Muhimbili University of Health and Allied Sciences og Det medisinske fakultet (NORPART - (PEPER))
- LandTanzania
- ByDar es Salaam
- Studieplassar3
- AvtaletypeNorpart
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Muhimbili University of Health and Allied Sciences (MUHAS) starta som Dar es Salaam medical school i 1963. Skulen har så utvikla seg vidare i ulike trinn og i 2007 vart Muhibili University of Health and Applied Sciences (MUHAS) etablert. School of Pharmacy har eksistert sidan 1974.
MUHAS har to campusar: Muhimbili Campus og Mloganzila Campus. Farmasi held til på Muhimbili Campus. Denne campusen ligg sentralt i Dar i utkanten av kvarteret Upanga.
Farmasi har fem institutt:
• Legemiddelkjemi
• Farmakognosi
• Klinisk farmasi
• Galenisk farmasi og samfunnsfarmasi
• Farmasøytisk mikrobiologi
MUHAS tar opp 80 farmasi studentar per år og har i dag omkring 300 aktive farmasistudentar.
Dar es Salam var tidligare Tanzanias hovudstad og er fortsatt Tanzanias største by, med omkring 5 millionar innbyggarar. Byen ligg ved kysten av Indiahavet.
Bustad
MUHAS kan hjelpe til med å finne bustad.
Semesterinndeling
Haust: november til mars
Vår: april til juli
Studentrapportar
2023
Andreas Eikefjord Standal og Håvard Hole
01.09.2023 - 30.11.2023Førebuingar/praktiske tips
Det virker som et stort prosjekt å reise på utveksling til en helt annen del av verden. Men med disse tipsene blir det forhåpentligvis lettere.
Før vi reiste leste vi oss opp på landet gjennom ulike "guides" på nettet. Vi brukte begge duolingo for å lære oss litt av språket. Dette anbefaler jeg då de lokale satt stor pris på at vi kunne litt swahili.
En må ta en del vaksiner før en reiser ned. Jeg anbefaler å ta en konsultasjon ved en bedrift som driver reisemedisin. For eksempel Bergen reisemedisin. Der har de kontroll på alle nødvendige vaksiner. Anbefaler og å vurdere om dere skal ta BCG (Tuberkulosevaksine) dette er viktig om dere skal besøke sykehus eller være i kontakt med pasienter. Sjekk og med universitetet om dere kan få dekket vaksiner
Marte Årvik fra universitetet hjalp oss med alt papirarbeidet som trenges å gjøre for utvekslingen. Vi fikk kontakt med en person i Tanzania som var koblet til universitetet. Han hjalp oss med å organisere bolig. Det viste seg at han var ferdig i stillingen ved universitetet, og vi hadde ikke fått informasjon om dette. Jeg anbefaler for fremtidige utvekslingsstudenter å snakke med de lokale veilederene i denne prosessen, då de har mer informasjon om status der nede.
Anbefaler også å laste ned whatsapp. Folk svarer sent eller aldri på mail, så kommunikasjon er mye lettere på whatsapp.
Anbefaler å ha med dollar til Tanzania dersom en må gjøre store betalinger der nede. Etisk klarering ved muhas måtte betales i dollar, og det er vanskelig å ta ut dollar i Tanzania. Safari og Kilimanjaro kan også være nyttig å ha med dollar til. Lettere å tipse.
Skaff deg reiseforsikring. Vi brukte IF sin studentforsikting. Hør med forsikringsselskapet om de har noe som passer for deg.
Dersom du trenger mye utskrift anbefaler jeg deg å gjøre det i Norge. Kan være vanskelig å få dette til i Tanzania. Ta også bilde av viktige dokument, lett å miste. Etisk godkjenning, og annet byråkrati, går alltid over ark.
Dersom du er kvinne, ha med klær som dekker litt (skuldre og knær). Det samme gjelder gutter. Ikke pakk med kun shorts. Bukse er nødvendig i alle profesjonelle settinger. På skule og sykehus må du kle deg riktig (lang bukse og skjorte/tskjorte). Tenk og på klesvalget. Det kommer til å bli skittent (mye støv), og du kommer til å svette mye. Kan hende du må vaske klær for hånd.
Og ting tar tid. Dersom du skal få noe godkjent fra MUHAS før du kan begynne prosjektet ditt, planlegg at det tar noen uker. Gjerne begynn på sommeren. og igjen: Whatsapp raskere enn mail!
Forbered deg på venting. Å sitte på benken og vente i noen timer er veldig vanlig.
Ta med noe fra Norge. Det er en veldig fin gave til eventuelle lokale du møter på. Freia melkesjokolade for eksempel.
Når en skal søke visum kan en enten gjøre det digitalt, eller på flyplassen. Sørg for at du får studentvisum. Då får du "resident price" på blant annet ferjen til Zanzibar.
Anbefaler å skaffe et magebelte/fannypack som du kan ha verdisaker i. Eller bukse med glidelås på lommene. Gjør livet mye lettere.
Undervisningsformer
Vi endte opp med å ikke ta fag i Tanzania. Håvard tok digitale fag i Bergen under utvekslingen som fungerte helt greit. Semesteret i Tanzania går ikke opp med semesteret i Norge, så de har sommerferie når vi startet vårt semester. Det kan derfor være vanskelig å få tatt fag i landet. Vi fikk tatt et spesialemne "Outreach" der vi reiste rundt til sykehus og informerte om et helserelatert tema. Vi presenterte viktigheten av å rapportere bivirkninger
Vurdering av emnetilbodet
Som sagt, så var det vanskelig å få ta fag. Det kommer an på når man er i Tanzania. Dersom en kommer på sommeren, eller blir over desember, har en kanskje større mulighet for å ta fag.
Fagleg utbyte og språk
Opplevd veldig mye når det kommer til kultur. Fått møte mange nye mennesker. Språket er vanskelig å lære seg på så kort tid, men en sitter igjen med noen ord. Vi møtte ei PhD student som tok språkkurs før hun kom til Tanzania, med en lærer som var bosatt i Tanzania. Dette kan være en mulighet for de som ønsker å bli litt sterkere i språket
Vi hadde lite faglig utbytte utenom outreach. Der gikk alt på swahili, men vi fikk oversatt av studentene som presenterte i etterkant. Vi fikk i hovedsak med oss spørsmålene pasientene kom med. Det faglige utbyttet vårt var i hovedsak arbeidet med masteren.
En får også muligheten å lære mer om kulturen og språket. Jeg hadde 2 assistenter som hjalp med datasamlingen. Det var veldig kjekt å bli kjent med de. Jeg anbefaler å prøve å bli kjent med lokalbefolkningen. De har mange gode råd på hva som er verdt å finne på i landet!
Universitetsområdet og byen
MUHAS ligger i sentrum av byen med kort avstand til sentrum. Anbefaler å ta uber til skolen om en bor langt unna, siden det kan være mye trafikk og ikke alltid lett å krysse veiene. Det går også busser til skolen men disse krever opplæring før en kan forsøke seg på de alene :)
Universitetet har flere kantiner som har billig og god mat. Anbefaler juice og frukt i kantinen då dette var helt fantastisk. Det er også flere internasjonale studenter på muhas, så anbefaler å prøve å bli kjent med dem. Universitetet har også 2 banker i området som er gunstig å ta ut kontanter fra.
Dar es salaam er en stor by med 5 millioner innbyggere. Selv om det ikke er hovedstaden er det her de fleste ambassadene er. Det er derfor mye god mat i all mulig kvalitet. Visst en vil spise tilsvarende det en får i Norge finnes det flere vestlige resturanter. Ellers er det mye god indisk mat i byen. Anbefaler og å prøve ut BBQ og lokalmat då dette er både billig og godt. Det kan være mye bråk og støy i sentrum, men det er lett å komme seg rundt i Uber.
Langs kysten er det flere resorts om en har lyst å sole seg litt eller ta seg ett bad. Det er og et stort utvalg av kafeer i byen, og mange har internett. Det er og mulig å reise til Zanzibar fra Dar es Salaam. Det går en 2 timers ferje som koster rundt 300kr.
På supermarked får en kjøpt alt fra godteri til mat til kjøkkenredskap. Det er og kiosker i de fleste gater der en kan få kjøpt drikke, og fruktbodene i gatene har mye god og billig frukt.
I kariakoo er det en stor bazaar der en får kjøpt det aller meste. Her anbefaler vi at en ikke tar med seg mye verdisaker og gjemmer benker og telefon i en fannypack under skjorten. Det kan være mange folk her så lett å bli frastjelt noe. Her er det viktig å si at en må PRUTE
Bustad
I starten var vi uheldig med boligen og ble plassert midt i byen, tett på kariakoo som er et travelt område. Vi hadde ikke kjøkken og et kjøleskap som ikke fungerte. Vi fant ut i etterkant at han som fikset bolig ikke var ansatt av universitetet lenger. Vi skulle derfor ha hatt hjelp av noen andre. På grunn av dårlig kommunikasjon ble ikke dette oppfattet, men det var ingen krise. Vi fikk til slutt en ny leilighet med kjøkken, vaskemaskin, aircondition og kjøleskap så alt løste seg.
Internasjonale studenter blir vanligvis bosatt i upanga området. Her er det mye roligere. Administrasjonen på muhas vet at dette er det beste området for å bosette seg. Vi leide hos ei utleiger med navn "gladys" som er ansvarlig for utvekslingsstudentene i medisin på muhas.
Det finnes og andre hostell, blant annet et med navn "Mindu place"
Hugs å spørre om å se bilder av leiligheten før dere signerer. Gjerne facetime om det går.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Tanzania var helt fantastisk. Den første uken var vi mye alene, men så møtte vi 2 norske medisinstudenter fra Trondheim i kantina på MUHAS. Dei var blitt kjent med mange tyske studenter på medisin. Så vi ble en liten gjeng. Jeg anbefaler å høre med MUHAS om det er andre internasjonale studenter der. Og dersom du ser noen, ta kontakt!
Det kan være litt vanskelig å bli kjent med lokale. De letteste er folka du jobber sammen med på universitetet.
2021
Camilla Brox
20.09.2021 - 20.12.2021Førebuingar/praktiske tips
Jeg har alltid visst at jeg ønsket å reise på utveksling og føler meg veldig heldig som fikk muligheten til å flytte til Dar es Salaam, Tanzania via NORPART prosjektet. Før jeg reiste lastet jeg ned Duolingo for å lære meg noen strofer swahili, tok vaksiner, ordnet med leilighet (privat) og forsikring (If Student).
Fra UiB sin side hjelp Marte Årvik oss masse med å organisere papirarbeidet mtp søknadsfrister, søknader og offisielle nødvendige papirer. Fra administrasjonen på MUHAS var vi i kontakt med Joel. Han hjalp oss med leilighet i nærheten av universitetet. Jeg og Marita bodde i egen leilighet under oppholdet. Standard så som så og ikke alt som fungerte optimalt. Vi hadde det kjempehyggelig sammen, men skulle jeg reist igjen ville jeg vurdert å bo på hostel eller gjestehus hvis du/dere ønsker å sosialisere mer med andre utvekslingsstudenter under oppholdet.
Andre praktiske tips er å søke UiB om støtte til vaksiner og forsikring (inntil 3000 kr). Vi hadde studentforsikring via If som kosta ca 1500 for semesteret. Av vaksiner er det mye info på fhi.no, men jeg vil anbefale sterkt (vil si det er helt nødvendig) å ta tatt BCG (tuberkulose). Du kommer sannsynligvis i kontakt med tuberkulosepasienter på sykehus-besøkene. Disse besøkene er veldig lærerike og vi fikk virkelig se forskjeller og ulikheter i helsesystemene rundt i landet og kontrasten sammenliknet med Norge.
Andre praktiske tips:
Ta med deg 2-3 utskrifter av din Research Proposal, vi opplevde at både universitetet og sykehuset og andre du søker tillatelser fra ønsker «hard copy», hjelper ikke å sende på mail.
Ta vare på alle ark du får under oppholdet og ikke gi fra deg siste kopien. Lite går over telefon og internett, så all dokumentasjon foregår på papir. Uvandt, men man venner seg til å ta med seg en mappe med alle godkjenninger og tillatelser etterhvert.
Pakk med en del lange kjoler som dekker skuldre og knær. På skolen er det helt nødvendig. Hvis du har plass i bagen kan du også ta med labfrakk, det måtte vi kjøpe (ca 200kr).
Undervisningsformer
Jeg var på utveksling på MUHAS for å samle inn data til masteroppgaven min. Jeg hadde ikke fag der. Prosjektet mitt handlet om å forske på hvordan ekstrem svangerskapskvalme ble behandlet og satt mest i Medical Records Department og leste i pasientjournaler.
Deltok på noe som heter Outreach. Outreach innebærer at studenter og ansatte fra universitetet i Dar es Salaam (Muhimbili) reiser til andre steder i landet og driver helseundervisning. Det er ett nytt tema hvert år. 2020 var herbal medicines, 2021 var pharmacovigilance (bivirkningsovervåkning). Jeg var med på tre ulike reiser, der vi fikk besøkt helsesentre og flere ulike sykehus. Mye går dessverre på swahili, så prøv å be noen oversette for deg/dere. Hvis de glemmer det, spør igjen, for det er mye læring i disse turene.
Vurdering av emnetilbodet
Ikke belag deg på å ta fag her. Hvis du er avhengig av studiepoeng MÅ det være avklart på forhånd. Blir sannsynligvis ikke noe av om du ikke har det forhåndsavtalt, dessverre.
Vet veldig lite om mulighetene utenom et statistikkfag som gikk på høsten. Avtal emner med veilederen(e) din.
Fagleg utbyte og språk
Mer begrenset faglig utbytte enn jeg hadde håpet på på forhånd. Det var dessverre flere hospiteringer som ikke ble noe av mens vi var i Tanzania, som hadde vært utrolig spennende å få oppleve. Blant annet et besøk hos Tanzania sine legemiddelmyndigheter og et senter for import av legemidler.
Jeg og Marita var de første studentene som dro fra Bergen til Tanzania. Tidligere i prosjektet har det kommer studenter til Bergen. Da vi reiste hjem etter oppholdet fikk vi løfte om at det skulle være bedre opplegg for de neste studentene som kommer fra Norge. Så jeg håper neste utreise blir fylt med ENDA mer opplegg og at det bare blir bedre!
Fordi vi var førstemann ut til å reise fra Norge til Tanzania opplevde vi å være litt prøve-kaniner. Men, vi fikk samlet den dataen vi trengte til masteren, så masse ulike sykehus og fikk reist en god del. Hovedmålet med utvekslingen var jo å få tilgang til pasientjournalene og innhente informasjonen til masterprosjektet. Og det fikk vi fullført, så hovedprosjektet gikk i mål ! :) En ting som hadde vært nyttig før avreise hadde vært å snakke mer med folk om kulturforskjeller. Så det er bare å bruke meg og Marita til masse spørsmål om du tenker på eller skal reise til MUHAS.
Kulturelt utbytte er enormt, har lært veldig mye om kultur, kulturforskjeller og systemene i Tanzania. Det kommer jeg til å ha nytte av videre. Jeg plukket også opp en god del swahili over de tre mnd jeg bodde i Dar es Salaam.
Universitetsområdet og byen
Universitetet henger sammen med det største sykehuset i Tanzania, Muhimbili. Det er mye trafikk og mye folk (ansatte, pasienter, pårørende +++). Vi var heldige å bo i gåavstand som også var fint mtp at møtetidspunkt ofte ble flyttet på, eller plutselig arrangert. Gata er travel med biler og motorsykler, kokosnøttselgere og mat/drikke boder. Sjarmerende på en unik måte. Det er varmt og (nesten) alltid sol, i fin kontrast til Bergen.
Dar es Salaam er en intens by, det er en storby og du finner alt fra små butikker i form av boder til digre kjøpesenteret. Du får tak i alt du trenger i denne byen. Må forberede deg på at de lokale synes det er spennende med utvekslings-studenter og alle vil gjerne si hei og hallo når du går forbi, prøve å selge deg ting eller slå av en prat. Så vær forberedt på å ikke få gå så mye i fred. Men, vi opplevde ingenting farlig eller skummelt, mistet ingenting og ikke noe ble stjålet eller liknende. Så jeg opplevde oppholdet som svært trygt.
Dar es Salaam («Dar») er helt ærlig ikke min favoritt by i verden, fordi det er mye bråk, veldig varmt og mye støv og folk. MEN, ting som er fantastisk er tilbudet av tropisk frukt, billig mat, utvalget av mat, du kan ta en 2 timers ferje og være på Zanzibar eller kjøre en drøy halvtime nord eller sør og finne nydelige strender og Beach Resorts. Vil også anbefale å ta turen til noen av høyblokk-hotellene i byen for nydelig utsikt! Er masse spennende å se og oppleve og prisene er rimelige på omtrent alt. Du finner som tidligere nevnt alt du trenger i denne byen, fra kjøpesentre til sjarmerende matboder.
Man venner seg til tuting, trafikken og menneskemengden etterhvert. Er overveldende i starten, men etterhvert tenker man ikke over det lenger. Vi gikk ikke mye ute alene om kvelden, men var vi to gikk det fint.
Bustad
Vi (jeg og Marita) bodde i en leilighet rett ved skolen. Tok ca 15 minutter å gå. Hadde hvert vårt rom og hvert vårt bad. Vi hadde dessverre en del utfordringer med leiligheten og hun vi leide av som ikke fulgte opp problemene. Vi hadde ikke fungerende kjøkken, kun en stekeplate som funket og den var ekstremt treg. Det førte til at vi ikke lagde mye mat hjemme. Forsåvidt greit fordi maten er så billig, men hadde vært fint å ha valget.
En ting med leiligheter som det kan være greit å være klar over er at man må skru på vannet med en bryter ute for å få ordentlig trykk og at strøm betales på forhånd. Det vil si du kjøper en gitt mengde strøm og all strøm kuttes når det er tomt (inkludert kjøleskap osv). Der havna vi et par ganger uten strøm. Strøm betales med mobilemoney, så anbefaler å bytte til lokalt SIMkort i stedet for å kjøpe trådløs ruter.
Hadde jeg hatt valget igjen hadde jeg bodd på hostell eller et gjestehus, for å møte flere folk. Jeg og Marita hadde det flott vi, men manglet å møte flere mennesker!
Sosialt miljø
Engelsk er forstått av de aller fleste, særlig på universitetet. Ikke alltid kjempegod men nok til å kunne snakke. Å lære seg litt swahili er et kjempetips! Vi fikk som tidligere nevnt være med på noen Outreach programmer der vi var sammen med folk fra skolen og i starten fikk vi omvisning fra studenter fra farmasistudentorganisasjonen TAPSA. Varm velkomst, alle du møter sier «gi beskjed hvis det er noe, velkommen til Tanzania», fremstår varmere enn nordmenn i første møte. Så det er hyggelig.
Vi opplevde at engasjementet dabbet av etter en stund og jeg og Marita tilbrakte mest tid oss to, men møtte et par fra TAPSA utover oppholdet, blant annet på kino.
Lykke til med søknad om utveksling og ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe: camilla.brox@hotmail.com eller 94782708
Høsten 2021
20.09.2021 - 20.12.2021Førebuingar/praktiske tips
- Ta tuberkolosevaksinen om du ikke har den. Mye tuberkolose i Tanzania og me hadde mye kontakt med denne gruppen da vi besøkte ulike sykehus.
- Pakk lange kjoler (kne eller lenger), eventuelt bukser. Det er dette man kan bruke på skolen
- Pass på at MUHAS fikser en del av papirarbeidet før du kommer. Dette var en prosess me brukte 3 uker på og mye kunne vært fikset før me kom. Det er heller ikke nødvendig at norske studenter er med rundt på alle kontorene da samtalen går på swahili.
- Ikke betal leilighet på forskudd. Vil anbefale å bo på hostel, eventuelt bo de første nettene på hostel slik at du kan se leiligheten før du betaler.
- Søk støtte til vaksinering fra UIB (3000 kr)
- Skriv ut proposal, de kommer til å spørre etter den (e-post er ikke godt nok)
- Ta vare på alle papir, selv om du tror du ikke trenger de!
- Kulturforskjellen er stor! Blant annet er tidsperspektiv ikke-eksisterende og at folk er 1-3 timer sein er vanlig, om de i det hele tatt kommer!
- OM du vurderer å reise er det bare å ta kontakt med meg eller Camilla, me hadde hatt stort utbytte av å snakke med noen selv og er veldig villig til å hjelpe deg som vurderer Tanzania med gode tips. Me reiste mye så me kan tipse om mye :)
Undervisningsformer
Me var der for å samle inn data til masteroppgaven, og tok ikke fag.
Me deltok kun på OutReach som var et program der me reiste rundt på ulike sykehus og informerte om innmelding av bivirkninger.
Vurdering av emnetilbodet
Dette var mye styr. Vil anbefale å ha emne på plass før avreise om du skal ta fag på MUHAS. Me endte opp med å ta spesialpensum og resten må tas i Norge det kommende semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Opplevd veldig mye kulturelt, men veldig lite faglig. Swahili er vanskelig å lære på 3 måneder så da er me avhengig av at de oversetter. Det kunne de vært bedre på. Men man lærer mye av å observere så man ser forskjellene på sykehus hjemme og i Tanzania. I tillegg er det mange som lover mye, men ingen tar ansvar for gjennomførelsen. Som førte til at me ikke fikk gjort mye av det faglige man skulle.
- Var med på Outreach, som i seg selv var fint, men som nevnt tidligere var de ikke så flinke til å oversette.
- Noen timer på apotek: Dette var veldig bra. Man så godt hvor store forskjeller det er fra Tanzania og i Norge, selv etter bare 2 timer. Planen var egentlig at me skulle være der i minst 5 dager, men ting tar tid, så ble bare tid til 2 timer.
Universitetsområdet og byen
Undervisnigsområdet er fint. skolen ligger i tilknytning til det internasjonalet sykehuset (Muhimbili). Eg gikk gjennom sykehusområdet for å komme til skolen. Dette gjør at det er mye studenter, ansatte, pårørende og pasienter.
Byen er varm, støvete og bråkete. Ikke den fineste byen i Tanzania, men med ferje er det bare 1.5-2 timer til Zanzibar.
Ellers er det stor tilgang på fersk frukt som er veldig billig! Utvalg i butikkene er godt og generelt sett billig (foreksempel på butikken kalt Simba).
Det er bare å venne seg til å bli ropt etter og tutet på da hvite mennesker er spennende, men opplevde ikke at folk var ubehagelig. Vil anbefale å ta en kaffi eller middag på en av høyblokk-hotellene i sentrum da de tilbyr nydelig utsikt. Videre er Bolt-tilbudet i Dar es Salaam veldig bra og billig. Me brukte Bolt hver eneste dag!
Godt tips er å ta en bolt en halvtime nord eller sør hvo det er nydelige strender. (Vær obs på mye opperksomhet på offentlige strender, så veldig behagleg å være på beach-club.
Bustad
Me valgte å bu i leilighet da dette var eneste mulighet me fikk presentert. Leiligheten lå 15 min gange fra skolen, me hadde hvert vårt rom og hvert vårt bad.
Diverre var det mye styr med leiligheten, og mye som ikke fungerte. Hun som vi leigde av fulgte aldri opp problemene, så me hadde de samme problemene hele oppholdet. Så om du skal bo i leilighet må du IKKE forhåndsbetale!
Vil egentlig anbefale hostel da du møter flere studenter fra andre land på den måten.
- Strøm betales på forhånd, når du har brukt opp enhetene kuttes all strøm (inkludert kjøleskap)
- Man må skru på en bryter for å starte vannpumpene (som gir trykk i vasken og dysjen)
Sosialt miljø
-Varm velkomst
- Engelsk forstår de fleste, spesielt på universitetet. greit å kunne litt swahili
- Fikk omvisning første dagen av studentorganisasjonen Tapsa.
I Tanzania blir du lovet mye, men de er ikke like flinke å følge opp. Folkene er veldig hyggelig, men litt vanskelig å bli sikkelig kjent med dem. Ofte blir de ikke helt enige om hvem som faktisk har ansvar, som gjør at man må etterspørre den samme tingen mange ganger.
Heldigvis hadde eg 4 assistenter som gjorde det lettere å få kontakt med dem.
Men Eg og Camilla brukte mest tid sammen, og reiste mye rundt i Tanzania og til Zanzibar
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.muchs.ac.tz/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i SøknadswebIkkje søkbar
- FagnavnFarmasi