt det før så vil anbefale og bruke litt tid i starten på å finne ut av det. DTU arrangerer også kvelder i starten av semesteret hvor de introduserer deg til maple så det kan være hjelpsomt å delta på det for å komme i gang.

Forberedelser:
Når jeg skulle forberede meg fulgte jeg bare de ulike stegene på nettsiden til uib om utveksling https://www.uib.no/student/48724/slik-reiser-du-p%C3%A5-utveksling#3-f-rebu-deg . Husk å følge godt med eposten din (både UiB og DTU-mailen) så du ikke mister søknadsfrister osv (gikk nesten på en smell der selv hvertfall...). Er du i Danmark under 6 mnd, men over 3 mnd kan du velge om du vil melde flytting til Danmark. Fordelen med å melde flytting er at du får CPRnr og NEMid som er greit å ha til forskjellige praktiske ting og det blir billigere med kollektivtransport og treningssenter. Ulempen er at det er litt styr og du mister fastlegen din i Norge. Jeg meldte ikke flytting, men ville nok anbefalt andre å gjøre det. DTU har god informasjon om hvordan man går frem for å skaffe CPRnr og NEMid.

Transport:
Skaff deg et rejsekort til kollektivtransport, enten ungdomskort om du har CPRnr (klart billigst) eller et vanlig anonymt rejsekort (hvertfall billigere enn appen). Anbefaler også å kjøpe en brukt sykkel. Jeg hadde allerede en sykkel i København, så sjekk gjerne andre studentrapporter for tips om hvor man skaffer dette. Gjetter at DBA hvertfall er et godt sted å kjøpe en.

Undervisningsformer

Jeg hadde fire emner i en 13-ukers periode hvor man har eksamen før jul og et januaremne hvor man har et emne intensivt i tre uker i starten av januar (så semesteret overlapper litt med det i Norge). Undervisningsform står som oftest om man går inn på fagene i kursbasen, men de fleste emnene jeg hadde hadde én undervisning i uka hvor man hadde to timer forelesning og så to timer med grupperegning/oppgaver hvor det var studenthjelpere som kunne hjelpe oss om vi trengte det.

Vurdering av emnetilbodet

Emner finner man som skrevet på kursbasen https://kurser.dtu.dk hvor det er veldig mange ulike emner å velge fra.

Fagleg utbyte og språk

DTU er en veldig god skole faglig og jeg følte jeg fikk godt utbytte av undervisningen. Jeg opplevde kanskje at fagene var litt mer utfordrende enn det jeg var vant med fra UiB, men det kan også være fordi jeg personlig synes fag som fysikk og statistikk er mer utfordrende enn biologifag som jeg har hatt mest av på de tidligere semestrene på UiB. De fleste bachelorfagene er på dansk og de fleste masterfagene er på engelsk. Jeg hadde både bachelor- og masterfag så jeg hadde litt av begge. Jeg synes ikke det var noen spesiell hindring å ha undervisning på dansk, men dersom man har vanskelig for å forstå og lese på dansk kan det jo være smart å velge fag med engelsk som undervisningsspråk. Man kan skrive innleveringer og eksamener på bokmål så det er veldig greit.

Universitetsområdet og byen

DTU ligger i Lyngby som er ca. 25 min unna København sentrum, men det tar ofte over 40 min med kollektiv transport. Jeg synes campus og undervisningsområdene var veldig fine! Biblioteket er ganske bra og det er bra kantinetilbud og til og med foodtrucks og streetfood. Det var en del byggearbeid når jeg gikk der så det var ikke så pent, men tror det blir veldig fint når de er ferdige med det. Jeg bodde i København sentrum så jeg tilbrakte ikke så mye tid i Lyngby utover undervisningen.

Bustad

Jeg bodde i et kollektiv på Østerbro med fem andre danske. Det ga meg muligheten til å virkelig oppleve København og bli kjent med en del danske. Allikevel er det mange som bor på campus og derfor kan man også gå litt glipp av det internasjonale miljøet man får av å bo sammen med folk fra hele verden og dele kjøkken osv. i tillegg til at det er veldig mye kortere til skolen. Fra det jeg fikk sett virket boligene på campus veldig fine. Tror det er mange fordeler og ulemper med både å bo på campus og i København så man må tenke litt over hva man vil prioritere, men jeg likte veldig godt å bo i København selv om det gikk mye tid og penger på transport frem og tilbake til skolen.

Vil man finne et kollektiv som ikke er gjennom skolen anbefaler jeg å melde seg inn i ulike facebookgrupper som "Lejligheder, værelser til leje og udleje i KBH" og "Nordmenn i København" hvor folk legger ut ledige rom. Vil man bo på campus får du informasjon om hvordan du søker om dette på DTU-studentmailen din.

Sosialt miljø

Fortsetter å skryte av DTU fordi jeg synes universitetet også gjør mye for det sosiale miljøet. Man har introduction week hvor man får en buddy group som fungerer som en faddergruppe for internasjonale studenter, bare at de fleste gruppene holder sammen hele semesteret og finner på ting sammen og man kan alltid spørre buddyen sin om man lurer på noe. Anbefaler virkelig å delta på denne intro-uka! Det eneste kjipe er at man ofte ikke har fag sammen med de man blir kjent med så det kan være man må gjøre en liten innsats for å bli kjent med de man har fag med, men det er ofte gruppearbeid i de fleste fag så det skal ikke være noe problem.

Det er mange studentbarer på skolen og jeg føler det var noe opplegg eller arrangerte fester på skolen nesten hver helg, så det er alltid noe som skjer (anbefaler hvertfall trappefesten og oktoberfest). Det arrangeres også flere turer, feks cabin trip, tur til Finland, ski-trip til alpene osv. Jeg var med på cabin trip til Sejerborg som var et av høydepunktene dette semesteret så det anbefales virkelig, men man skal være klar når billettene slippes for de går raskt, så husk å følg med på slike arrangement. Så også bilder fra Finlandsturen og det så veldig bra ut så angrer litt for at jeg ikke deltok på den. Tror den blir arrangert i høstferien slik at man ikke mister undervisning.

Tror også ANSA er en god måte å møte norske studenter i København på, deltok aldri selv på noe arrangement, men har hørt mye bra om det hvertfall!

Haust 2022 Integrert master i energi

Haust 2022 Integrert master i energi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Ingen spesielle forberedelser.

Undervisningsformer

Stort sett likt som på UiB. Variasjon mellom forelesninger, oppgaveøving, gruppearbeid og selvstendig arbeid.

Vurdering av emnetilbodet

Mer utfordrende enn jeg var klar over å finne emner som dekker de obligatoriske fagene jeg skulle hatt hjemme. Brukte mye tid på å finne fag som både passet med faglig utbytte, spesielt MAT212 var vanskelig å finne tilsvarende fag da DTU benytter seg i større grad av 20 poengs fag som går over to semester. Ikke mulig for meg å velge da jeg kun skulle være her et semester. Ellers et stort utvalg av fag, men med obligatoriske fag er man noe låst til hvilke fag man skal velge. Eksamensdatoer var også en kabal som skulle gå opp og det var utfordrende å finne fag som dekket faglige krav samtidig som de ikke skulle kræsje med hverandre på eksamensdagen. Skulle ønske utveksling var lagt opp i et semester med valgfrie emner.

Fagleg utbyte og språk

Godt faglig utbytte. Lært å bruke ulike programvarer i større grad enn hjemme, da DTU krever at visse programvarer brukes spesielt ved innleveringer. Språklig føler jeg at jeg har blitt flinkere i engelsk, både muntlig og skriflig da dette brukes mye.

Universitetsområdet og byen

Veldig stort og fint universitetsområde og en spennende by å oppleve!

Bustad

Noe vanskelig å finne bolig og dyrere enn å leie i Bergen. Endte til slutt opp med å dele soverom med studievenninne, som har fungert overraskende bra!

Sosialt miljø

Godt sosialt miljø.

2021

Vår 2021 MAMN-MTEK

Vår 2021 MAMN-MTEK

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Pass på alle frister! Etter man har fått Erasmusplass forventes det at man selv har kontroll på det som må gjøres videre, som for eksempel å søke plass på vertsuniversitetet, finne bolig og melde seg opp til emner. Det kan være litt vanskelig å forstå hvilke frister som gjelder for å gjøre dette, da det varierer fra universitet til universitet. Jeg vil derfor anbefale å sjekke studentmailen hyppig, i tillegg til å se på denne lenken som har mye nyttig info om utveksling på DTU: https://www.dtu.dk/english/education/incoming-students/exchange

Jeg vil også anbefale å starte tidlig med å finne ut hvilke emner man skal ta på utveksling, og vær forberedt på å måtte gjøre en del endringer underveis. Jeg måtte selv endre på emnene jeg tenkte å ta flere ganger fordi eksamensdatoene krasjet, jeg ikke fikk plass på emnene jeg ville ta osv.

For å komme seg rundt i København og på campus er det veldig greit med en sykkel! Hvis man ikke ønsker å kjøpe, så kan man enkelt leie en sykkel gjennom et selskap som heter Swapfiets. Da betaler man litt over 200kr i måneden for en relativt god sykkel, og når utvekslingsoppholdet går mot slutten trenger man bare å avslutte abonnementet og levere sykkelen tilbake.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår over en 13-ukersperiode, fulgt av en periode på omtrent to uker der man har alle eksamenene sine. Ellers kan man også ta emner i løpet av en 3-ukersperiode enten i januar, juni, juli eller august. Det er anbefalt å ta 25 stp i løpet av 13-ukersperioden og 5 stp i en av 3-ukersperiodene. Jeg tok seks emner som utgjorde 30 stp i løpet av 13-ukersperioden, noe som er overkommelig, men som jeg likevel ikke vil anbefale da det førte til at jeg måtte bruke en del tid på å henge med i alle fagene og fikk en veldig hektisk eksamensperiode.

Undervisningen er lagt opp slik at man har hvert fag én gang i uken, enten fra kl 08-12 eller fra kl 13-17. Da har man først to timer forelesning og deretter to timer oppgaveregning. Selve undervisningen foregår i stor grad på samme måte som i Norge, bortsett fra at det er mer fokus på gruppearbeid på DTU.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på DTU kan man finne her: https://kurser.dtu.dk

På DTU er det mange emner man kan velge mellom, og man skal alltids klare å finne emner som enten innpasser for fag man egentlig skulle tatt på UiB, eller interessante emner man bare vil ta som valgemne.

Fagleg utbyte og språk

Jeg var veldig fornøyd med foreleserne og undervisningsassistentene, og følte at jeg fikk et godt faglig utbytte. Jeg tok noen emner på engelsk og noen på dansk, og begge deler gikk fint. En stor del av studentene på DTU er internasjonale, og med så mange internasjonale studenter ender man opp med å så å si bare snakke engelsk. Jeg føler meg mye mer komfortabel med å snakke engelsk etter dette semesteret.

Universitetsområdet og byen

København er en utrolig kul by der det alltid er noe som skjer. Selve campus ligger ca. en halvtimes busstur unna sentrum, og det ender fort med at det er der man tilbringer mesteparten av tiden. Det er likevel ikke noe problem, fordi med mange studenter som bor på campus, flere studentbarer og arrangementer, så er det alltid kjekt å være der. Det ligger også et stort kjøpesenter ca. 10 min med sykkel unna campus, og det er enkelt å komme seg inn til sentrum med kollektivtransport.

Bustad

Jeg fikk sted å bo gjennom Boligfonden DTU (BDTU). Man blir kontaktet av dem etter man har fått plass ved DTU, der de gir info om søknadsprosessen. BDTU har flere studentboliger på og i nærheten av campus og noen nærmere sentrum. Jeg bodde selv i en hybelleilighet i Lundtoftevej, som ligger rett ved campus, og var veldig fornøyd med det! Her bodde det mange internasjonale studenter, og det ble et godt sosialt miljø blant de som bodde der. Ved å bo på campus har man kort vei til universitetet og kan enkelt bli med på alle arrangementer som skjer der. Jeg synes det å få en ordentlig studenttilværelse på campus var en stor del av opplevelsen ved utveksling! Dersom man derimot ønsker å dra på utveksling til København for å bli godt kjent med byen vil jeg anbefale å bo nærmere sentrum.

Sosialt miljø

Det er et stort og godt internasjonalt miljø på DTU, noe som gjør det utrolig kjekt å komme dit som utvekslingsstudent. I begynnelsen av semesteret arrangeres det en Introduction week der man blir delt inn i buddygrupper sammen med andre utvekslingsstudenter. Dette er en veldig kjekk uke der man kommer i kontakt med folk fra hele verden. Ellers kan man også bli kjent med folk gjennom felles bosted, gruppearbeid på skolen, i tillegg til sportsaktiviteter og arrangementer på DTU.

2020

Vår 2020 - Integr. master i havteknologi

Vår 2020 - Integr. master i havteknologi

15.01.2020 - 15.06.2020

Førebuingar/praktiske tips

Gjorde mye research om hvilke fag jeg skulle ta og fikk alt til å gå opp i timeplanen. Det vil jeg anbefale alle å gjøre. Det jeg klusset litt med som andre kan ha bruk for, er at ved DTU er semesteret delt inn i 2 deler. En 13 ukers periode + en 3 ukers periode. Det er vanlig å ta totalt 30 studiepoeng da 25sp i 13 ukers perioden og 5 poeng de siste 3 ukene. Det går fint ann å ta 30 studiepoeng på 13 ukers perioden, men ville ikke anbefalt det om du ønsker å ha tid til annet enn skole.

DTU har også flere campuser. Vær sikker på at du får alle fagene på samme campus, slik at du slipper å forflytte deg oppimot 1 time reisevei.

Undervisningsformer

Synes undervisnignen var genialt lagt opp. Et fag er kun en gang i uken. Det vil si at når du først har faget er det lagt opp til forelesning samt oppgaver/ jobbing med gruppe prosjekt rett etterpå. Foreleser og student asistenter er da tilgjengelige for å gi hjelp. DTU er et teknisk universitet og legger all undervisning opp til at vi skal bli ingeniører og jobbe i team. Det vil si at alle prosjekter og innleveringer var i team. En god mulighet til å bli kjent med nye mennesker.

Vurdering av emnetilbodet

På DTU har de flere passende emner som går inn i fagplanen, men pass på, ikke fag går alle semestre. Jeg skulle ønske jeg sjekket bedre ut tilbudet til DTU av hva de tilbød av fag vår- vs høstsemster, og valgt utvekslingsemester ut i fra det. Hadde jeg dratt høst i stedet for vår ville jeg kunne meldt meg på fag som var "grunnleggende" i stedet for fag som bygget videre på disse grunnleggende fagene om våren. Det gjorde at jeg måtte jobbe hardt.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte føler jeg stort sett er bra. Interessant å jobbe mer i team og spesielt i internasjonale team. DTU har et stort internasjonalt utvekslingsmiljø så jeg snakket stort sett engelsk og ble mye flinkere i det i løpet av oppholdet.

Universitetsområdet og byen

Fin og stor campus med mye sjarm. Er både nyoppussede deler samt deler som minnet sterkt om matnat. Campus ligger i Lyngby, en koselig liten by 20min med buss fra Kjøbenhavn sentrum. I området rundt campus er det flere idrettsarenaer, en svær hjortepark og ikke mange kilometrene til stranden.

Bustad

Ble tildelt hybel gjennom DTU Boligfounden. Veldig fornøyd!

Sosialt miljø

Veldig bra. Har fått venner fra Puerto Rico, Frankriket, New Zealend , Singapor mm. Skjer masse sosialt hele tiden takket være en svært god "introduction week" ved oppstart som inkluderte alle.

2019

2019 VÅR MAMN-MTEK

2019 VÅR MAMN-MTEK

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Vil anbefale å reise ned litt tidligere enn skolestart, da det gjerne tar litt til å komme seg til rette de man skal bo. Flere av de jeg møtte i buddy week (introduksjonsuken) hadde kommet dagen før, og synes det var dumt at de måtte bruke en del tid denne uken på å fikse ting til deres bosted.

Ellers vil jeg sterkt anbefale å leie eller kjøpe sykkel. I København tar det vanligvis lengre eller samme tid med kollektivtransport som med sykkel. Byen er også en veldig god by å sykle i, da de har egen sykkelvei nesten over alt. Noen ganger er det derimot greit å ta kollektivtransport, og til dette vil jeg anbefale å skaffe et Rejsekort. Med Rejsekort får man billigere billetter enn om man kjøper med mobilen.

Vil også anbefale å søke om CPR nummer (personnummer i Danmark), da får man tildelt en lege og et helsekort slik at man har muligheten til å få gratis helsehjelp.

Undervisningsformer

Jeg opplevde i stor grad at undervisningsformen på DTU var ganske lik som i Norge. Den største forskjellen er at de i mye større grad har fokus på gruppearbeid.

Vurdering av emnetilbodet

DTU har veldig stort emnetilbud. Derfor vil jeg anbefale og starte tidlig med å finne de fagene du skal ta. Kan vare litt vanskelig å finne noe helt tilsvarende det kurset man har på UiB, men har man valgemner ser det ut til at de har mange interessante og relevante emner.

Link til DTU Course Base: https://kurser.dtu.dk/search

Fagleg utbyte og språk

Selv om man reiser til Danmark foregår mesteparten av kommunikasjonen på engelsk. Dette er både fordi man treffe andre utvekslingstudenter fra verden over der engelsk naturligvis blir den letteste kommunikasjonsmetoden, og fordi man har mesteparten av undervisningen på engelsk. Selv føler jeg at jeg har blitt mye bedre til å snakke engelsk, i tillegg til å bli mye mer komfortabel med språket etter et semester på DTU.

Allikevel treffer man også en del dansker. De er gjennomsnittlig veldig flinke til å snakke engelsk, så samtalene har en tendens til å til å gå på engelsk i stedet for skandinavisk, da danskene gjerne har problemer med å forstå norsk. Bedre forståelse kan fort oppnås med enkelte ordbytter.

Universitetsområdet og byen

Storbyen København er en veldig flott og spennende by. Den byr på flere store flotte parker, strender, mye kultur, uteliv og koselige kafeer og restauranter, samtidig som det er mange flotte historiske bygninger, steder og liknende å se som turist. Hadde en følelse av at det alltid var noe som skjedde i byen. Ellers var det veldig greit å komme seg rundt i byen. København har et godt kollektivtilbud samtidig som den er perfekt lagt opp for sykling.

Allikevel ligger DTU Lyngby et lite stykke utenfor København sentrum, og det va for det meste her og ved mitt bosted jeg brukte hverdagene mine. Hele campuset dekker et stort område og er delt inn i fire kvartaler med over 100 bygninger. Her finner du bygninger til de ulike instituttene, flere kantiner, grøntområder, bibliotek, en dagligvarebutikk (netto) mm.

Bustad

Jeg søkte bolig gjennom DTU, på deres hjemmeside (https://www.dtu.dk/english/Education/Student-Guide/Living-in-Denmark/Accommodation). Dette kan man gjøre etter man har fått godkjenningsbrevet fra DTU og dermed også et studentnummer.

Selv bodde jeg nærmere København by enn DTU, som ga meg lettere tilgang til København sentrum og det byen har å tilby. Til universitet ble det derimot ca. en 40 minutts sykkeltur, både frem og tilbake hver dag. Noen ganger skulle jeg derfor ønsket jeg bodde litt nærmere campus, og tror jeg ville anbefalt dette til studenter som senere ønsker å dra på utveksling til DTU. Det finnes feks. nye studentboliger (studioleiligheter) som ligger i Nordvej (5 min. fra DTU) eller kollektiv i Linde Allé med felles kjøkken (15 min. sykkeltur fra DTU). De fleste utvekslingsstudentene bodde nær campus.

Sosialt miljø

Det er mange som velger å dra på utveksling til DTU fra hele verden, som skaper et stort internasjonalt utvekslingsmiljø. Helt i starten arrangeres det en buddy week (introduksjonsuke) for alle utvekslingsstudenter og masterstudenter. Dette er noe jeg vil anbefale alle som reiser til DTU å dra på. Her møtte jeg noen av de jeg ble best kjent med gjennom semesteret, og jeg vil si uken dannet grunnlaget for mitt sosiale miljø ut semesteret.

Ved bostedet kan man også skaffe seg et godt sosialt miljø. Får man bosted gjennom DTU bor man antageligvis enten i studioleiligheter ved siden av andre studenter fra DTU, ellers bor man i kollektiv med studenter fra samme universitet.

DTU tilbyr også mange fritidsaktiviteter som dans, kor, diverse idretter osv, som gir muligheten for å skaffet seg et miljø i tillegg til utvekslingsstudentene. Ulike arrangementer arrangeres også ukentlig på universitetet, som åpner opp for møte med nye og interessante mennesker.

Informasjon