Hjem
Studentsider
bilateral

Seikei University og Det humanistiske fakultet (BILATERAL)

  • LandJapan
  • ByMusashino-shi
  • Studieplassar2
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er først og fremst meint for studentar som studerer japansk.

Du må ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i heile perioden du er på utveksling. I tillegg må du ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorstudentar: Etter at du har bestått eksamenar tilsvarande 60 studiepoeng, kan du tilpasse utreisetidpunktet etter kva som passar med emna i utdanningsplanen din. Ta kontakt med studierettleiaren din for når du kan reise på ditt program.

For bachelorstudentar i japansk tilrår vi utreise frå midten av 4. semester til midten av 6. semester.

Språk

Universitetet tilbyr kurs både på japansk og engelsk.

Du må minimun ha 60 studiepoeng i japansk (tilsvarande eit års fullstidsstudium) som tilsvarar nivå N4 for å få opptak.

Kva emne kan eg ta

The Seikei Institute for International Studies tilbyr Japanese Language Program, som i houdsak er eit språkkurs, men som og inkluderar temaforelesningar om japansk samfunn, kultur, litteratur og historie. Studentane vert delt inn i mindre grupper der undervisninga er tilpassa studentanes språklege nivå.

Utvekslingsstudentar kan også ta ordinære kurs som har undervisning på japansk, avhengig av at ein har eit språklege høgt nok nivå til å følgje ordninær undervisning.

Tilbodet av engelsk språklege kurs vert kunngjort ved semesterstart. Moglege engelsk språklege emne kan t.d. være Regional Studies Seminar, Global Peace Studies and World Politics in Comparative Perspectives.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med Seikei University som inneber at vi kan få inntil 2 friplassar kvart år, forutsett at dei også sender studentar til oss.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Seikei University vart starta som ein privatskule i 1906, og fekk universitetsstatus i 1949. Det er eit relativt lite universitet med i underkant av 8 000 studentar fordelt på dei fire fakulteta for økonomi, vitskap & teknologi, humaniora og juss.

Universitetet ligg i Kichijoji, ein by like i utkanten av Tokyo. Til tross for nærleiken til storbyen, er det mykje natur og vakre parkar i området. I tillegg finn ein det ein treng av butikkar, kaféar, kino og teater, som legg til rette for eit rikt kulturliv.

Bustad

Universitetet har studentbustader utvekslingsstudentar kan søke på, «Dormy Inokashira-Koen» som ligg 2,9 km frå Seikei University har 30 rom for utvekslingsstudentar. Universitetet tilbyr også studentbustader andre stader i området.

Semesterinndeling

Semesterinndelinga følger det japanske studieåret. Studieåret startar i april, og vårsemesteret går frå april til juli, medan haustsemesteret går frå september til januar.

Studentrapportar

2022

Vår 22 - vår 23 - bachelor i japansk

Vår 22 - vår 23 - bachelor i japansk

15.01.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

De som jobber på Seikei Institute for International Studies er veldig hjelpsomme og vil gi deg basically all informasjonen du trenger ift. utvekslingen før du reiser til Japan.
Jeg anbefaler å sørge for at du kan kanjiene som du har studert på uib godt, de fleste blir veldig praktiske å kunne (og du vil ha mange av de på kanjiprøver på nivå 4).
Ikke ta med for mye klær, du kommer sikkert til å kjøpe masse klær i Japan. Men ikke glem å ta med varme klær til vinteren hvis du ikke har tenkt å kjøpe så mye, det blir kaldt!
Spar penger og jobb deltid før du kommer, det er mye gøyere å være på utveksling hvis du har litt økonomisk frihet og har råd til å reise i feriene (sommerferien er fra slutten av juli til midten av september, vinterferien er på ca. 2 uker fra rundt jul, og så har du fri fra midten av januar til du reiser hjem). Husk å også søke om stipend fra Seikei!
Undersøk hvordan du skal skaffe deg SIM-kort på forhånd, det er mulig å plukke det opp på flyplassen.
Hvis du vil bo et annet sted enn internatene på Seikei (privat), må du fikse det selv, og det var litt uklart om det i det hele tatt var et alternativ. Så hvis det er aktuelt må du undersøke det i god tid, men det er nok mye lettere å bo på internatet.

Undervisningsformer

Undervisningen i timene ligner mer på seminarer enn forelesningene vi har på uib. Det er maks 10 studenter i hver klasse, så man får tett oppfølging. Vi hadde en del lekser og måtte forbrede en del til timene. Utenom midterms og de siste store prøvene, er det noen fag som har 小テスト hver uke, det er ofte presentasjoner, og i de engelske fagene måtte vi gjerne skrive et par oppgaver (rundt 500 eller 1000 ord).

Første periode er fra 8:50 til 10:30, mens andre er fra 10:40 til 12:20. De fleste japansktimene kommer til å være i andre periode, og jeg anbefaler å ikke ha noen fag i første periode hvis ikke du er en morgenperson. På de fleste nivåene vil du ha timer hver dag.

Vurdering av emnetilbodet

Før man begynner på Seikei tar man en test og har et intervju med japansklærerne for å plassere deg på passende nivå. Nivåene er fra 2 til 6, der 6 er vanskeligst. Jeg og de andre fra UiB som kom samtidig var på nivå 4. Det var utfordrende i begynnelsen, spesielt siden alt er på japansk. Vi hadde timer med snakking, skriving, kanji, osv hver uke. Det andre semesteret gikk vi videre til nivå 5, og da ble det vanskeligere. Der hadde vi ikke bare vanlige språktimer, men f.eks. akademisk skriving og lesing av japansk litteratur/avisartikler. I tillegg tok jeg valgfrie fag som "N2 preparation" (veldig nyttig) og "business Japanese" (veldig vanskelig).

De japanske fagene utgjør ca. litt over halvparten av studiepoengene man trenger, så jeg tok 2-4 engelske fag hvert semester også. Man kan ta vanlige fag på japansk og, men det var for høyt nivå for meg. Det er også mulig å ta språkfag som koreansk, kinesisk, spansk osv, men disse er også på japansk. De engelske fagene er ganske greie, man lærer om f.eks. japansk historie/politikk eller media. Alle de andre som tar disse fagene er japanske studenter, så det er en god måte å bli kjent med de på (engelsknivået varierer litt fra fag til fag).

Et fag jeg anbefaler er Seikei Global Seminar, der utvekslingsstudenter og japanske studenter gjør forskjellige "ice breaker" aktiviteter for å bli kjent. Læreren er veldig grei og det blir brukt både japansk og engelsk i timene.

I tillegg kan man melde seg til å være med på English Chat Time, som er et tilbud for de japanske studentene til å snakke engelsk om hva som helst i 30 min, oftest i lunsjpausen.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom man blir plassert på et passende nivå, så er det litt utfordrende samtidig som man lærer mye. Det er mye obligatorisk arbeid, men anbefaler egentlig å gjøre mer enn det for å henge helt med. Nå kan det også sies at jeg gjorde kanskje minimum av det som var obligatorisk og var på grensen til å ha for mye fravær grunnet forsovelser, men fikk gode karakterer uansett. Man lærer mye i timene, men tror man lærer like mye av å snakke med venner og andre utenfor universitet, for å bli vant med språket. Skaff deg venner som ikke snakker engelsk!

Kanskje det mest nyttige faget synes jeg var N2 preparation, der ble jeg kjent med hvordan JLPT-testene fungerer, og lærte grammatikk osv. til nivå N2. Jeg tok N2 testen i desember det andre semesteret, og besto, så her blir man garantert 日本語上手.

Universitetsområdet og byen

Seikei ligger ca. 20 min fra Kichijoji stasjon/sentrum. I Kichijoji finner du alt du trenger av butikker, restauranter, izakaya, og mange second-hand klesbutikker. Beliggenheten er i tillegg ganske praktisk , det tar ca. 15 min med toget til Shinjuku eller Shibuya. Samtidig er du ikke helt i midten av storbyen, så jeg syntes det var en bra balanse.
Like ved sentrum ligger Inokashira Koen, en veldig fin og koselig park som har masse Sakura-blomstring i slutten av mars/begynnelsen av april. Parken var det faste stedet for de på internatet for å gå og drikke, så der har jeg tilbrakt mange kvelder.

Selve universitetet har én campus, så det er ikke så langt å gå mellom byggene. De har et stort bibliotek der man kan sitte og studere. Det er 4 kantiner og en konbini på campus med bredt utvalg. Jeg spiste i den største kantinen (第一学食堂) nesten hver dag, de har veldig god og veldig billig mat. Anbefaler også kantinen i andre etasje, der kan man få 1 kilo tonkatsu til 900 yen. Ellers var det ofte vi kjøpte noe mat på konbinien og satt ogs spiste på plenen når det var fint vær. Det er også en (liten) gym på universitetet som man kan bruke gratis.

Fritiden min tilbrakte jeg ofte på å prøve forskjellige restauranter, på game centers, av og til batting center (anbefales å prøve), eller å bare sykle rundt og utforske. Jeg anbefaler 100% å ha en sykkel, det er veldig praktisk og tilrettelagt å sykle for å komme seg rundt omkring. Spesielt siden det tar ca 45 min å gå fra internatet jeg bodde på til universitetet, med sentrum ca midt i mellom. Det er også sykkelparkering nesten overalt, ofte på 100 yen for 12 eller 24 timer.

Bustad

Jeg som nesten alle de andre utvekslingsstudentene bodd på Dormy Inokashita Koen, ca. 45 min gange fra universitetet
/ 20 min fra sentrum. Det ligger i et ganske stille område som man egentlig ikke skulle tro er i Tokyo, men har også f.eks. et supermarked 4 min ifra og flere konbinier innen 10 min vekke. Leien der var på 60,000 eller 62000 yen i måneden (2000 per dag, internett, vann osv. inkludert). Det er seng, skrivebord, klesskap og hyller på rommet, og så kan man leie kjøleskap og TV (TVen er VELDIG liten og har ikke den beste oppløsningen, ville egentlig heller anbefalt å kjøpe en PC-skjerm hvis man trenger).

Det jeg synes var positivt med internatet:

-Frokost og middag er inkludert i leien. Den kan man spise om man vil, man betaler uansett det samme. De har ganske varierte måltider, man får en del japansk mat men også vestlig mat (til frokost kan man velge enten 和食 eller 洋食). Nedsiden med frokosten er at den varer fra kl 6 til kl 8:30, så det var ofte jeg heller tok 2 timer ekstra søvn enn å rekke frokosten. På søndager og helligdager får man ikke mat.

-Det bor både andre utvekslingsstudenter fra mange forskjellige land, og japanske studenter der. Veldig lett å bli kjent og henge når man bor sammen.

-Jeg fikk leie sykkel fra internatet. Sykkelen brukte jeg hver dag for å komme meg til universitetet (ca. 15 min) og til sentrum (ca 7 min).

-Man "leier" også sengetøy, det var rundt 20,000 yen for et år, og man kan bytte det opptil 3 ganger i måneden. De vasker det for deg. Det er litt rart da, dynetrekket dekker ikke hele dynen så det faller ofte av, og putetrekket er egentlig bare en tøypose. Men, man blir vant til det.

-Det er et felles bad som er åpent fra 17:30 til 23:00 annenhver dag for hvert kjønn. Veldig nice å ta et bad med gutta etter en lang dag, spesielt på vinteren. Dusjene er åpne døgnet rundt, med unntak av 1 time på morgenen da de blir vasket.

-Bruk av vaskemaskiner er gratis, 100 yen for tørketrommel.

Det jeg synes var negativt:
-Sjefen for internatet (寮長) bor der også og kan være litt slitsom ift. regler som curfewen, men han hjelper deg også til forskjellig hvis du trenger det.

-Curfew kl 12: etter kl 24:00 stenges porten og døren inn til internatet. Hvis man er ute da, får man ikke komme inn før det åpner igjen kl 6:30. Hvis man vil være ute etter midnatt, må man sende inn en varsel om det i en app man bruker for internatet før kl 21 samme dag. Dette var veldig stress mange ganger og basically alle syntes det var noe dritt. De første gangene jeg ikke rakk hjem i tide, måtte jeg skrive en "反省文", der jeg måtte beklage meg og forklare at jeg hadde gjort noe galt. Etter en stund ble jeg mer vant med det, og det var mulig å slippe mulig med unnskyldninger. Jeg anbefaler å sende inn varsel om at man skal overnatte et annet sted hver helg bare i tilfelle, man kan dra hjem uansett. Nøkkelen til internatet har forresten en IC chip som man bruker for å åpne døren, og den må man også alltid scanne når man drar ut (så sjefen på internatet vet alltid om du er ute eller inne).

-På rommene kan man bare ha besøk av samme kjønn.

-Det eneste fellesrommet (også kjøkken) stenges kl. 23, og man har ikke lov til å drikke alkohol der. Kjøkkenet er også ganske lite, men siden man får mat så har man ikke særlig stort behov for å lage mat.

Mer info om internatet her: https://seikei.gakuseikaikan.com/senyo_kokusai.html (kan være litt utdatert)


Fra semesteret etter jeg var ferdig på Seikei er det også mulig å bo på International House, som ligger rett vedsiden av universitetet. Der har man eget rom og bad, og deler kjøkken med 2-4 andre. Der får man ikke servert mat, men har ellers samme regler som på internatet.
Mer info her: https://www.seikei.ac.jp/gakuen/siis/intl/International%20house%20guide.pdf

Sosialt miljø

Det var veldig bra sosialt miljø på internatet, mange pleier ofte å henge på fellesrommet, man spiser sammen, det er som oftest noen som spiller smash bros på TV'en om kvelden. Man får seg også venner fra fag osv. på universitetet, men personlig var jeg mest med de jeg bodde sammen med. Vi gikk som oftest og drakk i helgen enten i parken, på izakaya, bar, eller på gatene i Shinjuku mens vi ventet på det første toget. De som ble med i klubber på universitetet fikk mange gode venner der, så det anbefales om du er interessert. Utvekslingsstudenter får egentlig ikke noe informasjon om klubber, så da må man enten spørre litt rundt eller finne informasjon på nettsiden til Seikei. Det er en eller to klubber som er basically "kulturell utveksling" som er veldig lavterskel og man kan bli kjent med japanske studenter.

Vi gikk ofte på karaoke også, både i små og i store grupper. Kan anbefales som nødsovernattingssted, ettersom de fleste er åpne hele natten eller til kl 5 om morgenen.

Når man begynner på Seikei får man minst en buddy, som er en japansk student som skal hjelpe deg med diverse ting ift. registrering eller å vise deg rundt. Det varierer hvor mye kontakt man har med buddyen sin, noen blir gode venner mens noen møtes bare en gang. De som har ansvar for buddy-ordningen har av og til arrangementer som alle utvekslingsstudentene blir invitert til.

Det er ellers også veldig sosialt miljø utenfor Kichijoji stasjon hvis du er interessert i host clubs eller sketchy thaimassasje.

Informasjon